Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Tekke ve dergâhlar yaşayan mekânlar olacak

Üsküdar Belediye Başkanı Mehmet Çakır, ilçedeki tarihî mekanların amacına uygun olarak restore ettirildikten sonra kütüphane ve kültür merkezi olarak kullanıma açılacağını bildirdi.

Çakır, basında yer alan “Üsküdar’da tekkeleri eğitime açıyorlar” haberiyle ilgili olarak yaptığı açıklamada, Vakıflar Genel Müdürlüğü ile 10 yıllık kiralama protokolü imzaladıklarını, bu protokolle ilçe sınırları içerisinde kalan ve 1925 yılında kapatılan tekke ve dergahların bir kısmının restorasyonuna başladıklarını söyledi.

Divitçiler ve Şehit Ahmet Paşa Sübyan Mektepleri ile Valide Sultan, Şeyh Sadık Efendi, Feyzullah Efendi, Sandıkçılar Tekkeleri, İskender Baba Türbesi ve Şeyh Balaban Dergahı’nın “amacına uygun” olarak bir yıl içerisinde restore edileceğini belirten Çakır, şöyle dedi:

“Amacına uygun restorasyondan kasıt; tarihi ve kültürel değerlerimize sahip çıkmak ve bu manada buralarda kültürel hizmetlerin verilmesini sağlamaktır. İlçede bulunan tarihi mekanları, amacına uygun olarak restore ettirdikten sonra kütüphane ve kültür merkezi olarak kullanıma açacağız. Restorasyonun amacı tarihi mekanları geri kazanmak, tekke olarak kullanmak değil.”

“METRUK HALDELER”

Mehmet Çakır, restorasyondan sonra sübyan mektebinin çocuk kütüphanesi, namazgahın da kültürel faaliyetler için hazırlanacağını kaydetti.

Tarihi binaların önceden “metruk bir halde” olduğunu da ifade eden Çakır, tarihi mekanlardan Sandıkçılar Tekkesi’nin bahçesinin bir kebapçı tarafından kullanıldığını, restorasyonu başlattıklarında bahçenin altından kabirlerin ve cami müştemilatına ait eserlerin çıktığını, buraları restore ederek geleneksel san'atları canlandırmaya çalışacaklarını söyledi.

Tarihi fonksiyonların ihyası amacını güttüklerini de ifade eden Çakır, “Tekkelerin eğitime açılmaya çalışıldığına yönelik iddiaları, CHP’li meclis üyelerimizin siyasi rant elde etmek ve basında yer almak amacıyla çıkardığını düşünüyorum” diye konuştu.

08.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Irak’ta Osmanlı izleri

  Tekke ve dergâhlar yaşayan mekânlar olacak

  Kütüphanelerle ilgili veriler toplanacak

  Osmanlı'ya ait sancak bulundu

  San'atkârlar CD’lerde yaşıyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004