Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bütçe harcamalarında faizin payı arttı

Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı (TEPAV), Ocak ayında bütçe harcamalarındaki artışta en önemli payın, yüzde 210 artış ile ‘faiz ödeneği’ olduğunu bildirdi. TEPAV Mali İzleme Raporuna göre, Ocak ayı merkezi yönetim bütçesi 18,5 milyar YTL harcama, 12,4 milyar YTL gelir düzeyinde gerçekleşti.

Ocak ayı bütçesi, gelirlerin geçen yıla göre düşmesi ve faiz giderlerinin dönemsel olarak yüksek düzeyde olması sonucunda 6,1 milyar YTL açık verdi. Geçen yılın aynı dönemine göre bütçe dengesi fazladan açığa dönüştü ve yüzde 400,2 oranında bir artış gösterdi. Rapora göre harcamalar geçen yılın aynı ayına oranla yüzde 59,3 oranında artarken, bu artışta en önemli pay yüzde 210 oranındaki artışla, faiz ödeneği kalemine ait.

/ ANKARA

24.03.2007


 

IMF politikaları mahvetti

Vatan Gazetesi yazarı Asaf Savaş Akat’ın, 22 Mart tarihli köşe yazısında “Buraya Nasıl Geldik?” sorusunu, ekonomist Mustafa Sönmez, “Son iki yılın IMF patentli para politikalarının değil, daha öncesine uzanan her tür IMF-Dünya Bankası patentli, piyasaperest, sosyal devlet düşmanı ekonomik yaklaşımların sonucudur” diye cevapladı.

Bianet’teki yazısında, 2000-2005 yılları arasında ekonomide başarı gibi gözüken gelişmeleri IMF’nin para politikalarına bağlayanların, bugün IMF ve onun yanlış politikalarının ekonomiyi olumsuz konjonktüre sıkıştırdığını söylediklerini belirten Sönmez, “Televoleciler, göremediler ki, Türkiye’yi 2001 krizine sürükleyen yine IMF’nin uygulattığı sabit kur politikasıydı ve o kur yüzünden kısa sürede cari açık büyüdü, sıcak paranın kaçışını getirdi ve kırılacaklar kırıldı, kriz patlak verdi” dedi.

2002’de iktidara gelen AKP’ninde kılavuzu karga IMF olduğu için, 2001 krizi öncesinin kriz şartlarına girmekten kurtulamadığını vurgulayan Sönmez şunları kaydetti: “2002’den itibaren topluma çok ağır bir yoksullaşma, işsizlik faturasını ödeterek, dışa verdikleri görüntü, düşük enflasyon, yüksek büyüme-ihracat, kurda istikrar kamu borcunda azalma, vs. oldu. Övündükleri büyüme ve ihracat, düşük kurla ithalata giderek bağımlı hale gelen bir sanayi büyümesi ve ihracatıydı. Kısa sürede cari açığın temel nedeni olduğu ortaya çıktı. İstihdam düşmanı bir büyümeydi, adım adım işsizliği artırdığı görülebiliyordu ama o zamanlar Asaf Hoca ve şürekasının gözü bunu görecek durumda değildi. Kamu net borcu azalmasına azalıyordu ama sağlık, eğitim, adalet, çevre ve her tür sosyal hizmetten uzaklaştırılmış bir kamuyu küçültme politikası sayesinde oluyordu bunlar. Dolaylı vergileri yüzde 70’lere çıkaran bir adaletsizlikle gerçekleşiyordu bunlar...

Düşük kur politikasının sanayiyi kemirdiğini, üretim eşiğini aşındırdığını daha 2000’lerin başında, hatta daha önce görebilirlerdi. Rota değişikliği son iki yılın ürünü değildir. Sanayiden kaçış çoktan başlamıştır, sürdürenler kerhen sürdürmektedirler. Sadece sanayi değil, finans da böyledir. Neden alıcısını bulan hemen yabancıya satmaktadır? Çünkü rekabet gücü ve direncini kendinde görememekte, onun yerine güçsüzlüğün delili olarak plazacılığa, inşaata sarılmaktadır yerli burjuvazi.

