Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Piyasalar yine dalgalı

Global piyasalarda yaşanan gelişmeler piyasaları olumsuz etkilemeye devam ederken, para girişinin piyasanın toparlanması için yeterince güçlü olmadığı, işlem hacminde Cuma’ya göre daralmanın sürdüğü belirtildi. Dün öğle saatlerinde serbest piyasada dolar 1.4550, euro 1.9050 YTL’den satılırken, faiz 20,29 seviyesinde seyrediyordu.

Uluslar arası borsalardaki gerileme, Yen’in diğer para birimlerine karşı değer kazanması ve küresel kâr satışı korkusu piyasaların yeniden keyfini kaçırdı. Yurt içinde de bu gelişmelerin oluşturduğu tedirginlik sebebiyle borsa geriliyor, kur ve faiz yükseliyor.

Güne satışla başlayan Borsa, hızla geri çekilerek 40 bin puanın altına indi. İMKB Bileşik Endeksi birinci seansta, Cuma günkü ikinci seans kapanışına göre 1.474,70 puan düşerek 39.075,64 puan seviyesinde açıldı. Hisse senetleri, bu seviyede ortalama yüzde 3,64 oranında değer yitirdi. İMKB Ulusal-100 Endeksi 1.278 puanlık düşüşle birinci seansı 39 bin 272 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 3,2 oranında değer yitirdi. Endeks, en düşük 38 bin 824 puana gerilerken, en yüksek olarak 39 bin 501 puanı gördü.

DOLAR 1,46 YTL’Yİ GÖRDÜ

Serbest piyasada dolar 1,4540 YTL, Euro 1,9090 YTL’den haftaya başladı. Bankalararası piyasada dolar kotasyonlarında alışta en düşük fiyat1,4470 YTL, en yüksek fiyat 1,4535 TL, satışta en düşük fiyat 1,4540 YTL, en yüksek fiyat 1,4585 YTL düzeyinde bulunuyor.

FAİZ YÜZDE 20’Yİ AŞTI

En çok işlem gören 26 Kasım 2008 vadeli tahvilin basit faizi yüzde 21,59’a, bileşik faizi yüzde 20,13’e çıktı. Bu tahvilin, aynı gün valörlü işlemlerinin Cuma günkü kapanışında basit faizi yüzde 21,22, bileşik faizi yüzde 19,79 olarak gerçekleşmişti.

Ekonomi Servisi

06.03.2007


 

Merkez Bankasında da kuraklık endişesi

Merkez Bankasının “Şubat Ayı Fiyat Gelişmeleri” raporunda, mevsim normalleri dışında gerçekleşen hava şartlarının, tarımsal üretimi önümüzdeki dönemde de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilerek, “Söz konusu gelişme, daha ziyade işlenmemiş gıda fiyatlarında önemli bir risk unsuru oluşturmakla birlikte, özellikle hububat üretimine bağlı olarak işlenmiş gıda fiyatları üzerinde de etkisini sürdürebilecektir” denildi.

Merkez Bankası, sigarada ÖTV artışı, akaryakıt ve telefon ücretlerindeki zamların Mart’ta enflasyonu artıracağını belirtti. Beklentilerin üzerinde çıkan Şubat enflasyon verilerinin ardından, aylık fiyat gelişmeleri raporunu yayınlayan Merkez Bankası, Mart ayında enflasyonun geçici olarak yükselebileceğini ancak ikinci çeyrekten itibaren kademeli bir düşüş eğilimine gireceğini öngördü.

Merkez Bankası, tütün ürünleri ve haberleşme fiyatlarındaki artışların Mart ayı enflasyonu üzerindeki toplam etkisinin yaklaşık 0.6 puan olarak hesaplandığını kaydetti. Banka, akaryakıt fiyatlarında son günlerde gerçekleşen artışların Mart’ta ayında ulaştırma grubu fiyatlarında gözleneceğini belirtti. Raporda, “Söz konusu artışlar Mart ayı enflasyonuna önemli oranda yansıyacaktır. Bu gelişmelerin geçici olarak değerlendirilmesi ve hizmet fiyatlarında olumsuz bir eğilimin gözlenmemesi nedeniyle Şubat ayı fiyat verileri orta vadeli görünümde belirgin bir değişikliğe yol açmamıştır” denildi.

