Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 30 Nisan 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Kerbelâ’da yeni Kerbelâ

Irak’taki Şiî şehri Kerbelâ’da önceki akşam saatlerinde bomba yüklü araçla düzenlenen intihar saldırısında ölü sayısı 71’e yükseldi. Sağlık yetkililerinin açıklamasına göre, saldırıda 53 erkek, 5 kadın ve 5 çocuk hayatını kaybetti.

Saldırıda ölen 8 kişinin kimliği ise belirlenemedi. Ölenler arasında İranlı küçük bir kız ile 4 Hintlinin bulunduğunu belirten yetkililer, saldırıda yaralananların sayısının da 178 olduğunu söylediler. Kerbelâ’da önceki gün İmam Abbas Türbesi’nin kontrol noktasına giren aracın sürücüsü kalabalığın içinde aracı havaya uçurmuştu. Bu saldırının, Irak’ta Şiiler ile Sünnîler arasındaki mezhep çatışmalarını daha da alevlendirmesinden endişe ediliyor.

Şehirde 14 Nisanda yine bir araçla düzenlenen intihar saldırısında da 42 kişi hayatını kaybetmişti.

/ KERBELA

30.04.2007


 

AB’nin müzakere çağrısına İran sıcak

Avrupa Birliği Dış İlişkiler Sorumlusu Javier Solana’nın Amerika’dan nükleer sorunun çözümü için İran ile doğrudan müzakere etmesini istemesi, İran’da olumlu ve olumsuz tepkilere yol açtı. İran Parlamentosu Başkan Vekili Muhammed Riza Bahoner, uranyum zenginleştirmeyi askıya alma dışında diğer konularla ilgili Amerika ile müzakere edebileceklerini belirtti.

İran Parlamentosu Başkan Vekili Muhammed Riza Bahoner, uranyum zenginleştirmeyi askıya alma dışında diğer konularla ilgili Amerika ile müzakere edebileceklerini belirtti. Amerikan Kongresi Başkanı Nancy Pelosi’nin İran’ı ziyaret etmek için vize başvurusunda bulunduğu iddialarının İran basınına da yansıdığı bir dönemde İLNA Haber Ajansına konuşan Bahonar, “Amerikan yetkilileri veya milletvekilleri, İran’ın tutumunu dinlemek ve sonra karar vermek isterlerse İran bu müzakereye hazır” dedi.

Uranyum zenginleştirmeyi askıya alma konusunun müzakerelerde gündeme gelemeyeceğini anlatan Bahonar, “Başka konuları görüşmek için bir sorunumuz yok sanırım” diye konuştu. Olay, İran basınında da tartışılmaya başlanırken, muhafazakarların en etkin gazetelerinden Keyhan dünkü başyazısını konuya ayırdı. “Fırsat kisvesinde tehdit” başlıklı yazıda, belirtilerin Amerika’nın İran’a yaklaşmak istediğini gösterse de, konunun üzerinde çok ciddî bir şekilde düşünülmesi gerektiğinin altı çizildi. Ortadoğu’da her şeyin İran’da düğümlendiği ve Amerikalılar isteseler de istemezlerse de İran’ın bölgedeki gelişmelerde etkin rol oynadığı belirtilen yazıda, Amerika’nın sadece kendisorunlarını çözmek için davranış değiştirmeye çalıştığı vurgulandı.

İran Mısır toplantısına katılıyor

Bu arada, İran’ın, Mısır’da yapılacak genişletilmiş Irak toplantısına katılacağı bildirildi. Irak Başbakanı Nuri El Maliki’nin makamından yapılan açıklamada, İran Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad’ın Maliki’yi telefonla arayarak, ülkesinin, Mısır’ın Şarm El Şeyh beldesinde bu hafta yapılacak Irak toplantısına katılacağını söylediği belirtildi. İran’ın Bağdat Büyükelçiliğinden bir yetkili, yaptığı açıklamada, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani’nin “ani bir ziyaret için birkaç saat içerisinde” Bağdat’ta olacağını söylemişti.

Laricani’nin Iraklı yetkililerle yapacağı görüşmelerde, öncelikli olarak Mısır’da yapılacak Irak toplantısını ele alacağı ifade edilmişti.

