Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Sarkozy: ABD'nin yanındayız

Fransız başkanlık seçiminin galibi Nicolas Sarkozy, zafer konuşmasında “Fransızların geçmişin fikirleriyle bağını kopardığını” söyledi. Paris’in yabancı ortaklarına seslenen Sarkozy, Fransa’nın kendisine ihtiyaç duyması halinde ABD’nin yanında olacağını söyledi.

Fransa, önceki günkü cumhurbaşkanı seçiminin ardından, 10 ve 17 Haziranda yapılacak genel seçime odaklanacak.

Cumhurbaşkanı seçiminin ardından düzenlenen anketlere göre, genel seçimlerde de merkez sağ parti yarışı ilk sırada bitirecek. Son ankete göre, merkez sağ 10 Haziranda yapılacak ilk turda oyların yüzde 37’sini, merkez sol yüzde 33’ünü, liberaller ise yüzde 14’ünü alacak.

Fransa’da Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesinin ardından dikkatler merkez sağ partide kimin başbakan olacağına yöneldi. Siyasî gözlemcilere göre, Sarkozy’nin seçimlerdeki baş danışmanı François Fillon bu görev için en fazla şans verilen adayların başında geliyor.

Aynı gözlemciler, Fillon’dan sonra Jean-Louis Barloo’nun da bu göreve getirilebileceğine dikkati çekiyor. Sarkozy, kısa bir tatilden sonra 16 Mayısta yapılacak törenle cumhurbaşkanlığı koltuğuna oturacak.

Fransa’da Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy’nin cumhurbaşkanı seçilmesini protesto amacıyla dün gece düzenlenen gösterilerde, toplam 367 araç kundaklandı. Emniyet Genel Müdürlüğü, sadece Paris bölgesinde 172 aracın ateşe verildiğini açıkladı.

Ülke genelinde çıkan olaylarda, 134’ü Paris bölgesinde olmak üzere, 270 kişinin polis tarafından sorgulandığı açıklandı.

Yine aynı açıklamaya göre, olaylarda 23 polis ve jandarma yaralandı. Fransa’da 2005 yılı sonbaharında Paris banliyölerinde başlayan ve ülke geneline yayılan şiddet eylemlerinde, 40 binin üzerinde araç ateşe Sağ eğilimli Le Figaro gazetesi, “Büyük Zafer” başlığıyla verdiği haberde, cumhurbaşkanı seçimlerinde Charles De Gaulle’den bu yana, merkez sağın, merkez sola bu kadar fark atarak seçimi kazanmasını ön plana çıkarttı.

Gazete, yüzde 85.5 olduğu belirtilen seçime katılım oranını, “tarihî bir gelişme” olarak niteledi.

Sol eğilimli Liberation gazetesi, “Zor” başlığıyla verdiği haberde, Sarkozy’nin seçimi kazanmasından duyduğu memnuniyetsizliği açık biçimde yansıtırken, “Sarkozy ile Fransa sağa kaydı” yorumunu yaptı.

Le Parisien gazetesi ise “O Kazandı” başlığıyla verdiği haberde, ülke genelindeki kutlamalarla Sarkozy’nin seçilmesine tepki gösterenlerin çıkarttığı olaylara geniş yer verdi.

/ PARİS

08.05.2007


 

HAMAS, Fransızların tercihine saygılı

Hamas, dün Fransa’da yapılan cumhurbaşkanı seçiminde, Halk Hareketi Birliği (UMP) lideri Nicolas Sarkozy’yi seçen Fransız seçmenlerin tercihine saygılı olduğunu açıkladı.

Sarkozy’nin Filistin’de kurulan ulusal birlik hükümetine doğrudan yardıma yeniden başlanmasına yardım edeceğini umduklarını belirten Hamas sözcüsü Fevzi Berhum, “Fransa’daki seçimler bir iç meseledir. Fransız halkı tercihini yaptı, biz de buna saygı duyuyoruz” dedi. Sözcü, “Fransa’nın Filistin halkına ya da Araplara karşı pozisyonu, Mitterrand’dan Chirac’a hep iyi olmuştur. Cumhurbaşkanı değişikliğinin ulusal birlik hükümetiyle işbirliği istikametinde gideceğini ve Sarkozy’nin Filistin halkına uygulanan ablukanın kaldırılmasına ve meşrû haklarına destek olacağını umuyoruz” diye konuştu.

/ GAZZE

08.05.2007


 

Taliban: Sarkozy askerlerini çeksin

Afganistan’da devrik Taliban rejimi, Fransa’da yeni iktidarın birliklerini Afganistan’dan çekmesi gerektiğini söyledi.

