Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

İstanbul’da üretmek zor

İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Tanıl Küçük, “Yaşamanın yanında, İstanbul’da üretim yapmak, İstanbul’da sanayici olmak da giderek zorlaşmaktadır” dedi. İstanbul Sanayi Forumu Meslek Komiteleri Ortak Toplantısı’nda konuşan İSO Başkanı Küçük, İstanbul’un hem nüfus olarak hem de sanayi olarak Türkiye’nin merkezi konumunda bulunduğunu kaydetti.

İstanbul’da yaşamanın, her geçen gün biraz daha zorlaşmaktığını belirten Küçük, Türkiye sanayisinin İstanbul ve Marmara Bölgesi’nde yoğunlaştığını, İstanbul’un imalat sanayinin de merkezi olduğunu hatırlatarak, “Fakat ne yazık ki, yaşamanın yanında, İstanbul’da üretim yapmak, İstanbul’da sanayici olmak da giderek zorlaşmaktadır” dedi. Plansız kentleşmenin, alt yapı eksikliklerinin, trafiğin, asayiş gibi sorunların üretimi de olumsuz yönde etkilediğine işaret eden Küçük, tüm bu sıkıntılara rağmen İstanbul’un küresel bir merkeze dönüşmeyi hakkettiğine vurgu yaptı.

Küçük, Türkiye’deki sanayi kuruluşlarının yüzde 38’ine ev sahipliği yapan, çalışan nüfusunun yüzde 32’si sanayide istihdam edilen İstanbul’un sanayi fonksiyonundan kolayca vazgeçeceğini düşünmenin gerçekçi bir yaklaşım olmadığını belirtti. Küçük şöyle devam etti: “Yapılan bir araştırmaya göre, 2002-2006 yılları arasında İstanbul’da yapılan teşviğe bağlı yatırımlarda imalat sanayi yüzde 53 payla birinci sırada yer almaktadır. Demek ki İstanbul sanayiden vazgeçmiş değildir. İstanbul’da sanayi mutlaka olacaktır ve olmalıdır. Düşünülmesi gereken, bunun nasıl bir sanayi olacağıdır.”

İstanbul ve Marmara Bölgesi’nin, mevcut yükü taşıması için gerekli adımların atılmasına ihtiyaç olduğunun altını çizen Küçük, “İstanbul sanayi, Marmara Bölgesi ve tüm Anadolu’yu bir arada ele alan, entegre bir yaklaşımla yeniden düşünülmeli ve yapılandırılabilmelidir. Bu, göçü kontrol etmek, bölgeler arası gelir farklılıklarını giderebilmek açısından da büyük önem taşımaktadır” diye konuştu.

İstanbul’un daha rahat yaşanılabilir ve üretim yapılabilir bir kente dönüşmesinin, yalnızca sanayinin değil, ticaret, turizm, hizmetler, finans gibi alanları da olumlu etkileyeceğini savunan Küçük, rekabet gücü açısından en önemli belirleyicinin ülkedeki istikrarın korunması olduğuna dikkat çekti.

Son dönemde, Türkiye’de siyasi ve toplumsal anlamda oldukça hareketli günler yaşandığını da hatırlatan Küçük, “Bu hareketliliğin, toplumdan yükselen talep ve demokratik işleyiş doğrultusunda, erken seçim kararı alınması ve millet iradesine başvurulmasıyla sonuçlanması memnuniyet vericidir. Dileğimiz, önümüzdeki seçim sürecinin, istikrarın devamını temin edecek şekilde devam etmesi ve sonuçlanmasıdır” dedi.

/ İSTANBUL

06.05.2007


 

IMF politikalarını seçimle değiştirebiliriz

Türkiye Ziraatçiler Derneği (TZD) Genel Başkanı İbrahim Yetkin, erken seçimin, tarım sektörüne zarar veren IMF politikalarının değiştirilmesi açısından önemli bir fırsat olduğunu belirtti.

