Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Meslek kuruluşları 159’u istedi

Bazı meslek örgütlerinin, TCK’nın 301. maddesinin değiştirilmesi için hazırladıkları teklif metninde, “aşağılama” ibaresinin “tahkir ve tezyif” olarak değiştirildiği, maddede öngörülen hapis cezasında üst sınırın da 3 yıldan 2 yıla indirildiği açıklandı. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, teklifi geriye dönüş olarak değerlendirmiş, “Eski 159. maddeden yargılanmayan kimse kalmadı” demişti

TÜSİAD, Türk-İş ve TOBB’un da aralarında bulunduğu sivil toplum kuruluşları, sendikalar ve meslek odaları, Türk Ceza Kanunu’nun 301’inci maddesine ilişkin değişiklik önerisi hazırladı. Teklif metninde, “Türklüğü aşağılama” ibaresi yerine “tahkir ve tezyif” ifadesinin yeralması istendi. AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, teklifi geriye dönüş olarak değerlendirerek, “Eski 159. maddeden yargılanmayan kimse kalmadı” demişti.

TOBB Plazada gerçekleştirilen basın toplantısında konuşan İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) Yönetim Kurulu Başkanı Davut Ökütçü, 301. maddeyle ilgili tartışmaların Türkiye’nin gündeminden düşmesini ve bu konudaki belirsizliklerin kalkmasını amaçladıklarını söyledi. ‘’TCK’nın 301’inci maddesinin mevcut hali muğlaktır ve değişik uygulamacılar bu maddeden farklı anlamlar çıkarmaktadır’’ diyen Ökütçü, bir kanun maddesinin ‘’bu kadar yoruma açık olmaması gerektiğini’’ ifade etti. Ökütçü, bu noktadan hareketle ortak bir metin hazırladıklarını ifade ederek, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile 5 Kasım 2006’da yaptıkları toplantı ve daha sonraki görüşmelerde hükümetin sivil toplum kuruluşlarından gelecek öneriye açık olduğu izlenimini aldıklarını, bu anlayışla çalışmalara başladıklarını anlattı. İşçi, işveren, meslek örgütleri ve STK’ların ortak paydalarını belirlediklerini belirten Ökütçü, bu çerçevede, ‘’yasa metninin muğlak ifadelerden arındırılması gerektiğinde buluştuklarını, gereksiz kovuşturmalara meydan vermeyecek şekilde somut ölçütler koyarak düşünce ve ifade özgürlüğünün subjektif değerlendirmelerle sınırlandırılmasını da en az indirmeyi hedeflediklerini’’ bildirdi. Davut Ökütçü, ‘’Nihayet yasanın, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’nin koşullarına paralellik sağlamasının gereğini öne çıkardık. Yasa uygulayıcının bu çerçevede maddeyi yorumlamasını talep ettik’’ dedi.

İş dünyası, sendikalar, meslek kuruluşları ve sivil toplum örgütlerinin bu uzlaşısından Ökütçü, Türkiye’nin sorunlarının çözümü için ortak akıl belirleme yoluna gidilmesi gerektiğini ifade etti. Ökütçü, hükümetin sivil toplumla diyaloğunu artırması gerektiğini savunarak, toplantıda hazırladıkları 301’inci madde değişikliği önerisini okudu.

DEĞİŞİKLİK TEKLİFİ

Ökütçü, önerinin, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB), Türk Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD), Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD), Türkiye Ziraat Odaları Birliği (TZOB), Türk-İş, Hak-İş, Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu (TİSK), Memur Sendikaları Konfederasyonu (Memur-Sen), Televizyon Yayıncıları Derneği (TVYD) ve İktisadi Kalkınma Vakfı (İKV) tarafından hazırlandığını kaydetti. Davut Ökütçü, maddenin, ‘’Türklüğü, Türkiye Cumhuriyetini, Türkiye Büyük Millet Meclisini, Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini, devletin yargı organlarını, askeri veya emniyet teşkilatını alenen tahkir ve tezyif eden altı aydan iki yıla kadar hapis cezasıyla cezalandırılır. Eleştiri amacıyla yapılan düşünce açıklamaları suç teşkil etmez’’ şeklinde değiştirilmesi önerisinde bulunulduğunu bildirdi.

Ökütçü, yanlış anlamalara neden olan ‘’Türklük’’ kavramının, 66. maddede tanımlandığı şekilde ‘’Türk Devletine vatandaşlık bağı ile bağlı olan herkes Türktür’’ ifadesi bağlamında ‘’Türk milleti’’ olarak anlaşılması gerektiğini bildirdi.

TEKLİF ESKİYE DÖNÜŞ

AKP Genel Başkan Yardımcısı Dengir Mir Mehmet Fırat, TCK’nın 301. maddesiyle ilgili sivil toplum kuruluşları (STK) tarafından yapılan öneriyi “geriye dönüş” olarak değerlendirerek, “Eski 159. maddeden yargılanmayan kimse kalmadı” demişti.

Maddedeki, “Türklüğü alenen aşağılama” ifadesi yerine “tahkir ve tezyif” ifadesinin önerildiğini söyleyen gazeteciye, “Bu eskiye dönüş” cevabını veren AKP’li Fırat, “Eski 159. maddeden yargılanmayan kimse kalmadı bildiğim kadarıyla. Bence orada daha çok muğlaklık ortaya çıkıyor. 159 getiriliyor, eskiye dönüş oluyor” diye konuşmuştu.

/ İSTANBUL

09.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Meslek kuruluşları 159’u istedi

  Tutarlı adımlar atılamadı

  Şener: 301 değil, algılamalar değişmeli

  “Türklük” kelimesini Atatürk koydurdu

  Yolsuzluğa YÖK kalkanı

  Erdoğan, Mumcu'dan tazminat kazandı

  Karakaş: Anayasayı ihlal ediyoruz

  2006’da faize 45,9 milyar YTL

  Ağar: Döviz, borsa, faiz üçgeninden çıkmalıyız

  CHP’den Anayasa Mahkemesi’ne iki başvuru daha

  Müfettişler yeniden Trabzon’da

  Halk olumlu haber istiyor

  Din toplumu birleştirir

  Büyük su sıkıntısı kapıda

  CHP: AB kapısını kaparsa Türkiye başka kapılar arar

  Meşveret, ailede mutluluk getirir

  Gazilere vefa borcu

  Okul olsa okuyacaklar

  Basit kırık çıkıklar sakat bırakabilir


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004