Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 01 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasaları Çin çarptı

İMKB’de önceki gün başlayan kayıp dün de sürdü ve Ulusal 100 Endeksi birinci seansta 41 bin puana geriledi. Dolar 1,43 YTL’nin üzerine çıkarken, faiz yüzde 20’ye dayandı. Çin’de Şanghay Borsası’ndaki hızlı düşüş, ABD ekonomisinde yavaşlama olabileceğine ilişkin haberler ve İran geriliminin etkisiyle piyasalarda yaşanan hareketlilik dün de sürdü.

Dolar ve faiz, Ocak sonlarından beri en yüksek seviyeleri görürken, borsada da kayıp devam etti.

Dün güne 41 bin 773 puandan başlayan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Ulusal 100 Endeksi, en düşük 40 bin 468 puanı gördü. Endeks günün ilk seansında 722 puan gerileyerek 41 bin 51 puana indi. Hisse senetlerinin ortalama değer kaybı yüzde 1.7 olarak gerçekleşti.

DOLAR 1,43’Ü GÖRDÜ

Önceki gün öğleden sonra valörlü işlemlerde 1,4070 YTL’ye kadar çıkan bankaların dolar alış kotasyonları dün açılış öncesi 1,4340 YTL ile 26 Ocak’tan beri en yüksek seviyesine ulaştı. Ancak öğle saatlerinde gevşeyen dolar 1,4160 YTL düzeyine kadar geriledi. 26 Kasım 2008 vadeli gösterge tahvilin bileşik faizi de yüzde 20 civarına kadar çıktı.

ŞANGHAY BORSASI ÇIKIŞTA

Öte yandan, Çin’de Şangay Borsası’nda önceki gün yaşanan hızlı düşüşün ardından dün borsa, yüzde 3.9 oranında yükseldi. Şangay Borsası, açılışta yüzde 1.3 düştükten sonra toparlanarak yüzde 3,9 artıp 2.881,07 puana yükseldi.

Önceki gün Şangay Borsası, yüzde 8,8 oranında değer kaybederek son 10 yıldan bu yana kaydedilen en büyük düşüşü yaşamıştı. Düşüşte, hükümetin borsada işlem gören yatırımlardan yüzde 20 oranında sermaye geliri vergisi alacağı dedikoduları etkili olmuştu.

Ekonomi Servisi / İSTANBUL

01.03.2007


 

Ocak’ta faize 7 milyar YTL ödendi

Maliye Bakanlığı, Ocak ayında merkezi yönetim bütçesinin 6 milyar 96 milyon YTL açık verdiğini açıkladı. Maliye Bakanlığı’ndan yapılan açıklamaya göre, aynı ayda Faiz Dışı Fazla 925 milyon YTL oldu.

Açıklamada, Ocak 2007 dönemi merkezi yönetim bütçe uygulama sonuçlarının, aylık program hedefleri ile uyumlu bir şekilde gerçekleştiği belirtildi.

Ocak ayında merkezi yönetim bütçe giderleri 18 milyar 488 milyon, faiz hariç bütçe giderleri 11 milyar 467 milyon, faiz giderleri 7 milyar 21 milyon, merkezi yönetim bütçe gelirleri 12 milyar 392 milyon, vergi gelirleri 11 milyar 77 milyon oldu.

Ocak 2007’deki 6.1 milyar YTL’lik açık, Ocak 2006’dan bu yana görülen en yüksek miktar oldu.

/ ANKARA

01.03.2007


 

Yüksek faizden rahatsızız

Bursa Sanayici ve İşadamları Derneği (BUSİAD) Yüksek Danışma Kurulunun, yüksek faiz ve düşük kur uygulamasıyla dış ticaret açığı ve kayıt dışılık konularındaki rahatsızlıkların yönetim kademelerine her fırsatta anlatılmasını kararlaştırdığı bildirildi.

BUSİAD’dan yapılan yazılı açıklamada, kurulun 2007 yılı ilk toplantısının, Erol Türkün’ün başkanlığında gerçekleştirildiği belirtildi.

