Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Hoşyari’den, Araplara küstahça karşılık

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari, hükümetin yükümlülüklerinin farkında olduğunu, ulusal uzlaşma için Arapların buyurmasına gerek olmadığını söyledi.

Arap Birliği liderler zirvesi öncesi Suudi Arabistan’ın başkenti Riyad’da yapılan hazırlık toplantısına katılan Zebari, AFP’ye yaptığı açıklamada, Irak anayasasında değişiklik yapılmasından yana tavır belirleyen Arap Dışişleri Bakanlarına atıfta bulunarak, “Anayasada değişiklik, zaten anayasa metninde öngörülen bir zorunluluktur ve bize söylemelerini bekleme gereği duymaksızın bunu icra etmeye kararlıyız” ifadesini kullandı.

Ekim 2005’teki referandumla kabul edildiği üzere anayasada değişiklik imkanı anayasa metninde yer alıyor. Anayasayla belirlenen federalizme, ülkenin bütün doğal zenginliklerden yoksun olan en yoksul orta bölgelerine sıkışıp kalacakları endişesiyle karşı çıkan Iraklı Sünniler anayasada değişiklik istiyor. Bu istek, başta Suudi Arabistan olmak üzere Sünni Arap ülkelerince de destekleniyor.

Irak’ın Kürt Dışişleri Bakanı Zebari, “Halkımıza karşı yükümlülüklerimiz var ve bunların farkındayız. Arap ülkelerinden gelen buyruklara ihtiyacımız yok. Ulusal uzlaşmanın onların değil bizim fikrimiz olduğunu söylüyoruz” dedi ve Irak’ın terörle mücadele etmek, Irak topraklarına teröristlerin girişini engellemek amacıyla sınırları kontrol etmek için Arap ülkelerinden yardım beklediklerini kaydetti. Arap ülkelerinin Irak’taki ulusal uzlaşma sürecini güçlendirmek için eski Baaslılardan arındırılmaya ilişkin yasanın gözden geçirilmesi talebi hakkında da Zebari, ülkesinin kendisinden istenmeden de bunu taahhüt ettiğini vurguladı.

/ RİYAD

28.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Araplardan blok barış

  Blair, Tahran’ı tehdit etti

  Beckett yardım istemeye mi geldi?

  İsrail, Arap Planını kabul etsin

  Hoşyari’den, Araplara küstahça karşılık

  Mısır’da skandal referandum

  Haşimi Türkiye’ye geldi

  Bush’dan Maliki’ye ültimatom

  Pandalar için fabrikalar kapanacak


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004