Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

İşgalciler çekilme takvimi vermiyor

Irak hükümeti ile Sünnî direniş grupları arasında yapılan gizli görüşmelerin, Amerikan askerlerinin geri çekilmesi konusunda açık bir takvim verilmemesi sebebiyle tıkandığı bildirildi.

Ulusal Diyalog ve Uzlaşma Bakanlığı yetkililerinden Saad Yusuf el Muttalibi, 3 aydır ülke içinde ve dışında sürdürülen görüşmelere, 5 ya da 6 grubun katıldığını söyledi.

Grupların adını açıklamayan Muttalibi, bunlar arasında El Kaide ve Saddam Hüseyin yanlılarının olmadığını belirtti. AP'ye açıklama yapan Muttalibi, buna rağmen, eski iktadar Partisi Baas'ın bazı üst düzey yetkililerinin görüşmelere katıldığını söyledi.

ÇEKİLME TAKVİMİ OLMAMASI

GÖRÜŞMELERİ TIKIYOR

Muttalibi, direnişçi grupların ancak Irak'taki ABD liderliğindeki yabancı güçlerin geri çekilmesi konusunda bir takvim ilan edilince silahlarını bırakıp siyasi sürece katılacakları konusunda ısrar ettiklerini belirtti. "Bu, görüşmelerin önündeki en büyük engel" diyen Muttalibi, ayrıntı vermemekle beraber, görüşmelerin devam etmesinin planlandığını söyledi.

ABD yönetimi ve Irak hükümeti, yabancı güçlerin, Irak'tan çekilmesi için bir takvim ilan etmeyi reddediyor.

Direnişçilerin isteği ile başlatılan görüşmelerin arabulucular yoluyla yürütüldüğünü belirten Muttalibi, grupların görüşme yapma koşullarından birinin, direnişçilerin, arabulucularının gizli kalması olduğunu kaydetti.

Muttalibi Irak hükümeti ile direnişçiler arasında federalizm ve 2005'de kabul edilen Anayasa'da belirlenen Irak'ın niteliği gibi konularda anlaşmazlık olduğunu da söyledi.

Muttalibi dün BBC'ye yaptığı açıklamada ise hükümetin direnişçi gruplarla sürdürdüğü görüşmelerde ilerleme sağlandığını, hatta bazı grupların silah bırakmalarının yakın olduğunu söylemişti.

Muttalibi, BBC'ye, görüşmelerin bir hedefinin de bu direnişçi grupların, Irak'taki el Kaide'ye karşı mücadeleye katılmalarını sağlamak olduğunu belirtmişti.

Başbakan Nuri el Maliki'nin üst düzey bir danışmanı, görüşmelerin yapıldığını doğruladı, ancak ayrıntı vermedi.

Kimliğinin açıklanmasını istemeyen danışman, görüşmelerin bazılarına ABD yetkililerinin da katıldığını söyledi.

Son 3 yıldır zaman zaman, Irak ve ABD yetkilileri ile Sünni direniş grupları arasında görüşmeler yapıldığı yönünde haberler veriliyor.

Ancak görüşmelere katıldığı belirtilen gruplar, bu haberleri yalanlıyor.

/ BAĞDAT

24.03.2007


 

ABD geri çekilmeyi Senato’da tartışıyor

ABD’de iktidardaki Cumhuriyetçi Parti karşısında muhalefette bulunan Demokrat Parti’nin girişimiyle, Senato Tahsisat Komitesi, gelecek yıl Irak’tan asker çekme kararını onayladı.

ABD Senatosu komitesi, Irak ve Afganistan’daki savaş ortamı giderlerine 121 milyar 600 milyon dolarlık ek ödenek ayrılmasını da onayladı. Kararın, Irak’tan ‘’erken’’ asker çekmeye kesin karşı çıkan ABD Başkanı George Walker Bush’un Cumhuriyetçi Partisi tarafından geçen hafta olduğu gibi yine engellenmesi bekleniyor.

60 senatör gerekiyor

Senato’da çoğunluk Demokrat Parti’nin elinde olmasına karşın, tasarının Senato’da kabul edilebilmesi için, 100 sandalyeli Senato’da 60 senatörün ‘’evet’’ oyu vermesi gerekiyor. Demokrat Parti’nin tasarısının Senato’da 60 oya ulaşması beklenmiyor. Halen Irak’ta 141 bin ABD askeri bulunuyor.

/ WASHINGTON

24.03.2007


 

Gazze açık hava hapishanesi

Filistin topraklarında insan haklarının durumunu inceleyen raportör John Dugard, İsrail’i, Filistin topraklarını ırkçı rejime boyun eğdirmekle de suçladı ve Gazze’ye sık sık askeri müdahaleler yapıldığını, İsrail ordusunun 2006’nın ikinci yarısında yüzlerce Filistinliyi öldürdüğünü ve binlercesini de yaraladığını açıkladı.

