Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 11 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Haksız rekabet mi?

Ev ve iş telefonunu sürekli kullananlardan değilim. Gördüğüm kadarıyla birçok kişi de mobil kullanıyor. Peki Türk Telekom o zaman niye şehir içi tarifelere zam yaptı?

Böylesine travmatik düşüncenin diplerinde gezinirken, haftanın yazısını az çok tahmin ettiniz. Mevzuya daha detaylı bakmadan evvel, birkaç sözle aklımdan geçenleri izah etmek dileğindeyim. Zehir zemberek, oranlardan ve rakamlardan oluşan bir yazı yazmak niyeti yok zihnimde. Buyurun bakalım… Dünyada neredeyse ücretsiz telefona doğru yol alınırken, işyerlerinde de çoğunluğun bilgisayar kullandığını biliyoruz. İnsanlar masalarındaki sabit telefonlardansa bilgisayardan konuşmayı, görmeyi, yazışmayı tercih ediyor temalı cümleleri bir yana bırakalım. Şimdi, Türk Telekom belki UMTH (Uzak Mesafe Telefon Hizmetleri) dışında şehir içi zamlı tarifeden çok kârlı çıkabilir. Zaten zam yapmasa dahi, kâr eden bir kuruluş. Eğer iyi niyetli davranırsak ve diyelim ki altyapı hizmeti (fiber kablolarla hızlı teknoloji) hızlı internet erişimi gibi geri dönecekse bize, hizmette sınır tanımayacaklarsa, o zaman varsın kazansınlar.

Bir başka açıdan, Türk halkı olarak (çok kızdığım, ama benim de yaptığım) kaynaklarımızdan fazla tüketerek carî açığa sebep oluyorsa, bir malın fiyatı Avrupa’da 50 liraya alınabiliyor, o ürüne 200 lira ödemeye razı oluyorsak, TT’un artık yüzde 55’i özel bir kuruluş olduğunu düşünerek biraz bekleyelim diyorum. Bunu tabiî ben söylüyorum. Halkın sözcüsü! Oysa (Merkez Bankası da dahil) sivil toplum kuruluşları daha farklı açılardan olaya yaklaşıyor. Özellikle bilişim sektörü çok haksız bir rekabete maruz kaldığını düşünüyor. Bugün, 1 Mart’tan itibaren yürürlükte olan tartışılan zam sebebiyle TT’yle mahkemelik olan iki farklı STK’nın başkanlarına yönelttiğim sorulardan, ‘Çok mu erken özelleşti’ gibi hepimizi milletçe ilgilendirenleri de dahil ederek, telle görüşme gerçekleştirdim. Telkoder Başkanı sayın Yusuf Ata Arıak ve ATO Başkanı sayın Sinan Aygün’le de dâvâ sürecini öğrenmek için 1 Mart’ta sabit telefonla görüştüm. Umarım fazla tutmamıştır:)

Telkoder Başkanı sayın Arıak, açtıkları dâvânın durumuna ilişkin Danıştay 13. Daire’de devam ettiğini, kendilerine şirketin gösterdiği ‘yanlış rakamlar veriyorlar’ tepkisineyse karşı çıktığını kaydetti. Arıak, “Söylediğimiz rakamlar tahmindir. Bunlar ölçülebilecek sonuçlardır. Bizim verdiğimiz rakamların doğruya çok yakın bir rakam olduğunu düşünüyoruz, bekleyip göreceğiz” dedi. ATO Başkanıysa, dâvânın devam ettiğini ve karşı tarafın savunmalarını istediğini, birkaç gün içinde haber beklediklerini belirtti. Kendisi yaklaşık 19 milyon kişiyi ilgilendiren dâvânın uzun sürebileceğini, ama en azından sonuçlanırsa zamları durdurabileceklerini umduğunu bildirdi. Aygün’ün özellikle kamuoyunca bilinen yaklaşımından ötürü TT’nin erken mi özelleştiğine cevabıysa; “AB ve Amerika neden özelleştirmiyor. Biz ülke güvenliği açısından Telekom’un özelleşmesini tehlikeli buluyoruz” oldu.

