Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Baskıya da, tahrike de hayır

Türkiye İnsan Hakları Vakfı Başkanı Yavuz Önen, nevruz kutlamalarıyla ilgili tüm tarafların gerilimi arttıracak beyan ve hareketlerden kaçınması gerektiğini söyledi. Nevruzun resmî şekle sokulmasının toplumda kabul görmediğini belirten Önen, Yeni Asya’ya yaptığı değerlendirmede, nevruzun toplumsal ve sosyal gerilimi arttıracak bir şekle dönüşmemesi için her kesimin çaba harcaması gerektiğini bildirdi.

Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) Başkanı Yavuz Önen, Nevruz kutlamalarıyla ilgili tüm tarafların gerilimi arttıracak beyan ve hareketlerden kaçınması gerektiğini söyledi.

Yeni Asya’ya konuşan Yavuz Önen, nevruzun toplumsal ve sosyal gerilimi arttıracak bir şekle dönüşmemesi için her kesimin çaba harcaması gerektiğine dikkat çekti. Önen, şunları kaydetti: “Bunlar arasında hükümet de var ilgili bakanlıklar, güvenlik güçleri, istihbarat birimleri, sivil toplum kuruluşları, siyasi partiler de var. Bütün taraflara mesajımız şiddetten kaçınılmasıdır. Hele hele yakın tarihlerde şiddete yönelik eylemlerin gündeme gelmesini kaygıyla karşılıyoruz. Belediye otobüsüne saldırmak, camlarını kırmak, yolcuları indirmek gibi eylemleri doğru bulmuyoruz. Ama Nevruzu bir tehlike, toplumsal bir tehdit halinde sunmaya çalışan resmi yaklaşımın da biraz yumuşaması gerekir. Resmi yaklaşım daha şimdiden ‘bu olmayacak, şu olmayacak’ diye bir takım kısıtlar getiriyor.” Önen, resmi yetkililerin Nevruzun devlet tarafından da kutlanacağı açıklamalarının ne gibi etkileri olduğu şeklindeki soruyu ise şöyle cevaplandırdı:

“Bu açıklamayı her sene yapıyorlar. Resmî bayramlar ne kadar başarılıysa bu da öyle bir şey. Bir işi zorla resmileştirdiniz mi yaşamla buluşmuyor. Önemli olan tabanda kabul görmesi. Sosyal bir dayanağı olmayan resmi kararların hiçbir geçerliliği olmadığına Cumhuriyetin 80 küsür yıllık tarihi çok net olarak göstermiştir.”

GÜL İLE İŞKENCE GÖRÜŞMESİ

Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül ile vakıf tarafından yürütülen BM İşkenceye Karşı Sözleşmenin Seçmeli Protokolü çalışmaları hakkında görüştüklerini de hatırlatan Önen, protokolün onaylanmasının sağlanması ve bağımsız bir ulusal önleme mekanizmasının kurulması çalışmaları hakkında bilgi verdiklerini söyledi.

Önen, görüşmede bilgileri yazılı ve sözlü olarak aktardıklarını belirterek, Gül’e uzman bir kuruluş olarak sürece müdahil olmak, oluşturulacak danışma mekanizmasında yer almak istediklerini, Gül’ün de taleplerini değerlendireceklerini söylediğini aktardı. Yavuz Önen, “Daha önce Dışişlerinden yazılı bilgi istemiştik. Başka ülkelerdeki deneyimler üzerinde çalışmalar yapılıyor diye yanıt verildi. Bu demektir ki süreci tamamlamak üzere hükümetin imzaladığı Seçmeli Protokolü onaylamak üzere bir sonuçla karşı karşıya değiliz. Çalışma aşamasındayız gibi bir yanıt aldık. Danışma mekanizmaları içinde insan hakları kurulunun olmaması yanlış ve eksikliktir” diye konuştu.

Kemal BENEK / ANKARA

15.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Baskıya da, tahrike de hayır

  Türkiye sesimizi duyursun

  Savunma Bakanına andıç sorusu

  Yayla’nın avukatı: Eleştiri hakaret sayılmaz

  Yargıtay: Yüksek hakimlerin cezalarını biz veririz

  34 ülkede Türk şehitliği

  Hekimler ‘G(ö)rev’ yaptı

  Başşehir beyaza büründü

  Yozgat'ta kar sevinci

  Kar yağdı, ev çöktü

  ‘Polis, AB’ye uyum için tüm gücüyle çalışıyor’

  Gurbetçi oy hakkı istiyor

  Bakan Özak’tan sitem

  TBMM heyeti, Nick Burns ile görüştü

  ANAVATAN’ın sandelye sayısı 20’ye düştü

  Hekimlerin çoğu devlette

  ‘Eğitim özgürlüğü istiyoruz’

  2050’de dünya nüfusu 9 milyarı aşacak

  Denizlerdeki balık nesli tehlikede

  120 yaşında gençlere taş çıkarıyor

  Alanya’ya ‘ideal’ cezaevi

  Hava değişimine dikkat

  Dünya sanal, bağımlılık gerçek


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004