Batı Şeria’taki durumun daha iyi olmadığını da belirten Dugard, buraya da İsrail ordusunun sık sık akınlar düzenlediğini ve İsrail topraklarını ayıran bir duvar inşa etmekte olduğunu belirtti.

Güney Afrikalı bir akademisyen olan Dugard, Cenevre’de toplanan İnsan Hakları Konseyi’ne sunduğu raporunda ayrıca, Filistinlilerin Batı Şeria’da ve Doğu Kudüs’teki evlerinin yıkılmasını, Yahudi yerleşimcilere ayrıcalıklı muamele yapılmasını ve Filistinlilere özel izin verilmesi uygulamasını da kınadı.

İsrail raporu beğenmedi

Cenevre’deki BM nezdindeki İsrail Büyükelçisi İzhak Levanon ise “tek taraflı” bulduğu raporu kınadı ve “Tekrar eden bu suçlamalar, bölgenin hiçbir sorunu çözmeye yaramıyor” ifadesini kullandı.

İsrailli yetkililerin, BM’nin özel raportörüyle işbirliği yapmayı reddettiği de belirtiliyor.

/ CENEVRE

24.03.2007


 

NATO ateşiyle 9 yaşında çocuk öldü

Afganistan İçişleri Bakanlığı, NATO askerlerinin başşehir Kabil’de sivil araca ateş açtığını ve 9 yaşındaki bir çocuğun ölümüne sebep olduğunu açıkladı.

Bakanlık sözcüsü Zemarai Bashary, “NATO kuvvetleri, bir konvoyu sollamaya çalıştığı ya da birliklere fazla yaklaştığı sanılan sivil araca ateş açtı. Bir kurşun, araçta bulunan 9 yaşındaki çocuğa isabet etti” dedi.

/ KABİL

24.03.2007


 

Irak programı ‘düzensiz ve kötü’

ABD’nin Irak’ın tekrar yapılanmasına yönelik programın, “düzensiz ve kötü hazırlanmış” olduğu belirtildi.

ABD yönetimine bağlı, Irak’ta yeniden yapılandırma faaliyetlerini denetleyen kurumun (SIGIR) başdenetçisi Stuart Bowen, Senato’nun iç güvenlik komitesine sunduğu raporda, Irak’ın yapılanmasındaki kusurlara dikkat çekti ve programı, “düzensiz ve kötü hazırlanmış” olarak niteledi. Bowen raporunda, “ABD Savunma Bakanlığı, Irak’ın savaş sonrası yapılanmasında hiçbir zaman düzgün bir plana sahip olmadı” ifadesine yer verdi.

/ ANKARA

24.03.2007


 

Gates Guantanamo’yu kapatmak istiyor

ABD’nin yeni Savunma Bakanı Robert Gates’in, “kötü imajından” dolayı Guantanamo körfezindeki hapishaneyi kapatmak için çalıştığı bildirildi.

New York Times gazetesi, Gates’in Aralık ayında göreve gelmesinden bu yana hapishanenin kapatılması için çalıştığını, bu konuda Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice’dan destek aldığını fakat Devlet Başkanı George W. Bush’u ikna etmeyi başaramadığını yazdı. Guantanamo’daki hapishanede 400 kadar tutuklu yıllardır yargılanmadan tutuluyor.

/ WASHINGTON

24.03.2007


 

BM Genel Sekreteri: Irkçılık gelişmeye engel

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon, “Irk Ayrımcılığının Ortadan kaldırılması Günü” münasebetiyle yayınladığı mesajında, yükselen ırkçılığın ülkelerin gelişmesini de engellediğini söyledi. Ki-moon, “Irkçı uygulamalar mağdurları incitmekle kalmıyor, bu uygulamalara müsamaha edilen toplumların önünü kapatıyor” dedi.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun, Irak’taki temaslarının ardından önceki akşam Mısır’ın başşehri Kahire’ye geldi.

Göreve geldiği ocak ayından beri ilk kez Orta Doğu ülkelerini ziyaret eden Ban’ın, daha sonra Filistin toprakları ve İsrail’in yanı sıra Ürdün, Suudi Arabistan ve Lübnan’a gitmesi bekleniyor.

Öte yandan BM sözcülerinden Marie Okabe, BM Genel Sekreteri Ban Ki-mun’un Irak ziyaretinin, güvenlik nedeniyle gizli tutulduğunu söyledi.Sözcü Okabe, gazetecilerin, Genel Sekreter’in Irak Başbakanı Nuri El Maliki ile düzenlediği ortak basın toplantısı sırasında meydana gelen patlamayla ilgili sorular üzerine, Ban’ın iyi durumda olduğunu ve olayda kimsenin yaralanmadığını söyledi. Okabe, patlamanın etkisiyle kürsünün arkasına eğilen Ban’ın daha sonra basın toplantısında soruları cevaplamaya devam ettiğini vurguladı.