Yetkin, yaptığı yazılı açıklamada, TBMM’den alınan erken seçim kararının Türkiye’de 1999 yılından bu yana uygulanmakta olan IMF politikalarının değiştirilmesi için önemli olduğunu ifade ederken, Türkiye’de yıllardan beri tarım kesimini ‘’yok oluşa sürükleyen’’ politikaların ekonomik istikrar için zorunlu politikalar gibi sunulduğunu ve toplumu yanılttığını savundu.

Tarımsal sanayi ve ticaretin temelini oluşturan reel sektörün millî gelirin yüzde 12’sini sağladığını ve toplam iş gücünün yüzde 30’a yakınını istihdam ettiğine işaret eden Yetkin, bu sektörün yıkıma sürüklenerek ne ekonomik ne de siyasî istikrar sağlanabileceğini iddia etti.

Söz konusu politikaların uygulandığı dönem ikiye ayrıldığında 2002-2006 döneminde ürün fiyatlarındaki artışın, girdi fiyatlarındaki artışın çok altında kaldığına, çiftçinin alım gücünün önemli ölçüde düştüğüne dikkat çeken Yetkin, şunları kaydetti: ‘’IMF politikaları hangi kesim tarafından uygulanırsa uygulansın, Türk çiftçisini yoksullaştırmış, tarımsal üretimi düşürmüş, çiftçiyi borç batağına ve iflasa sürüklemiştir. Erken seçim bu etkileri belirtilen politikaların değiştirilmesi açısından bir fırsat sunmuştur. 22 Temmuz’da tarlada, yaylada işimiz ne kadar fazla olursa olsun, sandık başına giderek bu fırsatı kullanmalıyız.’’

/ ANKARA

06.05.2007


 

İTO: Halkın seçmesi krizi önler

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Murat Yalçıntaş, erken seçim kararı verilerek piyasaların yükselmeye hazır tansiyonunun kontrol altına alındığını, Cumhurbaşkanını halkın seçmesi önerisiyle de muhtemel bir krizin önünün kesilmesi için çok önemli bir adım atıldığını savundu.

Yalçıntaş yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanlığı seçimiyle başlayan tartışmaların ardından ortaya çıkan durumda, Cumhurbaşkanını halkın seçmesiyle ilgili öneriyi desteklediğini kaydetti.

Cumhurbaşkanlığı seçimlerinin Türkiye gündemine girdiği ilk günden itibaren konunun Anayasal çerçevede çözülmesi gerektiğini daha önce de belirttiğini hatırlatan Yalçıntaş, erken seçim kararının ülkeye hayırlı olmasını dileyerek, iş dünyası olarak kendileri için sihirli sözcüğün ‘istikrar’ olduğunu vurguladı.

Yeni Asya / İSTANBUL

06.05.2007


 

TZOB yöneticileri için suç duyurusu

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, bu ayın 18’inde genel kurul yapmaya hazırlanan Türkiye Ziraat Odaları Birliği’nin (TZOB) yönetimi hakkında, suç duyurusunda bulundu.

Bakan onayı ile TZOB’da yapılan inceleme sonrası hazırlanan denetim raporunda, Başkan Şemsi Bayraktar ve yönetim kurulu üyelerinin ‘harcırah ve yol harcamalarının çok yüksek gösterildiği’ ifade ediliyor.

Bakanlık denetim elemanları tarafından hazırlanan raporda, Japonya’dan, 1999 yılında deprem yardımı olarak gönderilen ve bu yıl itibariyle 1,7 milyon YTL’ye ulaşan paranın amacı dışında kullanıldığı savunulurken, Manisa Mitinginde kullanılan posterlerde başkan ön plana çıktığı için, posterlerin parasının TZOB Başkanı Bayraktar’dan alınması gerektiği kaydedildi.

