Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Söz Fransız halkının

Fransa’da, cumhurbaşkanlığı seçimlerinin 2. turu öncesinde yapılan kamuoyu yoklamalarına göre, sağ kanadın adayı Nicolas Sarkozy, Sosyalist rakibi Segolene Royal’e karşı 10 puanlık bir üstünlük sağlamış görünüyor.

Kamuoyu araştırma şirketi BVA tarafından 807 kişi arasında yapılan yoklamaya katılanların yüzde 55’i Sarkozy’ye, yüzde 45’i ise Royal’e oy vereceklerini bildirdi.

BVA’nın geçen pazartesi günü yaptığı son yoklamaya göre Sarkozy’nin, desteğini 3 puan artırdığı, Royal’in desteğinin ise 3 puan düştüğü belirtildi.

IPSOS şirketi tarafından yapılan ve BVA’nın araştırmasından birkaç dakika önce açıklanan yoklamada da Sarkozy ve Royal’e aynı oranda destek çıktığı kaydedildi. İlk turda Sarkozy yüzde 31.18, Royal ise yüzde 25.87 oranında oy almıştı. Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ilk turuna katılım oranı yüzde 84 olarak gerçekleşmişti.

Resmî kayıtlara göre, Fransa’da 44.5 milyon civarında kayıtlı seçmen bulunuyor. Oy verme işlemi yerel saatle 08.00’de başlayacak, küçük yerleşim birimlerinde 18.00, orta büyüklükte yerleşim birimlerinde 19.00, büyük şehirlerde ise saat 20.00’de sona erecek. Televizyon ve radyo kanalları, resmî olmayan ilk sonuçları saat 20.00’den itibaren duyurabilecek. Son anketlere göre, Sarkozy’nin ikinci turda yüzde 53, Royal’in ise yüzde 47 civarında oy alması bekleniyor.

Yine anketlere göre, televizyonlardan canlı yayımlanan tartışma programında, Sarkozy, Royal’e oranla ‘’daha inandırıcı’’ bir performans sergilemişti.

İlk turda yüzde 18 oy oranı ile 3. sırada yer alan François Bayrou ve 4. sırada yer alan aşırı sağcı Jean-Marie Le Pen yandaşlarının vereceği oylar, ikinci turun sonucu belirleyecek.

Le Pen, hafta başında yaptığı açıklamada, seçmenlerinin ikinci turu boykot etmesini isterken, Bayrou, kendi seçmenlerini kime oy verecekleri konusunda serbest bırakmıştı. Komünist, Yeşil ve radikal sol parti temsilcileri, daha önce yaptıkları açıklamalarda, Royal’i destekleyeceklerini söylemişlerdi. Sarkozy’nin seçimi kazanması halinde, François Fillion’u, Royal’in kazanması halindeyse Dominique Strauss Kahn’ın başbakan olarak ataması bekleniyor. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin ardından, Haziran ayında yine iki turlu genel seçimler düzenlenecek.

/ PARİS

06.05.2007


 

ABD belgesine Filistin ve İsrail öfkesi

Hamas’ın sürgündeki siyasi lideri Halid Meşal, ABD’nin İsrail ve Filistin’e sunduğu ve her iki tarafın alması gereken tedbirler takvimini içeren “uygulama belgesi”ni sert dille eleştirdi.

Meşal, Şam’da düzenlenen bir mitingde yaptığı ve El Cezire’de yayınlanan konuşmasında, Filistinlilerin seyahat kısıtlamasının hafifletilmesi karşılığında roket saldırılarını durdurmayı kabul etmeyeceğini söyledi.

Amerikan önerisini “saçma” bulduğunu belirten Meşal, direnişten vazgeçilmesi karşılığında barikatların kaldırılmasının eşit bir durum olmadığına dikkat çekti.

Filistinli başmüzakereci Saib Erekat ise Meşal’in değerlendirmesini “erken” bulduğunu, belgenin Filistin Kurtuluş Örgütü’nün (FKÖ) yönetimine sunulacağını söyledi. Bu arada, Filistin Devlet Başkanı Mahmud Abbas’ın da Hamaslı Başbakan İsmail Haniye ile Gazze’de bir araya geleceği belirtildi.

