Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İşgal beşinci yılına girdi

ABD’nin Irak savaşını başlattığı 20 Mart 2003’ten bu yana onbinlerce sivil hayatını kaybetti. Geçen 4 yıllık sürede şiddetin ve saldırıların durmadığı Irak’a ilişkin bazı çarpıcı istatistiki bilgiler şöyle: BM’nin Irak hükümeti ve morg kayıtlarına dayanarak verdiği bilgiye göre, Irak’ta sadece 2006’da 34 bin 500 sivil öldü.

Irak’ta çatışmalarda ölen asker ve polis sayısı 6 bin 264 olarak duyurulurken, basın yayın organlarında yer alan haberleri derleyen Amerikan ve İngiliz akademisyenlerin yer aldığı bağımsız ‘’Irak Body Count’’ girişiminin verilerine göre, savaşın başlangıcından bu yana en az 64 bin sivil öldü. Ülkede çok sayıda can kaybının da bildirilmemesi sebebiyle bu rakamın sadece sivil kayıpların boyutuna ilişkin bir gösterge olduğuna dikkat çekiliyor. Irak’ta çatışma ve saldırılarda ölen Amerikan askeri sayısının 3197’yi bulduğu, 32 bin 544’ünün yaralandığı bildiriliyor. ABD’nin Irak savaşındaki müttefiki İngiltere’nin asker kaybı ise 134 olarak açıklanıyor. ABD öncülüğündeki koalisyona katılan diğer ülkelerden de 124 askerin öldüğü belirtiliyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğinin (BMMYK) tahminlerine göre, savaş öncesi ve savaştan bu yana 2 milyon Iraklı komşu ülkelere kaçmak zorunda kaldı, ülke içinde evlerini terk etmek zorunda kalanların sayısı da 1 milyon 700 bini buluyor. BMMYK verilerine göre, Irak’ta mezhep ayrılığına dayalı şiddeti tırmandıran ve ülkede iç savaş endişelerini artıran 2006 Şubatında Sammarra şehrinde bir Şiî türbesinin bombalanmasının ardından yaklaşık 712 bin kişi evsiz kaldı. BM örgütüne göre, evlerini terk edenlerin sayısı ayda 50 bini buluyor. Iraklı mültecilerin akın ettiği Suriye’de 1 milyon, Ürdün’de 750 bin, Türkiye, Mısır, İran ve Lübnan’ın her birinde onbiner Iraklı mülteciye ev sahipliği yapılıyor. ABD’de de 466 Iraklı mülteci bulunduğu bildiriliyor.

Bu arada, Irak’ın kuzeyinde Kerkük yakınlarında bir pazar yerinde düzenlenen intihar saldırısında 8 kişi öldü, 25 kişi de yaralandı.

2 Amerikan askeri öldürüldü

Irak’ın başkenti Bağdat’ta düzenlenen saldırılarda, 2 Amerikan askerinin öldüğü bildirildi. ABD askeri yetkilileri tarafından yapılan açıklamada, Bağdat’ın kuzeydoğusunda ve güneyinde yola yerleştirilen bombalarla düzenlenen iki ayrı saldırıda, 4 askerin de yaralandığı kaydedildi.

/ BAĞDAT

15.03.2007


 

BM’den Aksa raporu

Birleşmiş Milletler (BM) yetkilileri, İsrail’in Mugrabi Kapısı’ndaki kazı çalışmasıyla ilgili raporunu tamamladı. Rapor, kazının El Aksa’ya zarar vermediğini içerirken, İsrail’in çalışmaları tek başına yapmasını eleştiriyor.

Başladığından bu yana tüm İslam dünyasını ayağa kaldıran İsrail’in El Aksa Camisi yakınındaki çalışmalarıyla ilgili BM heyetinin raporu tamamlandı. Çarşamba günü açıklanacak olan raporun, İsrail basınına sızan kısımlarına bakılacak olursa, BM ve UNESCO yetkililerine göre eski kentte El Aksa’ya 9 girişten biri olan Mugrabi Kapısı’ndaki köprü inşaatı, El Aksa’yı tehdit etmiyor. Ancak raporda, İsrail’in bu kazı çalışmalarını tek başına yapıyor olmasından ve uluslar arası gözlemcileri sürece dahil etmemesinden duyulan rahatsızlık da dile getiriliyor.