Fransa’da yapılan cumhurbaşkanlığı seçiminden Nicolas Sarkozy’nin galip gelmesinin ardından Taliban sözcüsü tarafından yapılan açıklamada, “Yeni hükümet Afganistan’dan birliklerini çekmeli ve Amerikan çıkarları için ölmelerine izin vermemelidir” denildi.

Yaklaşık 1 aydır Fransız insanî yardım çalışanı ile 3 Afgan yardımcısını rehin tutan Talibanın açıklamasında, “Yeni Fransız hükümetinden Fransa ve Afganistan’ın ulusal çıkarlarını gözetmesini istiyoruz. Fransa, kendi ulusal çıkarlarını Amerikalıların çıkarlarına kurban etmemelidir. Genç Fransızların ya da genç Afganların bu çıkarlar uğruna ölmesi adil değildir” ifadesi de yer aldı.

/ KABİL

08.05.2007


 

Merkel, Sarkozy’yi kutladı

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Fransa’da cumhurbaşkanlığı görevine seçilen Nicolas Sarkozy ile çok işi bir işbirliği yapabileceğine inandığını söyledi.

Merkel, başşehir Berlin’de, genel başkanlığını yürüttüğü Hristiyan Demokrat Birlik Partisi’nin (CDU) bir toplantısı öncesinde yaptığı açıklamada, Sarkozy’yi telefonla arayarak, kendisini büyük seçim zaferinden dolayı tebrik ettiğini belirtti. Almanya ve Fransa arasındaki işbirliğini daha da geliştireceklerinden söz ettiklerini ve kendisine görevinde başarılar dilediğini ifade eden Merkel, “Sarkozy ile çok iyi bir işbirliği olacağına inanıyorum” dedi.

/ BERLİN

08.05.2007


 

‘Dostumuz seçildi’

Tel Aviv yönetimi, ‘İsrail dostu’ olarak nitelendirdikleri Nicolas Sarkozy’yi Fransa’da cumhurbaşkanlığı seçimlerini kazanması dolayısıyla kutladı. Başbakan Ehud Olmert, Fransız halkını kutlayarak, Sarkozy’nin döneminde İsrail - Fransa ilişkilerinin gelişip derinleşeceği kanısında olduğunu açıkladı.

Başbakan Yardımcısı Şimon Peres de İsrail dostu Sarkozy’ni seçilmesini ve teşekkür konuşmasında Ortadoğu’da barış çağrısı yapmasını memnuniyetle karşıladığını ifade etti. Anamuhalefetteki Likud partisinin lideri Benjamin Netanyahu ise Sarkozy’yle birlikte Fransa’nın daha dengeli bir politika izleyeceğini söyledi. Netanyahu, Sarkozy için “İsrail’in güvenlik ihtiyacına duyarlı. Arap ülkelerine sözünü dinletebilir” ifadelerini kullandı. Likud lideri, Sarkozy’nin seçilmesini ‘Fransız - İsrail ilişkilerine bir lütuf’ sözleriyle değerlendirdi.

/ TEL AVİV

08.05.2007


 

Ramadi’de saldırı: 20 ölü

Irak’ın batısındaki Ramadi şehrinde bomba yüklü araçlarla yapılan çifte intihar saldırısında 20 kişi öldü.

El Anbar eyaleti güvenlik yetkilisi Albay Tarık El Duleymi, “Her bir patlamada 10 kişi öldü. İkisi de bomba yüklü araçlarla yapılan intihar saldırısıydı” dedi. İlk bombanın pazar yerine ikinci saldırının da bundan 15 dakika sonra polis kontrol noktasında bekleyen araçlara yönelik gerçekleştirildiği ifade edildi.

/ RAMADİ

08.05.2007


 

Cezayir'de ‘mücahitler’ Irak'a gidemedi

Cezayir’de Irak’ta savaşacak “mücahit” toplayan 13 kişinin gözaltına alındığı bildirildi. Basında çıkan haberlere göre, söz konusu kişiler feshedilen İslami Selamet Cephesi’nin (FIS) iki numaralı ismi Ali Belhac’ın doğduğu bölge olan Suf’ta yakalandı.

Geniş Suf bölgesi, Cezayir’de dindar kesimlerin beşiği olarak nitelendiriliyor ve birçok Suflu gencin aralarında isim değiştirerek El Kaide’nin Mağrip kolu adını alan eski GSPC’nin bulunduğu silâhlı dini gruplara katıldığı belirtiliyor. Bu örgüt, 11 Nisanda 30 kişinin öldüğü, 22 kişinin yaralandığı intihar saldırılarını üstlenmişti.

/ CEZAYİR

08.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004