Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Şubat 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Ehl-i Beyt sevgisi kitaplaştırıldı

Alevi-Bektaşi kültürünü yansıtan klasikleri kitap haline getirmek için harekete geçen Diyanet İşleri Başkanlığı, şimdi de Ehl-i Beyt sevgisini kitaplaştırdı. ‘Ehl-i Beyt Sevgisi’ adı altında yayınlanan kitapta Hz. Ali’nin vasiyeti ve özdeyişlerine yer verildi. Kitapta, Hz. Ali’nin son nefesini vermeden ‘Kur’ân, namaz, yetimler ve zekât konusunda Allah’a karşı sorumluluk bilinciyle hareket edin’ diye vasiyette bulunduğu bildirildi.

Dr. Ömer Menekşe’nin kaleme aldığı kitapta, Osmanlı’da Ehl-i Beyt sevgisi, Ehl-i Beyt anaları, Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın evliliği, Hz. Ali’de yönetim anlayışı, Hz. Ali’nin hutbeleri, Hz. Ali’nin özdeyişleri ve Hz. Ali’nin vasiyetine yer verildi. Kitabın önsözünde milletin asırlardır Hz. Muhammed’e derin bir muhabbet beslediği, ona duyulan aşkın büyük bir sevgi atmosferi oluşturduğu kaydedildi. Bu sevginin Hz. Muhammed’in şahsıyla sınırlı kalmadığını, Ehl-i Beytine, yakınlarına, ashabına, yaşadığı yerlere ve kullandığı eşyalara kadar geniş bir alanda kendini gösterdiğine işaret edilen önsözde, şöyle denildi: “İslâmiyet’in ilk dönemlerinden günümüze kadar Hz. Peygamber’in ailesi ve soyunu ifade etmek üzere özel ad olarak kullanılan Ehl-i Beyt, milletimizin gönlünde ayrı bir yere sahiptir. Ehl-i Beyt’in birleştirici ve kaynaştırıcı nefesi milletimizin ortak paydası olmuş, edebiyattan san’ata kadar kültürümüzün pek çok alanda Ehl-i Beyt sevgisi damgasını vurmuştur. Ehl-i Beyt sevgisi, milletimizin gönlünde kök salan ve toplum olarak bizleri birleştiren bir çınardır. Ehl-i Beyt İslâm semasının parlak yıldızları ve ışık saçan güneşleri, Hz. Peygamber’in ilik kaynağından faydalanmış, risâlet evinde büyümüş insanlık örnekleridir. Ehl-i Beyt, ilimle ameli, hayatla ahlâkı, hikmetle irfanı buluşturmuş, sevgi, rahmet ve bağışlamanın adresi olmuş, Gül-i Muhammedi’nin hoş kokusunu tarihin her sayfasına sindirmiş kutlu nesillerdir.” Önsözde, Diyanet’in daha önce yayımladığı makalelerden oluşan kitabın Ehl-i Beyt sevgisinin yeni nesillere aktarılmasına ve bu sevginin artarak yaygınlaşmasına katkı sağlayacağı vurgulandı.

Kitapta, Hz. Peygamber’in ashabı olmuş olan Ehl-i Beyt’e sövmenin bizzat Peygamberimiz’e nefret ile açıklandığı belirtilerek, “Zira kendisi onlara yapılan eziyetin kendisine yapılmış sayılacağı ikazında bulunmuştur. Daha vurgulu bir başka sözlerinde ‘Allah’ın, meleklerin ve bütün insanların lânetinin böyle kimseler üzerine olması’ yönünde bedduada bulunmuştur” denildi.

‘EVİ İLİM MECLİSİYDİ’

Diyanet tarafından yayınlanan kitapta Hz. Ali ile Hz. Fatıma’nın evliliği de ‘örnek bir evlilik’ olarak gösterildi. Hz. Ali ve Hz. Fatıma’nın kurduğu mutlu yuvanın tarihin mümtaz sayfalarının başlarında yer alan model ailelerden biri olduğuna vurgu yapılan kitapta, bu evliliğin en büyük destekçisinin Hz. Muhammed olduğu bildirildi. Kitapta, “Cahiliye geleneğinde ağır işlerde ezilen kadınların aksine Hz. Fatıma sadece evin iç işlerinden, Hz. Ali de dış işlerinden sorumluydu. Onların kurdukları yuvada sevgi ve saygı vardı. Onların evi ilim meclisi idi. Onlar ibadete çok düşkün idiler. Fırsat buldukça nafile oruç tutarlardı. Hz. Ali örnek bir aile reisi idi.” Kitapta Hz. Ali için ‘cesaretli, kahraman, yardımsever, cömert, alçakgönüllü, adaletli, fedakâr, dürüst, güvenililir, ahlâklı’ nitelendirmesi yapılarak, Hz. Ali’nin Müslüman gençliğin örnek tipi olduğu kaydedildi. “Hz. Ali Efendimizin bu kadar mükemmel niteliklere sahip olmasında en büyük etken, onun Peygamberimiz’in terbiyesinde yetişmiş olmasıdır” denilen kitapta, Hz. Ali’nin son nefesine kadar İslâmiyet için çalıştığı belirtildi.

HZ. ALİ’NİN ÖZDEYİŞLERİ

VE VASİYETİ

Kitapta Hz. Ali’nin özdeyişlerine de geniş bir şekilde yer verildi. İşte Hz. Ali’nin bazı özdeyişleri:

“* Dünyayı yutsa yoksul kalacak biri var, aç gözlü.

*Adalet günü zalim bir kimse için mazlûma zulmettiği günden daha çetin ve şerlidir.

* Hak, körelmez bir kılıçtır.

*Verilen söz, vaktinde yerine getirilmesi gereken bir borçtur.

*Cehaletten daha tehlikeli bir hastalık yoktur.

* Nice mal toplayanlar, topladıkları malı yiyemezler, biriktirdikleri şeyler kendisini terk edecektir.

* Bulutlu sema gibi olma, güneşli sema gibi açık ol.

* Sen rızkını nasıl ararsan, rızkın da seni öyle arar.

* Çocuklarınızı bulunduğunuz zamana göre değil, gelecek zamana göre terbiye ediniz.

* Kişi, dilinin eseridir.

* Arkadan çekiştireni dinleyen de çekiştiricinin ta kendisidir.

*Güler yüz göstermek cömertlik yerine geçer.

* Hayvanları hoş tut, onları hor tutma.

*İstişareyi terk ederek doğru yol bulunmaz.

* Hiç şüphe yokki vatan için bin kılıç darbesiyle ölmek, yatağında ölmekten daha şereflidir.

*Cennetin anahtarı sabırdır.”

/ ANKARA

14.02.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Müzelere çekidüzen

  Ehl-i Beyt sevgisi kitaplaştırıldı

  Türk müziğinin büyük ismi Eriç unutulmadı

  7 sinemasız il

  Gökdere Medresesi, san’atseverleri bekliyor

  Tarihî mirasımız ülke ülke geziyor


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004