Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 10 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Mescid-i Aksa’da hafriyat gerginliği

İsrail’in Harem’üş-Şerif’te başlattığı hafriyat çalışmalarının ardından dün Cuma namazı sırasında İsrail polisleri ile Filistinliler arasında çıkan çatışmada onlarca kişinin yaralandığı belirtildi. Olay yerine çok sayıda ambulans gelirken, en az 10 İsrail askerinin yaralandığı bildirildi.

Sağlık yetkilileri, olaylarda 30 kadar göstericinin de yaralandığını söyledi. Filistinliler askerlere taşlarla saldırırken, askerler ise göz yaşartıcı ve bayıltıcı bomba kullandı. Çatışmaların, Harem’üş-Şerif’in etrafından çevredeki sokaklara da taştığı belirtiliyor.

Bölgeye çok sayıda helikopter sevk edilirken, devriye gezen helikopterlerin yanı sıra asker sayısının da artırıldığı belirtiliyor.

Polisler göstericileri dağıtmaya çalışırken, bazı polis yetkilileri de durumun kontrol altında olduğunu söyledi.

Eski şehrin diğer girişlerinde de protestocuların gösteri düzenlediği ve içeriye girmeye çalıştığı bildirildi. İsrail askerlerini ise Cuma namazı için camiye gelenleri henüz dışarıya bırakmadığı ve cami içinde tuttuğu kaydedildi. İsrail, hafriyat çalışmalarının başlamasının ardından kente girişleri 45 yaşın üstünde ve evli olanlarla sınırlı tutmuştu. İsrail, hafta başında Fas yolu olarak bilinen ve Ağlama Duvarı ile Mescid-i Aksa’yı birbirine bağlayan Fas Yolu’nda hafriyat çalışması başlatmıştı. Çalışmalar Müslümanların öfkesini çekerken, Filistinliler de 3. İntifada’nın başlayabileceği uyarısında bulunmuştu. II. İntifada, İsrail eski Başbakanı Ariel Şaron’un Mescid-i Aksa’yı ziyaretiyle başlamıştı.

Filistinli liderlerden Şeyh Taysir El Tamimi de bir televizyona yaptığı açıklamada Filistinlileri ayaklanmaya ve çalışmaların durdurulması için Mescid-i Aksa Camii’ne yürümeye çağırmıştı. Tamimi, El Cezire’ye yaptığı açıklamada hafriyat çalışmalarını da “tüm dünyayı din savaşlarının eşiğine getirmekle” suçlamıştı.

İsrail’in yeni çalışmaları başlatmasının ardından Arap devletleri de İsrail’e bu çalışmaları durdurma çağrısı yapmış, Arap devletlerinin BM temsilcileri Güvenlik Konseyi’ne ve BM Genel Kurul’una birer mektup yazarak çalışmaların durdurulmasını istemişlerdi.

/ KUDÜS

10.02.2007


 

Filistinde uzlaşma sevinci

Hamas ile El Fetih’in Mekke’de uzlaşmaları, Filistin’de büyük bir sevinçle karşılandı. Taraflar arasındaki şiddetli çatışmalara sahne olan Gazze’de halk, anlaşmaya varıldığı haberini aldıktan sonra sokaklara döküldü ve haberi havai fişek atarak kutladı.

Korna çalarak araçlarıyla sokaklarda turlayan bazı Filistinlilerin hem Hamas hem de El Fetih bayraklarını bir arada sallamaları dikkati çekti. Filistin’de siyasi güç mücadelesi veren Devlet Başkanı Mahmut Abbas’a bağlı EL Fetih ile iktidardaki Hamas, Mekke’de dün yapılan görüşmede uzlaşmaya varmış, ulusal birlik hükümetinin, Hamas lideri İsmail Haniye’nin başbakanlığında, Hamas’a 9, El Fetih’e 6 bakanlık verilerek kurulması kararı alınmıştı.

/ GAZZE

10.02.2007


 

Soykırıma karşı 301’i değiştirin mesajı

Amerikan yönetimi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesinin Kongre’deki Ermeni Soykırımı Tasarısına karşı çabaları kolaylaştıracağı mesajını verdi. ABD yönetiminin bu mesajın, Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley tarafından, Gül’e Beyaz Saray’da iletildiği öğrenildi. Aynı mesajın, ABD Dışişleri yetkililerince ve Türkiye’nin tasarıya karşı yardım umduğu Yahudi derneklerince de dile getirildiği belirtildi.

Amerikan yönetimi, Dışişleri Bakanı Abdullah Gül’e, TCK’nın 301’inci maddesinin değiştirilmesinin Kongre’deki Ermeni Soykırımı Tasarısı’na karşı çabaları kolaylaştıracağı mesajını verdi. Milliyet’in Washington muhabiri Yasemin Çongar’ın haberine göre ABD yönetimi bu mesajının, Başkan’ın Ulusal Güvenlik Danışmanı Stephen Hadley tarafından, Gül’e Beyaz Saray’da iletildiği öğrenildi. Aynı mesaj, ABD Dışişleri yetkililerince ve Türkiye’nin tasarıya karşı yardım umduğu Yahudi derneklerince de dile getirildi.

