Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak'ta onlarca ölü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta bomba yüklü araçla düzenlenen saldırıda ölenlerin sayısının 23’e yükseldiği bildirildi. Polis, Bağdat’ın merkezinde kitapçıların bulunduğu Mutanabi caddesinde düzenlenen saldırıda 40’tan fazla kişinin de yaralandığını belirtti.

Görgü şahitleri, patlamadan sonra bazı dükkânlarla 20 kadar aracın yandığını, ortalığın kan gölüne döndüğünü söyledi. Polis, saldırıda yaralanan 44 kişiden bazılarının durumunun ağır olduğunu belirterek, ölü sayısının artabileceğini kaydetti.

Mutanabi caddesinde hem Şiilerin hem de Sünnilerin dükkânlarının olduğu bildirildi. Bu arada, Irak’ın başşehri Bağdat’ta 5 Şiinin vurularak öldürüldüğü bildirildi. Polis, bu kişilerden 3’ünün kentin kuzeyinde Babel Muadam semtinde öldürüldüğünü, olayda 6 kişinin de yaralandığını açıkladı. Bağdat’ın güneyindeki Dora semtinde de 2 Şiinin öldürüldüğü belirtildi.

/ BAĞDAT

06.03.2007


 

Yunanistan’a Arnavut tepkisi

Yunanistan komando birliğinin Osmanlı’yı ve Arnavutları hedef alan ırkçı marşla eğitim yaptığı ortaya çıktıktan sonra, Arnavutluk’ta sadece siyasiler tarafından değil, halktan de protestolarla karşılandı.

Yapılan bu ırkçı davranışları protesto etmek amacıyla, Arnavutluk’un Fier şehrinde bir kişi ile başlayan protesto, binlerce kişiyi şehrin merkezinde topladı.

Fier’in merkezinde toplanan vatandaşlar, Yunan askerlerinin Arnavutlara yönelik söyledikleri sözlerinin aynı hırsıyla karşılık vererek Yunan bayrağını parçalayıp yaktı. Protestoya katılan vatandaşlar, Hüükümeti ve Dışişleri Bakanlığını, yapılan bu hakaretlere karşılık vermelerini istedi.

Protestoya katılan vatandaşlardan birisi olan Bashkim Velaj “Komşu bir ülkeye yönelik ırkçı ve milliyetçi yöntemlerle ordunu hazırlamak, kabul edilir bir şey değil. Arnavutluk şimdiye kadar çok sabırlı davrandı. Hükümet bunu hala sabır edebiliyorsa, halk edemez.” söyledi.

Yunan bayrağını yakan, yerel “Kombi” TV kanalında gazeteci olan Kristaq Mziu, durumu şöyle anlatıyor: “Bir zamanlar, ben de Yunanistan’a gittim. Ama orada kesinlikle kalamazdım, çünkü Yunan halkının bize karşı ki ırkçı hakaretleri kaldırabilir değildi. Biz keyfimizden değil, derdimizden Yunanistan’a gitmiştik. Onlar bize hakeret ederlerdi. Bizlere verdikleri maaşlar ise çok asgari idi. Son olaya bakacak olursa, Yunanlar bize küfür edip hakaret etmişlerdir. Bizim hükümet buna duyarsız kalamaz. Yunan bayrağını yaktımdan pişmanlık değil mutluluk hissediyorum.”

İnternet sitelerinde yayınlanan görüntülerde Yunan askerleri, “Onları görüyor musunuz, Onlar Arnavut, Onların bağırsaklarından ip yapacağız, Onları görüyor musunuz, Onlar Osmanlı, Onların derisiyle ayakkabı yapacağız” marşı okuyor. Görüntüler, Arnavutluk televizyonunda birinci haber olarak yer bulurken, Arnavut Savunma Bakan Yardımcısı Petrit Karabina olayı kınadı.

/ TİRAN

06.03.2007


 

Katil bakanı Mısır istemedi

İsrail-Arap Savaşı sırasında (1967) 250 esiri kampa göndermek yerine öldürtmüş olduğundan şüphelenilen İsrail Altyapı Bakanı Binyamin Ben Eliezer, Perşembe günü Mısır’ın başşehri Kahire’ye yapacağı ziyareti erteledi.

Bakanın makamından yapılan açıklamada, “Mısır’da dayanaktan yoksun çıkan haberler üzerine, ortamın uygun olmaması sebebiyle taraflar söz konusu ziyaretin ileride bir tarihe ertelenmesi konuşunda anlaşmıştır” denildi.

Ben Eliezer’in söz konusu Mısır ziyaretinde doğal gaz ithalatı konusunu ele alması bekleniyordu. Bir İsrail belgeselinde, İsrail’in şimdiki Altyapı Bakanı Binyamin bin Eliezer’in komutasındaki bir birliğin, Sina yarımadasındaki 250 esiri, kampa göndermek yerine öldürmüş olabileceği iddia edilmiş, bunun üzerine Mısır iddiaya açıklık getirmesi için İsrail büyükelçisini bakanlığa çağırmış, Tel Aviv’deki Mısır büyükelçisine de filmin bir kopyasını İsrail hükümetinden istemesi talimatı vermişti. Geçen hafta İsrail’in Kanal 1 televizyonunda gösterilen belgeseldeki iddialar Ben-Eliezer tarafından yalanlanmıştı.

İsrail, 1967 savaşında Sina yarımadasını işgal etmiş, yarımadadan 1979 barış anlamasıyla geri çekilmişti.