KURAKLIK ENDİŞESİ

Raporda, mevsim normalleri dışında gerçekleşen hava şartlarının, tarımsal üretimi önümüzdeki dönemde de olumsuz etkileyebileceğine dikkat çekilerek, şöyle devam edildi: ‘’Söz konusu gelişme, daha ziyade işlenmemiş gıda fiyatlarında önemli bir risk unsuru oluşturmakla birlikte, özellikle hububat üretimine bağlı olarak işlenmiş gıda fiyatları üzerinde de etkisini sürdürebilecektir.

/ ANKARA

06.03.2007


 

Tüzmen: Cari açığı enerji ithalatı yükseltti

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 1990 yılında 2.6 milyar dolar olan cari açığın 2006 yılında 31.3 milyar dolara yükseldiğini belirterek, ‘’Türkiye’nin cari işlemler hesabının mal dengesi bölümünün açık verirken, hizmet ve cari transferler bölümü ise fazla veriyor’’ dedi.

Tüzmen, DYP Denizli Milletvekili Ümmet Kandoğan’ın yazılı soru önergesine verdiği cevapta, Türkiye’nin cari işlemler hesabının 1990’dan itibaren yalnızca üç kez fazla verdiğini bunun da krizler döneminde olduğunu kaydetti. 1990 yılında 2.6 milyar dolar olan cari açığın 2006 yılında 31.3 milyar dolara ulaştığını ifade eden Bakan Tüzmen, ‘’Ülkemiz ekonomisinde geleneksel olarak cari işlemler hesabının mal dengesi bölümü açık verirken, hizmetler ve cari transferler dengesi fazla vermektedir. Hizmetler dengesi turizm gelirleri nedeniyle fazla vermektedir’’ dedi.

ENERJİ İTHALATI ARTIYOR

Devlet Bakanı Tüzmen, 2002 yılından itibaren cari açığın artmasının arkasındaki en önemli etkenin, büyüme hızına bağlı artış gösteren hidrokarbon tüketimi ve dünya piyasalarında yaşanan yüksek emtia fiyatları olduğuna işaret etti.

2002 yılında 9.2 milyar dolar olan enerji ithalatının 27.5 milyar dolara yükseldiğini anlatan Kürşad Tüzmen, enerjinin toplam ithalatın beşte birini oluşturduğunu hatırlattı. Bu dönemde Türk ekonomisinin hızlı ve istikrarlı bir büyüme performansı sergilediğini anlatan Tüzmen, 2001 yılında yüzde 9.5 oranında küçülen Türkiye ekonomisinin hızla bir büyüme sürecine girdiğini kaydetti.

/ ANKARA

06.03.2007


 

Vergide mükellefe gözaltı

İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç, sürekli zarar eden firma veya kişilerin gözaltında tutulacağını söyledi.

İstanbul Mali Müşavirler ve Muhasebeciler Derneği (İSMMMD) Meslekte Birlik Grubu tarafından düzenlenen Gelir Vergisi Beyanname Düzenleme Semineri Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde gerçekleştirildi. Seminere İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç ve grup müdürleri olmak üzere muhasebeci ve mali müşavirler katıldı.

Seminerin açılış konuşmasını yapan İSMMMD Yönetim Kurulu Başkanı Abdülaziz Ural, TBMM gündeminde bulunan Gelir Vergisi tasarısının bir an önce yasalaşmasını istedi.

