Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 15 Nisan 2007
Mehmet Fırıncı ve Mehmet Kutlular ; Mehmet Emin Birinci'yi anlattı...indirmek ve dinlemek için tıklayınız

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Müzakereler kör topal

Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Cengiz Aktar, Türkiye’nin AB ile ilgili müzakere sürecinin kör topal devam ettiğini, hükümetin 17 Aralık itibariyle AB konusunu rafa kaldırdığını söyledi.

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emre Gönen ise, AB’nin 27 ülkeyle yaptığı anlaşma değişmedikçe bir 28. ülkenin AB’ye dahil edilmesinin mümkün olmadığını belirtti.

Bursa Genç Sanayici İşadamları ve Yöneticileri Derneği’nin (BUSİAD) Bursa Rotary kulüpleri işbirliğiyle düzenlediği “50. Yılında Türkiye Avrupa İlişkileri” konulu seminer, BUSİAD Evi’nde gerçekleşti. Bahçeşehir Üniversitesi Öğretim Görevlisi Dr. Cengiz Aktar ve Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emre Gönen’in konuşmacı olarak katıldığı toplantıda, Türkiye ile AB ilişkileri masaya yatırıldı. Dr. Cengiz Aktar, konuşmasında, AB’de yaşanan özgüven kaybı, yeni üyeler ve anayasal anlaşmanın reddi konularının Avrupa’nın genişleme politikalarında soru işaretleri oluşturduğunu belirterek, Türkiye’nin de bu olumsuzluklardan ve siyasi iradesizlikten birebir olarak etkilendiğini söyledi. Aktar, şöyle devam etti:

“Türkiye 17 Aralık 2004’te müzakere sürecine girmeye ehil kabul edilir edilmez, ertesi gün bazı ülkeler Türkiye’nin AB sürecini sorgulamaya başladı. Tabii bu sadece lafta kalmadı, verilen yardımlara da yansıdı. Türkiye bu süreçte diğer adayların katılım öncesi aldığı yardımların 6’da 1’ini aldı. Bu da görünürlük açısından AB’nin Türkiye’de yeterince iş yapamaması, özellikle de toplum seviyesinde algılanış biçiminde bir takım eksiklikler olduğunu gösteriyor. AB’nin Türkiye gibi bir ülkeye verdiği hibe 500 milyon euro. Bu gerçekten büyük bir rakam değil. Hükümet de 17 Aralık 2007 itibarıyla AB konusu rafa kaldırdı, buna bağlı olarak başmüzakereci belirlemede zorluk çektik ve çok zaman kaybedildi. Ankara’da, AB gemisinde AB Genel Sekreterliği, Başbakanlık, DPT, Dış İşleri Bakanlığı’ndaki AB’den Sorumlu Müsteşar Yardımcılığı ve buna Brüksel’deki daimi temsilciliğimizi eklersek, 5 kaptanlı bir gemi. Bu iki tarafın gönülsüzlüğünden ortaya çıkan tablo, AB meselesinin toplum gözünde artık üzerinde düşünülmeyen bir mesele alarak algılanmasına neden oldu. Bütün bunlara rağmen müzakere süreci kör topal devam ediyor”

Bilgi Üniversitesi Öğretim Görevlisi Emre Gönen ise, AB’nin 48 yıldır anlaşamasak da ayrılamadığımız bir ortağımız olduğunu belirtti. Gönen, “Türkiye, AB sürecinde birçok adım atmıştır. Fakat sadece Türkiye’nin adım atması bizi sonuca götürmeyecektir. AB bugün çekiciliğini koruyor. Uzaktan bakıldığında iyi görünse de anlaşma aşamasında öyle olmadığı görülüyor. AB’ye giren ülkelerin yüzde 85’i yani 20 kişiden 17’si hayatından ya memnun ya da çok memnun. AB bugün itibarıyla sadece 27 üyeyi kapsayacak bir anlaşmaya sahip. Yani bu anlaşma değiştirilmedikçe, bir 28. ülkenin AB’ye dahil olması mümkün değil” diye konuştu.

/ BURSA

15.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  “Yeni bir ordu” isteyen Özkan, mitingde kriz çıkardı

  İki tükeniş çığlığı

  Miting notları…

  Başörtü eylemine müdahale

  Kapadokya yolunda trafik faciası

  Nokta’ya incelemeye sivil tepki

  Erdoğan, liderler turuna Ağar ile başlayacak

  Ağar: Günü gelirse görüşürüz

  Müzakereler kör topal

  Steinmeier: Türkiye, Avrupa’ya güven ve istikrar katar

  Elazığ’da yeniden deprem korkusu

  Ali Mutlu vefat etti

  İmamlardan özür dilensin

  Selçuk: Demokrasiyi sağlam zeminlere oturtmak için yeni Anayasa şart

  Varlıklar, sevgi hamuru ile yoğrulmuş

  MEB’e bağlı 66 yayınevi kapatıldı

  Esnaftan Kutlu Doğum’a destek

  Mavi far uyarısı

  Ücretsiz dağıtılan meyve suyundan zehirlendiler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004