Beyaz Saray’daki görüşmeden haberli bir ABD’li yetkilinin aktardığına göre, 301 konusu Hadley-Gül görüşmesinde geniş yer tuttu. Aynı yetkili, Gül’ün Kongre’deki tasarıya karşı yardım beklentisine karşılık, Hadley’nin, “Size yardım edebilmemiz için, önce siz kendinize yardım edin” dediğini aktardı.

Hadley’nin Soykırım Tasarısı’nın yararına inanmadığını ve ikili ilişkiler açısından sıkıntıya sebep olabileceğini gördüğünü belirten yetkili, şunları söyledi:

“Ancak Kongre’ye dönüp, ‘Bakın Türkiye, kendi tarihini serbestçe tartışıyor. Ermenistan’la normalleşme süreci işliyor’ diyemiyoruz. Türkiye’nin en iyi beyinleri, tarihe ilişkin ifadeleri nedeniyle yargılanırken, Kongre’ye ‘Bırakın, bu konuda Türkiye’deki süreç işlesin’ demek ikna edici olmaz. Bu zorluğu Bakan Gül’e ilettik.”

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried de Gül-Rice görüşmesi öncesinde, “301’inci maddenin değişmesi zamanı geldi... Türkler gibi yüce bir halkın 301 gibi maddelere ihtiyacı olmaz” ifadelerini kullanmıştı. Üst düzey bir ABD’li diplomat, “Nasıl bir değişiklik?” sorusunu, “Hrant Dink, Orhan Pamuk ve diğer yazarlar aleyhine Türkiye’de açılan davaların benzerlerine zemin hazırlamayacak bir düzenleme lazım. Kozmetik değişikliğin anlamı yok” diye cevapladı.

“Ancak Kongre’ye dönüp, ‘Bakın Türkiye, kendi tarihini serbestçe tartışıyor. Ermenistan’la normalleşme süreci işliyor’ diyemiyoruz. Türkiye’nin en iyi beyinleri, tarihe ilişkin ifadeleri nedeniyle yargılanırken, Kongre’ye ‘Bırakın, bu konuda Türkiye’deki süreç işlesin’ demek ikna edici olmaz. Bu zorluğu Bakan Gül’e ilettik.”

ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Daniel Fried de Gül-Rice görüşmesi öncesinde, “301’inci maddenin değişmesi zamanı geldi... Türkler gibi yüce bir halkın 301 gibi maddelere ihtiyacı olmaz” ifadelerini kullanmıştı. Üst düzey bir ABD’li diplomat, “Nasıl bir değişiklik?” sorusunu, “Hrant Dink, Orhan Pamuk ve diğer yazarlar aleyhine Türkiye’de açılan davaların benzerlerine zemin hazırlamayacak bir düzenleme lazım. Kozmetik değişikliğin anlamı yok” diye cevapladı.

YAHUDİ LOBİSİ: AŞIRI DERECEDE KATI

301 konusu, Gül’ün Washington’daki Yahudi derneklerinin temsilcileriyle görüşmesinde de gündeme geldi. Görüşmeye katılan Birleşik Yahudi Cemaati Başkan Yardımcısı William Daroff, daha sonraki açıklamasında, “301’inci maddeyi aşırı derecede katı bulduğumuzu Gül’e ilettik ve bu konuda karşılıklı tartıştık” dedi. Amerikan Yahudi Komitesi Yöneticisi Barry Jacobs ise, “301’in kaldırılmasının, ifade özgürlüğünün hayata geçmesi açısından önemli olduğunu” vurguladı. Gül ve heyetindeki yetkililer, 301’in değiştirilmesi yönünde ABD’den yüksek sesle telkin gelmesinin, Türkiye’de bu alanda atılabilecek adımları zorlaştıracağını savunuyorlar.

/ WASHİNGTON

10.02.2007


 

ABD-Türkiye ilişkileri daha da kötüleşebilir

İngiliz The Financial Times (FT) gazetesi, 1 Mart tezkerenin geçmemesi ve çuval olayı ile kötüleşen Türkiye-ABD ilişkilerinin daha da kötüleşebileceği uyarısında bulundu.

Gazete, iki ülke arasındaki anlaşmazlığın Irak ve sözde Ermeni soykırım iddiaları olduğunu kaydetti. Gazete, Türkiye’nin K. Irak’a muhtemel müdahelesinin de Washington’da endişe meydana getirdiğini belirtti. Financial Times, uzmanların iki ülke arasındaki anlaşmazlığın ABD’nin İran’ı yalnızlaştırma siyasetini zayıflatabileceği öngörüsünde bulunduğunu kaydetti.

Gazete, Ermeni iddialarına destek verdiği bilinen ABD Temsilciler Meclisinin Demokrat Partili yeni başkanı Nancy Pelosi’nin Dışişleri Bakanı Abdullah Gül ile görüşmeyerek duruşunu belli ettiğini bildirdi. FT, Beyaz Saray’ında Ermeni iddialarına ilişkin tasarıdan memnun olmadığını belirterek, “Ancak ABD Başkanı George W. Bush’un ne kadar lobi yapacağı net değil.” yorumunda bulundu. Gazete, Amerikalı yetkililerin de Kerkük’e ilişkin referanduma Irak hükümetinin karar vereceğini söylediğini kaydetti. Ankara, Kerkük’te bu yıl yapılması planlanan referandumun ertelenmesini istiyor.

/ LONDRA

10.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004