Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Ermeni lobisinde hayal kırıklığı

ABD Senatosunun Dış İlişkiler Komitesinde dün yapılması planlanan Türkiye’ye ilişkin tasarı konusundaki oylamanın ertelenmesi, ABD’deki Ermeni kuruluşlarında hayal kırıklığına yol açtı. Ancak, en büyük Ermeni kuruluşu olan Amerika Ermeni Ulusal Komitesi (ANCA), tasarının geçmesi için ısrarını sürdüreceğini bildirdi.

Kuruluştan yapılan yazılı açıklamaya göre, ANCA’nin İcra Direktörü Arap Hamparian, ‘’Bariz şekilde ABD yönetiminin isteği üzerine Senatör Richard Lugar’ın, Senato’nun Hrant Dink’in hayatına ve anısına saygısını sunmasını erteletmesi, bizi rahatsız etti. Komitenin, bundan sonraki ilk fırsatta, tasarıyı engelleme veya sulandırma çabalarını reddederek orijinal metni kabul etmesini bekliyoruz’’ dedi.

ANCA’ya göre tasarının destekçilerinden komite üyesi Demokrat Senatör Chris Dodd da, ‘’bu önemli tasarının oylanmasının ertelenmesi, bir talihsizlik’’ diye konuştu. Senato Dış İlişkiler Komitesinin Demokrat Başkanı Senatör Joe Biden’in sunduğu tasarı, gazeteci Hrant Dink’in öldürülmesini kınamasının yanı sıra Türkiye’den, TCK’nin 301’inci maddesini kaldırmasını ve Ermenistan ile diplomatik, siyasi ve ticari ilişki kurmasını istiyor. Aslında tasarının hiç geçmemesinden yana olan Türkiye, özellikle gerekçe bölümünde ‘’Ermeni soykırımı’’ ifadesine yapılan atıftan kaygılanıyor. Ankara, tasarının bu haliyle geçmesi durumunda emsal oluşturmasından endişeleniyor.

Başkan George W. Bush yönetiminin de, Türkiye’nin bu kaygısını paylaştığı bildirildi. Komitenin oturumunda tasarının oylanmasının sırası geldiğinde, komitedeki kıdemli Cumhuriyetçi üye Senatör Richard Lugar, ‘’Ermeni soykırımı’’ terimine atıfta bulunan ifadenin tasarıdan çıkarılmasını isteyerek mevcut metne itiraz etmişti. Bunun üzerine oylama, komitenin bir sonraki ‘’iş toplantısına’’ ertelenmişti. Bu toplantının, iki ya da üç hafta sonra yapılması bekleniyor.

Senatör Lugar ve Senatör Biden, bu toplantı öncesinde bir araya gelerek ortak bir metin oluşturmaya çalışacak.

/ WASHINGTON

08.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Şiî ittifakında çatlak

  Ermeni lobisinde hayal kırıklığı

  Depremden sonra uçak kazası

  Askari iltica mı etti?

  Bush ve Cheney için hesap verme zamanı

  İran: Saldırı, hedefimizden saptıramaz

  İran, Irak konferansına katılıyor

  İsrail Filistin istihbaratını bastı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004