BUSİAD Yönetim Kurulu Üyesi İbrahim Yaşar’ın 301. madde, BUSİAD ekonomi danışmanı Prof. Dr. Ali Ceylan’ın da 2007 yılı ekonomik beklentileri hakkında kurulu bilgilendirdiği toplantıda, ‘’Yüksek faiz ve düşük kur uygulamasıyla dış ticaret açığı ve kayıt dışılık konularındaki rahatsızlıkların yönetim kademelerine her fırsatta anlatılmasının kararlaştırıldığı’’ kaydedildi. Toplantıya, BUSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Ali İhsan Yeşilova da katıldı. Yılda iki kez toplanan BUSİAD Yüksek Danışma Kurulunun, 2007’nin ikinci toplantısını yaz ortasında gerçekleştireceği ifade edildi.

/ BURSA

01.03.2007


 

Türkiye, Avrupa’nın Çin’i

Dortmund Ekonomiyi Teşvik Ajansı Yöneticisi Thomas Ellerkamp, Dortmund’un Türk ekonomisinin dinamik gelişmelerinden pay almak istediğini belirterek, Türkiye’yi hızlı gelişen pazar anlamında Avrupa’nın Çin’i olarak gördüklerini söyledi.

Türkiye’de çalışmak isteyen Alman sanayici heyeti ile İstanbul’a gelen Dortmund Sanayi ve Ticaret Odası ve Dortmund Belediyesi Ekonomiyi Teşvik Ajansı, İstanbul’da Türk ve Alman İşadamlarının buluştuğu bir davet verdi. Davette bir konuşma yapan Thomas Ellerkamp, Avrupa Birliği’nin önde gelen ekonomi bölgeleri arasında yer alan Dortmund’un Türk ekonomisinin dinamik gelişmelerinden pay almak istediğini belirterek, Türkiye’yi hızlı gelişen pazar anlamında Avrupa’nın Çin’i olarak gördüklerini söyledi. Türkiye’nin yüksek büyüme hızı, dışa açık dinamik KOBİ’leri, güvenilir ve düşük maliyetli yan sanayi üretimi, Avrupalı işadamı zihniyeti ve coğrafi konumuyla Alman sanayicilerin giderek ilgi odağı haline geldiğini kaydeden Ellerkamp, Türkiye’nin AB ile gelişen ilişkilerinin de önemli olduğunu vurguladı. Ellerkamp, yenilikçi Türk şirketlerini Avrupa’nın lojistik ve transit merkezi konumuna gelen Dortmund’u köprü olarak kullanarak Avrupa pazarlarına açılmaya da davet etti.

Yeni Asya / İSTANBUL

01.03.2007


 

Maliye, ev sahiplerinin peşinde

Maliye Bakanlığı, gelir vergisinde bugün başlayan beyan dönemi öncesi, kira gelirlerindeki vergi kaçağının önlenmesi için harekete geçti.

Bu arada yapılan bir araştırmaya göre, Ankara’da kiracısı bulunan her 3 ev sahibinden sadece biri, kira geliri için beyanda bulunuyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, kira geliri elde eden ev ve iş yeri sahiplerinin bu gelirlerinin vergisini tam olarak ödemesi için bir dizi tedbiri uygulamaya koydu. Bu çerçevede gerek merkezde, gerekse taşrada muhtarlıklardan ev sahibi ve kiracılara ilişkin bilgiler toplanıyor. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün TAKBİS sisteminden yararlanılarak da birden fazla konutu olanlar ile iş yeri sahiplerinin dökümü çıkartılıyor.

Aynı şekilde bankalar aracılığıyla yapılan havaleler yoluyla da kira tutarlarına ulaşılmaya çalışılıyor. Ankara Vergi Dairesi Başkanı Şinasi Candan, yaptıkları çalışma sonucunda Ankara’da kiraya verilen konut sayısını 350 bin olarak tespit ettiklerini bildirdi. Buna karşılık 2006 yılında 113 bin konut için 70 bin kira geliri beyannamesi verildiğini belirten Candan, ev sahiplerinin 3’te ikisinin vergi kaçırdığını ortaya koyduğunu söyledi.

/ ANKARA

01.03.2007


 

2009’da elektrikte arz açığı olabilir

Dünya Bankasının hazırladığı raporda Türkiye’de elektrik enerjisinde arz güvenliği konusu ele alınırken, iyimser senaryoya göre, 2011 yılında arz açığı ortaya çıkacak. Kötümser senaryoya göre ise elektrikte arz açığı 2009 yılında oluşacak.