ABD’nin, İsrail ve Filistin’e sunduğu uygulama belgesinde, yollara kurulan barikatların kaldırılması, Filistin topraklarında geçişlerin açılması ve Filistin Devlet Başkanı Abbas’a bağlı güvenlik güçlerinin geliştirilmesi bir takvime bağlanıyor. İsrail’den, Abbas’a bağlı güvenlik birimlerine silâh, mühimmat ve diğer malzemelerin teminine onay vermesi isteniyor. Meşal gibi İsrail’in de belgeye öfke duyduğu açıklandı.

/ ŞAM

06.05.2007


 

Solana, Gül’ün adaylığını destekledi

Avrupa Birliği (AB) Ortak Güvenlik ve Dış Politika Yüksek Temsilcisi Javier Solana, Dışişleri Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Abdullah Gül’ün cumhurbaşkanlığı adaylığına destek verdi.

Alman Bild gazetesine konuşan Solana, “Dışişleri Bakanı Gül’ün başarılı kariyerini cumhurbaşkanlığında da sürdürebileceğine eminim.” dedi. Türkiye’nin bölgede stratejik bir rol oynadığını belirten Solana, “İstikrarlı bir Türkiye’ye ihtiyacımız var. Irak ve İran ile işbirliğini devam ettiren ve Orta Doğu’daki sorunlara çözüm arayan bir Türkiye istiyoruz.” dedi.

Solana, Gül’ün “çok başarılı bir dışişleri bakanı” olduğunu vurguladı.

Bakan Gül, 27 Nisan’daki cumhurbaşkanlığı için yapılan oylamada gerekli 367 oyu alamamıştı. Anayasa Mahkemesi de toplantı yeter sayısının 367 olduğuna karar verirken bu karar cumhurbaşkanını halkın seçmesine yönelik tartışmaları da tetiklemişti. Hükümet, cumhurbaşkanını halkın seçmesi için bir paket de hazırladı. Bununla birlikte, mecliste cumhurbaşkanlığı seçimi yarın devam edecek.

/ BERLİN

06.05.2007


 

Taliban ültimatomunu uzattı

Afganistan’da Taliban hareketi, Fransa’ya verdiği ültimatomun süresini uzattı. Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, ültimatomun seçim sonucu açıklanınca sona ereceğini belirtti.

Taliban sözcüsü Yusuf Ahmedi, AFP muhabirine, ellerindeki Fransız yardım görevlisi ve üç Afgan yardımcısını serbest bırakmak için Fransa’nın ya Afganistan’dan çekilmesini ya da esir takasına girmesini istediklerini ve daha önce bunun için verdikleri ültimatomun sona erdiğini hatırlattı. Sözcü, ültimatomu Fransa’da bugün ikinci turu yapılacak “başkanlık seçimlerinin sonuna kadar” uzattıklarını söyledi.

Ahmedi, ültimatomun seçim sonucu açıklanınca sona ereceğini belirtti. Fransız seçimlerinin galibi, bugün gece TSİ 21.00’de belli olacak.Eric Damfreville adlı Fransız yardım görevlisi ve Afgan yardımcıları, nisan başında Taliban tarafından kaçırılmıştı. Fransız yetkilileri, Taliban sözcüsünün açıklamasıyla ilgili yorum yapmadı.

/ KABİL

06.05.2007


 

İsrail’e roket saldırısı düzenlendi

Filistinli militanların, dün sabah erken saatlerde Gazze’den İsrail’e 3 roket attığı bildirildi.

İsrail ordu radyosu, roket saldırısında sınırda bulunan bir evin isabet aldığını, evde kısmi zarar meydana geldiğini aktardı. Haberde, saldırıda ölen ya da yaralanan olmadığı belirtildi.

Gazze’den yayın yapan İslâmî Cihad örgütüne ait yerel bir radyo kanalı da roket saldırısının İslâmî Cihad örgütüne bağlı El Kuds Tugayları tarafından misilleme amaçlı düzenlendiğini duyurdu.

İsrail güvenlik güçleri, dün Batı Şeria’da İslâmî Cihad grubunun 3 üyesini öldürmüştü.

/ KUDÜS

06.05.2007


 

Kenya uçağı düştü

Kalkışından kısa süre sonra irtibatın kesildiği Kenya Havayolları’na ait yolcu uçağının Kamerun’un güneyinde düştüğü bildirildi.

