Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Yasak büyük ayrımcılık

DYP Genel Başkan Danışmanı Nevval Sevindi, kadın ev erkeğin, toplumun iki kanadı olduğuna dikkat çekerek, başörtüsü yasağının da büyük bir ayrımcılık olduğunu ifade etti. Sevindi. iktidara geldikleri takdirde üniversitelerdeki başörtüsü yasağını kaldıracaklarını söyledi.

Dünya Kadınlar Günü dolayısıyla DYP Fatih İlçe Kadın Kolları Teşkilâtı’nın düzenlediği toplantıda bir konuşma yapan Nevval Sevindi, kadınların sorunlarına dikkat çekti.

Kadınların, geleneksel ve genel olmak üzere iki alanda sorunları olduğunu ifade eden Sevindi, İslâmın ve Türk geleneklerinin kadına özel bir yer verdiğini de konuşmasında örneklerle dikkat çekti. Dünya kadınlarının esas sorununun yoksulluk olduğunu söyleyen Nevval Sevindi, “En yoksulların yüzde 70’ini kadınlar oluşturuyor. Savaşta en çok mağdur olan kadınlar. Tecavüze ve şiddete maruz kalıyorlar dünyanın birçok yerinde. Amerika aile içi şiddette bir numara. Almanya’da bütün yabancılar arasında aile içi şiddet oranı yüzde 50, Alman ailelerlerde ise bu oran yüzde 40, yani arada çok bir fark yok” dedi.

Dünyadaki üretimin yüzde 60-70’inin kadınlar tarafından sağlanmasına rağmen gelirin yüzde 10’unun kadınlara ulaştığını da dile getiren Sevindi, kadının varlığının maddi güce dönüşmediğini söyledi. “Yüzyıllardan beri devam eden kadınların mücadelesi ancak yirminci yüzyıl sonlarında, yirmi birinci yüzyılın başlarında meyvelerini verebildi ve bugün dünyada yüzde 25 oranında kadınlar mecliste yer almakta” diyen Sevindi, Türkiye’de ise bu oranın yüzde 4.4 olduğunu belirtti.

Sevindi, bütün sorunlara rağmen, kadınların kendilerine verdikleri değerin çok önemli olduğunu da vurguladı. Toplumun daha iyiye gidebilmesi için erkeğe olduğu kadar kadına da ihtiyaç olduğuna değinen Sevindi, şöyle devam etti:

“İsmail Gaspıralı şöyle der, ‘İki kanadı olmayan kuş uçamaz’. Kuşun bir kanadı kadınsa, bir kanadı erkektir. Bir kanadı var, bir kanadı yok, nasıl Türkiye uçabilir? Türkiye’nin uçmasını sağlamamız lâzım. Diğer kırık kanadı tamir etmek ve Türkiye’nin uçmasını sağlayıp, dünyada hak ettiği yere gelmesini sağlamak kadınların görevi.”

Sevindi, mevcut hükümet yetkililerinin, başörtüsü yasağını ayırımcılık olarak ifade etmelerine rağmen yasağın sürdüğü, kendilerinin bu konuda ne düşündükleri sorusuna, “Bunun büyük bir ayırımcılık olduğunu düşünüyorum. Varsayalım ki başörtüsü bir siyasî simge ve şeriat devleti istemek. Benim savunmam, bu düşünceye sahip erkeğin girebilirken kızın girememesinin ayırımcılık olduğu üzerineydi. Sayın Genel Başkanın da zaten bu konuda açıklamaları var. Üniversitelerde başörtüsü sorununun kaldırılacağını ve herkesin özgür olarak okuyabileceğini, okuması gerektiğini savunuyor. Ben de bunu savunuyorum. İnşallah iktidara getirirseniz biz bunu yapacağız” şeklinde cevap verdi.

DYP Fatih İlçe Kadın Kolları’ndan çok yasıda kadının katıldığı toplantıda, DYP Fatih İlçe Başkanı Ali Kemal Aksoy ve Fatih İlçe 2. Başkanı Hüseyin Efkari de hazır bulundu.

Naciye KAYNAK / İSTANBUL

09.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bediüzzaman’ın dili öz be öz Türkçedir

  AMBARGOLULAR ZATEN YOK

  Türkmenoğlu yoğun bakımdan çıktı

  Keyfîliğe son verilsin

  TGC: Demokrasi adına üzüntü verici

  Genelkurmay soruşturma başlattı

  Başoğlu: Bu ayırım demokrasiye zarar verir

  Kadın vekillerin başörtüsü sansürü

  Yasak büyük ayrımcılık

  Irak toplantısı İstanbul’da yapılacak

  Müzakere iyi anlayışla tamamlanmalı

  Bingöl'de 4.8'lik deprem

  Arınç: TBMM, Köşk seçiminde taraf

  “Güneydoğu’nun şehitleri” ifadesine soruşturma

  Erdoğan ve 3 bakan hakkında suç duyurusu

  Bu proje engelleri ortadan kaldıracak

  Okuma-yazma seferberliği

  Balık ölümleri araştırılıyor

  Kars'ta tipi ve buz

  Akyüz, bugün taburcu edilecek

  Ankara'da, Kocaeli için su zirvesi

  Boğaza ikinci tüp tünel

  Dünya camilerine Demirci halısı

  Kızılırmak'ın suyu umut oldu

  Kerime Nineye anlamlı hediye

  Urfa'da tek kişilik protesto

  Çocuğunuzun ateşi çıkarsa...


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004