/ KAHİRE

24.03.2007


 

BM, İran tasarısını oyluyor

BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi ve Almanya’nın İran’a yeni yaptırımlar içeren karar tasarısını bugün oylaması bekleniyor.

Güvenlik Konseyi toplantısının ardından gazetecilere konuşan İngiltere’nin BM Daimî Temsilcisi Emyr Jones Parry, “niyetlerinin oylamayı cumartesi günü yapmak olduğunu” söyledi.

Öte yandan bir Fransız kanalına konuşan Ahmedinecad, yeni yaptırımların “yasa dışı” olduğunu belirterek, ABD’nin nükleer faaliyetlerinden dolayı İran’a yönelik saldırı ihtimalinden de “endişe duymadığını” bildirmişti.

/ NEW YORK

24.03.2007


 

Irak Başbakan yardımcısına suikast

Irak Başbakan Yardımcısı Selam El Zubaiye’nin, bombalı intihar eylemcisi tarafından düzenlenen saldırıda, karnından ve omuzundan yaralandığı bildirildi.

Zubaiye’nin yardımcısı, başbakan yardımcısının karnına ve omuzuna şarapnel parçası isabet ettiğini söyledi.

Polis, saldırıda, aralarında Zubaiye’nin danışmanının bulunduğu 6 kişinin öldüğünü, 5 korumayla birlikte 10 kişinin yaralandığını belirtti.

/ BAĞDAT

24.03.2007


 

İsrail’de tesettür tartışmaları

İsrail’in güneyindeki Aşkelon (Mecdel) şehrinde kadın mankenlerin boy gösterdiği reklam panolarının boyayla kapatılması tartışmaya sebep oldu.

Panolardan sorumlu reklâm şirketi olaydan dindar grupları sorumlu tutarken, Ulusal Din Partisi bu tür reklâmları yasal yolla engellemeyi tercih ettiklerini bildirdi. Ulusal Din Partisi şehir meclisi üyesi Amram Ben David, “şehrimizdeki tüm iğrenç reklamların kaldırılmasından yanayım” derken, bunu yasal yollarla yapacaklarını vurguladı.

Dindar Yahudiler; kırmızı, dar ve vücudu açıkta bırakan giysilerin kadınlar için ‘koşer’ (helal) olmadığını ifade ediyor.

/ AŞKELON

24.03.2007


 

22 bin Iraklı mülteci var

Sanayi ülkelerindeki Iraklı mültecilerin sayısı sürekli artıyor.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliğince (BMMYK) yayımlanan verilere göre, 2006 yılında sanayi ülkelerinden iltica talep eden Iraklıların sayısı bir önceki yıla göre yüzde 77 artarak 22 bine yükseldi. Bu sayı, 2005’te 12.500 idi.

/ CENEVRE

24.03.2007


 

Merkel: AB ortak ordu kurmalı

Avrupa Birliği (AB) dönem başkanı Almanya’nın Başbakanı Angela Merkel, AB’nin ortak ordu kurması gerektiğini söyledi.

Almanya’nın Bild gazetesinin, Birlik’in gelecekteki 50 yılına ilişkin bir soruya Merkel, “Ortak ordu kurmaya doğru yaklaşmalıyız.” dedi.

/ BERLİN

24.03.2007


 

Amerika uyuştu

Amerika’da öğrenciler arasında bağımlılık yapan maddelerin kullanımı her geçen yıl artıyor. Ülkede ortaokul, lise ve üniversitelerde alkol, uyuşturucu ve ilaç kullanan öğrencilerin oranı 1993 ve 2005’e göre 3,4 kat arttığı ve yüzde 49’a ulaştığı açıklandı.

Uyuşturucularla ilgili birbiri ardına yapılan bilimsel araştırmalar, ABD’de öğrencilerin büyük bir tehlike ile karşı karşıya olduğunu gösteriyor. Son yayınlanan bir araştırma ülke genelinde öğrenciler arasındaki uyuşturucu maddeler kullanımındaki oranın 1993 ve 2005 yıllarına göre üç - dört kat arttığını ortaya çıkardı.

Uyuşturucu, alkol ve ilaç bağımlısı olan 4 kişiden üçü, bu maddelerle üniversite, kolej, lise veya orta okul sıralarında tanışıyor. Okullar ve üniversiteler, öğrencileri bağımlılıktan kurtarabilmek için kampüslerinde tedbirler alırken, aileleri de uyarıyorlar.

/ NEWYORK

24.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004