Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 23 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

“Sünnîlerin ağabeyi” rolü yanlış

MAZLUMDER İstanbul Şubesi ve Toplumsal Barış Platformu’nun birlikte düzenlediği “Irak Konferansı”nde Irak’ta bugünkü durum, Amerika’nın Irak’ı neden işgal ettiği, işgalin nasıl sona ereceği konuları tartışıldı. İki gün süren konferansta sunum yapan MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Av. Mustafa Ercan, “Türkiye’nin sadece Sünnilerin ağabeyi rolüne soyunmasını doğru bulmuyorum” dedi.

İşgalden dolayı ölen 1 milyon Iraklı anısına Mecidiyeköy Kültür Merkezi’nde düzenlenen konferansın konuşmacılarından Yazar Ahmet Emin Dağ, “Gerçekler ve Dengeler” başlığı altında Irak’ta yaşananları anlattı. Dört yıl önce başlayan işgalin hala devam ettiğini hatırlatan Ahmet Emin Dağ, Irak’ta nelerin döndüğünün pek anlaşılamadığını söyledi. Konuşmasında istatistik bilgilerden bazılarını aktaran Dağ, ambargo ve işgal başlamadan önce Irak’ın yıllık gelirinin 90 milyar dolar iken, bugün ise bütün petrol gelirlerinin Irak’ın bütçesine girdiği düşünülerek hesaplandığında 35 milyar dolar olduğunu ifade etti. “Bebek ölümleri eskiden binde 80 iken, şimdi ise binde 150 oranında Irak’ta” diyen Dağ, eğitim imkanının da yüzde 90 oranından yüzde 10’lara düştüğünü anlattı.

Şiilerin ve Sünnilerin birbirlerine bakışı konusuna da değinen Dağ, “Şiilerin lider kesimi pragmatist bir şekilde, ötekileştirme politikası uyguluyor” dedi. Dağ, Sünnilerin lider kesiminin de şiileri ‘güvenilmez-işbirlikçi’ olarak gördüğünü aktardı. Dağ ayrıca, yılda ortalama 20-25 bin kişinin hayatını kaybettiği Irak’ta ölenlerin %90’ını sivillerin oluşturduğuna dikkat çekti.

“AMERİKA’NIN AMACI PETROLE SAHİP OLMAK”

Amerika’nın Ortadoğuda istikrarsızlık oluşturmak için Irak’ı işgal ettiği, işgalin Yahudiler tarafından yaptırıldığı gibi iddiaların doğru olmadığını ifade eden Küresel BAK Üyesi Roni Margulies, ise “Amerika’nın ne Ortadoğuda ne de dünyada istikrarsızlık oluşturmak gibi bir niyeti olamaz ve yoktur. Amerika’nın amacı petrol gibi çok değerli bir hammaddeye sahip olduğu için Ortadoğuda istikrar oluşturmaktır. Amerika’nın 300 milyonluk nüfusu içinde Yahudiler de 100 bin kadardır” dedi.

Amerika’nın İsrail’i desteklemesini de çıkarların örtüşmesine bağlayan Margulies, “Çıkarları örtüştüğü içindir ki Amerika İsrail’i sürekli desteklemektedir. Ama bu, budönem için geçerlidir. Başka bir dönemde, başka tarihte bu çıkarlar örtüşmediği takdirde Amerika’nın Irak’a yaptığını İsrail’e yapması işten bile değil” diye konuştu.

Margulies, Amerika’nın Yahudiler tarafından değil, büyük sermaye tarafından yönetildiğine de dikkat çekerek, Irak’taki direnişin ve Amerika’daki savaş karşıtı hareketin çok önemli olduğunu vurguladı. “Irak’taki direniş sayesinde Amerika Latin Amerika’da 5-6 yıldır birşey yapamıyor. Amerika’nın Irak’tan çekilmesi yenilgisi ve diğer ülke halklarının onu ciddiye almaması anlamına gelir. Bu nedenle çekilmeyecektir. Ta ki Washington sokakları Amerikan hükümetlerine yaşanmaz hale gelene kadar” diyen Margulies, Türkiye’deki savaş karşıtlarının da her zaman uyanık olması gerektiğini belirtti.

ERCAN: ABD DEVREDEN ÇIKMAK İSTİYOR

MAZLUMDER İstanbul Şube Başkanı Av. Mustafa Ercan ise, Irak’ta hayat şartlarından örnekler vererek, Amerika’nın etnik unsurları birbirine çatıştırarak da kendini devreden çıkarmak istediğini ifade etti. Ülkedeki fitnenin muhtemelen istihbarat örgütleri tarafından çıkarıldığını söyleyen Ercan, “Irak konusunda Türkiye’nin sünnilerin ağabeyi rolüne soyunmasını da doğru bulmuyorum. Buna itiraz etmemiz gerekir. Eğer bir ağabeylik yapılacaksa, bütün insanlar için böyle bir misyonu olduğunu söylememiz gerekir” dedi.

KARAN: KENDİ CEHALETİMİZE DE BAKALIM

Toplumsal Barış Platformu Sözcüsü Ersin Doyran’ın edebi bir konuşmayla Irak’taki insanların acılarına dikkat çektiği panelde Radikal Gazetesi Dış Haberler Şefi Ceyda Karan da bilgi edinmenin önemine değindi. Büyük medyanın bütün enformasyonu, bilgiyi manipüle etmesinin önemli bir mesele olduğunu söyleyen Karan, fertler olarak bizlerin de bilgi edinme çabamızın yetersizliğini eleştirdi. “Vikipedi adlı sitenin Türk versiyonunda Irak’la ilgili sayfalarda, ‘Sümerler tarihinde Irak nedir?’ diye başlayan dökümanlar var. Orada yazılanlara göre güye Irak Osmanlı’ya o kadar uzakmış ki Irak demişler. Bu toplumun insanları Ortadoğu coğrafyasının insanlarının başına galiba ne geliyorsa çok fazla bilgi edinme çabası içinde olmamaktan, tarihini unutmaktan tarihi bir bilgiyi sürekli örselemekten, öğrenmek istememesinden geliyor. O yüzden de tepemize bombaları bu kadar kolay düşürebiliyorlar” diyen Karan, Bush’un cehaletiyle dalga geçerken kendi cehaletimize de bakmamız gerektiğini vurguladı.

Naciye Kaynak -Ayşe Kolukısa - Müyesser Akçiçek

/ İSTANBUL

23.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Said Nursî'den öğreneceğimiz çok şey var

  Risale-i Nur ve Mesnevî

  Meclis tutanaklarında Risâle-i Nur

  İnsan haklarında acı itiraf

  Babacan: AB perspektifi değer kattı

  Müzakereler yeniden başlıyor

  Erdoğan: Su zengini ülke değiliz

  Dink’in 3 dâvâsı düştü

  Türk ve Zana hakkında inceleme

  Hariri suikastına ilişkin Sakka hakkında bilgi alındı

  Gül: MGK’nın tarihinde Başbakanın onayı var

  “Sünnîlerin ağabeyi” rolü yanlış

  İstanbul yağmura kavuştu

  HSYK toplantısı yine yapılamadı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004