/ TAHRAN

30.04.2007


 

Darfurlu kız: Babamı serbest bırakın

Sudan’dan kaçıp İsrail’e gelen ailenin 8 yaşındaki kız çocuğu Afaf, İsrail’de tutuklanan babasının serbest bırakılması için, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e bir mektup yolladı ve “Babamı serbest bırakın” dedi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Darfurlu 8 yaşındaki kız, duygu yüklü mektubunda, “İsrail’e, yaşamak üzere güvenli bir yer aradığı KUDÜS Sudan’dan kaçıp İsrail’e gelen ailenin 8 yaşındaki kız çocuğu Afaf, İsrail’de tutuklanan babasının serbest bırakılması için, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’e bir mektup yolladı ve “Babamı serbest bırakın” dedi.

Yedioth Ahronoth gazetesinin haberine göre, Darfurlu 8 yaşındaki kız, duygu yüklü mektubunda, “İsrail’e, yaşamak üzere güvenli bir yer aradığımız için geldik. Babam uzun süredir hapiste ve annem çok üzgün” ifadesini kullandı. Afaf, Olmert’e, “Lütfen hapishanedekilerle konuşun ve babamın iyi bir adam olduğunu söyleyin. Lütfen bizi Mısır’a göndermeyin” diye seslendi.

Afaf, Olmert’e gönderdiği mektuptan aynı zamanda Likud Knesset (İsrail parlamentosu) üyesi Gilan Erdan’a ve Knesset’teki Darfur mültecileri sorunu ile ilgili grubun başkanı İşçi Partili milletvekili Avişay Braverman’a yolladı. Afaf’ın ailesi, Sudan’dan Mısır’a kaçtı. Ailenin sorunları burada da bitmedi; bütün aile hapse konuldu. Bunun üzerine aile İsrail’e kaçma kararı aldı, ancak ülkeye girişte İsrail askerlerince yakalandı ve bir kez daha tutuklandılar.

Anne ve çocukları serbest bırakılarak, kuzeydeki bir kadın sığınma evine gönderilirken, Sudanlı baba, “Birleşmiş Milletler tarafından mülteci olarak tanınmasına rağmen, düşman bir ülkenin vatandaşı olması nedeniyle” hapiste kaldı.

/ DÜS

30.04.2007


 

Larijani’den Irak’a sürpriz ziyaret

İran’ın, Mısır’da yapılacak genişletilmiş Irak toplantısına katılıp katılmayacağı belirsizliğini korurken, iki ülke yetkilileri arasındaki karşılıklı ziyaretler sıklaştı.

İran’ın Bağdat Büyükelçiliğinden bir yetkili, devlet televizyonuna yaptığı açıklamada, İran Ulusal Yüksek Güvenlik Konseyi (UYGK) Genel Sekreteri Ali Laricani’nin “ani bir ziyaret için birkaç saat içerisinde” Bağdat’ta olacağını bildirdi.

Laricani’nin Iraklı yetkililerle yapacağı görüşmelerde, öncelikli olarak Mısır’da yapılacak Irak toplantısını ele alacağı belirtildi. İran Dışişleri Bakanı Manuçehr Mutteki de Şarm El Şeyh toplantısına katılıp katılmayacaklarının belli olacağını söyledi.

Bu arada, Irak Başbakan Yardımcısı Berham Salih de aynı konuda görüşmelerde bulunmak için İran’a gitti.

Irak Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari de geçen çarşamba günü İran’ı toplantıya katılması konusunda ikna etmek için Tahran’a gelmiş, ancak net bir cevap alamamıştı. İran yönetiminin, ABD güçlerince Erbil’de tutuklanan 5 “diplomatının” serbest bırakılmaması durumunda, Şarm El Şeyh toplantısını “boykot” edebileceği belirtiliyor.

Mısır’ın Şarm El Şeyh kentinde, 3-4 mayısta yapılacak toplantıya, Irak’a komşu ülkeler, BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyeleri ve G-8 ülkeleri dışişleri bakanları katılacak.

/ TAHRAN

30.04.2007


 

9 Amerikan askeri öldürüldü

ABD Ordusu’ndan yapılan açıklamada, son 3 günde çıkan çatışmalarda 9 ABD askerinin öldüğü bildirildi.

Bu ölümlerle birlikte bu ay Irak’ta ölen Amerikan askerlerinin sayısı 91 oldu. Nisan ayı, ABD’nin Irak’ta savaşın başladığı 2003 senesinden bu yana en çok kayıp verdiği aylardan biri oldu. ABD, Irak’ta şimdiye kadar 3 bin 344 asker kaybetti.

/ BAĞDAT

30.04.2007


 

İran’dan İsrail’e: Bize saldıracak gücünüz yok

İran Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Muhammed Ali Hüseyni, İsrail’in İran’a saldıracak gücü olmadığını söyledi. Hüseyni, haftalık toplantısında, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in “İran’ın nükleer programının 10 gün sürecek bir saldırıda bin Cruise füzesiyle vurulabileceği” yönündeki ifadeler kullandığının belirtilmesi üzerine, “Siyonist rejim İran’a saldıracak güce sahip değil” dedi.

