Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 28 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Yolsuzluk hâlâ bitmedi

İstanbul Serbest Muhasebeci Malî Müşavirler Odası için Marmara Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çelen tarafından hazırlanan “Yolsuzluk Ekonomisi-Kamusal Bir Kötülük Olarak Yolsuzluğun Ekonomik Analizi” başlıklı raporda, yolsuzluklardan etkilenme seviyesi 5 üzerinden değerlendirildiğinde, Türkiye’de kurumlar ve sektörlerde yolsuzluğun endişe verici boyutlara ulaştığı, siyasî partiler ve gümrüklerde bu değerin 4,1 seviyesinde olduğu belirtildi.

Türkiye’nin yolsuzluğu azaltarak her yıl kamu gelirini 10,2 milyar YTL’nin üzerinde arttırabileceği bildirildi.

İstanbul Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler Odası (İSMMMO) için Marmara Üniversitesi İİBF Maliye Bölümü Öğretim Üyesi Dr. Mustafa Çelen tarafından hazırlanan ‘’Yolsuzluk Ekonomisi-Kamusal Bir Kötülük Olarak Yolsuzluğun Ekonomik Analizi’’ başlıklı raporda, yolsuzluk düzeyinin tekel gücüne ve takdir yetkisine sahip olmakla arttığı, hesap verebilirlikle azaldığı vurgulandı.

Yolsuzluk düzeyinin ölçülmesinde Uluslararası Şeffaflık Örgütü ve Uluslararası İş Dünyası Örgütü verilerinden yararlanılan raporda, elde edilen sonuçlara göre; Türkiye’de yolsuzluk düzeyinin artması hem genel bütçe gelirleri hem de vergi gelirleri üzerinde azaltıcı etki meydana getiriyor. Yolsuzluklardaki 1 puanlık artışın kamu gelirlerinde de yüzde 1’lik bir azalmaya yol açtığı ifade edilen raporda, Türkiye’nin yolsuzluk endeksini Danimarka düzeyine (0,5) çekebilmesi durumunda kamu gelirinde yaklaşık yüzde 6’lık bir artışın mümkün olabileceği kaydedildi. Raporda, ‘’Bu saptamaya göre, 2006’da 171 milyar YTL’nin üzerinde bütçe geliri olan Türkiye, yolsuzluğu azaltarak her yıl kamu gelirini 10,2 milyar YTL’nin üzerinde arttırabilir’’ denildi.

YOLSUZLUKTAN EN ÇOK

SİYASİ PARTİLER ETKİLENİYOR

Raporda, ‘’1 yolsuzlukluklardan etkilenme olmadığı durum, 5 bütünüyle etkilenmeyi ifade ediyor. Buna göre Türkiye’de kurumlar ve sektörlerde yolsuzluk endişe verici boyutlara ulaştı. Siyasi partiler ve gümrüklerde 4,1 düzeyinde. 2004 ile karşılaştırıldığında sağlık hizmetleri, kamusal kolaylıklar ve orduda yolsuzluk algılama düzeyinde çarpıcı bir artış kaydedilirken özel sektör, medya ve tapu, lisans hizmetlerinde azalma görüldü’’ denildi.

Raporda, Türkiye’de yolsuzlukların siyasal yaşam ve iş hayatı üzerine etkisinin dünya ortalamasının üzerinde, 3,3 düzeyinde olduğu belirtildi. Aynı durum yolsuzlukların kişisel ve aile hayatı üzerindeki etkisinde daha belirgin gerçekleşti. Bu alanda dünya ortalaması 2,2 iken Türkiye’de 2005 yılında 3,1 düzeyinde oldu’’ görüşü aktarıldı.

/ İSTANBUL

28.03.2007


 

Merkez’den harcama uyarısı

IMF’nin ardından Merkez Bankası da harcama uyarısında bulundu. Merkez Bankası, 15 Mart’ta yapılan Para Politikası Kurulu’nun toplantı özetini açıkladı. Enflasyon konusundaki belirsizliklere işaret eden Merkez Bankası, “Son dönemde kamu harcamalarında gözlenen artışlar belirsizliği artırmaktadır. Bu çerçevede, Para Politikası Kurulu, genel ekonomik faaliyete ilişkin göstergeleri dikkatle izlemektedir” açıklamasında bulundu.

