Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 07 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Habib FİDAN

Her şey “Onunla” anlamlı



İmam Rabbanî, Mektubat adlı eserinde, “Ben sözlerimle Muhammed’i (asm) övmüş, güzel göstermiş olmadım; aksine Muhammed Aleyhisselatü Vesselâmdan bahsetmekle, sözlerimi güzelleştirmiş oldum” demekle, şüphesiz Peygamberimiz hakkında yapılacak en iyi tesbitlerden birini yapmıştır.

Şöyle bir düşünelim… Kendisine yazılmış ilk na’tlardan birisi olan Kaside-i Bürde’den beri söylenegelen sözlerin efsunkârlığı ondan olmasaydı, acaba yine aynı değeri taşıyacaklar mıydı? Söz gelimi, İslâmî motifleri temel alan Divan edebiyatının büyüleyici anlam giriftliği ve zenginliği nasıl olacaktı? Sahi, on parmağından su fışkırma mucizesini hatırlatırcasına, şayet su Hz. Peygamberle özdeşleştirilmeseydi, acaba suyun rahmet vasfı ne derece belirgin olacaktı? Bundan da öte, mesela devasa bir na’t olan Fuzulî’nin Su Kasidesinde hemen her yönüyle “rahmet-peygamber-su” üçlüsünün özdeşleştirilmesi mümkün olabilir miydi? Nitekim kasidenin 17. beytinde, “İnsanoğlunun efendisi, inci deryasının en iyisi olan Hz. Muhammed’in mucizesi şer sahiplerinin ateşine su serpmiştir” şeklinde dile getirdiği düşünce bunu destekler niteliktedir.

Edebî türlere baktığımızda, Hz. Peygamber’in sadece su motifiyle değil, bir de gül motifiyle vasıflandırıldığını görmekteyiz. Hemen herkesin bildiği, Yunus Emre’nin, “Çiçek eydür, ey derviş/ Gül Muhammed teridir” mısraları, İslâm medeniyetinin güle atfettiği mânânın kutsiyetini tek başına anlatmaya yeter. Dahası, bir Osmanlı padişahı olan Sultan Ahmet misali, “Gül-i gülzâr-ı nübüvvet o kadem sahibidir/Ahmed â durma yüzün sür kademine ol gülün” şeklinde dile getirilen düşünceler, ancak Hz. Muhammed’le irtibatlandırıldığında, dış dünyanın bir çeşit uhrevî güzelliğe bürünebileceğini göstermektedir.

Sahi, hemen her şeyimiz gibi, edebiyatımız da gözü kör ve aklı felç olmuş bir şekilde Batıya kanat çırpıp da meselâ kadınla özdeşleştirildikten sonra, uğruna belki de divanlar tertip edilen gülün akıbeti ne oldu? O uğruna asırlarca şâir bülbülleri söyleten gül, bir bakıma dünyevî ve bazı zamanlar süflî duygulara âlet olmadı mı? Hele ki kadının anlamı dişiliğe indirgenince, gül hepten salon köşelerinde kadınların göğsünde taşınması gereken birer aksesuar misali kuru bir anlama terk edilmedi mi? Söz gelimi, Orhan Veli’nin İstanbul’u Dinliyorum Gözlerim Kapalı şiirinde geçen, “Bir yosma geçiyor kaldırımdan/Küfürler, şarkılar, türküler, laf atmalar/Bir şey düşüyor elinden yere/Bir gül olmalı…” mısraları bana hep çamura saplanmış bütün güzel dünyamızı simgeler.

Evet, her şey onunla güzel, her şey onu anlattığında güzel oluyor. Çünkü o, “Sen olmasaydın habibim, kâinatı yaratmazdım” hitabıyla şereflenmiş nurun timsalidir. Çünkü o, “Muhabbetten Muhammed oldu hasıl/ Muhammedsiz Muhabbetten ne hasıl” mısralarının ifade ettiği hakikatin tâ kendisidir. Çünkü O, “Adı güzel, kendi güzel Muhammed”tir.

Bence Kutlu Doğum’un idrak edildiği şu sıralarda, Hz. Peygamber’le mayalanan İslâm medeniyetinin âdeta şifresi hükmünde olan belli motifler açısından da değerlendirmek gerekiyor düşünce dünyamızı. Ve inanıyorum ki, bu motiflerin dünyevîleşmiş anlamları ile İslâmî anlamları karşılaştırıldığında, aradaki mesafeleri ne kadar uzak kıldığımız ortaya çıkacaktır. Unutmayalım; mesafeler arasındaki uzunlukta bulunan “kilometre taşlarını” tespit edebildiğimiz zaman, uzakları ırak edebiliriz.

Kutlu Doğum hayırlara vesile olur, inşallah…

07.04.2007

E-Posta: [email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (31.03.2007) - Anlamakla anlatılır hayat

  (24.03.2007) - Politize olmuş kavramlar

  (17.03.2007) - Vatan için biraz da yaşayalım

  (10.03.2007) - NE olduğumuzu bilelim

  (25.02.2007) - Neden kişisel gelişemedik?

  (18.02.2007) - Edebiyat, günlük dile başkaldırıdır

  (11.02.2007) - Ses veriyoruz

  (04.02.2007) - Sokak dili ahlâklanmalı

  (28.01.2007) - Bir Türkçe serdârı: Nihad Sami

  (21.01.2007) - Arzın neresindeyiz?

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahattin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004