Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 19 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Vadeli konut almayın, ortaklaşa arsa alın

Konut furyası kızgın güneş misali etrafı kasıp kavuruyor. 20–30 bin YTL nakit temin edenler 90 bin YTL’lik konut alıveriyor. Yaptıkları doğru mu? Hadi birlikte analizini yapalım. Bahçe katı bir daireyi örnek olarak ele alalım. Bu dairenin fiyatı 43 bin YTL olsun. 20 bin YTL peşin, 23 bin YTL kredi ile bu daireyi satın alalım. Tapu, dosya, konut expertiz raporu derken dairemiz bize 45 bin YTL’ye mal olsun.

23 bin YTL krediyi de 4 yıl vadeli alalım. Ayda 800 YTL taksitle alacağınız ev için 48 ayda ödeyeceğiniz vade farkı 15.400 YTL. Bir bakalım. 20 bin YTL ilk peşinat. 23 bin YTL kredi tutarı ve 15.400 YTL vade farkı. Toplamda ne yapar? 58 bin 400 YTL. Ayda 300 YTL kira ile oturabileceğiniz bir daireye 4 yılda ne kadar kira ödersiniz? 15 bin YTL. 20 bin YTL’niz zaten var. Ayda 500 YTL de kira harici ödeme gücünüz var. Hani ayda 800 YTL taksitle 4 yıl vadeli konut alabiliyorsunuz ya! 500 YTL 48 ayda ne yapar? 24 bin YTL

Samimi 5–10 arkadaş birleşseniz, bir arsa alsanız ve burasını işi bilen ehil bir organizatör arkadaş vesilesi ile inşaat yapsanız ve hatta 65 metrekare ile yetinecek olsanız elinizdeki para ile borçsuz, dertsiz daire sahibi olursunuz. Hem sıfır daire, hem isteğinize uygun bir daireye kavuşmuş olursunuz. Bankanın o muazzam kredi faizi yükünü de omuzlarınızın üzerinde bir karabasan gibi hissetmezsiniz.

Borçsuz, öz kaynak kullanımlı bir mülk sahibi olmanın huzurunu da her dem yaşarsınız. Sahi hiç mi iş bilen arkadaşınız yok? Arsa konusunu bilmem, ama inşaatınızın organizasyonu konusunda helal süt emmiş en az 5 kişi sayabilirim size. Kendi sermayeniz ile siz kendiniz müteşebbis olun. Arsa garanti bir yatırım. Konut da… Bu nedenle bu ortaklıkta hep kar söz konusu. Şirket kurun diyen yok ki?

Yukarıda verdiğim kredi tutarı ve konut fiyatı gerçektir. Sadece kredi taksidi konusunda rakamı 800 YTL’ye tamamladım. Bir başka örnek vereyim. Gazeteci bir arkadaşım 90 YTL’ye ev aldı. Eşi de çalışıyor diye. Aylık taksitleri 1800 YTL. Kaç yıl vadeli aldıklarını söylemeyeceğim. Ama 5 yıldan az değil. İkisi de işsiz kaldı. Biri 3 ay, diğeri 2 ay.

Bir ayı elden borç alarak ödediler. 3 ay ödeme imkânları olmadı. Biriken para ne kadar? 5.400 YTL, bir sonraki ay da bunun üzerine biniyor. Etti mi 7.200 YTL. Anlayacağını ayda net 4.000 YTL geliri olanların ancak düşünebileceği vade ödemeleri ile 2500 – 3000 YTL geliri olanlar konut almaya kalktıkları zaman hapı yutuyorlar.

Türk bankalarının açtığı konut kredilerinin oluşturduğu gelir pastası yabancı bankaların iştahını da kabarttığı için “Bu kredi segmentinin tüm mevduatını bana satın. Muhatap biz olalım” diye Türkiye’nin üzerinde uçuşanlar da var.

Bir düşünsenize. Evi aldınız. Mobilyalarınızı da sıfırladınız. Ev taksidi, mobilya taksidi… Allah korusun. İşler umduğunuz gibi gitmedi. Evin taksitlerini ödeyemediniz. Banka ne yapıyor? Ana parayı hiç ama hiç ödenmemiş addediyor. Ve ödemelerinizi faize sayıyor. Evi de elinizden geri alıyor. Evin gerçek geliri ana paraya sayıldığı için faiz nedeni ile sizin sırtınızda muazzam bir borç yükü kalıyor.

Siz siz olun, konut kredisi kullanırken çok ama çok dikkatli olun.

[email protected]

Zübeyir SOMUNCU

19.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sosyal güvenlikte açık sürüyor

  Dolar 1,34 YTL’de

  Kartlı işlemde imza Temmuz’da tarihe karışıyor

  Motorine 3 kuruş zam

  Opel ve Boyner’den TOÇEV’e destek

  HES Kablo’dan 503 milyon YTL ciro

  Kuveyt Türk’ün COBIT çalışması dünyaya örnek oldu

  Oto üretiminde Avrupa altıncısıyız

  Vadeli konut almayın, ortaklaşa arsa alın


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004