Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

İşyerlerine Türkçe isim

Odunpazarı Belediyesi, ruhsat verme işlemlerinde marka ve yabancı firmaların isimleri dışında yabancı kökenli isim sahibi iş yerlerine ruhsat vermeyecek.

Konu ile ilgili bir açıklama yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Burhan Sakallı, Merhum Belediye Başkanı Aydın Arat zamanında da böyle bir karar alındığını ve Yunusemre gibi önemli bir şahsiyetin beldesi olan Eskişehir’in bu konuda daha duyarlı olması gerektiğini belirterek, “İş yeri sahiplerinin bu hususta gösterecekleri hassasiyet Türkçeye verdikleri değeri ortaya koyma bakımından son derece önemlidir” dedi.

Sakallı konuşmasında; “Bir milletin varlığının sürekliliği; kendisinin öz vasıflarını içerisinde barındıran öz lisanını iyi kullanmasına; sanat, edebiyat ve kültür alanında gizemli sırlarını sunmasına; medeniyetler kuşağında lisanının zengin donanımları ile ağırlığını hissettirmesine bağlıdır.

Medeniyetlerin temeli olan lisan, aynı zamanda bir toplumun hayat tarzının simgeleridir. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkeler üzerinde ağırlığını hissettirmek için kendi dilinin, diğer milletlerin fertleri tarafından benimsenmesini, günlük hayatın her alanında kullanılmasını arzu eder.

Var olmak ya da varlığını devam ettirmek; kültür ve sanatıyla sesinin duyurmak isteyen milletler kendi öz dillerine sahip çıkmışlardır.

Bu nedenle, bu ülkenin birer ferdi olarak dilimize sahip çıkmak hem vatandaşlık, hem de tartışılmaz asli görevimizdir. Kültürel değerlerimizin nesilden nesile aktarılmasında köprü görevini yapacak olan en temel öğe dildir” dedi.

Sakallı, “Ayrıca Türk şiirinin kurucusu ve Türk halk şairlerinin tartışmasız öncüsü olan Yunus Emre, Türk dilinin tüm sadelik ve güzelliğini ortaya koyan, Türk kültür ve medeniyetinin oluşumuna büyük katkılar sağlayan bir gönül adamıdır. Onun yaşadığı ve öldüğü şehrimizde Türkçeyi koruma ve kullanma görevini layıkıyla yerine getirmeli, bu görevi ondan bize miras olarak görmeliyiz“ dedi.

08.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  İstiklâl Marşımız olmasaydı...

  12 Mart “İstiklâl Marşı Günü” ilân edilmeli

  İşyerlerine Türkçe isim

  Engellilerden tiyatro oyunu

  Film almak daha kolay

  NEREDE NE VAR


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004