/ KUDÜS

06.03.2007


 

Davudoğlu’nun uçağına taciz

2 Mart tarihli Şarku’l Avsat gazetesi, Olmert ile Erdoğan’ın anlaşması çerçevesinde Aksa etrafındaki kazıları yerinde görmek için giden Türk heyetinin İsrail’in tacizine maruz kaldığını yazdı.

Gazeteye göre Lüd Havaalanına inen aralarında Başbakanlık Baş Danışmanı Ahmet Davudoğlu’nun da bulunduğu bir heyeti taşıyan uçağın inişinde ve heyetin İsrail’e girişinde büyük sorunlar yaşandı. Heyet girişte arama adı altında büyük bir tacize maruz kaldı.

Heyetin bavullarına ve özel eşyalarına iki gün boyunca el konuldu ve heyete teslim edilmeyen çantaları heyetin dönüşlerinden sonra arkalarından Türkiye’ye gönderildi.

Heyet dönerken de benzeri bir tacize maruz kaldı. Uçak havalanmak üzereyken bir kaç kez engellendi ve kalkmak üzereyken piste geri dönlmek mecburiyetined kaldı. Buna mukabil, Aksa Camii konusunda Filistin tarafının Türk heyetinin samîmî yaklaşımından etkilendikleri belirtildi.

/ RİYAD

06.03.2007


 

Kürtlere ‘Irak’ta kalın ‘nasihatı

ABD’de Senato’da Başkan George Bush’a en yakın isimlerin başında gelen Cumhuriyetçi senatör Lindsay Graham, Iraklı Kürtlere, Irak içinde kalmalarını tavsiye etti.

NBC televizyonundaki söyleşiye katılan Graham, ABD’nin Irak’tan çekilmesi durumunda güneydeki Şiî bölgesinin, “İran’ın bir kuklası haline dönüşeceğini”, Sünnilerin katliâma uğrayacağını ve kazananın, İran olacağını söyledi.

Graham, “Türkler de bir kenarda oturup Irak’ın bir kaosa yuvarlanmasını seyretmeyecek, bağımsız bir Kürt devletine izin vermeyecek” dedi.

Iraklı Kürtlere hitaben konuşan senatör Graham, “kuzeydeki Kürtler için en iyisi ne? Sizin, çocuklarınızın refah içinde olabileceği bir konfederasyon (gevşek federasyon) içinde yaşamanız. Böylece, Türkiye’nin sizi işgal edeceği kaygısını taşımak zorunda kalmazsınız” diye konuştu.

/ WASHINGTON

06.03.2007


 

Sadr bakanlıklardan vazgeçmiyor

Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin hükümette değişiklik yapacağını açıklamasının ardından Şiî lideri Mukteda El Sadr’ın hareketi, elindeki bakanlıkları bırakmayacağını bildirdi.

Sadr hareketinin meclis grubu başkanı Salih El Ukayili, koalisyonun diğer üyeleri kabine değişikliğine razı olsa bile, kendilerinin bakanlıkları bırakmayacağını söyledi. El Ukayili, özellikle Sağlık Bakanlığını bırakmayacaklarını belirterek, “Koalisyonun diğer üyeleri (Sağlık Bakanlığındaki) mevcut yönetimi beğenmiyorsa, Bakanlığa başka birinin atanması konusunda Başbakanla görüşmeye hazırız, ancak altı bakanlığın birini bile bırakmaya razı değiliz” dedi. Maliki, kabinede iki hafta içinde değişiklikler yapacağını söylemiş, ancak kaç bakanı değiştireceğini açıklamamıştı.

/ BAĞDAT

06.03.2007


 

İran, ABD ile aynı masaya oturmaya karşı değil

İran Dışişleri Bakanı Menuçehr Mutteki, 10 Mart’ta Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenecek ABD’nin de yer alacağı uluslar arası güvenlik konferansına katılmaya “karşı olmadıklarını” söyledi.

Mutteki, başşehir Tahran’da gazetecilere yaptığı açıklamada, “Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’ne üye daimi ülkelerin dışişleri bakan yardımcılarının dâvet edilmesine karşı değiliz” dedi. Irak’taki şiddetin sona erdirilmesini amaçlayan Bağdat konferansı ABD ile birlikte İran ve Suriye gibi Irak’a komşu ülkelerin aynı masaya oturacağı bir platform olacak.

/ TAHRAN

06.03.2007


 

Chavez: CIA beni öldürtmek istiyor

Venezuela Devlet Başkanı Hugo Chavez, “CIA dahil bazı düşmanların beni öldürmeye çalıştığına inanıyorum” dedi. Chavez, devlet televizyonunda yayımlanan bir röportajda, komünizm karşıtı Kübalı militan Luis Posada Carilles ile işbirlikçilerinin, kendisine yönelik bir suikast planına katıldıkları yönünde bilgi edindiğini söyledi.

Suikast fikrinin, eski Amerikan Ulusal İstihbarat Servisleri Başkanı John Negroponte’nin, Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’in yardımcısı olmasıyla ağırlık kazandığını ifade eden Chavez, “Negroponte’nin profesyonel bir katil olduğunu” belirtti. “CIA, sadece Venezuela’da değil, Orta Amerika ile Güney Amerika’da suikast düzenlemeleri için özel birimler oluşturdu” diyen Chavez, “Carilles ve işbirlikçileri, Venezuela’da bağlantı kurmaya çalışıyor. Araçla saldırı düzenlemek için yüksek miktarda patlayıcı, devlet başkanının uçağını vurmak için karadan havaya füze arıyorlar” dedi.

/ ANKARA

06.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004