Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Irak Meclisinde patlama: İki vekil öldü

Dün öğle saatlerinde Irak’ın başşehri Bağdat’ın en güvenli bölgesi olarak bilinen Yeşil Hat’taki parlamento binasında patlama meydana geldi. Patlamada iki milletvekili hayatını kaybederken, Irak Uzlaşma Cephesi’nden de 5 milletvekilinin ağır şekilde yaralandığı ileri sürüldü.

El Cezire televizyonu, olayda Sünni Ulusal Uzlaşı Cephesi’nden Muhammed Avad’ın hayatını kaybettiğini bildirdi.

Parlamentoda 11 milletvekili bulunan cephenin lideri Mutlak, Sünnî bir kadın milletvekilinin de yaralılar arasında olduğunu kaydetti. Irak devlet televizyonu, patlamanın parlamento binasının birinci katında, milletvekilleri ve personel tarafından kullanılan kafeterya bölümünde meydana geldiğini belirtti. 275 koltuklu parlamento salonunun da aynı katta olduğu ifade edildi. Görgü şahitleri, patlamanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans sevk edildiğini belirtti.

Bu arada patlamanın ardından sabit ve mobil telefonların servis dışı kaldığı belirtildi. Parlamento binası, başşehir Bağdat’ta çok sıkı şekilde korunan Yeşil Bölge içinde yer alıyor.

Bağdat’taki El Sarafiye köprüsündeki saldırıda ise Dicle nehrine yuvarlanan araçlarda bulunan 10 kişi hayatını kaybetmişti.

/ BAĞDAT

13.04.2007


 

K. Irak’a ambargo Türkiye’yi de vurur

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, son MGK toplantısında, Kuzey Irak’a yönelik ekonomik kısıtlamaların gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını belirterek, “Türkiye’nin ve bölgenin ekonomisini ciddî şekilde etkileyecek kararlar alınmamalı; itidalli olmakta yarar var” dedi. Bedirhanoğlu, İstanbul’dan Erbil’e doğrudan uçuşlar engellenirse iş bağlantılarında sıkıntı olacağını ve bundan ticaretin zarar göreceğini söyledi.

Güneydoğu Sanayici ve İşadamları Derneği (GÜNSİAD) Başkanı Şah İsmail Bedirhanoğlu, 10 Nisan tarihli Millî Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısında, Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’ne yönelik ekonomik kısıtlamaların gündeme gelmesinden rahatsız olduklarını belirterek; “Türkiye’nin ve bölgenin ekonomisini ciddî şekilde etkileyecek kararlar alınmamalı; itidalli olmakta yarar var” diye konuştu.

MGK’nin toplantıya ilişkin resmî basın bildirisinde, “Irak’ın kuzeyinden ülkemize yönelik terör tehdidine karşı Irak tarafının alması gereken tedbirlere ilişkin olarak Irak hükümetine verilen nota ve bundan sonra takip edilecek siyasî, ekonomik ve diğer yaklaşımlar üzerinde durulmuştur” deniyor ve başka bir ayrıntı yer almıyor.

Ancak Radikal’den Tolga Akıner’in haberine göre, üç aşamalı bir planın devreye konması konuşuluyor. Bu aşamalar arasında özel havayolu şirketlerinin Erbil’e yaptığı doğrudan uçuşlar için verilen hava sahası kullanım izinlerinin iptali ve Habur sınır kapısının “gerekirse” kapanması da var.

Bianet’e konuşan Bedirhanoğlu, Kuzey Irak’la ekonomik ilişkilerin büyük bir potansiyel taşıdığını, Erbil’e doğrudan uçuşların engellenmesinin bunu büyük oranda etkileyeceğini söyledi. Habur kapısının kapanma olasılığı içinse, “Düşünmek bile istemeyiz” dedi.

GÜNSİAD’ın elinde Kuzey Irak’la ekonomik ilişkilerinin hacmiyle ilgili kesin bir rakam yok. Ancak Bedirhanoğlu, bunun yıllık 2-3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi olduğunu tahmin ettiklerini, bu yıl içinse 7 milyar dolara ulaşmasının beklendiğini ifade ediyor ve ekliyor; “Üstelik bu kıt imkânlarla gerçekleşen hacim. Bunun daha da büyümesinin potansiyeli göründü. Bunun büyük bir bölümü de Güneydoğu’dan gerçekleşecek.”