Özet olarak, sayın televoleciler, bu çöküş, son iki yılın IMF patentli para politikalarının değil, daha öncesine uzanan her tür IMF-Dünya Bankası patentli, piyasaperest, sosyal devlet düşmanı ekonomik yaklaşımların sonucudur, bu politikaların iflâsıdır.”

Yeni Asya / İSTANBUL

24.03.2007


 

Mortgage ile ev değil, çadır bile alınmaz

Bağımsız Eğitimciler Sendikası 3 bin eğitimciyle yaptığı ankete göre eğitim çalışanlarının yüzde 67’sinin kirada oturuyor. Sendika basın merkezinden yapılan açıklamada, kiradan kurtulmak ve kendi evinin sahibi olmak isteyenlerin ümidi olarak söylenilen Mortgage sisteminin, eğitim çalışanları için yalnızca hayal olarak kaldığı belirtildi.

Bağımsız Eğitimciler Sendikası Genel Başkanı Gürkan Avcı, “ Mortgage sistemi dar ve sabit gelirlilere hizmet etmekten oldukça uzak. Türkiye şartlarında yalnızca, 4 bin – 5 bin YTL dolaylarında aylık gelire sahip olan kesimlerin ev sahibi olmasını sağlayan Mortgage sistemiyle, açlık ve yoksulluk sınırlarında maaş alan eğitimcilerin bırakın konut alması, iyi bir çadır alması bile hayal” diye konuştu.

Eğitim çalışanlarının ortalama maaşının 840 YTL olduğu düşünüldüğünde mevcut Mortgage faizleriyle ev almanın mümkün olmadığını söyleyen Avcı, “75.000 bin YTL’lik konut almak isteyen bir kişinin gelirin en az 2.550 YTL olması gerekiyor. Öte yandan şehirlerimizde 75.000 YTL’lik konut bulmak için, şehrin dışına çıkarak, uzak semtlerdeki apartman bodrum katlarında, izbe yerlerde aramak gerekiyor. Kısacası Mortgage eğitimcilerin yüzünü güldürmüyor. Mevcut Mortgage kredi faizleriyle ev alabilmek için bir öğretmen tüm maaşını kredi borcuna ayırsa bile ev alması hayal ötesi bir durum olarak görünüyor” dedi.

Fatih KARAGÖZ / ANKARA

24.03.2007


 

Elektriği ürettiğimizden çok tüketiyoruz

Türkiye’nin brüt elektrik üretimi geçen yıl yüzde 8,59 artarken, tüketimdeki artış yüzde 11,46’yı buldu.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan verilere göre, Türkiye’nin brüt elektrik üretimi geçen yıl, önceki yıla göre yüzde 8,59 artarak 161 bin 983,3 gigavatsaatten (GWh) 175 bin 893,3 GWh’ye yükseldi. Elektrik tüketimi ise 2006 yılında, önceki yıla göre yüzde 11,46 oranında artarak 132 bin 381 GWh’ye yükseldi. Bunun parasal karşılığı, 15 milyar 12 milyon 879,7 bin YTL olarak belirlendi. Türkiye’nin elektrik tüketimi 2005 yılında 118 bin 768 GWh, bunun parasal değeri 12 milyar 866 milyon 662,1 bin YTL olarak belirlenmişti.

2006 yılında elektrik enerjisinin yüzde 41,92’si sanayide, yüzde 25,07’si meskenlerde tüketildi. Elektrik enerjisinin yüzde 48,36’sı Elektrik Üretim A.Ş (EÜAŞ) ve EÜAŞ’a bağlı ortaklıklar tarafından, yüzde 42,21’i üretim şirketleri ve yüzde 9,43’ü de otoprodüktörler tarafından üretildi. Üretilen elektriğin yüzde 74,82’si (taşkömürü, linyit, fuel oil, doğal gaz, jeotermal, LPG, nafta ve diğerleri) termik, yüzde 0,07’si rüzgar, yüzde 25,11’i de hidrolik santrallarden sağlandı.