Gelir Vergisi’nde bu yıldan başlamak üzere hem 5 yıllık zaman aşımına girecek yılın, hem de cari yılın inceleneceği bir sisteme geçtiklerini, söz konusu sistemle 2012 yılına kadar bütün yılların dokümanının çıkarılacağını ifade eden İstanbul Vergi Dairesi Başkanı Mehmet Koç da, 2007 yılı içerisinde matrahları yüzde 20 ve üzeri artış sağlayan mükelleflerin inceleme dışında tutulacağını söyledi. Yeni 200 uzman vergi denetmeni göreve başlattıklarını vurgulayan Koç, “Getirdiğimiz sistemle vergisini hakkıyla ödeyenler taltif edilecek. Ancak sürekli zarar gösteren kurum ve şahıslar öncelikli olarak gözaltında tutulacak, araştırma ve incelemeler buralara kaydırılacaktır. Hedefimiz 2007 yılında vergi gelirinde yüzde 20 artış sağlamaktır” diye konuştu.

/ İSTANBUL

06.03.2007


 

Ev sahiplerine ‘alo beyanname’ hizmeti

Maliye, sadece gayrimenkul kira geliri olan, ancak yaşlılığı, sakatlığı ya da hastalığı nedeniyle vergi dairesine gelemeyecek durumda olan mükelleflerin evine memur gönderiyor.

Adana Vergi Dairesi Başkanlığınca yapılan yazılı açıklamaya göre, yeni hizmet anlayışı kapsamında, sadece gayrimenkul kira geliri olan, ancak yaşlılığı, sakatlığı ya da hastalığı sebebiyle vergi dairesine gelemeyecek mükelleflerin evine memur gönderiliyor. Bu durudaki mükellefler, ‘’Beyanname vereceğim’’ diyerek, maliyenin 189 nolu ücretsiz telefon hattını aradıklarında, vergi memuru evine kadar gelerek beyannameyi teslim alacak.

/ ADANA

06.03.2007


 

Buğday, Türkiye’nin avantajı olacak

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, dünyada son 23 yılın en düşük buğday stoğu olduğunu belirterek, ‘’Bu durum, eğer değerlendirilirse Türkiye için avantaj olacak’’ dedi.

Son günlerdeki yağışlar dolayısıyla Türkiye için şu an kritik bir durum söz konusu olmadığını kaydeden Kemaloğlu, dünyanın geleceğinde buğdayın en önemli konulardan birisi olmasını Türkiye açısından değerlendirirken, şöyle dedi:

‘’Bu, Türkiye için dezavantaj değil eğer değerlendirilirse avantaj olacak. Türkiye, bu pazarın önemli bir noktasında. Karadeniz havzasında Ukrayna, Rusya, Kazakistan gibi ülkeler bu ticarette gittikçe potansiyeli ve toplam ihracatı artan ülkeler. Türkiye’nin etrafına bakarsanız, dünyanın en büyük buğday ithalatçısı Mısır, dünyanın en büyük arpa ithalatçısı Suudi Arabistan bizim yanımızda. Öbür taraftan Rusya, Ukrayna, Kazakistan olarak bölgeye baktığınızda yılda 15-20 milyon tona varan bir ihracat hareketi var. Türkiye, burada bir köprü. Türkiye bunu değerlendirirse, gelecekte hassas olan bu üründe daha çok ticari potansiyel yakalar.’’

/ GAZİANTEP

06.03.2007


 

IMF, sosyal güvenlik reformunu sordu

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, IMF heyeti ile sosyal güvenlik reformu, gelir vergisi reformu, orta ve uzun vadeli yapısal reform gündemi ile ilgili konuları görüştü.

. Sheraton Otelinde dün yapılan toplantıda, Stand-By düzenlemesinin 6. Gözden Geçirmesi ile olağan 4. Madde Konsültasyon Çalışmasına yönelik genel konular ile üzerinde yoğunlaşılacak olan konular ele alındı.