Kamerun devlet radyosu, 115 yolcu ve mürettebatıyla Douala’dan kalkışından kısa süre sonra hava kontrol kulesi ile irtibatın kesildiği uçağın ülkenin güneyindeki Niete kasabası yakınların düştüğünü duyurdu. Haberde kazaya ilişkin ayrıntılı bilgi verilmedi. Kenya Sivil Havacılık İdaresi’nden isminin açıklanmasını istemeyen bir yetkili de uçağın düştüğünü söyledi. Kenya hükümetinden bir yetkili ise düşen uçağın yerinin tespit edildiğini ancak bu konuda daha fazla bilgi veremeyeceğini kaydetti.

Bu arada Kenya Havayolları firması, Nairobi havalimanındaki merkezinde bir kriz masası oluştururken, yolcuların yakınları bilgi almak maksadıyla havalimanına akın etti.

/ YAOUNDE

06.05.2007


 

Bush , Irak için para istedi

ABD Devlet Başkanı George W. Bush, Kongre’nin Irak savaşına fon sağlamak üzere yeni ve “sorumlu” bir karar almasını istedi.

Bush, haftalık radyo konuşmasında, “Kongre’ye yönetimimle birlikte çalışması ve hemen sorumlu bir savaş masrafları kanun tasarısı hazırlaması çağrısında bulunuyorum” dedi. ABD lideri, birlikte çalışarak Irak’taki Amerikan askerlerinin ihtiyacı olan kaynak ve esnekliği sağlayabilecek bir kanun tasarısı hazırlayabileceklerini ifade etti. Bush daha önce Kongre’nin Irak’a 124 milyar dolarlık acil savaş fonu sağlanmasını ülkeden asker çekmeye bağlayan kararını veto etmişti.

/ WASHINGTON

06.05.2007


 

ABD, Irak’a silâh satacak

ABD’de Bush yönetimi Kongre’ye, Irak’a değeri 508 milyon dolar olan küçük silâh mühimmatı, el bombaları, patlayıcılar ve diğer askeri ekipman satmayı planladığını bildirdi.

ABD Savunma Bakanlığı Pentagon’un silah satışlarından sorumlu birimi olan Savunma Güvenlik İşbirliği Ajansı’ndan (DSCA) yapılan açıklamada, satış önerisinin “doğrudan Irak hükümetini desteklediği, Orta Doğu’da barış ve istikrar kadar Irak halkı ile ABD’nin çıkarına olduğu” belirtildi. DSCA, söz konusu silah paketin Iraklı güçlerin ülkeyi istikrara kavuşturma ve olayların komşu ülkelere sıçramasına engel olma çabalarına yardımcı olacağını da kaydetti. Satış önerisinin Kongre’de onaylanması gerekiyor. Satılacaklar arasında 400 milyon mermi, 170 bin el bombası, 80 bin C4 plastik patlayıcı paketi ve 1,28 milyon metre kablo yer alıyor.

/ WASHINGTON

06.05.2007


 

Kaide’den Haşimi’ye işbirliği suçlaması

Irak’taki El Kaide lideri Ebu Eyyüp El Masri, ülkedeki en büyük Sünni parti olan Irak İslam Partisi’ni (IİP) siyasi sürece katıldığı için eleştirerek, parti lideri ve Devlet Başkan Yardımcısı Tarık El Haşimi’yi “suçlu” olarak nitelendirdi.

Ebu Hamza El Muhacir olarak da bilinen El Masri, Iraklı yetkililerin, öldüğüne dair açıklamalarından 4 gün sonra bir internet sitesinde yayınlanan ses kaydında, Irak İslam Partisi’ni ABD güçleriyle ittifak yapmakla suçladı, ancak İIP’ye saldırılması çağrısında bulunmayacağını söyledi.

El Masri, Haşimi’nin mevcut siyasi süreç içinde yer alarak, Başbakan Nuri El Maliki’nin Şii liderliğindeki hükümetine meşruiyet sağladığını, buna karşın örgütünün yalnızca Şii ve Amerikalı güçlerle çatışacağını kaydetti. Mısırlı bir militan olan El Masri, Ebu Musab El Zerkavi’nin Haziran ayında öldürülmesinin ardından Irak El Kaidesinin lideri olmuştu.

/ BAĞDAT

06.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004