/ KUDÜS

15.03.2007


 

Tunuslular: Başörtüsü yasağı kalksın

Tunuslu dindarlar, laikler ve komünistler, aralarında yaptıkları görüşmeler sonunda, başörtüsü takmak da dahil, laik devlette kadın haklarının ana hatlarında anlaştıklarını açıkladılar. Kabul edilen ortak metinde, “Başörtüsü bireysel özgürlük meselesidir ve Tunuslu kadınlar başörtülerini çıkarmaları için zorlanmamalıdır veya onun için cezalandırılmamalıdır” denildi.

İslami Al-Nahda (Uyanış) Hareketi’nin yöneticilerinden Ziad Ed’Devletli, “İslam dünyasında ilk kez laikler ve İslamcılar en sorunlu konulardan biri üzerinde bir anlaşmaya vardı; kadın hakları” dedi.

Müslümanların, laiklerin ve komünistlerin oluşturduğu “Tunus Haklar ve Özgürlükler için 18 Ekim (18 Ekim 2005 tarihinde açlık grevine başlaması üzerine bu ismi aldı) Forumu” üzerinde uzlaştığı belge 9 Mart’ta kabul edildi. Kadınlar Günü kutlamalarıyla çakışan sözkonusu belge, uzun zamandır her iki kutup arasında bir çekişme sebebi olan Tunuslu kadının başörtüsü takma hakkını öngördü. Belgede, “Başörtüsü bireysel özgürlük meselesidir ve Tunuslu kadınlar başörtülerini çıkarmaları için zorlanmamalıdır veya onun için cezalandırılmamalıdır” denildi. Başörtüsü takan kadınları baskı altına alan ve haklarından mahrum eden 108 nolu “keyfi” kanunun kaldırılması çağrısı yapıldı.

KİLOMETRE TAŞI

Laik İş ve Özgürlük Birliği Partisi lideri Mustafa Bin Jaafar, belgeyi bir “kilometre taşı” olarak nitelendirdi. Jaafar, “Çünkü kadın hakları gibi tartışmalı konularda İslamcılar ve laikler arasındaki diyaloğun verimli olabileceğini göstermektedir” dedi. Jaafar, laik-İslamcı konsensüsünün yirmi yıl boyunca her iki kesimi birbirine düşüren devletin planlarını bozacağını belirtti.

İslami Al-Nahda (Uyanış) Hareketi’nin yöneticilerinden Ziad Ed’Devletli ise, belgenin Tunus’taki laik-İslamcı diyaloğunun artmasına yardımcı olacağını söyledi.

“Bu anlaşma din, devlet ve demokrasi Ekim 18 Forumu’nun kurucusu olan Ahmed Najeb Al-Shabi de, belgenin hayatın her kesiminden Tunusluyu birleştiren gerçek bir demokratik toplum için “ilk adım” olduğunu belirtti.

15.03.2007


 

Mağdur imamlardan ABD Havayollarına dâvâ

ABD’nin uluslar arası Minneapolis-St. Paul havaalanında namaz kılan ve daha sonra Arizona uçağından indirilen 6 imam, ayrımcılık yapıldığı ve haklarının ihlal edildiği gerekçeleriyle Amerikan Havayolları aleyhinde dava açıyor.

Çoğu Arizonalı olan imamların dâvâ başvurusunu Minnesota’daki federal mahkemeye yaptıkları, gerekçe olarak, polis köpekleriyle çevrili bir şekilde kelepçelenerek yüksek sesle müzik çalınan bir hücreye atıldıklarını ve sorgulandıklarını gösterdikleri belirtildi. Dâvâ başvurusunda, istihbarat servisinden iki kişinin imamlara, “Amerikan Başkanı’nı seviyor musunuz?” ve “Başkan’ın zarar görmesini ister misiniz?” şeklinde sorular sorduğu da ileri sürüldü. İmamların talep ettiği tazminatın miktarı hakkında bilgi verilmedi.

/ PHOENIX

15.03.2007


 

Afgan vali infaz edildi

Karangul bölge valisi Abdül Rahman’ın, Afganistan’ın kuzeyindeki Faryab eyaletinin başşehri Maymana’ya seyahat ederken yolda militanlar tarafından pusuya düşürülerek öldürüldüğü bildirildi.

