Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 14 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Kart ücreti hukuka aykırı

Tüketiciler Birliği Genel Başkan Yardımcısı Kemal Özer, “Dünyanın hiçbir yerinde bankalar kart ücreti almıyor. Türkiye’de ise kanunla yasal hale getiriliyor. Yönetmelik, hukuka aykırıdır” dedi.

Kemal Özer, 5464 Sayılı Banka Kartları Ve Kredi Kartları Kanununun yayınlanmasından bu yana 1 yıldan fazla süre geçtiğini, ancak BDDK’nın Banka Kartları Ve Kredi Kartları Hakkında Yönetmeliğini bu süre sonunda yayınladığını söyledi.

Özer, yönetmelikle ilgili olarak şunları kaydetti: ‘’Ancak yönetmeliğin 17 ve 18. maddesi, tüketiciyi adeta köşeye sıkıştırmaktadır. Bankalar, kredi kartı ücretini hukuki zemine taşımaya tüketiciden kira öder gibi ücret almaya çalışıyor. Bunun için de BDDK’ya baskı yapıp istedikleri gibi bir yönetmelik çıkardılar. Öncelikle banka ile tüketici arasında imzalanan sözleşmelerde kart ücreti bölümü boş bırakılmıştı. Bankalar boş olduğu için dilediği ücreti yazıp tüketiciden aldı. Dünyanın hiçbir yerinde banka ile tüketici arasında sözleşme tek taraflı olarak değiştirilemez. Bu kanunlara göre suçtur’

Söz konusu yönetmelikle kart ücretlerinin bankanın keyfine bırakıldığını ifade eden Özer, ‘’Dünyanın hiçbir yerinde bankalar kart ücreti almıyor.

Türkiye’de ise kanunla yasal hale getiriliyor. Yönetmelik, hukuka aykırıdır. Tüketiciler birliği olarak yönetmeliğin iptali için dâvâ hazırlıklarına başladık’’ diye konuştu.

/ KONYA

14.03.2007


 

Çağlayan: Seçim söylentileri yatırımı yavaşlatacak

Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Zafer Çağlayan, seçimlerin ekonomiyi etkilemeyeceğini, ancak, söylentiler sebebiyle, yatırım, üretim ve tüketimde yavaşlamaya neden olacağını söyledi.

Çağlayan, Antakya Sanayi ve Ticaret Odasında düzenlenen (ATSO) toplantıda yaptığı konuşmada, geçmişten günümüze kadar tüm seçimlerden önce ‘’felaket senaryoları’’ yazıldığını, bundan etkilenen sanayici ve yatırımcıların, ayrıca, ev, arsa, beyaz eşya ve otomobil almaya niyetlenenlerin, beklemeyi tercih edeceğini, bunun da ekonomiyi çok etkilemeyeceğini ifade etti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin hemen ardından Temmuz veya Ağustos ayında genel seçimlerin yapılmasının daha doğru olacağını ifade eden Çağlayan, ‘’Bu ülke, 10 Cumhurbaşkanı seçti, 59 hükümet oluşturdu. Hiçbir dönemde olağanüstü kriz yaşanmadı. Ancak, Cumhurbaşkanlığı seçimlerin hemen ardından genel seçimler yapılsaydı, yatırımcılar önünü görürdü. 2008 bütçesi daha sağlıklı yapılırdı’’ dedi.

/ HATAY

14.03.2007


 

Emlak satışları 2006’da hız kesti

Yurt genelindeki emlak satışları, 2006 yılında hız kesti. Ancak toplam satış değerinde artış gözlendi. Geçen yıl yurt genelinde 1 milyon 377 bin 533 gayrimenkul satıldı.

Toplam satış değeri de 38 milyar YTL oldu. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre, emlak satışları 2003’te bir önceki yıla göre yüzde 10,16 , 2004’te 19,5 , 2005’te yüzde 12 artış gösterdi. 2006 yılında ise artış yüzde 1’de kaldı. Söz konusu yılda toplam satış değerindeki artış oranı yüzde 14,7 oldu.

Emlakçılar, yüzde 1’lik de olsa bir büyümenin ‘’gerçek satışı’’ yansıtmadığını savunurken, 2006 Mayıs dalgalanmasının ardından sektörün yaklaşık yüzde 20 oranında küçüldüğünü öne sürdüler.

/ ANKARA

14.03.2007


 

Yoksulluk sınırı 1.115 YTL’ye yükseldi

Türkiye Kamu-Sen tarafından hazırlanan, ‘’Şubat Ayı Asgari Geçim Endeksi’’nde, çalışan bir kişinin yoksulluk sınırının bin 115 YTL’ye yükseldiği bildirildi.