Dünya Bankasının taslak olarak hazırladığı Elektrikte Arz Güvenliği konulu raporda, arz ve talep projeksiyonlarına yer veriliyor. Bu projeksiyonlarına göre değişik senaryoların ortaya konduğu raporda, durum, iyimser ve kötümser senaryo olmak üzere iki başlıkta inceleniyor. İyimser senaryoya göre, elektrikte arz açığı 2011 yılında ortaya çıkacak. Kötümser senaryoya göre ise elektrikte arz açığı 2009 yılında oluşacak. Beklenen yatırımlardaki aksama durumunda 2008 yılında da bir açığın söz konusu olabileceği vurgulanan raporda, özel sektör tarafından yapılan doğalgaz ve yenilebilir enerji yatırımlarının gecikmemesi için fiyatların caydırıcı olmaması gerektiği vurgulanıyor.

/ ANKARA

01.03.2007


 

Kurşunsuz benzine 8 kuruş zam

Türkiye Petrol Rafinerileri Anonim Şirketinin (TÜPRAŞ) rafineri çıkış fiyatında yaptığı ayarlamanın ardından, 95 oktan kurşunsuz benzinin pompa fiyatına litrede 7-8 Ykr zam geldi.

Yeni ayarlama ile Ankara ve İzmir’de OPET, POAŞ, BP ve Shell bayilerinde kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,77 YTL oldu. İstanbul’da ise söz konusu dağıtım bayilerinde kurşunsuz benzinin litre fiyatı 2,78 YTL oldu.

/ ANKARA

01.03.2007


 

Çimentoya mortgage zammı

Çimento fiyatlarına yüzde 7,14 oranında zam yapıldı. 50 kilo ağırlığındaki 1 torba çimento 7,5 YTL oldu.

Daha önce fabrika çıkış fiyatı 101 YTL olan torbalanmış çimentonun tonu (KDV hariç) 108 YTL’ye, dökme çimentonun tonu ise 96 YTL’den 103 YTL’ye çıktı.

Yapılan zamdan sonra 7 YTL’den satılan 1 torba çimento 7,5 YTL oldu. Üretici firma yetkilileri, çimento fiyatlarına en son geçen yıl 22 Haziran’da zam yapıldığını, geçen süre içinde üretimde kullanılan ithal petrokok kömürü fiyatlarında yüzde 40 oranında artış olduğunu ifade ettiler.

/ KAYSERİ

01.03.2007


 

Doğalgaz’da özel sektör dönemi

Doğalgaz kontrat devrinde ilk protokol, Shell Enerji A.Ş ile imzalandı. Protokol kapsamında, Doğalgaz ithalat sözleşmelerinden yıllık 250 milyon metreküplük kısmı Shell Enerji A.Ş’ye devredilmiş olacak.

Botaş tarafından gerçekleştirilen ihale kapsamında, en uygun teklifi veren Shell Enerji A.Ş, gaz satıcısı Gazprom Export firması ve Botaş arasındaki devir protokolü, her üç tarafça Botaş Genel Müdürlüğünde imzalandı.

İmzayla doğalgaz alım satım sözleşmelerinin devir sürecinin ilk adımı tamamlanırken, bundan sonra Shell Enerji A.Ş’nin, Rekabet Kurumu ve Enerji Piyasası düzenleme Kurumu’ndan ilgili belgeleri temin etmesi gerekiyor. Belgelerin tamamlanmasından sonra, Botaş tarafından gerekli bildirimin yapılması ile devir süreci sona erecek ve yıllık 250 milyon metreküplük doğal gaz Shell Enerji A.Ş’ye devredilmiş olacak.

/ ANKARA

01.03.2007


 

Köprü zammına yargıdan vize

Ankara Bölge İdare Mahkemesi, Ankara 10. İdare Mahkemesi’nin köprü ve otoyol ücretlerine 1 Eylül 2006’da yapılan zammın yürütmesinin durdurulması kararını kaldırdı.

Kararın gerekçesinde, zammın, iç kaynak temini için değil, otoyol- köprüler ve benzeri tesisler için finansman kaynağı sağlamak amacına yönelik olduğu belirtildi.

Karar gerekçesinde, bu dönemde köprü ve otoyolu kullananlardan alınan geçiş ücreti toplamının 859 milyon 616 bin 887 YTL olduğu, buna karşılık otoyol ve köprü bakım, onarım, işletme giderleri, otoyol proje ve yapım giderleri toplamının 2 milyar 838 milyon 490 bin YTL’yi bulduğu ifade edildi.