Toplantıda, 2006 bütçesi gerçekleşmeleri, para politikası, enflasyon ile ilgili gelişmeler, sosyal güvenlik reformu, gelir vergisi reformu, orta ve uzun vadeli yapısal reform gündemi, iş gücü piyasası ve istihdamın artırılmasına yönelik çalışmalar üzerinde durulduğu öğrenildi.

/ ANKARA

06.03.2007


 

THY, 49 YTL’ye uçacak

Türk Hava Yolları’nın hizmete açmaya karar verdiği iki hattında çok özel bir fiyat promosyonu uygulanacak.

8 Mart 2007 tarihinde hizmete girecek İstanbul-Nevşehir ve 25 Mart 2007’de açılacak Yenişehir (Bursa)- Trabzon hatları için Türk Hava Yolları yolcuları, akaryakıt harcı hariç 49 YTL’den başlayan fiyatlarla uçabilecekler. Kampanya hat açılışını takip eden 1 ay boyunca geçerli olacak.

Yeni Asya / İSTANBUL

06.03.2007


 

Bölgesel kalkınma projeleri ertelenir

Adana Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Özgümüş, Kalkınma Ajanslarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararının Anayasa Mahkemesi’nde onaylanması halinde bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak güzel projelerin erteleneceğini bildirdi.

Yaptığı yazılı açıklamada, bulunduğu illerin ve bölgelerin potansiyellerini harekete geçirecek, ekonomik bir kalkınma modeli şeklinde organize edilen Kalkınma Ajansları’nın, Türkiye’deki idari yapılanmanın dışında farklı bir yapılanma haline geleceği endişesinin yersiz olduğunu vurgulayan Özgümüş, ‘’Bu çok büyük bir ihtiyaçtı. Gerçekten doğru uygulandığı zaman da Türkiye ekonomisine sıçrama yaptırabilecek bir yapılanma. Kalkınma Ajanslarıyla ilgili yürütmeyi durdurma kararını Anayasa Mahkemesi onaylanması halinde bölgenin kalkınmasına katkı sağlayacak güzel projeler ertelenecektir” dedi.

/ ADANA

06.03.2007


 

Dünya denizciliği İstanbul’da buluşacak

Exposhipping Europort Eurasia Uluslararası Denizcilik Fuarı, 25-29 Nisan 2007 tarihleri arasında İstanbul Dünya Ticaret Merkezinde gerçekleştirilecek.

NTSR Fuarcılık ve AHOY Rotterdam ortaklığıyla organize edilen, Deniz Ticaret Odası tarafından desteklenen fuara, 29 ülkeden 233’ü yabancı olmak üzere 336 firmanın katılacağı bildirildi.

/ İSTANBUL

06.03.2007


 

Ar-Ge’ye büyük teşvik geliyor

Maliye Bakanlığı, şirketlerin araştırma-geliştirme (AR-GE) çalışmalarına vergisel destek sağlamaya hazırlanıyor. Hazırlanan taslakla, Ar-Ge birimlerinin SSK işveren payının tümü ile gelir stopajının yüzde 90’ını devlet üstlenecek.

Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı, Gelir Politikaları Genel Müdürlüğü ve Vergi Konseyi tarafından başlatılan Ar-Ge teşviği çalışmaları tamamlandı. Yapılan çalışmaların ardından, Ar-Ge teşvikleri konusunda bir taslak hazırlandı. Taslakla Teknoparklar dışındaki Ar-Ge faaliyetleri de teşvik ediliyor. Taslağa göre, Ar-Ge teşviği için, Ar-Ge biriminde en az 50 kişinin çalışması gerekecek. Bu şirketlerin personel için ödedikleri yüzde 20’lik işveren payının ve gelir vergisi stopajının yüzde 90’lık bölümünü devlet üstlenecek.

Ülkede yeni Ar-Ge düzenlemesinden hemen yararlanabilecek 83 firma bulunurken, yeni düzenleme başta otomotiv ve elektronik olmak üzere çeşitli sektörlerde rekabet öncesi işbirliğinin yolunu da açacak.

/ ANKARA

06.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004