Türk Telekom’un tarife değişikliği ve sigarada vergi artışının enflasyonu Mart ayında artıracağı ancak orta vadeli düşüş eğilimini bozmayacağını bildiren Merkez Bankası, “Ancak, orta vadeli enflasyon beklentileri halen hedefin belirgin olarak üzerinde seyretmektedir” belirlemesinde bulundu.

Uluslararası piyasalardan kaynaklanan son dalgalanmanın etkilerinin kısa sürdüğünü belirten merkez Bankası, “Buna karşın, söz konusu dalgalanma, küresel likidite şartlarına ilişkin belirsizliklerin önümüzdeki dönemde de sürebileceğine işaret etmiştir. Kurul, olası dalgalanmaların orta vadeli enflasyon görünümünde bozulmaya yol açmasına izin vermeyecektir” değerlendirmesinde bulundu.

Tüketici fiyatlarının, Şubat ayında yüzde 0.43 oranında arttığı ve yıllık enflasyonun yüzde 10.16’ya yükseldiği hatırlatılan açıklamada, yıllık enflasyonun yükselmesinde belirleyici olan ana etkenler şöyle açıklandı: “Tütün ürünlerindeki vergi ayarlaması sebebiyle sigara fiyatlarının artması, giyim grubundaki kış sezonu indirimlerinin öne çekilmiş olması, işlenmiş gıda fiyatlarındaki artışlar ve dayanıklı mal fiyatlarında geçen yılın aynı döneminde görülen indirimlerin oluşturduğu baz etkisi.”

/ ANKARA

28.03.2007


 

Ticaret engellerini kaldıralım

Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) Müsteşarı Ahmet Tıktık, ‘’Aramızda gerçek işbirliği oluşturmak istiyorsak, ekonomilerimiz arasındaki ticaret engellerini kaldırmak gerekli bir adımdır’’ dedi.

İslam Konferansı Teşkilatı (İKT) Üyesi Ülkeler Arasında Tercihli Ticaret Sistemi Kurulmasına Yönelik Ticaret Müzakereleri Komitesinin ikinci tur ikinci toplantısı Swiss Otel’de başladı.

Toplantının açılışında konuşan DPT Müsteşarı Tıktık, İslam dünyasının küreselleşmenin son döneminde henüz baskın bir aktör olmamasına rağmen, coğrafi konumu, ekonomik yeri ve dünyanın en temel kaynaklarına sahip olması ile birlikte daha da önem kazandığını vurguladı.

Tıktık, ‘’Dinamik ve verimli bir ekonomik işbirliği için gerekli olan ve önemli alt yapı ülkelerimiz arasındaki mal, sermaye, teknoloji, insan ve hizmet dolaşımı ile ilgili engellerin ortadan kaldırılmasıdır’’ diye konuştu. Ahmet Tıktık, Komitenin ikinci tur görüşmeleri başarıyla sonuçlandıracağına ve 2009 Ocağına kadar etkili ve işlevsel bir tercihli ticaret sistemi için zemin hazırlayacağına güveninin tam olduğunu da kaydetti. Tıktık, toplantının iki ana gündeminin ‘menşe kuralları ve tarife dışı engeller’ olduğunu sözlerine ekledi.

/ ANKARA

28.03.2007


 

Tüzmen: 12 aylık ihracat 90 milyar doları aştı

Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen, 12 aylık ihracatın 90 milyar doları aştığını bildirdi. Devlet Bakanı Tüzmen, 24 Mart itibariyle ihracat artışının geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 28,5 olduğunu belirterek, ‘’İhracatçılarımız düşük döviz kuruna rağmen ihracat artışını sürdürmektedirler’’ dedi.

