Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 25 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Ormancılık Haftasını kutlayacak orman kalmadı!

21 Mart Dünya Ormancılık Günüyle başlayan Ormancılık Haftası’nda meslek odaları ve çevre örgütleri küresel ısınmanın da etkilerinin hızla görünür hale geldiği süreçte ormanların talan edilmesine tepkili.

İstanbul Barosu, Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu: “İnsanlık zenginleşirken kendini yok etmemeli ve artık temel slogan ‘sürdürülebilir kalkınma’ değil ‘sürdürülebilir yaşam’ olmalı” açıklamasında bulundu.

Çevre Mühendisleri Odası (ÇMO): “Orman alanlarına, su havzalarına, tarım alanlarına inşa edilen fabrikalar, konutlar, villalar, oteller, golf sahaları bir Türkiye gerçeği olarak önümüzde dururken böyle bir ortamda ‘Ormancılık Günü’nü kutlamak ne kadar anlamlı?” diye soruyor.

İstanbul Barosu Çevre ve Kent Hukuku Komisyonu yaptığı açıklamada ormanların ve kıyıların, turizm adı altında insafsızca yağmalandığına, Danıştay başta olmak üzere İdare Mahkemelerin, açılan dâvâlara karar yetiştirmekte zorlandığına dikkat çekti: “Bir taraftan küresel ısınmanın mevcut ve yakın tehdidini yaşarken İstanbul’un elde kalan son orman alanlarının da çeşitli hukuku dolanma yolları ile yapılaşmaya açıldığını ve yönetimlerin bunu engellemediğini üzüntüyle izliyoruz.”

“Çevremizdeki toprağı ve üzerindeki bitki örtüsünü ortadan kaldırarak, sularımızı kirleterek, havamızı solunamaz hale getirerek ve dünyayı bizimle paylaşan diğer bütün canlıları yok ederek insanlığın devamını sağlamak mümkün değil” diyen komisyon “sürdürülebilir kalkınma”yı değil, “sürdürülebilir yaşam”ı savundu.

YAŞANAN OLUMSUZLUKLAR

“Türkiye’nin tabiî hayat ortamları, çevre nasıl yönetiliyorsa ya da yönetilemiyorsa, ormanlar da aynı sorun ile karşı karşıya” diyen ÇMO, Türkiye’de ormanlarla ilgili yaşanan olumsuzlukları şöyle sıraladı:

*Anayasanın 169. maddesine göre mülkiyeti devredilmemesi gereken “devlet ormanı” sayılan araziler, turizm ve madencilik olmak üzere uzun süreli ya da süresiz olarak ormancılık dışı kullanımlara tahsis ediliyor.

*Orman ürünü hasadı, planlama, orman yetiştirme gibi temel ormancılık çalışmaları ihalelerle özel girişimcilere yaptırılıp arazi rantları yüksek orman fidanlıkları ile her türlü tesis satılmaya çalışılıyor.

*Küresel ısınmanın gündeme getireceği kuraklıklara, kuraklıkların yol açabileceği orman yangınlarına, zararlılara karşı dirençli orman yapılarının oluşturulmasına yönelik tedbirler alınmıyor.

*Yoksul orman köylülerinin çevrelerindeki ormanların işletilmesine, yabancılaşmalarına yol açan uygulamalara yeni boyutlar kazandırılıp; Orman Köy İlişkileri Genel Müdürlüğü (ORKÖY), Çevre ve Orman Bakanlığı’nın işlevinin gereklerini yerine getiremeyecek biçimde yönetiliyor.

*Kontrolsüz ve denetimsiz tehlikeli atık varillerine ülkenin dört bir yanında rastlanmaya, orman yangınlarının yol açtığı yıkımların dikkatsizlik ve rastlantılara bırakılmasına devam ediliyor.

ÇMO bütün bunların sorumlusu olarak gösterdiği Çevre ve Orman Bakanı’na “Yılın Çevrecisi” ödülünün verilmesini eleştirdi ve hükümetin Acarkent için gösterdiği tavrın göz boyamaya dönük bir tavır olduğunu söyledi.

DÜNYA ORMANCILIK GÜNÜ

1971 yılından bu yana dünyanın kuzeyindeki bütün ülkelerde 21 Mart, “Dünya Ormancılık Günü”. Dünyanın en önemli tabiî varlıklarından biri olan ormanlarla ilgili, Avrupa Tarım Federasyonu (CEA), 21 Mart gününü Kuzey yarım kürede ilkbaharın, Güney yarım küresinde de sonbaharın başlangıç günü olarak kabul etti ve Federasyon’un teklifi ile BM Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) tarafından benimsenerek üye ülkelere tavsiye edildi. O günden bu yana 21 Mart, “Dünya Ormancılık Günü”, 21 Mart’ı içerisine alan hafta da “Orman Haftası” olarak kutlanıyor. Türkiye’nin de 1975 yılında dahil olduğu uygulamada çeşitli faaliyetlerle ormanların ve ormancılık çalışmalarının önemine dikkat çekilmesi amaçlanıyor.

/ İSTANBUL

25.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Babacan: AB takvimimizi kendimiz belirleyeceğiz

  AB diyalog alanı olacak

  Marmaray’da ilk tüp tünel

  Başörtüsü eyleminde 101. hafta

  Bursa'da muhabbet coşkusu

  Muhabbet, kâinatın yaratılış sebebidir

  Kaza değil facia: 8 ölü, 15 yaralı

  Erdoğan: Tarımın gelişmesi hükümetin en büyük önceliği

  Kadir Has Fatih Camii’nden uğurlandı

  Ağrı Devlet Hastahanesinde neler oluyor?

  Bakan Akdağ'a şikâyet edildi

  AKP’li Kapusuz: Bize oy verenleri utandırmadık

  Arınç: Üyeliğimiz, AB’ye dinamizm getirir

  ‘Köşk’te Neler Konuşuldu?’ haberine Çankaya'dan yalanlama

  Savcı Aşkın dâvâsında reddi hakim talep etti

  Kaczynski: AB daha fazla genişlemeli

  Sakal-ı Şerif izdihamı

  Suriyeli işadamları KKTC'de

  Ormancılık Haftasını kutlayacak orman kalmadı!

  Bir aile yılda 16 ağaç borçlanıyor

  Televizyonlara gözaltı

  Diziler, çocuklara isim koyacak kadar etkiliyor

  Mahkûmlara KO-MEK hizmeti

  Sahabe kabrine özel ilgi

  Ulaşım araçlarına standart geliyor

  Leylekler bu yıl erken geldi

  Alkol ve sigara kanseri arttırdı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004