Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Babacan: AB takvimimizi kendimiz belirleyeceğiz

Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Ali Babacan, Türkiye’nin AB üyelik sürecinin yolunda olduğunu belirterek, ‘’AB reformlarıyla ilgili olarak kendi takvimimizi ve kendi programımızı kendimiz belirleyeceğiz’’ dedi.

Ali Babacan, Türk-Amerikan İş Konseyi (TAİK) ve Amerikan Türk Cemiyeti (ATC) tarafından düzenlenen ‘’Türkiye: Doğrudan Yatırımların ve Özel Yatırım Fonlarının Yeni Hedefi’’ konulu konferansta yaptığı konuşmada, Türkiye’nin AB perspektifi, ülke ekonomisi ve Türkiye’de yatırım şartlarıyla ilgili bilgiler verdi. Türkiye’de son 4 yılda önemli siyasal, ekonomik ve sosyal değişim sürecinin yaşandığını belirten Babacan, Türkiye’nin AB hedefinde önemli ilerlemeler kaydedildiğini bildirdi.

AB ÜYELİK HEDEFİ

Babacan, Türkiye’nin AB’ye aday ülke olmaktan çıkıp artık ‘’katılım ülkesi’’ olduğunu vurguladı ve Türkiye’nin Maastricht kriterleri başta olmak üzere AB’ye katılmasını sağlayacak pekçok kriteri yerine getirdiğini söyledi. Türkiye’de yapılan siyasal reformların yanısıra ekonomideki başarının pek çok ülke tarafından takdir edildiğinin altını çizen Babacan, AB’nin İtalya, Almanya ve Fransa gibi eski ülkelerinin Türkiye’ye imrenerek baktıklarını kaydetti.

Türkiye’nin giderek daha da açık ve çağdaş bir ülke durumuna dönüştüğünü belirten Babacan, Türkiye’de demokratik bir sistemin olduğunu anlattı. Türkiye’nin AB hedefinin ülkenin reform sürecine katkıda bulunduğunu ifade eden Babacan, AB’ye yeni katılan ülkelerin AB’ye girmede önlerine önceden belirlenmiş bir takvim verildiğini, ancak Türkiye’nin durumunun daha farklı olduğunu, AB içinde Türkiye’ye yönelik tutumun da AB’ye yeni giren diğer ülkelere gösterilen tutumdan daha farklı olduğunu dile getirdi.

Babacan, İngiltere ve İspanya’nın AB’ye girerken yaşadıkları süreçten de örnekler vererek, İngiltere’nin AB’ye girişinin 2 kere veto edildiğini, İspanya’nın ise üyelik kriterlerini yerine getirdikten sonra AB’ye girmesinin 5 yıl aldığını hatırlattı. Norveç’in ise kriterleri yerine getirdikten sonra AB’ye girmekten vazgeçtiğini hatırlatan Babacan, şimdiden Türkiye’nin üyeliğinin ne zaman ve nasıl olacağını söylemenin güç olduğunu vurguladı. ‘’Üyelik sürecimiz yolunda ve iyi gidiyor’’ diye konuşan Babacan, Türkiye’nin katılım ülkesi olarak artık AB yolunda ‘’yasal bir konumda’’ olduğunu anlattı.

ÜYELİK SÜRECİNİN KÜRESEL

SONUÇLARI OLACAK

Babacan, üyelik süreciyle ilgili olarak ‘’Kendi takvimimizi ve programımızı kendimiz belirleyeceğiz ve bu programda önceliklerimizi belirleyeceğiz. 2007-2013 tarihlerinin kapsayan bu programı öngörülenden daha önce 2011’in sonunda, 2012’deki seçimlerden önce bitirmek istiyoruz’’ diye konuştu. Babacan, sözkonusu programı sivil toplum örgütlerinin ve ilgili kuruluşların görüşlerini aldıktan sonra gelecek ay kamuoyuna açıklayacaklarını bildirdi. Babacan, bu kapsamda Türkiye’nin AB’ye, AB’nin Türkiye’ye hazır olmasından daha önce hazır olacağını ve zamanı kendisinin kontrol edeceğini kaydetti.

‘’TÜRKİYE ÖRNEK ÜLKE’’

Babacan, Türkiye’nin, Müslüman nüfusuyla ‘’İslam, demokrasi ve laikliğin birarada yaşayabileceğini gösteren çok önemli örnek ülke’’ olduğunu belirterek, Türkiye’nin AB sürecinin dünyada pek çok ülke ve başta Arap ve Müslüman ülkeler tarafından çok dikkatli bir şekilde izlendiğini söyledi. Babacan, özellikle 11 Eylül olaylarından sonra Türkiye’nin konumunun önem kazandığını, Türkiye’nin üyelik sürecinin küresel sonuçları olacağını dile getirdi.

/ NEW YORK

25.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan: AB takvimimizi kendimiz belirleyeceğiz

  AB diyalog alanı olacak

  Marmaray’da ilk tüp tünel

  Başörtüsü eyleminde 101. hafta

  Bursa'da muhabbet coşkusu

  Muhabbet, kâinatın yaratılış sebebidir

  Kaza değil facia: 8 ölü, 15 yaralı

  Erdoğan: Tarımın gelişmesi hükümetin en büyük önceliği

  Kadir Has Fatih Camii’nden uğurlandı

  Ağrı Devlet Hastahanesinde neler oluyor?

  Bakan Akdağ'a şikâyet edildi

  AKP’li Kapusuz: Bize oy verenleri utandırmadık

  Arınç: Üyeliğimiz, AB’ye dinamizm getirir

  ‘Köşk’te Neler Konuşuldu?’ haberine Çankaya'dan yalanlama

  Savcı Aşkın dâvâsında reddi hakim talep etti

  Kaczynski: AB daha fazla genişlemeli

  Sakal-ı Şerif izdihamı

  Suriyeli işadamları KKTC'de

  Ormancılık Haftasını kutlayacak orman kalmadı!

  Bir aile yılda 16 ağaç borçlanıyor

  Televizyonlara gözaltı

  Diziler, çocuklara isim koyacak kadar etkiliyor

  Mahkûmlara KO-MEK hizmeti

  Sahabe kabrine özel ilgi

  Ulaşım araçlarına standart geliyor

  Leylekler bu yıl erken geldi

  Alkol ve sigara kanseri arttırdı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004