/ ANKARA

24.03.2007


 

“LPG’de haksız rekabet var”

Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, cirosu 4.2 milyar euroya ulaşan LPG sektöründe haksız rekabet olduğundan yakındı. Hisarcıklıoğlu, sektörün önünü açacak düzenlemelerin bir an önce yapılmasını istedi.

TOBB LPG Sektör Meclisi’nin “LPG Sektörü Ankara Buluşması” kokteyli dün akşam gerçekleştirildi. TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu’nun ev sahipliğinde düzenlenen kokteyle, Enerji ve Tabii Kaynaklar Müsteşarı Sami Demirbilek, Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu (EPDK) Başkanı Yusuf Günay, TBMM Sanayi, Ticaret, Enerji Komisyonu Başkanı Soner Aksoy katıldı.

Hisarcıklıoğlu, Türkiye’de 12 milyon hanenin tüpgaz, yaklaşık 1.6 milyon aracın da otogaz kullandığını vurgulayarak, yıllık cironun da 4.2 milyar euro olduğunu kaydetti. Tüm bu gelişmelere rağmen LPG sektörünün, haksız rekabetten büyük zarar gördüğünü ifade eden Hisarcıklıoğlu, sektörün önünü açacak teknik düzenlemelerin ve ilgili yönetmeliklerin ivedilikle çıkartılması gerektiğini belirtti.

/ ANKARA

24.03.2007


 

Yurtdışı çıkış harcı 15 YTL’ye indi

Türkiye Cumhuriyeti pasaportu ile yurt dışına çıkış yapanlardan çıkış başına alınacak harç, 70 YTL’den 15 YTL’ye düşürüldü.

Uygulama, 1 Nisan 2007’den geçerli olacak. Konuyla ilgili kanun Resmî Gazete’de yayınlandı.

/ ANKARA

24.03.2007


 

20 bin Irak’lı Antalya’da tatil yapacak

Irak’tan Antalya’ya 25 Nisan’da başlayacak uçak seferlerinin şimdiden yüzde 90 doluluk oranına ulaştığı bildirildi.

Merkezi Diyarbakır’da bulunan Affan Grup’a ait Affan Air A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Şeyhmus Özkan, Antalya-Erbil-Antalya uçak seferlerinin 25 Nisan tarihinde başlayacağını, uçaklardaki doluluk oranının yüzde 90’a ulaştığını bildirdi.

Iraklıların Antalya’da tatile büyük ilgi gösterdiği belirten Özkan, Çarşamba, Cuma ve Pazar günleri Boeing 737 tipi uçakla sefer düzenleyeceklerini söyledi. Özkan, 20 bin Iraklının Antalya’da tatil yapacağını ifade etti.

/ ANTALYA

24.03.2007


 

TCDD’nin acele elemana ihtiyaç var

Demiryol-İş Sendikası Genel Başkanı Ergün Atalay, demir yollarında on işçinin yapacağı işi üç işçinin yaptığını ifade ederek, TCDD’ye bir an önce işçi alınmasını istediklerini bildirdi.

Atalay, son yıllarda Türkiye’de demir yollarının gelişmesi için yapılan yatırımlardan memnuniyet duyduklarını ifade etti. Yeni hatlara ve projelere karşın, TCDD’nin personel sıkıntısının giderilmediğini anlatan Atalay, ‘’TCDD’nin acilen elemana ihtiyacı var. İşler, personelin özverili çalışmasıyla yürüyor. Demir yollarında 10 işçinin yapacağı işi 3 işçi yapıyor. Bu nedenle TCDD’ye bir an önce işçi alınmasını istiyoruz’’ dedi.

/ ANKARA

24.03.2007


 

Arçelik’e Japonya’dan 2 mükemmellik ödülü

Arçelik AŞ, Japonya’dan 2 mükemmellik ödülü aldı.