Olayda ayrıca, Rahman’la birlikte seyahat etmekte olan Han Çahar Bagh bölge Valisi Alta Bey Nasari ve araç şoförü yaralandı. Saldırının ardından çıkan silahlı çatışmada, bir militanın öldüğü ifade edildi.

Yetkililer olayın ardında kimlerin olduğunun bilinmediğini ancak Taliban militanlarından şüphelenildiğini ifade etti.

/ MEZAR-I ŞERİF

15.03.2007


 

Keşmir’de anlaşma yok

Hindistan ile Pakistan arasında yapılan barış görüşmeleri, yeni bir anlaşmaya varılmadan sona erdi.

Pakistan’ın başşehri İslamabad’da, iki ülkenin dışişleri bakan yardımcılarının liderliğindeki heyetler arasında başlayan görüşmelerin sonunda basın toplantısı düzenlendi. Hindistan Dışişleri Bakan Yardımcısı Şivşankar Menon, mevcut en önemli sorun olan Keşmir konusunda somut bir ilerleme kaydedilememesine rağmen, tarafların bu sorunla ilgili olarak düne kadarki en yoğun temaslarda bulunduğunu belirtti. Menon, amaçlarının, bu diyaloğu başarılı bir sonuçla süslemek olduğunu ifade etti. Bağımsızlıklarını kazandıkları 1947’den bu yana defalarca savaşın eşiğine gelen Hindistan ile Pakistan, barış sürecini 2004’te başlatmıştı.

/ İSLAMABAD

15.03.2007


 

AB: Golan Tepeleri geri verilsin

AB yüksek temsilcisi Javier Solana, İsrail’in işgal ettiği Golan tepelerinin Suriye’ye geri verilmesini desteklediğini bildirdi.

Suriye’nin başşehri Şam’da Devlet Başkanı Beşşar Esad ile görüştükten sonra basın toplantısı düzenleyen Solana, Suriye’nin 1967 yılındaki topraklarını yeniden elde etmesiyle ilgili olarak çalışmak istediklerini kaydetti.

Suriye 40 yıl önceki Arap-İsrail savaşı sırasında İsrail tarafından işgal edilen Golan tepelerini yeniden kazanmak için diplomatik yoldan uğraşıyor. Şam yönetimi, Batılı ülkelerle, özellikle de ABD ile yapılan görüşmelerde, Irak’taki şiddetin sona ermesi için işbirliği yapmayı Golan tepeleri şartına bağlıyor.

/ ŞAM

15.03.2007


 

Talabani taburcu edildi

Irak Devlet Başkanı Celal Talabani, aşırı yorgunluk ve sıvı kaybı nedeniyle yatırıldığı hastaneden 17 gün sonra taburcu edildi.

Ürdün’ün başkenti Amman’a 25 Şubat’ta uçakla getirilen Talabani, Kral Hüseyin hastanesinde geniş çaplı muayeneden geçirildi. Irak’ın başkenti Bağdat’a dönecek olan Talabani, son olarak Irak’ın kuzeyindeki bölge yönetiminin başkanı Mesud Barzani ve ABD Büyükelçisi Zalmay Halilzad’la görüştükten sonra Süleymaniye’de aşırı yorgun düşmüştü.

/ AMMAN

15.03.2007


 

Bağdat’ta camiye saldırı

Irak’ın başkenti Bağdat’ın Sünni semtinde cami çıkışında silahlı kişiler tarafından açılan ateş sonucu 4 kişinin öldüğü, 9 kişinin de yaralandığı bildirildi.

Polis kaynakları, silahlı bir grubun başkentin güneyindeki Risala semtinde küçük bir camiden ibadet sonrası çıkanlara saldırı düzenlendiğini açıkladı. Saldırıda ilk belirlemelere göre 4 kişi hayatını kaybederken, 9 kişi de yaralandı. Açıklamada, saldırıyı gerçekleştirenlerin kim olduklarının henüz bilinmediği kaydedildi. Ancak, Risala semti, sık sık mezhepler arası şiddete sahne olan bir yer olarak biliniyor.

/ BAĞDAT

15.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004