Türk Telekom bildiğiniz en basit ifadeyle ev ve işyeri telefonlarından, hızlı(!) internetten sorumlu yakın geçmişte özelleşmiş bir şirket. Avea’nın yüzde seksen ortağı olmasıyla da aslında mobil telefonları da kapsıyor bir yanıyla. Büyük yaygaraların koptuğu yeni tarifesiyle o kadar da büyütülecek, ülke elden gidiyor tavırlarına girilecek bir tutum mu takınmamız gerekiyor kamu açısından? Bilgilendirmek için, karşı tarafın fikirlerini almaya çalıştım. Yeterli olmadı tabiî. Uygulamalarına tek kızdığım satıldığı zaman ve ekşi sözlüğe sansür uyguladığında ve bilgisayarım ağırlaştığında olmuştu. Yanlış anlaşılmasın, özelleştirme karşıtı popülist biriyim aslında. Ülkenin özellikle bu tip kuruluşlarının çok ucuza elden çıkarılmasına gönlüm hiç razı değil. Hele hele komplo teorilerine de sonsuz inanırım, herkes kadar. Neden ucuza satıldı? Konuşacaksak bunu konuşalım. Ülke güvenliğini konuşalım, geç ama… İki değerli insandan aldığım görüşler çerçevesinde, sonuç olarak, açılan dâvâlarda maksadın tüketiciyi korumak olduğunu düşündüm. Başka açılardan, yani serbestlik ve tekellik durumları da başka bir yazıda ele alınmalı. Birde bütün bunları Paul Doany’ye sormalı…

[email protected]

Belma UĞUR

11.03.2007


Mynet’ten 5 GB’lik e-mail alanı

Türkiye’de internet üzerinden iletişimin büyük çoğunluğu Mynet’in sunduğu email hizmeti ile sağlanıyor. Mynet kullanıcıları günde ortalama 1 milyon 250 bin email gönderiyorlar. Bu yoğun trafik içerisinde kullanıcıların daha özgür olması için Mynet, e-mail kotasını 5 GB’ye çıkardı.

Kapasite artırımı ile Mynet üyeleri, gelen emailleri uzun süre silmeden posta kutusunda tutabiliyor. Bu maillerdeki önem atfedilen belgelerse 250 MB boyutu olan ‘Dosya Deposu’nda saklanabiliyor; istenilen yerden ve zamanda ulaşılabiliyor. Yeni İçerik Filtreleme Sistemiyle istenmeyen emailler engelleniyor...

Yeni muhteva filtreleme sistemiyle istenmeyen emaillerin (SPAM) ve virüslerin Mynet kullanıcılarının posta kutusuna girişi engelleniyor. Bu emailler bir süreliğine ‘Süzgeç Klasörü’nde saklandıktan sonra siliniyor. Tesbit edilen istenmeyen emaillerin ise sisteme girişi otomatik olarak engelleniyor.

Mynet’in kapasite artırımının yanı sıra bir başka yeni uygulama ise, yine ücretsiz verilen POP3 desteği. Kullanıcılar böylece Mynet email ile her yerden iletişim özgürlüğüne kavuşuyor. POP3 desteği, Mynet mail adresine sahip olanlara e-mail hesabındaki bütün mailleri bilgisayara indirme; internet erişimi olmadığı zamanlarda Outlook ve benzeri e-mail programları üzerinden saklı e-maillere kolayca ulaşma ve çalışma imkânı veriyor. Ayrıca kullanıcı cep telefonundan da bütün emaillerine kolayca ulaşabiliyor.

[email protected]

Yavuz BAHADIR

11.03.2007


Wikipedia’da sahte öğretim üyesi

İnternetin açık ansiklopedisi Wikipedia’da sahte doktora ile kendisini öğretim üyesi olarak tanıtan bir üniversite öğrencisi, sitenin güvenilirliğine bir kez daha darbe vurdu.