1 Ocak-24 Mart 2007 tarihleri arasında gerçekleştirilen ihracatın 21 milyar doları aştığını ifade eden Tüzmen, ‘’Bu rakam geçen yılın aynı döneminde 16 milyar dolar seviyesinde idi. Geriye doğru son 12 aylık ihracatımız da 90 milyar doları aşmış durumda. Bu da 2007 için koyduğumuz 100 milyar dolar ihracat hedefine ulaşacağımızı gösteriyor’’ diye konuştu. Tüzmen, 1 Ocak-24 Mart 2007 tarihleri arasında 7 sektörde yapılan ihracatın bir milyar doların üzerine çıktığına işaret etti.

/ İSTANBUL

28.03.2007


 

Promosyonu memur da alabilir

Konya 2. İdare Mahkemesi, maaşların ödendiği bankalardan sağlanan ‘’banka promosyonları’’ konusunda kamu görevlilerinin lehine karar verdi.

Bankaların kurumlara verdiği promosyon ücretini kanuni ölçüler doğrultusunda kendisine verilmesini isteyen Türk Eğitim-Sen Konya 1 No’lu Şube Yönetim Kurulu Üyesi Mustafa Alakır, isteği reddedilince Konya 2. İdare Mahkemesi’nde dava açtı.

Mahkeme kararında şöyle denildi: ‘’Bankalarda belli bir süre kalan ve bu süre içerisinde bankaların bir kısım gelirler elde ettiği paralar sonuç itibariyle kamu görevlilerine ait olan paralardır. Bu paraların belli bir süre uhdesinde kalması karşılığında bankalarca ödenmesi öngörülen mali imkanlardan da ilgili kamu görevlilerinin faydalandırılması hakkaniyet ilkelerine daha uygun olacaktır.”

/ ANKARA

28.03.2007


 

Ayda 50 YTL’ye ev

Türkiye’de ilk kez Diyarbakır’da, TOKİ tarafından ayda 50 YTL taksitle yoksullar için 40 ve 60 metrekarelik 440 konut yapılacak.

Diyarbakır’da Toplu Konut İdaresi’nce (TOKİ) yapılacak olan 440 konutun ihalesi tamamlandı. Mikrokredi’den yararlanan yoksul vatandaşların talepleri üzerine harekete geçen AKP Diyarbakır Milletvekili Prof. Dr. Aziz Akgül’ün girişimleri sonuç verdi. Türkiye’de ilk kez Diyarbakır’da, TOKİ tarafından ayda 50 YTL taksitle yoksullar için 40 ve 60 metrekarelik 440 konut yapılacak. 50 YTL taksitle satılacak olan konutlar, 40 metrekare olup 1 oda ve 1 salondan oluşacak. 62 metrekarelik 2 oda, 1 salon 112 adet konut ise 100 YTL taksitle satılacak. Hak sahipleri, 1 yıl içinde konut sahibi olacak.

/ DİYARBAKIR

28.03.2007


 

Habur canlılığını yitirmeye başladı

Şırnak Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı M. Halil Balkan, “Türkiye’nin, Irak’taki nakliye pazarının büyük kısmını kaybedince Habur Sınır Kapısı’ndaki yoğunluğun azaldığını” öne sürdü.

Şırnak’ın Silopi ilçesi yakınlarında bulunan Habur Sınır Kapısı’nda giriş çıkış işlemlerinin yavaş işlemesi sebebiyle oluşan araç kuyruklarının yanı sıra, Türkiye ve Irak arasında sık sık yaşanan akaryakıt nakliyat sorunu, Irak yetkililerinin gözlerini başka noktalara çevirmesine neden oldu. Irak’ın, gözünü Basra Körfezi ve İran’a çevirmesinin, Habur Sınır Kapısı’nın eski canlılığını yitirmesine ve giriş-çıkışlarda ciddi azalmalara neden olduğu ileri sürüldü. Balkan, şimdilerde günde bin ile 500 arasında aracın giriş çıkış yaptığı Kapıdan, 2 yıl önce günlük 2-3 bin aracın giriş çıkış yaptığına işaret etti.

/ ŞIRNAK

28.03.2007


 

Hava, üreticiyi tedirgin ediyor

Geçtiğimiz yıl Karaman’da ilk bahar geç donları sebebiyle yüzde 90 oranında rekolte kaybı yaşayan meyve üreticisi çiftçiler, tomurcuklanma ve çiçeklenme döneminin yaklaştığı bugünlerde oldukça tedirgin.

