Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 24 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Maliye’den vergiye sıkı takip

Maliye Bakanlığı denetim elemanlarının yaptığı incelemelerde her 100 liralık beyana karşılık 101 liralık vergi kaçağı ortaya çıktı. İncelemelerde 32 milyar 969 milyon YTL tutarında vergi kaçağı ile banka ve sigorta muameleleri vergisi başı çekti.

Maliye müfettişleri, hesap uzmanları, gelirler kontrolörleri, vergi denetmenleri ve vergi dairesi müdürlükleri geçen yıl toplam 110 bin 442 inceleme yaptı. Türkiye Serbest Muhasebeci, Mali Müşavirler ve Yeminli Mali Müşavirler Odaları Birliği’nin (TÜRMOB) “Bilanço” Dergisi’nin Mayıs sayısında vergi kaçağının boyutlarına dikkat çekildi. Vergi denetim elemanlarının yaptıkları incelemelerde her 100 liralık beyan edilen matraha karşılık 101 liralık matrah farkı bulunduğu bildirildi. Geçen yıl yapılan denetim faaliyetlerinde mükelleflerin gelirlerinin yarısını beyan ettiklerine dikkat çekildi. Yapılan incelemelerde, 46 milyar 796 milyon YTL’lik matrahın incelendiği buna karşın 47 milyar 419 milyon YTL matrah farkı bulunduğu hatırlatıldı.

Yapılan incelemelerin katma değer vergisi ve banka sigorta muameleleri vergisinde yoğunlaştığı kaydedildi. Bu kapsamda 15 milyar 804 milyon YTL’lik banka ve sigorta muameleleri vergisi matrahına karşılık 32 milyar 936 milyon YTL’lik matrah farkı bulunduğu belirtildi.

1 MİLYAR 339 MİLYON YTL’LİK CEZA

Gelirler kontrolörlerinin geçen yıl 1024 mükellef nezdinde yaptığı vergi incelemesinde de, 3 bin 414 rapor düzenlendiği hatırlatıldı. Bu kapsamda 19 milyar 747 milyon YTL’lik matrah incelendi ve 37 milyar 200 milyon YTL’lik matrah farkı tespit edildi. 1 milyar 635 milyon YTL’lik vergi tarhı istendi ve 1 milyar 339 milyon YTL vergi cezası kesilmesi öngörüldü.

MALİYE YAKIN TAKİPTE

Maliye Bakanlığı, geçen yıl ortaya çıkan yüksek oranlı vergi kaçağı sebebiyle incelemeleri artırdı. Özellikle 32 milyar 969 milyon YTL’lik vergi kaçağı tespit edilen banka ve sigorta muameleleri vergisini ödemeyen mükellefleri incelemeye aldı. Geçen yıl, incelenen gelir vergisi matrahı 1 milyar 898 milyon 934 bin YTL olurken, toplam 2 milyar 18 milyon 374 bin YTL matrah farkı ortaya çıktı. Kurumlar vergisinde 4 milyar 405 milyon 318 bin YTL, katma değer vergisinde de 3 milyar 271 milyon 63 bin YTL matrah farkı tespit edildi.

/ ANKARA

24.05.2007


 

Avrupa’ya ticarette Türkiye önemli

İzmir Limanı’nın özelleştirme ihalesini kazanan Hong Konglu Hutchison Holding’in Grup Başkanı John Meredith, ticaretin geleceğini Asya ve Avrupa merkezli gördüklerini belirterek Türkiye’nin Avrupa’ya uzanacak ticarette öneminin büyük olduğunu kaydetti.

Ege İhracatçılar Birliği (EİB) Limaş Yönetim Kurulu Başkanı Servet Eröcal ise İzmir Limanı’nın özelleştirilmesi sonucu çok milyar dolarlar navlundan tasarruf olacağını ve bunun ihracatçının rekabet gücünü olumlu etkileyeceğini söyledi. Eröcal, şöyle konuştu:

“Özelleştirme sonucu şartname gereği yapılacak yatırımlar İzmir Limanı’nın kapasitesini 3,5 kat artıracak. 2006 yılında 847 bin olan 20’lik konteyner sayısı 2,7 milyona kadar yükselecek. Yaptığımız projeksiyonlar bunu gösteriyor.”

/ HONG KONG

24.05.2007


 

Trafiğe giren araç sayısı düşüyor

Trafiğe kaydı yapılan taşıt sayısı Mart ayında geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29.5 azalarak 64 bin 141 oldu. Aynı dönemde trafikten kaydı silinen araç sayısı yüzde 4.6 artarak 5 bin 103’e ulaştı. Trafikte artan taşıt sayısı da yüzde 31.4 düşerek 59 bin 38’e geriledi.

