Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 09 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Hoşgörü Sazendeleri’nden Mevlânâ konseri

İntekno Şirketler Topluluğu tarafından oluşturulan “Hoşgörü Sazendeleri” Mevlânâ Celâleddin Rûmi’nin doğumunun 800’üncü yılı faaliyetleri çerçevesinde önceki akşam İstanbul Teknik Üniversitesi, Yabancı Diller Binası, Maçka Kampüsü’nde muhteşem bir konser verdi.

İstanbul Teknik Üniversitesi, Selçuk Üniversitesi ve İntekno Şirketler Topluluğu tarafından organize edilen ve iki bölümden oluşan konser öncesinde bir konuşma yapan İntekno Şirketler Topluluğu Yönetim Kurulu Başkanı Halil Kulluk arada 300 yıl olmasına rağmen William Shakespeare’in Mevlânâ ile aynı öngörüleri taşıdığını bunun Mevlânâ’nın yüceliğini ortaya koyduğunu söyledi.

Mevlânâ’nın Divan-ı Kebir’inden şiirler okuyan Kulluk; Mevlânâ’nın “En önemli sensin. Her yeri herkesi ziyaret edersin. Bir tek kendini unutursun” sözleriyle insanı kendi benliğine yönelttiğini, içsel yolculuğa çıkardığını belirtti.

“Ruhunu kaybeden bedenlerin sığınacağı bir çınar” olarak Mevlânâ’yı tasvir eden Selçuk Üniversitesi Mevlânâ Araştırma ve Uygulama Merkezi Direktörü Yrd. Doç. Dr. Nuri Şimşekler, “Mevlânâ’yı Günümüzde Yaşatmak” başlıklı bir sunum yaptı.

“Mevlânâ içindeki Firavunu öldür, sonra Musa’yı keşfet diyor. İnsanın olanları kavraması için öncelikle kendini tanıması gerek” diyen Şimşekler Mevlânâ’nın söylediği “İkisi de senin elin kutlu ne kutsuz ne” dizeleri ile bugünlerde gündeme getirilen sol el, sağ el polemiğine de bir nokta koydu.

Daha sonra sahne alan İntekno Hoşgörü Sazendeleri dinleyenlere doyumsuz dakikalar yaşattılar. Tamburi Cemil Bey’den Karadeniz Türküsü’ne, yok olmaya yüz tutmuş zeybeklerden, uzun havalara pek çok yapıtı enstrümantal olarak sergileyen grup doğaçlama çalış tekniği ile de coşkuyu körükledi.

Selim Güler (Klasik Kemençe), Yurdal Tokcan (Ud), Göksel Baktagir (Kanun), Emrullah Şengüller (Çello), Baki Kemancı (Keman), Volkan Yılmaz (Ney), İzzet Kızıl (Perküsyon) ve Yinon Muallem (Perküsyon)’den oluşan Hoşgörü sazendeleri konser bitiminde ayakta alkışlandı.

09.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Birinci Topkapı, ikinci Ayasofya

  Hoşgörü Sazendeleri’nden Mevlânâ konseri

  Safahat yeni tarzıyla yayınlandı

  Halil Uslu’dan seminer


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004