Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 31 Mart 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

Sadaka taşları unutuldu

Cami avlularında bulunan ve asırlardır veren el ile alan eli buluşturan sadaka taşları ile kayıp eşyaların bulunmasını sağlayan yitik taşları kullanılmayarak unutulmaya yüz tutan değerler arasında yerini aldı.

Derlenen bilgilere göre, Osmanlı’nın egemenliği altında bulunan yerleşim birimlerinde toplumsal dayanışmayı sağlayan ve özellikle gece saatlerinde hayırsever vatandaşlar ve ihtiyaç sahibi vatandaşların uğrak yeri olan sadaka taşları, eski önemini yitirmeye başladı. O dönemlerde, içerisine uzatılan bir elin yardım koymak için mi yoksa yardım almak için mi girdiğinin bilinmediği, ihtiyaç sahibi kişinin ihtiyacı kadar yardım aldığı sadaka taşları, artık veren el ile alan eli buluşturmuyor.

Başta İstanbul olmak üzere Anadolu’nun birçok şehrindeki caminin avlusunda ya da çevresinde bulunan sadaka taşları, fakirlere sadaka verecek elleri bekliyor. Sadaka taşlarının yanı sıra o dönemlerde kayıp eşyaların konulduğu ve sahibinin eşyasını bulmak için geldiği yitik taşları da kaybolmaya yüz tutan başka bir değer olarak göze çarpıyor. Kayıp eşyaları bulan vatandaşlar için bir fazilet ve merhamet sembolü olarak bilinen yitik taşları da eski önemini kaybediyor.

Kale Camiinin sadaka ve yitik taşı

Sivas’ta 1580 yılında III. Murat Han’ın vezirlerinden Mahmud Paşa tarafından yaptırılan tarihî Kale Camisi’nin minaresinin altındaki sadaka taşı ve avlusunun doğusunda yer alan yitik taşı da unutulmaya yüz tutan bu sosyal, kültürel ve tarihî değerlere birer örnek teşkil ediyor. Şehrin en işlek caddesi yakınında bulunan ve çevresinde Çifte Minareli Medrese, Şifahiye Medresesi, Buruciye Medresesi ve Atatürk Kongre ve Etnografya Müzesi’ni barındıran tarihî Kale Camisi’ndeki bu taşlar, eski dönemlerde olduğu gibi sadaka koyacak ve kayıp eşyaları bırakacak insanları bekliyor.

/ SİVAS

31.03.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sadaka taşları unutuldu

  Mevsimlerin ülkesi; Türkiye

  Tarih zenginliğimizi koruyamıyoruz

  Akköprü’ye ziyaretçi ilgisi

  Görmeyenlere ışık olun


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004