Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Bu proje engelleri ortadan kaldıracak

Kocaeli’nin Gebze İlçesi Çayırova Belde Belediyesi ve işadamlarının ortaklığı ile hayata geçirilen ve engelli vatandaşlara iş imkanı sağlayan Engelliler İş Merkezi (ENİŞMER), bugün düzenlenen bir törenle açıldı.

Engellilerin istihdamını sağlayacak olan ENİŞMER’in açılış törenine Kocaeli Valisi Gökhan Sözer, AKP’nin görme engelli İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, Gebze İlçe Kaymakamı Mehmet Emin Avcı, Gebze Belediye Başkanı İbrahim Pehlivan, Çayırova Belediye Başkanı Faruk Taşcı, Kocaeli İl Genel Meclisi Başkanı Nevzat Gülmen, Gebze Ticaret Odası Başkanı İbrahim Başaran ile protokol üyeleri, işadamları, engelli vatandaşlar ve davetliler katıldı. Açılış öncesi bir konuşma yapan AKP İstanbul Milletvekili Lokman Ayva, engelli vatandaşların topluma kazandırılması konusunda öncelikle engellilere görev düştüğünü belirterek, engellilerin mutlaka “Ben bu işi başarırım” mantığına sahip olması gerektiğini söyledi. Hükümetin engellilere yönelik istihdam çalışmalarından da örnekler veren Milletvekili Ayva, “Kamu sektöründe, engelli çalıştırma oranının yüzde 3’ten 4’e çıkması dahi engelli istihdamını yüzde 33 oranına yükseltti. Son 4 yıl içinde işe yerleştirilen engelli sayısı, 2002’de 12 bin, 2003’te 13 bin, 2004’te 17 bin, 2005’te 23 bin ve 2006’da ise 21 bin kişi oldu. Ancak 2006 yılında bir önceki yıla oranla düşüş oldu. Çünkü istihdam edecek engelli sayısı azaldı. Dört yıl içinde toplamda 80 bine yaklaşan bu rakam, neredeyse Cumhuriyet tarihi boyunca istihdam edilen kadardır” dedi.

Kocaeli Valisi Gökhan Sözer de ENİŞMER’in Türkiye’de örnek alınacak bir proje olduğunu belirterek, bu tür projelerin yaygınlaşmasını temenni ettiklerini söyledi. Açılış töreninin ilk bölümünde ise tekerlekli sandalyesiyle salona girmek isteyen Ali Turan isimli bedensel engelli bir kişi, görevlilere zor anlar yaşattı. Salonun engelliler için yapılan özel bölümü yerine, engelli kişinin görevlilerce merdivenlerden güçlükle indirilmeye çalışılması, başta basın mensupları olmak üzere salondakilerin büyük tepkisine sebep oldu.

Konuşmaların ardından ENİŞMER’in açılışı Vali Sözer, Milletvekili Ayva ve Kaymakam Avcı tarafından yapıldı. Protokol üyeleri daha sonra engellilerin çalıştığı ENİŞMER’i gezerek, çalışmalarla ilgili yetkililer ve çalışan engellilerden bilgi aldı. ENİŞMER’de istihdam olanağı bulan engelli çalışanlar ise işsizliğin çok kötü bir şey olduğunu vurgulayarak, “Daha önce çok fabrikalara gittik ama kendimize göre bir iş bulamadık. Başka bir işimiz olmadığı için sürekli evdeydik. Engellerimiz olduğu için hiçbir iş yapamıyorduk. Şu an İşimizden çok memnunuz. Çok sevinçliyiz. Bize bu kolaylığı sağlayanlara çok teşekkür ederiz” şeklinde konuştu.

Çayırova Belediyesi Hizmet Binası içinde faaliyet gösterecek ve toplam 600 metrekarelik kapalı alana sahip olan ENİŞMER’de şu an için 34’ü engelli toplam 40 kişi istihdam edildi. ENİŞMER’de halen değişik firmalara ait elektrik malzeme montajı, jeneratör malzemesi üretimi ve kutulama bölümleri yer alıyor. Çayırova’da ikamet eden engellilere önceliğin verileceği ENİŞMER’de, asgari ücretle ve sosyal güvenceli olarak çalışacak olan engellilere, maaşları da yine ENİŞMER tarafından ödenecek. Türkiye’de örnek proje olarak gösterilen ve iş bulamayan engellerin istihdam edilmesinin amaçlandığı ENİŞMER’in aylık olarak yaklaşık 3-4 bin YTL kâr etmesi hedefleniyor.

/ KOCAELİ

09.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman’ın dili öz be öz Türkçedir

  AMBARGOLULAR ZATEN YOK

  Türkmenoğlu yoğun bakımdan çıktı

  Keyfîliğe son verilsin

  TGC: Demokrasi adına üzüntü verici

  Genelkurmay soruşturma başlattı

  Başoğlu: Bu ayırım demokrasiye zarar verir

  Kadın vekillerin başörtüsü sansürü

  Yasak büyük ayrımcılık

  Irak toplantısı İstanbul’da yapılacak

  Müzakere iyi anlayışla tamamlanmalı

  Bingöl'de 4.8'lik deprem

  Arınç: TBMM, Köşk seçiminde taraf

  “Güneydoğu’nun şehitleri” ifadesine soruşturma

  Erdoğan ve 3 bakan hakkında suç duyurusu

  Bu proje engelleri ortadan kaldıracak

  Okuma-yazma seferberliği

  Balık ölümleri araştırılıyor

  Kars'ta tipi ve buz

  Akyüz, bugün taburcu edilecek

  Ankara'da, Kocaeli için su zirvesi

  Boğaza ikinci tüp tünel

  Dünya camilerine Demirci halısı

  Kızılırmak'ın suyu umut oldu

  Kerime Nineye anlamlı hediye

  Urfa'da tek kişilik protesto

  Çocuğunuzun ateşi çıkarsa...


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004