Karaman Ziraat Odası Başkanı Ercüment Yılmaz, konuyla ilgili şöyle konuştu: ‘’Sıcaklığın ne zaman düşüp ne zaman yüksek olacağını da artık kestirmek oldukça zor. Geçen yıl dondan büyük zarar gören çiftçi, bu yıl ‘meyveyi dalında görmeden ne gübre alırım ne ilaç’ diyor. Benim zirai ilâç satan iş yerim var, oradan biliyorum, hiç kimse donun vurup vurmayacağını görmeden ilâç ya da gübre almak istemiyor. Don için riskli dönem olan Nisan ayında bu yıl bariz bir tehlikenin olmadığı söyleniyor. Ancak daha geçen yılın borcuyla uğraşan çiftçi oldukça tedirgin.’’

/ KARAMAN

28.03.2007


 

Çakıl taşı bile ihrac ediyoruz

Muğla’nın Fethiye ilçesinde özel bir şirket, ikişer tonluk paketler haline getirdiği çakıl taşını ihraç ediyor.

İhracatı gerçekleştiren Urantaş Hazır Beton Şirketi sahibi Halil Uran, ilk olarak Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne bin ton çakıl taşı ihraç ettiklerini söyledi. Ardından İsrail, İtalya ve Amerika’ya ihracatlarının devam edeceğini kaydeden Uran, “Yurt dışındaki alıcı firmalar, zemin dekorasyon ve villa dekorasyonunda bu çakıl taşını kullanıyor. Bizim ihraç ettiğimiz taş, kum ocaklarında kullanılmayan atık malzemedir. İlk defa Fethiye’den yurt dışına ihraç ediyoruz’’ dedi. Uran, hedeflerinin yılda 10 milyon dolarlık ihracat yapmak olduğunu dile getirdi.

/ FETHİYE

28.03.2007


 

Güneydoğu’dan Irak’a ihracat azaldı

Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Irak’a ihracat, bu yılın ilk 2 ayında geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 18,8 oranında geriledi.

Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri (GAİB) verilerine göre, Ocak-Şubat 2007 döneminde, bölge illerinden Irak’a toplam 81 milyon 364 bin dolarlık ihracat yapıldı. Bölgeden, geçen yılın Ocak-Şubat döneminde Irak’a 100 milyon 173 bin dolarlık ihracat gerçekleştirilmişti.

Irak’a olan ihracattaki düşüş mevsimsel ve güvenlik endişesinden kaynaklandı.

/ GAZİANTEP

28.03.2007


 

6 üründe dünya birincisiyiz

Toplam nüfusunun yaklaşık yüzde 11,2’si tarımda çalışan Türkiye, fındık, incir, kayısı, kiraz, ayva ve nar üretiminde dünyada ilk sırada yer alıyor.

MÜSİAD Konya Şubesi tarafından yapılan ‘’Türkiye’de Tarım’’ konulu araştırmaya göre, Türkiye içinde bulunduğu coğrafyada, sayılı birkaç ürün dışında bütün tarımsal ürünlerin yetiştirebildiği nadir ülkelerin başında geliyor. 160’ın üzerinde bitki familyası, 120’den fazla bitki cinsi, 9 binin üzerinde bitki türü ve yaklaşık 3 bin endemik bitkinin bulunduğu Türkiye, gerçekte 500 milyar dolar olan tarım potansiyelinin, yeterli ve sürekli tarımsal politikalarının olmaması nedeniyle oldukça azını kullanıyor.

Türkiye, yıllık ortalama üretimiyle fındık (350 bin ton), incir (275 bin ton), kayısı (320 bin ton), kiraz (245 bin ton), ayva (80 bin ton) ve narda (73 bin ton) dünyada ilk sırada bulunuyor. Yılda 650 bin tonluk üretimiyle nohutta, 1 milyon 750 bin tonla salatalıkta ve 4 milyon tonla karpuzda dünya ikincisi konumunda bulunan Türkiye, domates (8 milyon ton), mercimek (560 bin ton), patlıcan (970 bin ton) ve yeşil biberde (1 milyon 760 bin ton) üçüncü sırada yer alıyor.