Eski TZOB muhasip üyesi Şahin Tekin’in yaptığı ihbarlar ve eski Kütahya Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Osman Dereköylü’nün şikâyeti üzerine, geçen yıl Aralık ayında, bakan oluru ile TZOB’da inceleme başlatıldı. İnceleme için görevlendirilen 4 müfettiş, raporlarını Bu yıl Mart ayında tamamladı. Raporda yer alan tesbitler üzerine, TZOB yöneticileri hakkında, Nisan ayında Ankara Cumhuriyet Savcılığı’na suç duyurusunda bulunuldu.

/ ANKARA

06.05.2007


 

‘Telekazığın’ iptali için imza kampanyası

Tüketiciler Birliği Türk Telekom’un zamlı tarifesinin iptali için Ankara Abdi İpekçi Parkında imza standı açtı.

Tüketiciler Birliğinin başlattığı ‘’Telekazık’’ kampanyası ile vatandaşın, Türk Telekom’un 1 Mart 2007 tarihinden itibaren uygulamaya başlayan ve milletler arası, şehirler arası ve GSM arama ücretlerinde indirime giderken şehir içi görüşme ücretleri ve sabit ücretlere yaklaşık yüzde 26 oranında zam yapan tarifesi hakkında bilgilendirilmesi amaçlanıyor. Tüketiciler Birliği Ankara Şubesi Genel Başkan Yardımcısı Üstün Bol, “Kampanyamız başta tüketiciler tarafından bilinmezken, Mart ayı faturalarının gelmesiyle bir tepkiye dönüştü. Bunun daha da çok yankı bulmasını ve uygulamanın iptal edilmesini istiyoruz’’ diye konuştu.

/ ANKARA

06.05.2007


 

Çukurova doğalgaz ihalesi Temmuz’da

Türkiye’nin en büyük doğal gaz dağıtım bölgesi olan Çukurova bölgesinin doğal gaz dağıtım ihalesi Temmuz ayında yapılacak.

Yaklaşık 3 milyon kişiye doğal gaz ulaştıracak olması ve yıllık 3 milyar metre küp doğal gaz tüketimi ile Enerji Piyasası Düzenleme Kurumunun (EPDK) bu zamana kadar yapacağı en büyük doğal gaz dağıtım lisansı ihalesi için sona yaklaşılıyor.

Adana ve Mersin ile Osmaniye, Ceyhan, İskenderun, Tarsus, Dörtyol gibi 13 ilçenin yanı sıra en son Hatay’ın dahil edilmesi ile ekonomik büyüklüğü daha büyüyen ve bütün Çukurova bölgesini kapsayan ihale sonunda bölgeye 500 milyon dolarlık yatırım yapılması bekleniyor.

Çalık, Sabancı, Zorlu gibi büyük şirketlerin iddialı hazırlandığı ihale için 12 şirket başvurdu. Çukurova bölgesi doğal gaz dağıtım ihalesinin EPDK tarafından yapılacak 51. ihale olacağını ve ilginin büyük olduğunu belirten EPDK Başkanı Yusuf Günay, ‘’Bu en büyük ihalemiz olacak ve bu ihale ile 4 yılın sonunda Türkiye’nin tamamına yakınının doğal gaz dağıtım işini bitirmiş olacağız’’ diye konuştu.

/ ANKARA

06.05.2007


 

TL’ye dönüş 2009'da

Bakanlar Kurulu, paradaki ‘’Yeni’’ ibaresinin 1 Ocak 2009 tarihinden itibaren kaldırılmasını ve yeniden ‘’Türk Lirası’’na dönülmesini kararlaştırdı.

Resmi Gazete’de dünkü sayısında yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı ile Türkiye Cumhuriyeti Devletinin para birimi olan Yeni Türk Lirası ve Yeni Kuruşta yer alan ‘’Yeni’’ ibareleri kalkacak.

