Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 13 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Bilişim-Teknik

Biz bilginin yaygınlaşmasını sağlıyoruz

Teknolojik gelişmeleri yaklaşık dört yıldır ekranlara getiren Tek.TV Digiturk platformuyla 2003 yılında başladıkları yayını kısa bir aranın ardından, 28 Ocak 2005’te Kablo TV ve Turksat 2A uydusundan devam ettiriyor. 14. BİMY seminerini canlı vererek 8021 kişinin izlemesi, bir yayının real time izlenme oranında ülke rekoru kırdı. Tek dezavantajı benzersiz olması. Bu sebepten, haftanın yazısı onlar için (okumaya devam edin). Teknoloji Televizyonu’nda yayınlanan programlar Türkiye’de konusunun öncüsü ve otoritesi içerik danışmanları tarafından yönlendiriliyor. Bu alanda tematik yayın yapan bir kanal yoktu, o sebeple bu kanalı kurmaya karar verdik diyen Kıpçak ’a göre, TV’nin en önemli özeliklerinden biri izleyicisinin algısının yüksek olması. Sondemir’se,‘Yaşamımızın her aşamasında yararlandığımız teknolojik ürünlerin herhangi biriyle yakınlık kurabilen herkesin teknoloji dostu olduğunu ya da olabileceğini vurgulamak kanalımızın temel prensibini oluşturmaktadır’ diyor. Beyaz ekranda (!) hafta sonları rastladığınız teknoloji içerikli programlar size de yetmiyorsa, büyük ihtimalle ‘Tek’in abonesisiniz. Kuzuloğlu’nun radyo’dan, TV’den de TEK.TV’nin takipçisi olun sırtınız yere gelmez. Ehmm, bir de bizi gazeteden:). Bir yıl önce televizyonun genel müdürlüğünü devralan Tanyol Kıpçak, internet üzerinden sorularımızı cevapladı:

*Neden Teknoloji TV?

Teknoloji TV, Türkiye ve dünyada yaşanan teknoloji alanındaki gelişmeleri yansıtmak, bu alanda faaliyet gösteren tüm sektör bileşenlerinin ve bilinçlenmek isteyen izleyicinin ihtiyacı olan bir platform oluşturmak amacıyla kuruldu. Tek Tv, Türkiye’de teknoloji temasıyla yayın yapan ilk ve tek kanal olmasının yanı sıra, dünyada da şu anda yayın yapan tek teknoloji temalı televizyon olma özelliğini koruyor.

*Teknoloji Televizyonu’nu kimler izliyor sizce?

Teknoloji Tv’yi özellikle teknolojik gelişmeleri yakından takip eden, bilgisayar ve internet kullanıcıları izliyor. Yani bilgisayar ve internetle ilgili olan kişilerin, ya kanal, ya da web sitemiz aracılığıyla yolu mutlaka bir yerde bizimle kesişiyor. Türkiye’de bugün Internet kullanım oranının % 21 olduğu düşünülürse ciddî bir rakamdan bahsettiğimiz anlaşılıyor.

*Maltepe üniversitesinden yayın yapıyorsunuz. Üniversite yayıncılığının ayrıcalıkları nelerdir?

Bir eğitim kurumunun kanalı olması sebebiyle Tek Tv’yi diğer konvansiyonel medyadan ayıran en büyük özellik ticarî kaygılarının, toplumsal kültüre ve toplumsal bilinçlendirmenin önüne geçmemesidir. Tek Tv’de asla salt rating kaygısıyla yapılmış bir program göremezsiniz.

*Kanalınızda en yeni ürünleri tüketiciyle buluşturan, bilgisayarımız arızalandığında çözüm önerilerinin yer aldığı programlar var. Ancak izleyiciye tarih, moda, sağlık gibi farklı alanlarda da alternatifler sunuluyor. Bu programlar çok gerekli mi, yoksa sırf izlenilirliği arttırmak amacıyla mı düşünüldü?

Tek Tv odak noktası teknoloji olan, fakat açılımı teknoloji, eğitim ve kültür olan bir tematik kanaldır. Bu nedenle tarih, san’at, sağlık gibi farklı alanlarda yayınlarımız oluyor ve olmaya devam da edecektir.