Açık kaynaklı web sitesinde “Essjay” lakabıyla tanınan ve kendisini özel bir üniversitede din profesörü olarak tanıtan editörün, Ryan Jordan isimli 24 yaşında Kentucky’li bir üniversite öğrencisi olduğu ve “Aptallar için Katolisizm” gibi kitaplardan elde ettiği bilgilerle sitede makaleler yazdığı ortaya çıktı.

Bütün dünyadan gönüllülerin yazdığı, açık kaynak kodlu Wikipedia, gerçeğin ortaya çıkması üzerine kendisini öğretim üyesi gibi tanıtan sahtekâr genci siteden çıkardı.

Kullanıcı profilinde, lisans ve yüksek lisans dersleri verdiği ve geçen Temmuzda New Yorker dergisinin kendisiyle yaptığı söyleşide, imtiyazlı bir din profesörü olarak tanıttığı yazılı bulunuyordu.

İnternette muhalefet ettiği görüşlerin sahiplerinin kişisel öç alma girişimlerinden korktuğu için kimliğini sakladığını söyleyen sahtekâr öğrencinin foyası, New Yorker dergisi böyle bir söyleşinin yapılmadığını açıklayınca ortaya çıktı.

Kullanıcıların muhtevasında değişiklik yapabildikleri açık kaynak kodlu Wikipedia’da yer alan bilgilerin doğruluğu ve güncelliği uzun süredir sorgulanıyor.

Öte yandan, bilgisayar korsanları, Wikipedia’yı PC kullanıcılarının bilgilerini ele geçirmek için kullandıkları ortaya çıktı.

Hackerlar, Alman Wikipedia’sına bir “bubi tuzağı” kurarak, eski bir Windows solucanı programının ortadan kaldırılması için sahte yama imkânı sunan bir web sayfası hazırladılar.

Ancak bilgisayar korsanları, web sitesine, solucan programının yok edilmesi yerine, kullanıcıların bilgisayarına yeni Windows virüsü bulaştıran bir program kurdular.

Wikipedia’nın Alman versiyonunda varlığı fark edilen bu tuzak derhal kaldırıldı.

11.03.2007


Yahoo Messenger Vista Sürümü

Vista için yeniden tasarlanan Yahoo Messenger’ın yeni arayüzü göz kamaştırıyor. Uzun süre sessiz kaldıktan sonra geçtiğimiz aylarda Windows Live Messenger ile ortaklık kuran Yahoo Messenger, kullanıcılara MSN listesindeki arkadaşlarıyla da mesajlaşma imkânı sağlıyordu. Vista’nın çıkışıyla birlikte değiştirilen ve getirilen yeni görsel özellikleriyle göz kamaştıran anlık mesajlaşma programı kısa bir süre sonra kullanıcıların hizmetine açılacak. İlk ekran görüntüleri ve yeni özellikleri ise internete düşmeye başladı bile.

Şeffaf pencereler, sekmeler oluşturup tek pencerede birden fazla kişiyle mesajlaşabilme, sürükle bırak işlemleriyle esnek bir kullanım, flickr ile doğrudan bağlantı, istenilen resim ve dosyaların istenilen kişilerle paylaşımı, yeni oyunlar ve daha nicesi, programın Vista için özel üretilen son sürümünde yer alacak. Sesli ve görüntülü mesajlaşma da yapılan programın herhangi bir penceresi, Vista’nın sağ taraftaki gadget çubuğuna da eklenebilecek.

11.03.2007


Türk sitelere Youtube reyting’i

Nokta İnternet Teknolojilerinden yapılan yazılı açıklamada, Youtube sitesinin, mahkeme kararıyla Türkiye’den erişimin engellendiği tarihlerde, görüntülerini internet üzerinden yayınlamak isteyenlerin kendilerine alternatif rotalar aradıkları belirtildi.

Açıklamada, Youtube’un kapanmasının ardından Nokta’ya bağlı izlesene.com’un 7 Mart 2007 tarihi itibarıyla günlük ziyaretçi sayısının 420 bine, sayfa görüntülenme sayısının 9 milyona ulaştığı, kullanıcıların bir günde gönderdiği video sayısının da ikiye katlandığı kaydedildi.

11.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004