Türkiye’nin, soğan ve zeytinde dördüncü, şeker pancarında beşinci, tütün, çay ve elmada altıncı, pamuk ve arpada yedinci, bademde sekizinci, buğday, çavdar ve greyfurtta dokuzuncu ve limonda onuncu olduğu belirtilen raporda, buna rağmen ciddi kazançlar sağlayan tohumluk üretiminde dışa bağımlılığın sürdüğü ve kaliteli üretimde istenilen seviyeye gelinemediği kaydediliyor.

/ KONYA

28.03.2007


 

Biytaş’ın hedefi ulusal marka olmak

Biytaş Şirketler Grubu Başkanı Suat Gülçimen, hedeflerinin 5 yıl içinde ulusal bir marka olmak olduğunu söyledi.

21–25 Mart tarihleri arasında BUTTİM’de TÜYAP Fuarcılık tarafından düzenlenen ısıtma soğutma ve havalandırma fuarına katılan Biytaş fuardaki standında tüm ürün gamını müşterileri ile paylaştı. Fuarda beklentilerinin üzerinde ilgi gördüklerini kaydeden Biytaş Şirketler Grubu Başkanı Suat Gülçimen, “Biz Bursa’ya ilk kez yerden ısıtmayı getirdik, ilk kez sauna ve yüzme havuzu yaptık. Türkiye’nin önemli kuruluşlarına havuz ve saunalar inşa ettik. Biytaş Bursa’dan sonra Ege, Akdeniz ve İç Anadolu bölgelerinde de bilinen ve tanınan bir marka oldu. Kendi markalarımızı oluşturduk. Hedefimiz 5 yıl içinde ulusal bir marka olmak. Ayrıca Biytaş mühendislerinin geliştirdiği Euro Pool havuz otomasyon sistemini de dünya çapında tanınan bir marka yapma amacındayız” diye konuştu.

Yeni Asya / BURSA

28.03.2007


 

Kuveyt Türk, altın satışına başladı

İstanbul Altın Borsasındaki ‘’ilk ve tek katılım bankası olan’’ Kuveyt Türk’ün, gram üzerinden altın satışına başladığı bildirildi.

Kuveyt Türk’ten yapılan yazılı açıklamada, bankanın altın alım satımını bireysel müşterilerinin alternatifine sunmaya başladığı belirtilerek, bankanın yatırım olarak altını tercih edenlere fiziki taşıma riski olmadan, altın alımı yapma fırsatı sağladığı kaydedildi. Açıklamaya göre, altının değer artışı üzerinden kazanç sağlayacak olan Kuveyt Türk müşterisi yatırımcılar, altını istedikleri an piyasa değerinden bozabilecekler.

/ İSTANBUL

28.03.2007


 

Telsim tarih oluyor

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından 13 Aralık 2005 yılında Vodafone’a 4 milyar 550 milyon dolara satılan Telsim şirketi, 31 Mart’tan itibaren isminden “Telsim” ibaresini çıkarıp, yalnızca “Vodafone” adını taşıyacak.

2006’dan itibaren 10 milyon aboneye ulaşan Telsim, pazar payının yüzde 25’ine sahip oldu.

/ ANKARA

28.03.2007


 

Albaraka’ya bir ödül de Bank of New York’tan

Geçtiğimiz günlerde Standard Chartered Bank’ın 2006 yılı mükemmellik ödülüne layık görülen Albaraka Türk’e bir ödül de The Bank of New York’tan geldi.

The Bank of New York 2006 yılında SWIFT üzerinden gerçekleştirilen dolar transferlerindeki hatasız işlemleri sebebiyle, Albaraka Türk Katılım Bankası’nı geçen yıl olduğu gibi bu yılda STP Mükemmellik Ödülü’ne (Uçtan Uca Otomasyon) layık gördü. Para transferi işlemlerindeki hatasızlık oranı temel alınarak verilen STP Mükemmellik Ödülü Türkiye’de yüzde 95 üzeri hatasız işlem gerçekleştiren bankalara verilmektedir.

Yeni Asya / İSTANBUL

28.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004