Türkiye İstatistik Kurumundan alınan 2007 Şubat fiyatlarına göre yapılan araştırma sonucunda hazırlanan endekse göre, çalışan bir kişinin yoksulluk sınırı bin 115 YTL’ye yükseldi. Dört kişilik bir ailenin asgarî geçim sınırı 2 bin 235 YTL olarak belirlendi.

Sonuçların, 4 kişilik bir ailenin asgari geçim sınırının bir önceki aya göre yüzde 0.47 oranında arttığını gösterdiği ifade edilen endekste, çalışan tek kişinin açlık sınırının ise bir önceki aya göre yüzde 0.63 oranında artarak 854 YTL’ye yükseldiği bildirildi.

Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamının ise Şubat ayında 854 YTL olarak tahmin edildiği belirtildi. Araştırmada, 4 kişilik bir ailenin ‘’sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir şekilde beslenebilmesi için’’ gerekli harcamanın, Şubat 2007 verilerine göre günlük 16 YTL 51 YKr olduğunun belirlendiği ifade edildi. 4 kişilik ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 495 YTL olarak gerçekleşti.

/ ANKARA

14.03.2007


 

Sanayi üretimi 2006’da yüzde 5.8 arttı

Sanayi üretimi 2006’nın dördüncü çeyreğinde ve geçen yılın tamamında yüzde 5.8 artış kaydetti. Büyümenin öncü göstergesi niteliğindeki toplam sanayi üretimi geçen yılın son çeyreğinde yüzde 5.8 artış gösterdi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, üretim madencilik sektöründe yüzde 4.6 düşüş gösterirken, imalat sanayi sektöründe yüzde 6, elektrik, gaz ve su sektöründe yüzde 8.8’lik artış yaşandı.

Son çeyrekte devlet sektöründe üretim artışı yüzde 7.3, özel sektörde ise yüzde 5.5 olarak gerçekleşti.

En yüksek üretim artışı yüzde 121.2 ile diğer ulaşım araçları imalatında görüldü. Onu yüzde 100.7 ile büro, muhasebe bilgi işlem makinaları imalatı takip etti.

2006 yılının 12 aylık ortalaması yine bir önceki yılın oniki aylık ortalaması ile karşılaştırıldığında, devlet sektöründe üretim artışı yüzde 6.7, özelde yüzde 5.6 oldu. Toplamda üretim artışı yüzde 5.8 olarak belirlendi.

Sanayinin alt sektörleri düzeyinde, 2006 yılı on iki aylık ortalama değişim oranları ise, madencilik sektöründe yüzde 4.4, imalat sanayi sektöründe yüzde 5.6 ve elektrik, gaz ve su sektöründe ise yüzde 9.1 şeklinde gerçekleşti.

/ ANKARA

14.03.2007


 

Borusan küresel şirket olacak

Borusan Holding CEO’su Agah Uğur, Borusan’ın 2010 yılına kadar kendisini küresel bir kuruluş olarak konumlandıracağını açıkladı. Borusan Holding Yönetim Kurulu Başkanı A. Ahmet Kocabıyık ve CEO Agah Uğur, yıllık bilgilendirme toplantısında Borusan’ın 2006 performansı ve 2007 yılına ilişkin hedeflerini değerlendi.

Geçen yıl tahminlerininde ötesinde bir büyüme sergilediklerini vurgulayan Kocabıyık, “Konsolide ciromuz yüzde 20 artışla 2 milyar 343 milyon dolara; vergi öncesi kârımız da yüzde 68 artışla 131 milyon dolara ulaştı. 90 milyon dolarlık yatırımımızı gerçekleştirdik. Bu sebeble mutluyuz” dedi. Kocabıyık, Borusan’ın 2002-2006 yılları arasında yıllık ortalama büyüme oranının yüzde 36 düzeyinde gerçekleştiğini kaydetti. Borusan Holding CEO’su Agah Uğur ise, “2010 yılına kadarki süreyi içeren stratejik planın özünün Borusan’ın kendisini çok daha küresel bir şirket olarak konumlandırması olduğunu söyledi.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

14.03.2007


 

Enerji pahalılığı yatırımcıyı kaçırdı

Erzurum’da mikroçip fabrikası yatırımı yapan İngiliz United Technologies Şirketi, Avusturya hükümetinin sağladığı şartlar ve özellikle enerji giderinin düşük olmasını da dikkate alarak ülkeye 350 milyon avroluk ‘’wafer’’ fabrikası kurma kararı aldı.

Avusturya devleti fabrikanın faaliyete geçmesi için yer tahsisi, fabrika binası ve içerisindeki makinelerin temininde destek sağlayacak. 700’le 900 kişi arasında istihdam sağlanacak fabrikanın, 2009 yılında üretime geçmesi planlanıyor.