Kararda, “Otoyol ve boğaz köprüsü ücretlerindeki artış miktarlarında hukuka, kamu yararı ve hizmet gereklerine aykırılık görülmemiştir” denildi.

/ ANKARA

01.03.2007


 

Turkcell’den 1,270 milyar YTL net kâr

Turkcell İletişim Hizmetleri AŞ, 2006 yılında 1 milyar 270 milyon YTL net kâr elde ettiğini açıkladı.

Turkcell’in web sayfasında yer verilen mali rapora göre, şirket 2005 yılı itibarıyla 1 milyar 80 milyon 661 bin YTL olan net kârını 31 Aralık 2006 itibarıyla 1 milyar 270 milyon 352 bin YTL olarak açıkladı.

/ İSTANBUL

01.03.2007


 

Doğuş, Meiller’ın Türkiye distribütörü

Doğuş Otomotiv ve Avrupa’nın damper ürünleri konusunda uzman kuruluşu F. X. Meiller arasında Türkiye’deki satış ve satış sonrası hizmetlerini sürdürmek üzere distribütörlük anlaşması imzalandı.

Meiller’in Türkiye pazarına adım atmasını sağlayan distribütörlük anlaşması, Garanti Bankası Genel Müdürlük binasında yapılan törenle Doğuş Otomotiv CEO’su Aclan Acar ile Meiller Yönetim Kurulu Başkanı Franz X Mieiller ve Meiller Genel Müdürü Dr. Frank Hiller tarafından imzalandı.

Avrupa’nın lider ağır ticari araç ekipmanı üreticilerinden Meiller ile Doğuş Otomotiv, kurulan işbirliği ile ağır vasıta sektörüne, inşaat alanında üstün kaliteli ürünler sunmayı ve sektör standartlarını yükseltmeyi hedefliyorlar.

Yeni Asya / İSTANBUL

01.03.2007


 

Çiftçilere DGD ödemeleri başladı

Antalya’da çiftçilere Doğrudan Gelir Desteği (DGD) ile mazot ve gübre desteği olmak üzere toplam 24 milyon 788 bin 363 YTL tutarındaki destek primlerinin ödenmesine başlandığı bildirildi.

Tarım İl Müdürü Bedrullah Erçin yaptığı yazılı açıklamada, Antalya’da 42 bin 269 çiftçiye 16 milyon 714 bin 646 YTL’si DGD, 8 milyon 73 bin 717 YTL mazot ve gübre desteği olmak üzere toplam 24 milyon 788 bin 363 YTL destek ödemesi tahakkuk ettirildiğini bildirdi.

Çiftçilere DGD, mazot ve gübre destek ödemelerine başlandığını belirten Erçin, çiftçilere bir dekar buğday için 10 YTL, DGD için

2,88 YTL, mazot için 2,13 YTL, gübre için de 17,50 YTL prim ödemesi olmak üzere 32,51 YTL ödeme yapılacağını kaydetti.

/ ANTALYA

01.03.2007


 

Hava taksi sayısı artıyor

Türkiye’de hava taksi işletmelerine ilgili artıyor. Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, 2007 yılı içinde Tahe Havacılığın ardından Döysa VİP Havacılığa da Hava Taksi İşletme Ruhsatı vermesi ile hava taksi işletme sayısı 57’ye yükseldi.

Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü’nden yapılan açıklamaya göre, Ticari Havayolu Taşıma İşletmeleri Yönetmeliği (SHY-6A) kapsamında hava taksi işletmeciliği yapmak için SHGM’ye başvuran Döysa VİP Havacılığa Ocak ayı içinde asıl ruhsat hazırlıklarını yapması için 6 ay süre ile ön izin verilmişti. Asıl ruhsat talebine ilişkin değerlendirmeleri yapılan Döysa VİP Havacılığa, SHY 6- A yönetmeliğinde istenen genel nitelikleri karşıladığı tespit edilerek 27 Şubat 2007 tarihinde işletme ruhsatı verildi. Böylece SHGM’nin verdiği bu izinle birlikte Türkiye’de toplam hava taksi işletme sayısı 57’ye yükseldi.

/ ANKARA

01.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004