Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 05 Haziran 2006

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Yasemin Uçal ABDULLAH

Eşe destek



Soru: Evli bir bayanım. Eşim işsiz kaldı. Maddî açıdan da sıkıntılı günler yaşıyoruz. Haliyle bu durum ikimizi de üzüyor ve eşim pek belli etmese de bu durum onu çok etkiliyor. Ve eşime destek olmak istiyorum, ama üzüntüsünü pek belli etmiyor. Ve teselli edişimi akıl veriyor gibi algılamasını istemiyorum. Ona nasıl yaklaşmalıyım? Nasıl destek olabilirim bu süreçte?

Öncelikle eşinizin işsiz kalması ikiniz için de zorlu bir durum olduğu muhakkak, geçmiş olsun. Erkeğin (koca) ailedeki rolü daha ziyade maddî sorumluluğu yüklenmek olduğundan, bu durum eşiniz için ciddî bir kaygı ve üzüntü kaynağı oluşturmakta.

Ailenin yaşadığı zorluklar evliliğin kritik dönemleridir. Bu dönemi sağlıkla atlatmaya çalıştığınızda aranızdaki ilişki kendi üzerine katlanarak büyüyeceğinden birlikteliğiniz olumlu yönde pekişecektir.

Aksi takdirde yaşanan olumsuz süreci birbirinizi suçlayarak, benliğinizi zedeleyerek devam ettirirseniz her ne kadar aranızda köklü bir sevgi varolsa da zamanla aşına aşına erozyona uğrayacaktır.

Her kayıp dinamiği “derin acı”yı taşır. Eşiniz erkeğin temel rolü olan maddî sorumluluğunu yerine getiremediğinden bazen acı, bazen utanç, bazen üzüntü, bazen de öfke hissedecektir.

Belki hiç istemeden ve/veya farkına varmadan tüm bu duygularını size yansıtabilir. Önceden tahammül gösterdiği ilişkinizin birçok anlarına karşı

İnsan psikolojisi gereği herhangi bir olumsuzluğa ve haksızlığa maruz kaldığında ya öfkeli bir tutum oluşturur ya da öfkesini pasif-agresif bir direnişle gösterir. Meselâ, kızgınlığını sözel ya da şiddetle ifade etmeyip, ilişkiden kendini tedrici olarak çekebilir, sizinleyken sizsiz gibi.

Tüm bu yaşananlara karşı eşinize nasıl yaklaşmalısınız?

1) Psikolojik anlamda her an yanında olmaya çalışın ve bunu hem sözel, hem de davranışlarınızla belli edin.

2) Maruz kaldığı durumun zamanla düzeleceğini ve bu konuda ona güvendiğinizi belirtin.

3) Madem tesellilerinizin akıl vermek gibi algılanabileceğini ifade etmişsiniz o halde akıl vermek yerine duyguları ile empati (kendinizi onun yerine koyun) kurun.

4) Duygularını size rahatça ifade etmesi için ona duygusal sahalar oluşturun. Bunun içinse onu yargılamayacağınızdan, eleştirmeyeceğinizden, küçük düşürmeyeceğinizden emin olmalı ki duygularını incinmeden aktarabilsin.

5) Ya da yavaş yavaş bu durumun onu içe dönüklüğe sürüklediğini fark ettiğinizde eşinizi sosyal ortamlara ve yakın ilişkilere çekmeye çalışın. Örneğin; arkadaş toplantılarına katılıyorsanız bu ilişkilerinize ara vermeden devam etmelisiniz. Yoksa her kaçış kendinizden ve realiteden kaçıştır.

6) Unutmayalım ki aslında tüm yaşananlar bize kendimizi öğreten ve eğiten imtihan süreçleridir. Ve yaşadığımız her ilişki benliğimizi deneyimleme vasıtalarıdır. Deneyim denilen olgu yaşanan olaylardan elde edilen bilgi topluluğudur. O halde her imtihan kulluk ve insanlık duruşunun öğreticileridir.

Sabır ve duâ ile.

05.06.2006

E-Posta: ice_bakı[email protected]


 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri


Önceki Yazıları

  (22.05.2006) - Soru-cevap

  (08.05.2006) - Ergen sevgi ister

 

Bütün yazılar

YAZARLAR

  Abdil YILDIRIM

  Abdurrahman ŞEN

  Ali FERŞADOĞLU

  Ali OKTAY

  Cevat ÇAKIR

  Cevher İLHAN

  Davut ŞAHİN

  Faruk ÇAKIR

  Gökçe OK

  Habib FİDAN

  Hakan YALMAN

  Halil USLU

  Hasan GÜNEŞ

  Hasan YÜKSELTEN

  Hülya KARTAL

  Hüseyin EREN

  Hüseyin GÜLTEKİN

  Hüseyin YILMAZ

  Kazım GÜLEÇYÜZ

  M. Ali KAYA

  M. Latif SALİHOĞLU

  Mahmut NEDİM

  Mehmet KARA

  Meryem TORTUK

  Metin KARABAŞOĞLU

  Mikail YAPRAK

  Murat ÇETİN

  Murat ÇİFTKAYA

  Mustafa ÖZCAN

  Nejat EREN

  Nimetullah AKAY

  Raşit YÜCEL

  S. Bahaddin YAŞAR

  Saadet Bayri FİDAN

  Sami CEBECİ

  Sena DEMİR

  Serdar MURAT

  Süleyman KÖSMENE

  Vehbi HORASANLI

  Yasemin GÜLEÇYÜZ

  Yasemin Uçal ABDULLAH

  Yeni Asyadan Size

  Zafer AKGÜL

  Zeynep GÜVENÇ

  Ümit ŞİMŞEK

  İslam YAŞAR

  İsmail BERK

  Şaban DÖĞEN


 Son Dakika Haberleri

Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004