Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Sağlık

Dondurulmuş yiyecekler

Dondurulmuş ya da başka şekilde saklanmış hazır yiyecekleri tüketirken çok dikkatli olmalıdır. Mecbur kalmadıkça bu tip yiyeceklerden uzak durulmalıdır. Bu mümkün değilse, yiyeceğin saklanma şartları, hijyeni, üretim ve son tüketim tarihi, ambalaj şekli ve üreticisi gibi bilgilere mutlaka iyi bakılmalıdır. Meselâ, buzdolabında saklanması gereken bir gıda oda ısısında bekletilmemelidir. Son tüketim tarihi geçmiş gıdalar ve güneşte uzun süre bekletilen gıdalar ve güneşte uzun süre bekletilen gıdalar kesinlikle alınmamalıdır. Bakkalların önünde güneşte uzun süre bekletilen hazır yiyeceklerin (mısır jipsi v.s.) aslında birer hastalık kaynağı olduğu unutulmamak gerekir. Çünkü, bunlar yağlı ürünler olup kesinlikle güneşte bekletilmemelidir. Yine, uygun şartlarda saklanmamış ve üretim basamaklarında hijyene dikkat edilmemiş bir dondurma da sağlık açısından ciddî bir tehlike kaynağıdır. Mikropların beslenmesi açısından uygun olup (tahinli pide, börek v.s.) açıktan satılan gıdalar tüketilmemelidir.

Tuz

Gıdalardan aldığımız günlük tuz miktarı 6 gramı (bir tatlı kaşığı) geçmemelidir. Bu miktara yemeklerden, ekmekten, içeceklerden aldığımız tuz miktarı dahildir. Tuz tüketimi ile yüksek tansiyon arasında ilişki bulunmaktadır. Yüksek tansiyonu olanlar doktorlarının tavsiyesine göre ya hiç tuz kullanılmamalı, ya da miktarını azaltmalıdırlar.

Vücudumuzda dakikada 10 milyon hücre ölür ve o kadarı da yenilenir. Ortalama 100 günde (beyin ve sinir hücreleri hariç) bütün vücudumuz yenilenir. Düzensiz ve kötü beslenme yenileme sistemini aksatır. Cildimiz canlılığını ve tazeliğini kaybeder ve en önemlisi hastalıklara yol açılır. Yorgunluk, çabuk yorulma, baş ağrısı olabilir. Düşünce ve hafıza sistemi bulanıklaşır. Bu yüzden,düzenli ve sağlıklı beslenmeye dikkat etmeli ve ‘’yemek için yaşamamalı yaşamak için yemeli’’ görüşünü benimsemeliyiz.

Beslenmede gelişmekte olan çocuklar, yaşlılar, gebeler, emzirenler ve hastaların durumlarının ayrı özellik arz ettiği unutulmamalıdır.

Sağlıklı bir beslenme için aşağıdaki kurallara uyulmalıdır:

1. Güne kahvaltınızı yaparak başlayınız. Gece boyu gıda olmadığından sabah kalkınca beyninizin enerjiye ihtiyacı olur. Daha sonra gıda alımınızı kahvaltıdan başlayarak gün içine yaymanız daha etkin kalori yakmanıza yardımcı olur.

2. Bol su için.

3. Öğünlerinizi önceden belirleyiniz. Mümkünse yediklerinizi üç ana öğün ve üç ara öğüne bölün ve az ama sık beslenin.

4. Yiyecekleri iyice çiğneyin.

5. Her yemek yediğinizde midenin 1/3’ünü boş bırakın. Tam olarak dolu mide sağlığımızın zaman içinde bozulmasına, erken yaşlanmaya sebep olur.

6. Midenizi katı gıdalarla doldurmayın. Katı gıdalarla dolu midenin gerekli öz suyu her tarafa dengeli ulaştırması güçleşir ve sindirim zorlaşır.

7. Bulaşıcı ve diğer hastalıklardan korunmak için sebze ve meyveleri yemeden önce bol su ile yıkayın.

8. Çok aşırıya kaçmamak şartıyla kahve ve çay içilmelidir.

Prof. Dr. İdris AKINCI

04.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Başlıklar

  Böbrek taşları

  Safra kesesi taşları

  20. devâ

  Dondurulmuş yiyecekler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004