“Uygun şartlar olsaydı, bu yatırımı Türkiye’de yapmak isterdik” diyen United Technologies Üst Yöneticisi (CEO) Erdal Özmen, waferin üretiminde kullanılan kuvars taşının ise Türkiye’den karşılanacağını söyledi.

/ ERZURUM

14.03.2007


 

350 milyon YTL servet kayboldu

Geçen yıl yaklaşık 35 bin iş yerinin kapısına kilit vurulmasının, en az 350 milyon YTL’lik servet kaybı anlamına geldiği bildirildi.

TOBB ticaret sicili verilerine göre, Türkiye’de kurulan ticaret unvanlı iş yeri sayısı, bir önceki yıla göre yüzde 7,9 artarak 48.657’den 52.523’e yükseldi. Geçen yıl kapanan şirket sayısı da, bir önceki yıla göre yüzde 21,07 artarak 34 bin 777 oldu.

Türk Girişim ve İş Dünyası Konfederasyonu (TÜRKONFED) Yönetim Kurulu Üyesi Süleyman Onatça, büyük şehirlerde sadece hava parası 50-100 bin YTL’den başlayan fiyatlarla kurulan iş yerlerinin sık aralıklarla el değiştirmesi, her seferinde baştan aşağı dizayn edilmesinin, önemli maddî kayba yol açtığını kaydetti.

Geçen yıl en az 350 milyon YTL’lik milli servet yeniden dekorasyon sebebiyle heba olduğunu kaydeden Onatça, ‘’büyük umutlarla iş yeri kuran kişinin iflâsı, motivasyonunu bozuyor. Kendilerini çaresiz hisseden bir kitle ortaya çıkıyor. Kapandıktan sonra geride bıraktıkları borçlar ise ayrı bir dert. Aynı zamanda her açılan iş yeri beraberinde en az 3-5 personel de getirdiği için, bu kişiler işsiz kalıyor ve istihdam yarası daha da açılıyor’’ dedi.

/ ADANA

14.03.2007


 

Sanayicilerin ‘teşvik’ kaygısı

Adana Sanayi Odası (ADASO) Başkanı Ümit Özgümüş, "yaklaşan seçimler sebebiyle teşvikli il sayısının 49’dan 56’ya yükseltilmesi girişimlerinden rahatsızlık duyduklarını’’ bildirdi.

Özgümüş, ADASO yönetim kurulu toplantısındaki konuşmasında, ‘’teşvikli illerin, teşvik alamayan illerin ekonomisine zarar verdiğini’’ savundu.

Seçimin yaklaştığını, seçim atmosferine girildikçe, seçim yatırımı olarak, teşvikli il kapsamının genişletileceği, 7 ilin daha listeye dahil edilip 56 ile çıkarılacağı konusunda Ankara’dan duyumlar aldıklarını ifade eden Özgümüş, şunları söyledi: ‘’Böyle bir şey yapılırsa sorunlar büyür. Zaten şu anda komşu iller Osmaniye ve Kahramanmaraş’ın teşvik kapsamında olmasından dolayı Adana sanayisi büyük zarar görüyor. Kapsamın genişletilmesi durumunda başka bazı komşu iller de teşvik kapsamına girerse Adana sanayisi ağır darbe yer.’’

/ ADANA

14.03.2007


 

Darphane madenî paraları satıyor

Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürlüğü, muhtelif cins ve miktarda hurda madenî para satmak üzere ihale açtı.

Darphane’den yapılan duyuruya göre 120 ton 250 bin TL, 2 milyon 92 bin 582 YTL muhammen bedel ve 65 bin YTL geçici teminat üzerinden satılacak. Müdürlük 80 ton 50 bin TL’yi ise 1 milyon 395 bin 54 YTL muhammen bedel üzerinden satacak.

Katılımcılardan 50 bin TL için 45 bin YTL tutarında geçici teminat bedeli alınacak. Ayrıca 20 ton 100 bin TL ise 348 bin 763 YTL muhammen bedel ve 12 bin YTL geçici teminat üzerinden ihale edilecek.

/ ANKARA

14.03.2007


 

Iğdır’a yabancı ortaklı ilk yatırım

Iğdır Organize Sanayi Bölgesinde (OSB) yabancı ortaklı ilk yatırımın temeli törenle atıldı.

Iğdır Valisi Saim Saffet Karahisarlı, OSB’deki temel atma töreninde yaptığı konuşmada, fabrikada 300 kişinin istihdam edileceğini söyledi. Türk, İtalyan ve Hollandalı iş adamlarının ortaklaşa kuracağı fabrikada, meyve suyu, salça ve alkollü içecek üretimi yapılacağı bildirildi.

/ IĞDIR

14.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004