*Görebildiğim kadarıyla özellikle doğrudan halkı bilgilendirici bir yayın çizgisine sahipsiniz. Bunun yanında, geçen ay ‘Bilgi İşlem Merkezi Yöneticileri Semineri’ni internetten vererek bir ilki de gerçekleştirdiniz. Bu gibi gösterimlerin devamı gelecek mi?

Bilişim dünyasında yaşananlar kapalı salon toplantıları olmaktan öteye geçemiyordu. Bilişimdeki gelişmeler, artık toplumun büyük bir kısmını ilgilendiriyor. Antalya’daki toplantıyı internet sisteminden tam 8021 kişi canlı izledi. Yani bir anlamda biz bilginin yaygınlaşmasını sağlıyoruz. Bilgi sadece 100-200 kişiye değil, yüz binlerce kişiye ulaşacak. Bu doğrultuda benzer yayınlarımız da mutlaka devam edecektir.

*Bunca görüntü kirliliğinin arasında yapmış olduğunuz işin önemli olduğunu söyleyelim. Teknoloji TV’nin gündeminde ne var merak ediyorum?

Teknoloji TV, asıl amacı toplumu doğru bilgilendirmek, gelişmelerden haberdar etmek olan esnek bir tematik kanaldır. Yani, şu anda teknoloji, eğitim ve kültür programları ağırlıklı yayın yaparken, bir gün, Türkiye’nin zor bir süreçten geçtiğine kanaat getirirsek, gerekirse sıcak bilgi verme sorumluluğunu da kendimizde görüp haber de yapabiliriz. Ve eğer biz bir gün haber yaparsak, bunu sadece toplumu bilgilendirmek, bir medya kuruluşu olarak üzerimize düşen sorumluluğu yerine getirmek ve bünyesinde bulunduğumuz üniversite gibi gençliğe hizmet etmek için yaparız.

Hakkında sanal alemde konuşulanlar:

Ekşisözlük: Çok yararlı ve hatta gerekli bir kanalmış, bunu tam olarak onaylamış oldum kendimce. Birçok teknolojik haberi duyuruyorlar, önemli kişilerle röportajlar yapıyorlar, izleyicilerle devamlı iletişim halindeler (bleneak, 03.03.2005)…Ders çalışmak zorundayken, manyetik bir şekilde kalem kâğıdı alıp öğrenme sevinciyle ekrana yapıştığım, adam gibi televizyon kanalı (druid, 30.06.2005)

Itüsözlük: Programlarıyla (kapanış sayfası, bilgi tv, hobby club) kanal isminin uyuşmaması sonucu her an ölebilecek kanaldır. oyun studyosu, dr.x gibi teknolojik programlar yerine üstteki diğer programlar kanalı kaplamıştır (fırt, 16.03.2007)

PcNet forum: Her şeyin bir anda mükemmel olması tabi ki imkânsız. Adamların biraz zamana ihtiyaçları var eğer bu kanalı da kaybedersek bir daha Türkiye’de teknolojiden bahsedildiğini duymak için asimo gibi robotların gelmesini bekleriz 2005/ Google desktop yüklerseniz bilgisayarınıza teknoloji televizyonu gadget’ini ekleyip masaüstünden izleyebilirsiniz 2007/

Bilgitiviforum: Bilgi TV programının uzatılmasını istiyor…

Kaynaklar:

teknolojitelevizyonu.com

maltepe.edu.tr

medyakulak.com

tr.wikipedia.org/wiki/Vikipedi

Hürriyet;Yeni Şafak

teknolojitelevizyonu.com/forum

fotokritik.com/forum

[email protected]

Belma UĞUR

13.05.2007


Dünyada internet kullanımı hızla artıyor

Ekonomi dergisi The Economist’in grubuna ait Economist Intelligence Unit’in yaptığı araştırmaya göre, Danimarka ve ABD listenin başındaki yerini korurken, Asya ve Afrika ülkeleri de arayı hızla kapatıyor. 69 ülkenin yer aldığı listede Türkiye 42’inci, İran ise son sırada...

Ekonomi dergisi The Economist’in grubuna ait Economist Intelligence Unit, internet kullanımı üzerine hazırladığı yıllık raporunu açıkladı.

69 ülkeyi kapsayan raporda internete kolay, ucuz erişim ile yasal ve siyasî şartlar dikkate alındı. Son raporda da Danimarka ile ABD ilk 2 sırayı paylaşıyor.