PİRE İÇİN YORGAN YAKMAMALI

Kuzey Irak’taki marketlerde görülen malların yaklaşık yüzde 70’inin Türkiye çıkışlı olduğunu, özellikle imarda ve müteahhitlik hizmetlerinde, bisküviden giyime, teknolojik ürünlere kadar birçok üründe Türkiye’nin temel tedarikçi olduğunu belirten Bedirhanoğlu, “Bu oranı hem toplamda hem de farklı sektörlerde yükseltmek gerek. Ekonomik ilişkiler mutlak surette geliştirilmeli. Pazarın Türkiye tarafından tedarik edilmesi gerek” ifadelerini kullandı.

Bedirhanoğlu, “Aceleci davranıp pire için yorgan yakmamalı. Hükümet halihazırda yürüyen ilişkilerin devamını sağlasa, krizi önlese yeter. Zaten iş çevreleri gerekli girişimlerini yapıyor. Bu yaklaşım sadece Irak için değil, diğer komşu ülkeler için de geçerli olmalı” diye konuştu.

Artan ticaretin siyaseti inşa edebileceğine dikkat çeken Bedirhanoğlu, “Bu ilişkileri gerginlikten uzaklaştırır; karşılıklı güveni de oluşturur. Zaten şiddet ortamından ciddî oranda etkilenmiş bir ekonomimiz var. Yavaş yavaş toparlanıyoruz. Erbil-İstanbul hattı iş bağlantıları için çok önemli” dedi.

Doğrudan uçuşların engellenmesi halinde, hem Iraklı hem de Türkiyeli iş çevrelerinin bağlantı kurmak ve görüşmek için iki yolu var. Ya Avrupa üzerinden havayolunu ya da Türkiye-Irak karayolunu kullanmak.

İş çevreleri bu iki yolu da kullanmayı pek istemeyecek. Fiziki gidiş gelişler ticaret potansiyelini geliştiriyor. Bu ortadan kalkarsa, ulaşımdaki sıkıntı ticareti de aksatacak.

Habur sınır kapısının küçük alış verişlerden yüksek ölçekli ihracata kadar birçok malın geçtiği nokta olduğunu hatırlatan Bedirhanoğlu, “Hububat, gıda, çimento, demir hep buradan geçiyor. Habur kapısı bölge ekonomisiyle doğrudan ilintili” diye konuştu.

Bedirhanoğlu şunları söyledi; “Habur’un kapanması, bağlantılarını kurmuş tüm işkollarının sıkıntıya girmesi demek. Küçük çaplı ticarî ilişki kurmuş olanlardan küçük ve orta boy işletmelere, büyük hacimde ticaret yapan işletmelere kadar herkesi etkiler. Kapı kapanırsa bu bağlantılar sürdürülemez. Ayrıca işletmeler hesaplarını ve planlarını kapının açık olması ve ticaretin sürmesi üzerine yaptılar. Kuzey Irak’ın federatif yapısının kabul edilmesi gerek.”

/ DİYARBAKIR

13.04.2007


 

Hamas: İsrail isteğimizi yapacak

Hamas, esir alınan askeri Gilad Şalit’in serbest bırakılması için İsrail’in en sonunda pes edeceğini ve şart koşulan talepleri yerine getireceğini iddia etti.

Üst düzey Hamas yetkilisi Yahya Musa Jerusalem Post gazetesinde yer alan açıklamasında, İsrail’e sunulan, Şalit’in salıverilmesi karşılığında serbest bırakılmaları talep edilen Filistinli tutukluların isimlerinin yer aldığı listenin nihayetinde kabul edileceğine inandıklarını söyledi.

Musa, “İşgalci hükümetle (tutuklu takası konusunda) yapılan pazarlıkların zor olduğu ve birçok engel bulunduğu gerçeğinin farkındayız. Ancak İsrail’in, taleplerimizi yerine getirmekten başka çaresi olmadığını da biliyoruz” dedi.

