Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Türkiye, Barzani’nin özrünü kabul etmedi

Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Levent Bilman, Irak’a verilen notada, sınır güvenliğinin sağlamasının, terör örgütü PKK’nın elemanlarının yakalanıp, Türkiye’ye iade edilmesinin ve BM’nin ilgili kararları çerçevesinde sorumlulukların üstlenilmesinin istendiğini ve notaya cevap beklendiğini söyledi.

Bilman, haftalık basın toplantısında konuya ilişkin soru üzerine, Türkiye’nin Irak’a güvenlik konusunda verdiği notadaki hususların gayet açık olduğunu, Türkiye’nin beklentilerinin açıkça ortaya konduğunu ve şu anda bir cevap beklendiğini ifade etti. Türkiye’nin Irak’a dostane yaklaşan komşu bir ülke olduğunu kaydeden Bilman, Türkiye’nin Irak’ın toprak bütünlüğü ile siyasi birliğini savunan bir ülke olduğunu, Irak’ı tehdit eden bir ülke olmadığını kaydetti.

Türkiye’nin bu çerçevede uluslararası alanda çalışmalar yürüttüğüne, hatta inisiyatif alan ülkelerin başında geldiğine dikkati çeken Bilman, “Bu konuda hiçbir tereddüt olmaması gerekir. Ama aynı şekilde Türkiye’nin Irak’tan güvenlik konusunda beklentilerinde de hiçbir tereddüt olmaması gerekir. Dolayısıyla Irak’a verdiğimiz notanın bu çerçevede değerlendirilmesini rica ediyoruz” dedi.

Irak Kürdistan Demokrat Parti (IKDP) lideri Mesud Barzani’nin yaptığı açıklamaların zamanlamasına ilişkin soru üzerine Bilman, “Beyanların ne zaman yapıldığı önem taşımıyor, bu beyanların yapılmış olması önem taşıyor. Bu beyanlarda söylenen hususlar açıktır” diye konuştu.

Bilman, “Türkiye Irak’tan sınır güvenliğini sağlamasını, terör örgütü PKK’nın elemanlarını yakalayıp, Türkiye’ye iade etmesini ve BM’nin ilgili kararları çerçevesinde sorumlulukları üstlenmesini resmi olarak istemiştir, buna cevap beklemektedir” dedi.

Bilman, Türkiye’nin Irak’a gönderdiği notada, terör örgütü PKK ile mücadele konusunda Irak merkezi hükümetinden kararlı ve acil adımlar atmasını istediğini söyledi. IKDP lideri Mesud Barzani’nin açıklamalarının ardından IKDP ile resmi ya da gayri resmi bir temas olup olmadığının sorulması üzerine Bilman, “Bizim muhatabımız Irak merkezi yönetimidir. Biz onlarla temas halindeyiz” dedi.

Bunun dışında başka bir temas olup olmadığı konusunda bilgisinin bulunmadığını ifade eden Bilman, beklentilerinin Irak merkezi yönetiminden olduğunu vurguladı. Sözcü Bilman, Irak’a verilen notaya beklenen cevap konusunda belli bir zaman sınırlamasının olup olmadığının sorulması ve bazı basın yayın organlarında 2 haftalık bir süreden bahsedildiğinin hatırlatılması üzerine, “İki hafta gibi bir süreden bahsediliyor, ama bende böyle bir bilgi yok. Bizim notamızda, Irak merkezi hükümetinden bu konuda kararlı ve acil adımlar atması istenmiştir. Süre acildir” diye konuştu.

/ ANKARA

12.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Türkiye, Barzani’nin özrünü kabul etmedi

  Brükselli bürokratlar Paris’e karşı

  Pelosi Suriye’den sonra İran’a gidiyor

  ‘Irak’ta durum giderek kötüleşiyor’

  Maliki’den suyuna tirit açıklama

  ABD, böl-yönet politikası izliyor

  Haremüşşerif raporu hazır

  Çin ‘Okyanus’ uydusunu fırlattı

  Mısır’da başörtülü yargıçlar


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004