Rapora göre, Asya ve Afrika ülkeleri internetin yaygın olarak kullanıldığı Batı ülkeleriyle arayı hızla kapatıyor. Listede Hong Kong 4, Singapur 6’ıncı sıraya yükseldi. Geçen yıl 45’inci sırada bulunan Türkiye ise bu 42’inci sırada yer aldı.

Rapora göre gelinmekte olan ülkelerde internet kullanımının hızla artmasında ucuz ve erişebilir hale gelmesi etkili oldu.

Raporda internetteki sansür ve insan hakları ihlâllerine de dikkat çekildi. Mısır’da hapse giren blog yazarlarının sayısının arttığı belirtilen raporda Çin, Tunus, Özbekistan ve internet kullanımında son sırada olan İran’ın da da yaygın kısıtlamaların görüldüğü belirtildi.

[email protected]

Nihat ERBAŞ

13.05.2007


Google Earth ses getirecek

BBC’nin haberine göre, merkezi Kaliforniya’da bulunan bir yazılım şirketi, Google Earth programı için bir ek paket geliştirdi. Dünyanın her yerinde 3 bin 500 saat kayıt yapan şirket, programdaki haritalarda görünen yerlere özgü sesleri kullanıcılara iletecek. Google yetkilileri, firma ile görüşmelerde bulunduklarını fakat henüz resmî bir anlaşmaya gidilmediğini açıkladı.

Sesli yazılımın yöneticisi Bernie Krause, BBC’ye yaptığı açıklamada “Bir resim size binlerce kelimelik anlamı gösterebilir. Bir ses ise binlerce resmi ifade edebilir. Bu sesleri toplamak için 40 yılımı harcadım. Şehirlerden, dağlardan, ormanlardan, çöllerden, denizlerden ve hayvanlardan 15 binden fazla ses kaydettim” dedi.

Dünyanın en büyük tabiî ses kütüphanesine sahip olduğunu ifade eden Krause, “Hazırladığımız yazılım sayesinde Google Earth’de zoom yaptığınız bir alanın kendisine özgü sesleri de ekran başındakilere eşlik edecek. Yazılımımız, çok yararlı bir eklenti olacak” diye konuştu.

‘Where 2.0’ adı verilen program 29 Mayıs’ta Kaliforniya’nın San Jose şehrinde gazetecilere tanıtılacak.

13.05.2007


Yeni telefonlara “şarj oldu” alarmı

Popüler telefon markalarından Nokia yakında piyasaya süreceği 1200, 1208 ve 1650 modellerinde yeni bir özelliğin yer alacağını duyurdu. Buna göre cep telefonunuzu şarja bağladığınızda şarj süresi bitiminde telefon sizi uyararak boşa harcanacak enerjinin önüne geçilecek.

Daha önce Avrupa Komisyonu ile birlikte hareket etme kararı alan telefon şirketleri, bu doğrultuda çalışmalarını da enerji tüketimini minimum seviyeye çekmek ve çevre kirliliğini önlemek adına sürdürüyor ve teknolojilerinde iyileştirmeye gidiyorlar.

Nokia’nın getirdiği bu yeniliğin yakın zamanda bütün telefonlarda yer alması beklenirken benzer şekilde şarj olabilen diğer elektronik cihazlara da bir standart olarak uygulanması düşünülüyor.

13.05.2007


Yahoo’da neler oluyor?

Son zamanlarda sık sık bazı hizmetleri kapatmasıyla gündeme gelen internet devi Yahoo bu sefer de http://auctions.yahoo.com/ adresi üzerinden verdiği açık artırma hizmetini sonlandıracağını duyurdu.

Dünyanın en çok ziyaret edilen sitesine sahip olan şirket bütün kullanıcılarına 3 Haziran’dan itibaren yeni açık artırma tekliflerinin kabul edilmeyeceğini ve sitenin 16 Haziran’dan itibaren kapatılacağını belirtti.

Hatırlanacağı gibi geçtiğimiz günlerde Yahoo Photos fotoğraf hizmeti de kapanarak Flickr altında birleştirilmişti. Yetkililer sadece Amerika ve Kanada için açık artırma hizmetinin sonlandırıldığını ifade ederken, son gelişmeler ve Microsoft ile yakınlaşmaları üzerine çıkan dedikodular da Yahoo’nun gelecek planlarına dair bir merak uyandırıyor.

13.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004