Yılın ilk çeyreğinde ise, trafiğe kaydı yapılan araç sayısı geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 32.6 azalarak 188 bin 696 oldu. Aynı dönemde trafikten kaydı silinen taşıt sayısı yüzde 38.7 artarak 19 bin 664’e çıktı. Trafikte artan taşıt sayısı da yüzde 36.4 azalarak 169 bin 32 oldu. Mart sonu itibariyle trafiğe kayıtlı toplam araç sayısı 12 milyon 396 bin 425 olarak belirlendi.

/ ANKARA

24.05.2007


 

İkinci el durgun

Yaz ayları öncesi hareketlilik beklentisine girilen ikinci el satışların yapıldığı pazarlarda, araç çok, ancak alıcı yok.

Adana’da ikinci el otomobil alım-satımı yapan galericiler müşterilerin azalmasından, her hafta sonu kurulan Yüreğir İkinci El Oto Pazarı’nda da her marka ve modelden çok sayıda araç bulunurken araç sahipleri de satış olmamasından şikayetçi.

Genellikle yaz ayları öncesi hareketlilik yaşandığını belirten araç sahipleri, yapılacak genel seçimler ve firmaların yeni araçlarda başlattığı cazip kampanyaların ise bu yıl ikinci elde satışları önemli oranda etkilediğini belirtiyor.

/ ADANA

24.05.2007


 

2009’da bütün iller doğalgaza kavuşacak

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, 2009 yılı itibariyle 81 ilin tamamını doğal gaza kavuşturmayı hedeflediklerini bildirdi.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı kuruluşların AKP hükümeti dönemindeki faaliyetleri, hazırlatılan 6 kitapçıkta toplandı.

Kitapçıların ön sözünde yazdığı yazılarda, doğal gazda gelinen nokta konusunda bilgi veren Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, ‘’Hükümetimiz doğal gazın asli amacına uygun kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla büyük bir yatırım hamlesi başlatmış ve 35 ilimizi daha doğal gaza kavuşturmuştur. Bizden önce sadece 9 ilimizde doğal gaz arzı sağlanabilmişti. 2007 yılında da bu yatırım hamlesi devam edecek 14 ilimize daha doğal gaz arzı sağlanacaktır. Böylece iktidar dönemimizde doğal gaza kavuşturduğumuz il sayısı 58’e çıkacaktır. Ayrıca, 2008 yılında 9, 2009 yılında ise 14 ilimize daha doğal gaz arzı sağlayarak 81 ilimizin tamamını doğal gaza kavuşturmayı hedefliyoruz.’’ Güler, ‘’Önümüzdeki 5 yıllık dönem sonunda madencilik sektöründe yıllık 8 milyar dolar düzeyinde bir üretim hedeflemekteyiz’’ dedi.

/ ANKARA

24.05.2007


 

Tüketicilerden mortgage uyarısı

Tüketici örgütleri, Mortgage Yasası’nın altının henüz doldurulmadığını, tüketici hakları konusunda belirsizliğini koruduğunu ifade ederek, konut kredilerinde mortgage sistemine geçilmesini önermediklerini bildirdi.

Tüketiciler Derneği, Tüketici Bilincini Geliştirme Derneği ve Tüketici Hakları Merkezi’nden yapılan ortak açıklamada, mortgage sistemine geçmek istemeyen tüketicilerin, 6 Haziran tarihine kadar dilekçelerini vermeleri gerektiği hatırlatıldı.

/ ANKARA

24.05.2007


 

Sebzeye Rusya zammı

Rusya’nın domates alımı için Türkiye’ye yönelmesi, Antalya Toptancı Hali’nde bazı sebze fiyatlarının yükselmesine sebep oldu.

Antalya Büyükşehir Belediyesi Toptancı Hali’nden aldığı bilgiye göre, İspanya ve Gürcistan ürünlerinde sorun yaşanması sebebiyle Rusya, domates alımı için yeniden Türkiye’ye yöneldi. Domates başta olmak üzere Rusya’ya çeşitli ürün ihracının yeniden canlılık kazanması bazı sebze fiyatlarının da artmasına sebep oldu. Hal’de geçen haftaya göre araka ve dolmalık biberin fiyatı 10 YKr, muhacir ve sivri biberin 20 YKr, domates ile taze fasulyenin 30 YKr, bal kabağın 100 YKr, dekorluk kabağın 80 YKr, karnabaharın 70 YKr, kerevizin 50 YKr, topak patlıcanın fiyatı 40 YKr arttı.

/ ANTALYA

24.05.2007


 

Esnaf, işportacıdan şikâyetçi

Edirne Esnaf Odaları Birliği Başkanı Emin İnağ, kayıt dışı üretim, pazarlama ve satışların yaygınlaşması dolayısıyla, kayıt içi ekonomi ve meslek kuruluşlarının zarar gördüğünü belirterek, ‘’Esnaf ve sanatkarlarımız, işportacı ve seyyarlar nedeniyle haksız rekabetle karşılaşıyorlar’’ dedi.