/ ANKARA

06.05.2007


 

Alternatif ürün yetiştirene destek

Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesindeki 11 ilde tütün üretiminden vazgeçip alternatif ürün yetiştiren üreticilere destek sağlanacak.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın Resmi Gazete’de yayınlanan Tebliğine göre, destek kapsamına, Adıyaman, Bingöl, Batman, Bitlis, Diyarbakır, Hakkari, Malatya, Mardin, Muş, Siirt ve Van illerinde tütün üretimiyle iştigal eden ve alternatif ürün yetiştirmeyi tercih eden üreticiler girecek. 2007 yılında tütün üretiminden vazgeçerek alternatif ekim ve dikim yapanlara girdi, bakım ve hasat ödemesi yapılacak.

/ ANKARA

06.05.2007


 

Kaçak petrol piyasaya markerle dönecek

Ulusal markerin ekleneceği akaryakıt türleri arasından jet yakıtı çıkarılırken, tasfiye edilmiş kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olan akaryakıta ulusal marker eklenecek.

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Resmî Gazete’de yayınlanan yönetmelik ile ulusal markerin ekleneceği akaryakıt türleri arasından jet yakıtı çıkarıldı. Buna göre ulusal marker, ‘’benzin türleri, nafta (hammadde, solvent nafta hariç), gaz yağı, motorin türleri, fuel-oil türleri ve biodizele’’ eklenecek. Yönetmeliğe göre, ulusal marker, yurt içinde pazarlanacak akaryakıta rafineri çıkışında, gümrük girişinde, sanayide yan ürün olarak veya diğer şekillerde üretilen veya tasfiye edilmiş kaçak petrolden teknik düzenlemelere uygun olan akaryakıta ticarî faaliyete konu edilmeden önce, ilgili lisans sahibi tüzel kişiler tarafından Kurumca belirlenecek şart ve özellikte eklenecek.

/ ANKARA

06.05.2007


 

Tekstil ihracatı yüzde 19 arttı

Tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin önemli merkezlerinden Bursa’dan yılın ilk 4 ayında yapılan ihracat, tekstilde yüzde 18,9, hazır giyim ve konfeksiyonda ise yüzde 8 oranında arttı.

Bu dönemde, tekstil ile hazır giyim ve konfeksiyon sektörlerinin ihracatı, 540 milyon 387 bin dolara ulaştı.

/ BURSA

06.05.2007


 

Seçim turizmcileri korkutmuyor

Türkiye’nin en büyük gelir kaynaklarından biri olan turizm sektörünün temsilcileri yaz aylarına denk gelecek olan erken seçim kararının turizm gelirlerinde herhangi bir kayba sebep olmayacağını belirttiler.

Turizm sektör temsilcileri seçim kararının turizm sektörü açısından olumsuzluk oluşturmasını beklemediklerini bildirdiler. Türkiye Otelciler Federasyonu (TÜROFED) Başkanı Ahmet Barut seçim kararı konusunda yaptığı açıklamada, Türkiye’nin demokratik bir süreç yaşadığını belirterek, sosyal hukuk devletinin bu süreci kendi sistematiği içinde çözeceğini belirtti. Barut, Türkiye’nin şu an içinde bulunduğu türden sürecin her demokratik ülkede yaşanabileceğine işaret ederek, köklü bir demokrasiye sahip Türkiye’de bu dönemin herhangi bir krize dönüşmeden kendi içinde çözüleceğine inandığını söyledi.

Turizm sektörünün yaz sezonuna hazırlandığı kritik bir dönemde Türkiye’nin içine girdiği siyasî sürecin ekonomik kayıp oluşturacağı düşüncesinde olmadığını vurgulayan Barut, şunları kaydetti: ‘’Bu yılın, geçen yıl yaşanan kayıpları telafi edebileceğimiz, yaralarımızı sarabileceğimiz bir sezon olmasını bekliyoruz. Kanunlarla belirlenmiş demokratik bir sürecin, büyük umutlar bağladığımız sezona herhangi bir olumsuz etkisi olacağını sanmıyorum. Nehir, akması gerektiği gibi akacaktır.’’

Akdeniz Turistik Otelciler Birliği (AKTOB) Başkanı Asman Ayık da gerginliğin olmadığı her ortamın, turizmcilerin aradığı ortam olduğunu belirtti.

/ ANTALYA

06.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004