Arçelik’ten yapılan açıklamada, Japon Planlı Bakım Enstitüsünün (JIPM), şirketin Eskişehir Buzdolabı İşletmesini ‘’Sürekli Mükemmellik’’ ile ödüllendirirken, Romanya’daki Arctic İşletmesinin de ‘’Mükemmel Fabrika’’ ödülünün sahibi olduğu bildirildi.

/ İSTANBUL

24.03.2007


 

Tofaş’ın ihracat geliri yüzde 42 arttı

Tofaş’ın 2006 yılında 123 bin adetlik ihracat gerçekleştirdiği bildirildi.

Tofaş’tan 2006 yılı konsolide ve finansal sonuçlara ilişkin yapılan yazılı açıklamada, şirketin geçtiğimiz yıl ihracat gelirinin 2005’e göre yüzde 41,9 artarak 975 milyon Euro’ya yükseldiği kaydedildi.

2006 yılında şirketin net satışlarının önceki yıla oranla yüzde 20 artarak 3 milyar 54 milyon YTL, satış adedinin ise yüzde 14,1’lik artışla 194 bin 687 olduğu belirtilen açıklamada üretimde 2005’e göre yüzde 10,5 artışla 178 bin 434 adede ulaştığı bildirildi. Açıklamada, şirketin brüt faaliyet kârını yüzde 24,8 arttırarak 347,6 milyon YTL’ye çıkardığı, net esas faaliyet kârının ise 79,3 milyon YTL olduğu bildirildi.

Yeni Asya / İSTANBUL

24.03.2007


 

Şırnak Belediyesi otogar yapacak

Şehirlerarası otobüs terminali olmayan tek il olan Şırnak’ta belediye sorunu gidermek için çalışma başlattı.

Şırnak Belediye Başkanı Ahmet Ertak gazetecilere yaptığı açıklamada, yaklaşık 100 bin nüfusa sahip Şırnak’ta otogar bulunmadığını belirterek, bu sebeple şehirdee gelip gidenlerin büyük sıkıntı yaşadığını söyledi. Ertak, otogar yapımı için proje hazırladıklarını ve yapımı için de İller Bankasından kredi talebinde bulunduklarını kaydetti.

/ ŞIRNAK

24.03.2007


 

İhlas’a inşaat yatırımı için Çinli ortak

İhlas Holding, Çin’in önde gelen inşaat ve demiryolu şirketlerinden China Overseas Engineering Group ile Türkiye’de çeşitli yatırımlarla ilgili işbirliği amacıyla ön anlaşma imzaladı.

Şirketin İMKB’ye yaptığı açıklamaya göre taraflar TOKİ’nin toplu konut ihaleleri ve Boğaziçi’ne 3’üncü köprü inşaatı, Kars-Tiflis-Bakü demiryolunun dahil olduğu demiryolu ve metro inşaat projelerinin yanı sıra Adapazarı vagon fabrikasının özelleştirilmesi ile ilgileniyor.

İhlas ve China Overseas, ihalelere katılmaları halinde ortak girişim grubu olarak teklif verecekler.

/ İSTANBUL

24.03.2007


 

Çiftçi buğdayını ‘cebinde’ taşıyacak

Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO), tarım ürünlerinin modern şekilde korunup depolanması amacıyla, 2 milyon ton lisanslı depo yapılması için ilk adımı gelecek hafta atıyor.

Ofis, 150 bin tonu fındık için olmak üzere 2 milyon ton lisanslı depo kiralamak üzere, gelecek hafta ihaleye çıkacak. İhalede, en uygun kiralama fiyatını veren yatırımcının yapacağı depo kiralanacak. TMO Genel Müdürü İsmail Kemaloğlu, şimdiden 700 bin ton kapasiteli depo yatırımı için yurtiçinden teklif olduğunu bildirdi. TMO ve TOBB’un ortaklığı ile kurulması öngörülen lisanslı depoculuk şirketinin Mayıs ayına yetişmesi öngörülürken, sistem devreye girince, çiftçi ürünü depoya koyup, ürüne dayalı değerli kağıtları borsada satabilecek.

/ ANKARA

24.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004