İnağ, ülke genelinde yaygınlaşan temel sorunlardan birinin de kayıt dışı ekonomi olduğunu söyledi. Bu durumun, kayıt için çaba gösteren ticaret ve sanat erbabı açısından çok önemli bir haksız rekabet oluşturduğunu ifade eden İnağ, ‘’Bu tip kayıt dışı faaliyetlerin takipsiz kalması ise bu şekilde çalışmaya, birçok esnafı iş yerini kapatarak, muaf esnaf kisvesinde faaliyette bulunmaya özendirmektedir’’ dedi.

/ EDİRNE

24.05.2007


 

Geçici işçilere kadro

Kamu kuruluşlarında halen geçici işçi statüsünde çalışan 218 bin kişinin kadroya geçirilmesi çalışmaları sürüyor. Maliye Bakanlığı da, yeni sözleşmeliler için unvanlar itibarıyla ücret tavanları belirliyor.

Maliye Bakanlığı düzenlediği toplantılarda, büro işinde çalışan geçici işçilerin sözleşmeli, diğerlerinin ise sürekli işçi kadrolarına geçirileceği bildirildi.

Maliye Bakanlığı’nın unvanlara göre tek tek tespit edeceği ücret tavanları, emsal memur maaşlarını geçmeyecek. Kamu kuruluşları da tavan içinde kalmak kaydıyla yeni sözleşmeleri hazırlayacak. Maaşını beğenmeyenler geçici işçi olarak kalabilecek. Sürekli işçi olacaklar ise mevcut maaşlarıyla doğrudan bu kadrolara aktarılacak. Kamu kurumları, sözleşmeli yada sürekli işçi statüsüne alınacak personel listelerini 1 Haziran’a kadar devlet personel başkanlığına gönderecek.

/ ANKARA

24.05.2007


 

Piyale makarna yenilendi

Piyale makarna, yenilenen lezzeti ve yeni ambalajı ile tüketicilere sunuldu.

GIDASA’nın “Gıda Üssü” olan Hendek’teki yeni tesislerinde üretilen Piyale makarna, yılların tecrübesinin son teknolojiyle birleşmesinin sonucu olarak, tüketicilerden tam not aldı. Yenilenen lezzeti, logosu ve ambalajı ile, Piyale makarna, tüketicileriyle buluştu.

24.05.2007


 

Kiler 2 magaza daha açtı

Gıda perakendeciliğinin önde gelen markalarından Kiler, büyüme sürecinde yoluna hızlı adımlarla devam ediyor.

Bu yıl sonuna kadar 37 mağaza açma hedefi olan Kiler, İstanbul Beylikdüzü ve Kayseri Belsim’de açtığı 2 mağaza ile toplam mağaza sayısını 123’e çıkardı.

24.05.2007


 

Kale Kilit, bayilerini umre gezisinde buluşturdu

Kale Kilit, bayilerini Umre gezisinde bir araya getirdi.

Dünyada 100’ün üzerinde ülkeye ihracat yapan Türkiye’nin kilit sektöründe lider firması Kale Kilit, 4-13 Mayıs 2007 tarihlerinde, 2006 yılı içinde yüksek ciro yapan bayilerinden oluşan 115 kişilik bir grubu Umre Gezisi’nde ağırladı. Eşleriyle birlikte Mekke’de bulunan Harem-i Şerif’i gezerek Kabe’yi tavaf eden bayiler, kutsal mekanların ziyareti sırasında duygulu anlar yaşadılar.

24.05.2007


 

Golf’ten 160 farklı seçenek

Ülker Golf, tüketicilere 160 farklı dondurma çeşidini sundu.

Gerçek taze sütten üretilen Golf, daha besleyici ve tüketicilere 160 farklı seçenek sunuyor. Uzmanlar dondurmanın birçok yararı olduğunu da belirtiyorlar.

24.05.2007


 

Hal açma yetkisi belediyelerin

Yaş meyve sebze ticareti ile uğraşanlar tarafından ‘’fiyatların artmasına neden olacağı’’ yönünde eleştirilen, Toptancı Haller Yasasında yapılan değişiklik, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayınlanarak yürürlüğe girdi.

Yürürlüğe giren kanun ile toptancı hal kurulması konusundaki izin, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı’ndan belediyelere geçti. Belediyeler, Toptancı Hallerini tahsis yoluyla işletebilecekleri gibi kiralama veya satış yoluyla işletecek veya işlettirebilecek. Gerçek ve tüzel kişiler tarafından toptan ve perakende halleri açılması belediyelerin iznine tabi olacak. Kanun ile bugüne kadar, sadece üretildikleri illerin hallerinde işlem gören yaş sebze ve meyveler satılacakları illerin hallerinden de geçmeleri gerekiyor.

/ ANKARA

24.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004