Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Basından Seçmeler

İnternet dünyasında Risâle-i Nur çalışmaları çok ehemmiyetli

Ben Risale-i Nur eksenli, günlük yaklaşık beş yüz kişinin ziyaret ettiği http://www.risaleforum.com sitesi yöneticisiyim. Sitemiz üyelerinin büyük çoğunluğu üniversite çağındaki gençlerden oluşuyor. İslâmî nitelikli forumlarda genel olarak polemik içerikli tartışma konuları, tartışılması çok yararlı görülmese de, rağbet görmektedir. Özellikle de genç olmanın verdiği heyecanla üyeler ateşli tartışmalarda fevri çıkışlar yapabilmektedirler. Belli bir noktadan sonra buna müdahale edilirse herhangi bir sorun çıkmamaktadır. Fakat site sorumlularının bundan rant elde edilmesi düşüncesi, sitenin kalitesini düşürmekle birlikte, hizmet amacından da uzaklaştırmaktadır. Bu gibi durumlar özellikle Risale-i Nur’u genel manada benimseyen forumlarda sorun olmamaktadır. Forum üyeleri ve yöneticileri bu tarz sitelerde daha anlayışlı ve selametli davranmaktadırlar. Bizim asıl amacımız sanal âlemde Risale-i Nur hizmeti yapmak olduğundan, bu amaçtan uzaklaştıracak her duruma karşı gerekli önlemi almaktayız. Çünkü sanal da olsa bu ortam, insanlara ulaşma ve hizmet etme babında hiç de küçümsenecek bir seviyede değildir. Bu konuda birkaç istatistik bilgisi vermek gerekirse; en kapsamlı arama motoru olan Google’a Risale-i Nur yazılınca 335.000, Said Nursi yazınca 393.000 sonuç çıkıyor. Ayrıca google gibi daha onlarca arama motoru var. Yani dünyanın neresinden olursa olsun Risaleleri ve Bediüzzaman’ı tanımak ve bilmek isteyen bir insan, bunu onlarca dilde ve binlerce farklı makalede elde edebiliyor. Bu tarz siteler de bu gibi aramalara zemin oluşturmaktadır. RisaleForum sitemize de günlük ortalama 110 kişi (100’ü Google’den) arama motorları vesilesiyle giriş yapıyor.

Ayrıca her ay 30 farklı ülkeden kullanıcı sitemize giriyor. Günlük ziyaretçi sayıları RisaleForum’dan çok fazla olan birçok Nur sitesi vardır. Durumu bu şekilde düşünürsek ortaya çok büyük bir rakam çıkmaktadır. Bu vesileyle ben bir genç olarak bu şekilde bir hizmeti, özellikle de internet ve bilişim dünyasının son derece önemli olduğu bir çağda, çok gerekli, işlevsel görüyorum.

Sanal âlemdeki Risale-i Nur hizmetlerini forum siteleri açısından ele alırsak; bu tarz sitelerde soruları olan kişiler, ortamın rahat ve erişimi kolay bir paylaşım alanı olmasından, kafasına takılan mahrem veya sıradan sorularını daha rahat yöneltebilmektedir. Normal hayatta yöneltilemeyen bazı sorular, burada takma ad kullanılarak cevap aranmaktadır. Forumlarda birçok alanda kategoriler olması, yani sitenin tek bir konu veya kategori üzerine oluşturulmaması, site kullanıcılarının ilgi alanlarına göre forumda istedikleri bölümlere yönelmelerini sağlamaktadır. Risale-i Nur içerikli forumlarda, Risale-i Nur Külliyatı ve Bediüzzaman’ın görüşleri geniş bir şekilde ele alınmaktadır. Örneğin RisaleForum’un en aktif bölümlerinden olan “Açıklamalı Risale-i Nur Dersleri” bölümünde; Risale-i Nur münazaraları yapılmakta, eserlerden anlaşılmayan bölümler hakkında sorular sorulup cevaplar aranmaktadır. “Bediüzzaman ve Risale-i Nur Çalışmaları” bölümünde Türkiye ve dünya genelinde yapılan Risale-i Nur hizmetleri paylaşılmakta; bazı yazarların yaptıkları açıklayıcı şerh ve makaleler eklenmektedir.

Sonuç olarak internet âleminde gerçekleştirilen Risale-i Nur hizmetlerini çok gerekli ve yararlı görüyor, bu tarz çalışmaların geliştirilmesini ve arttırılmasını ümit ediyorum.

Bizim Aile, Mart-2007

Cemil YÜZER

23.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Bilgi toplumunun eşiğinde Risâle-i Nur hizmeti açısından yeni açılımlar

  İnternet dünyasında Risâle-i Nur çalışmaları çok ehemmiyetli

  Sanal âlemde Risale-i Nur’ların neşrine ne için ihtiyaç var?

  EuroNur, Avrupa Nur Cemaati, www.SaidNursi.de


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004