Musa, İsrail’in, askerinin serbest bırakılması için başka seçeneği bulunmadığının farkında olduğunu, askeri esir alanların ve Filistin yönetiminin en sonunda istenilen neticeyi elde edeceğini belirtti.

“İsrail başlarda tutuklu takası önerisini kabul etmiyordu. Ancak kademeli olarak geri adım attı” diyen Musa, bunun, İsrail’in sonunda pes edeceği anlamına geldiğini iddia etti.

Gilad Şalit, Filistinli gruplarca 25 Haziranda kaçırılmıştı. Şalit’in kaçırılmasının ardından İsrail Filistin topraklarına operasyon düzenlemiş, savaş Hizbullah’ın 2 askeri daha kaçırmasıyla Lübnan’a sıçramıştı. Hamasla bağlantılı militanlar, daha önce Şalit karşılığında 1400 Filistinli mahkumun bırakılmasını talep etmişti. İsrail’in elinde 9300 civarında Filistinli mahpus bulunuyor.

/ ANKARA

13.04.2007


 

ABD’nin zulmettiği siviller tazminat peşinde

Irak ve Afganistan’da yakınlarını çatışmayla ilgisi olmayan bir şekilde kaybeden, mülkleri zarar gören yüzlerce sivil, ABD ordusuna tazminat başvurusunda bulundu.

New York Times’ın haberine göre, Amerikan Sivil Özgürlükler Birliği (ACLU), tazminat alabilmek üzere ABD ordusuna sunulan 500 kadar iddiayı kamuoyuna açıkladı. Bu rakamın, toplamın küçük bir bölümünü yansıttığı belirtildi.

Haberde, Irak ve Afganistan’daki ailelerin çatışma dışı ölüm ya da yaralanma ve mülk zararı karşılığında ABD ordusundan 32 milyon dolardan fazla tazminat aldığı da kaydedildi.

Gazetenin haberinde, toplam şikâyet ya da tazminat miktarının belli olmadığı, bunlarla ilgili ayrıntıların Kongre’ye bildirildiği ifade edildi. Ordu sözcüsü Binbaşı Anne D. Edgecomb ise askerlerin sivilleri hedef almadığını hatırlatarak, yine de Irak ve Afganistan’da düşmanın izlediği taktiklerin sivilleri tehlikeye atabildiğini söyledi.

ABD ordusu, çatışma dışı ölüm, yaralanma, mülk zararı gibi durumlarda iyi niyet göstergesi olarak bir tazminat öneriyor ve ölen her kişi için 2500 dolar civarında ödeme yapabiliyor.

/ NEW YORK

13.04.2007


 

Afganistan’da toplu mezar çıkarıldı

Afganistan’ın kuzeydoğusunda komünist dönemde öldürülen yüzlerce Afgan sivilin cesedinin bulunduğu bir toplu mezar ortaya çıkarıldığı bildirildi.

Yetkililer, Çin, Tacikistan ve Pakistan’a sınırı bulunan Badakhşan bölgesinin başşehri Fayzabad şehri yakınlarında bir çölde belirlenen mezardan şimdiye kadar 400 kişinin cesedinin çıkarıldığını kaydetti.

Çoğu erkek olan kurbanlardan bazılarının kimliklerinin, yakınlarının yardımıyla belirlendiği bildirildi. Afganistan’da 10 yıl süren Sovyet işgalinde yaklaşık 2 milyon Afgan öldü.

/ FAYZABAD

13.04.2007


 

Maliki, Irak için yardım istiyor

Irak Başbakanı Nuri el Maliki, savaş sebebiyle zarar gören ülkesinin yeniden inşası için uluslar arası toplumdan yardım talep etti.

Güney Kore’de ülkenin önde gelen iş adamlarıyla bir araya gelen Maliki, zengin petrol ve doğalgaz kaynakları açısından Irak’ın gelişmiş bir ülke olabilmek için büyük potansiyeli olduğunu belirtti. Maliki, ancak yeniden yapılanmanın aksadığı ve tüm tesislerin harap olduğunun bir gerçek olduğunu belirterek “Irak halkı küllerden doğmak için çok büyük çaba sarfediyor” dedi.

/ SEUL

13.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004