Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İstiklâl Marşımız olmasaydı...

Prof. Dr. Ramazan Kaplan: “Millî Marşımız olmasaydı bizi birleştirecek, iyi günde, kötü günde etrafında toplanacağımız bir metin olmazdı ve milletin birliğinden, düzeninden bahsedilemezdi.”

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi (DTCF) öğretim üyesi Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Millî Marşımız olmasaydı bizi birleştirecek, iyi günde, kötü günde etrafında toplanacağımız bir metin olmazdı ve milletin birliğinden, düzeninden bahsedilemezdi” dedi.

Kültür ve Turizm Bakanlığınca, Mehmet Akif Ersoy’un ölümünün 70’inci, İstiklâl Marşı’nın kabulünün 86’ıncı yıl dönümü dolayısıyla Adnan Ötüken Halk Kütüphanesi’nde “Mehmet Akif Ersoy’un Düşünce ve San’atında Gençlik ve Çalışma” konulu panel düzenlendi.

Prof. Dr. Ramazan Kaplan panelde yaptığı konuşmada, milletlerin, millî marşları ile kimlikleri ve yurtları arasında bir bağ bulunduğunu ve marşların milletleri ortak ses etrafında topladığını söyledi. Ersoy’un da İstiklâl Marşı’nı millî mücadele döneminde milletin gücünü ayakta tutmak için yazdığını ifade eden Kaplan, “İstiklâl Marşı’nın herkesin bir arada olmasını sağlayan ortak bir metin olduğunu” vurguladı. Kaplan, “Millî Marşımız olmasaydı, bizi birleştirecek, iyi günde, kötü günde etrafında toplanacağımız bir metin olmazdı ve milletin birliğinden, düzeninden bahsedilemezdi” dedi.

Ersoy’un gençlere, “Ey gençler, ey halkım, dünya dönerken siz nasıl boş durursunuz” diye seslendiğini belirten Kaplan, “İstiklal Marşı gibi bir marşa sahip milletin çocukları neyle karşılaşırsa karşılaşsın, umutsuzluğa düşmez” diye konuştu. Kaplan, öğrencilere Ersoy’un Safahat’ta belirttiği gibi çok çalışmayı, zamanı iyi kullanmayı ve okumayı öğütledi.

Ersoy’un kendini milletine adamış bir insan olduğuna işaret eden Kaplan, “Belki Akif’in şiirlerine benzer bir şiir yazmak mümkün, ama Akif gibi bir insan olmak çok zor. Özü, sözü bir, doğru insan olmak gerekiyor” dedi.

08.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstiklâl Marşımız olmasaydı...

  12 Mart “İstiklâl Marşı Günü” ilân edilmeli

  İşyerlerine Türkçe isim

  Engellilerden tiyatro oyunu

  Film almak daha kolay

  NEREDE NE VAR


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004