Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 06 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Hoca’nın mayası sınırları aştı

Nasreddin Hoca, sevgi, umut ve hoşgörü mayasını bu yıl, Hollanda’nın Rotterdam şehrindeki tarihî Maas nehrine çalacak. Hollanda Mozaik Kültür ve Sanat Vakfı Başkanı Ali İhsan Ünal, vakıf tarafından Hollanda’nın Rotterdam şehrinde ilki 20-21-22 Mayıs 2005 tarihlerinde gerçekleştirilen Hollanda Nasreddin Hoca Şenliği’nin ikincisinin bu yıl 25-27 Mayıs 2007 tarihleri arasında düzenleneceğini söyledi.

Bu yılki şenlikte kültürel programlara ağırlık verildiğini belirten Ünal, “Hoşgörüye ihtiyacımızın çok fazla olduğu bu dönemde, hoşgörünün ve bazı kültür değerlerimizin tanıtılması ve anlatılması büyük önem taşıyor” dedi.

Nasreddin Hoca denilince Akşehir’in akla geldiğini vurgulayan Ünal, şunları kaydetti:

“Hocamızın Akşehir Gölü’ne ‘ya tutarsa’ diye çaldığı sevgi, umut ve hoşgörü mayasını bu yıl Avrupa’ya da çalmayı amaçlıyoruz. Şenlik, Rotterdam’ın Schiedamseweg Caddesi’nde temsili Nasreddin Hoca Ömer Atıf’ın karşılanması ve kortej eşliğinde Voorhaven adresindeki yel değirmenine yürünerek tarihî Delfshaven Maas Nehrinde göle maya çalma töreni ile başlayacak.”

Şenlikte Nasreddin Hoca’nın 4 dilde yayımlanan fıkra kitabının da takdiminin yapılacağını belirten Ünal, ayrıca sema gösterisi, ney taksimi ve tasavvuf müziği dinletisi sunulacağını bildirdi.

Şenliğin ikinci gününde de, temsili Nasreddin Hoca’nın Rotterdam şehrinin ana caddeleri ve önemli alış veriş merkezlerinde fıkralar anlatacağını belirten Ünal, aynı gün Cinerama Kültür Merkezi’nde çocukların Nasreddin Hoca ile ilgili gösterilerinin izlenebileceğini söyledi.

06.05.2007


 

Mevlânâ’nın 7 öğüdü Avrupa’da

Mevlânâ Yılı dolayısıyla yurt dışında düzenlenen faaliyetlerde, Mevlânâ özellikle “Aynı dili konuşanlar değil, aynı duyguları paylaşanlar anlaşabilir”, “Biz birleştirmek için geldik, ayırmak için gelmedik” sözleriyle anlatılıyor.

Konya Büyükşehir Belediyesi Başkanı Tahir Akyürek, 2007 yılının Mevlânâ yılı ilân edilmesi dolayısıyla yurt içi ve yurt dışında faaliyetlerin yoğun şekilde sürdüğünü söyledi.

Bu kapsamda Konya’da ayda 1 kez yapılan sema programının, yoğun ilgi görmesi sebebiyle haftada 2 kez düzenlenmeye başladığını ifade eden Akyürek, sema programını izlemek için yurt içi ve yurt dışından haftada en az bin kişinin geldiğini bildirdi.

Mevlânâ Yılı dolayısıyla yurt dışında düzenlenen faaliyetlerin Mevlânâ’yı anlatmanın yanı sıra Konya’nın tanıtımına da katkıda bulunduğunu ifade eden Akyürek, gittikleri yerlerde Meke Gölü, Eşrefoğlu Camii, Kubadabad Sarayları gibi tarihî ve turistik yerleri anlatan broşürler de dağıttıklarını belirtti.

Mevlânâ’yı anlatmanın en güzel yollarından birinin onun sözlerine yer vermek olduğunu belirten Akyürek, özellikle yurt dışında düzenledikleri faaliyetlerde Mevlânâ’nın 7 öğüdünü anlattıklarını bildirdi.

Akyürek, ABD’den sonra Amsterdam, Brüksel gibi Avrupa şehirlerinde düzenlenen sema programlarında Mevlânâ ile ilgili sohbetlere de yer verildiğini belirtti.

O 7 ÖĞÜT

Bunun yanı sıra gittikleri her yere Mevlânâ’nın ünlü 7 öğüdünü ulaştırdıklarını ifade eden Akyürek, şunları kaydetti:

“Hz. Mevlânâ’yı, ‘Hoşgörülülükte deniz gibi ol, hiddet ve asabiyette ölü gibi ol, şefkat ve merhamette güneş gibi ol, başkalarının kusurunu örtmede gece gibi ol, cömertlik ve yardım etmede akarsu gibi ol, tevazu ve alçak gönüllülükte toprak gibi ol, ya olduğun gibi görün ya göründüğün gibi ol’ sözlerinden oluşan 7 öğüdüyle yurt dışında anlatıyoruz. Düzenlediğimiz programlarda, insanların Mevlânâ’dan, onun görüşlerinden çok fazla etkilendiğini görüyoruz. Mevlânâ’nın anlatıldığı faaliyetlerde çok fazla duygulanıp programdan ağlayarak çıkanlara şahit oluyoruz.”

06.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004