Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

Somali’ Etiyopya’ya savaş açtı

İç savaşın 16 yıldır devam ettiği Somali’de ülkenin en büyük kabilesi Haviye, yılbaşından itibaren ülke topraklarında kontrolü elinde bulunduran işgalci Etiyopya güçlerine savaş ilân etti.

Önceki gün bir araya gelen kabilenin önde gelen isimleri tüm Somalilileri kendileriyle birlik olmaya çağırdı. Son günlerde Etiyopya destekli Geçici Somali Hükümeti birlikleriyle kabileler arasında çıkan çatışmalarda binden fazla kişi hayatını kaybederken, başşehir Mogadişu’dan da on binlerce kişi başka şehirlere kaçmıştı. Etiyopya sürekli olarak çatışmaların El Kaide kontrolündeki güçlerle yapıldığını öne sürerken, Somalili kabileler ise bu iddiaları reddediyordu. 16 yıldır merkezi otoriteden yoksun olan Somali’de birkaç kez hükümet teşebbüsünde bulunulmuş ancak hepsinde de başarısız olunmuştu. Son olarak yaklaşık 3 yıl önce Kenya’nın başşehri Nairobi’de kurulan Somali Geçici Hükümeti geçtiğimiz yıl Somali’nin Etiyopya sınırındaki Baidoa şehrine taşınmıştı. Ancak İslâmî Mahkemeler Birliği’ne karşı bir varlık gösteremeyen Geçici Hükümet, yıl başından itibaren Etiyopya işgal güçlerinin düzenlediği saldırılarla İMB’yi iktidardan uzaklaştırmış ancak kendisi de bir türlü ülkedeki durumu kontrol altına alamamıştı.

Tüm kabileleri temsil edecek şekilde oluşturulan Geçici Hükümette eski bir savaş ağası olan Cumhurbaşkanı Abdullahi Yusuf, ülkenin ikinci büyük kabilesi Darotlardan, başbakan Muhammed Gedi ise en büyük kabile Haviye’den. Ülkenin diğer kabilelerine de güçleri ölçüsünde hükümette temsil yetkisi verilmiş.

/ KAHİRE

15.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  ABD, İranlıları bırakmayacak

  Kerbelâ’da düzinelerce ölü

  ABD’nin tavrı yine aynı

  Taliban rehinelerin görüntülerini yayınladı

  İngiltere Rus casusu kaynıyor

  ‘İran-ABD ilişkilerinde yumuşama Irak’a yarar’

  Chavez: ABD ile uzlaşma yok

  Somali’ Etiyopya’ya savaş açtı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004