İran’ın “caydırıcılığı yüksek bir askerî güce” sahip olduğunu söyleyen Hüseyni, “Ordumuz hiç kimsenin böyle bir saldırı yapmasına izin vermeyecek” diye konuştu. İsrail yetkilileri arasında geçen yılki Lübnan savaşından sonra büyük anlaşmazlıklar yaşandığını ifade eden Hüseyni, İsrail’de şu anda “büyük bir iç kriz” yaşandığını da iddia etti. İsrail Başbakanı Olmert’in, Alman Focus dergisine yaptığı açıklamada, İran’a askeri müdahaleyi göz ardı etmediklerini, 10 günlük sürecek bir harekatta bin Cruise füzesinin ateşlenebileceğini söylediği belirtilmişti.

/ TAHRAN

30.04.2007


 

İran’da Batı modeli saçlara yasak

İran polisinin başkent Tahran’da “Yetersiz türban ile mücadele ve ahlâk güvenliği” adı altında başlattığı operasyonlar sürüyor. Polisin, “batılı modelleri uygulayan” berberleri uyardığı belirtiliyor.

Tahran Berberler Sendikası Başkanı Muhammed Efteharı Far’ın Etemat gazetesinde yayınlanan demecine göre, polis bir bildiri göndererek Berberler Sendikası’nı uyardı. Berberlerin batılı saç modellerini uygulamasının yasak olduğu bildirilen bildiride, berber salonu çalışanlarının papyon ve kravat kullanmaları da yasaklandı. Berberlerin bundan sonra erkeklerin kaşlarını almalarının da yasaklandığını anlatan Eftehari Far, uygulamalara karşı gelen berber salonlarına bir ay süreyle kapatma cezası verileceğini veya ruhsatlarının tümden iptal edilebileceğini sözlerine ekledi.

/ TAHRAN

30.04.2007


 

El Arabiye spikeri öldürüldü

Irak’ın başşehri Bağdat’ta Irak radyo televizyonunda görev yapan ünlü bir kadın gazeteci öldürüldü.

Güvenlik yetkilileri, 60 yaşlarındaki Emel El Muderas’ın Eh Hadra mahallesindeki evinin çıkışında silahlı kişilerin saldırısına uğradığını söylediler. Saldırıda birkaç yerinden vurulan El Muderas hastaneye kaldırıldı, ancak kurtarılamadı. Irak televizyonunda “10 Dakika” programını sunan El Muderas, 1962’de Irak radyo televizyonunda görev yapmaya başlamıştı.Sınır Tanımayan Gazeteciler örgütüne göre, Irak’ta ABD’nin 2003’teki işgalinden beri 158 basın mensubu öldürüldü.

/ BAĞDAT

30.04.2007


 

Afganistan’da ABD’ye protesto

Afganistan’da bir militan hücresine düzenlenen baskın sırasında sivillerin ölümü üzerine ABD protesto edildi. Yüzlerce Afgan, “Amerika’ya ölüm” sloganları atarak, baskındaki sivil kayıpları protesto etti.

Kızgın protestocular, Celalabad şehri yakınındaki ana yolu kapatırken, bazı protestocuların “Karzai’ye ölüm” şeklinde bağırdığı duyuldu. Nangarhar polis sözcüsü Abdül Gafur, baskında 3’ü kadın 6 sivilin öldüğünü belirtti, ancak ABD ordusu, ölenlerden 4’ünün Taliban militanı, 2’sinin sivil kadın olduğunu açıklamıştı. Koalisyondan yapılan açıklamada, bomba yüklü araçlarla koalisyon birliklerine yönelik 3 saldırı planlandığına ilişkin istihbarat üzerine Nangarhar vilayetindeki Bati Kot bölgesindeki hücreye baskın yapıldığı belirtilmişti.

/ KABİL

30.04.2007


 

Müşerref Karzai buluşması

Pakistan Devlet Başkanı Pervez Müşerref, iki günlük resmi ziyaret için Türkiye’ye geldi. Pakistan Devlet Başkanı yarın da temaslarını sürdürecek.

Cumhurbaşkanı Sezer, Başbakan Erdoğan, Pakistan Devlet Başkanı Müşerref ve Afganistan Devlet Başkanı Karzai’nin yarın Başbakanlık konutunda dörtlü toplantı yapması bekleniyor.

/ ANKARA

30.04.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004