Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

Ekonomi esnek değil

OECD’nin yılda iki kez yayınladığı ve üyelerinin ekonomik performanslarını değerlendirdiği Ekonomik Görünüm raporunda, ekonominin henüz tam mânâsıyla yurtiçi ve uluslar arası çalkantılara karşı tümüyle esnek olmadığı belirtildi.

Rapora göre, tüketici fiyat endeksi bu yıl yüzde 9.6, 2008’de ise yüzde 7.2 artacak. Yani enflasyon düşmeyi sürdürecek. İşsizlik oranı 2007 için yüzde 9.7, 2008 için ise yüzde 9.6 olarak tahmin edildi. Gayrı Safi Yurtiçi Hasıla’nın yüzdesi olarak cari işlemler dengesi, bu yıl için yüzde -7.5, 2008’de de yüzde -7.2 biçiminde öngörüldü.

Raporun Türkiye’ye ilişkin özet bölümünde ise şöyle denildi: “Gelecekte herhangi bir şokla karşılaşılmadığı taktirde büyüme 2007 ve 2008’de yüzde 6’ya yakın kalacaktır. Ancak ekonomi henüz tam mânâsıyla yurtiçi ve uluslar arası çalkantılara karşı tümüyle esnek değildir. Dezenflasyon kaldığı yerden devam edecektir, ancak resmî tahminlerden daha yavaş adımlarla seyredecektir.

Türkiye ekonomik temellerinde büyük iyileştirmeler gerçekleştirmiş ve Nisan ayındaki kimi güçlü politik gerilimleri atlatmıştır. 2007’de ikili seçimlerden (Cumhurbaşkanlığı ve parlamento için) sonra, daha ileri yapısal ve kurumsal reformlar, şoklara uyumu geliştirdiği kadar, rekabet ve dış dengelerin iyileştirilmesine yardımcı olacaktır. İş dünyasında kayıt dışılğı daraltmak hızlı büyümenin sürdürülebilir hale getirilmesi için anahtar önemde bir gerekliliktir.”

Türkiye şoklara daha dayanıklı

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, Türkiye’nin, dış şoklara ve kırılganlıklara karşı daha dayanıklı olduğunu söyledi. ‘’Turizm ve gıdada KDV’de vergi indirimi açıkladınız. IMF’ye verilen son niyet mektubunda sektörel bazda indirim yapılmadığını söylediniz. Bu ikisi çelişmiyor mu’’ sorusuna, Unakıtan, ‘’Hayır çelişmiyor’’ cevabını verdi.

Türkiye olarak sektörel bazda teşvik vermediklerini belirten Unakıtan, Türkiye’nin rekabet gücü bulunduğunu ve bu konuda eşit şartlara ihtiyaç duyduğunu kaydetti. Türkiye’nin rakipleriyle aynı baza gelmesi gerektiğini de vurgulayan Unakıtan, ‘’Bu uygulama Türkiye’nin malî gücünü artırır. Turizm gelirleri artar ve açık kapanır. Meseleye dar çerçeveden bakmamak lâzım. Türkiye’nin rekabet gücünü eşitliyoruz’’ diye konuştu.

Unakıtan, ‘’Türkiye’de ilk defa malî disiplinden taviz vermeden seçim yapılıyor. Bütçede ödenek dışı hiç bir harcama yapılmayacak’’ değerlendirmesinde bulundu.

‘’IMF, eksikler olduğu halde niye niyet mektuplarını onaylıyor’’ şeklindeki bir diğer soruya ise Bakan Unakıtan, şu cevabı verdi: ‘’IMF hesap yapmıyor, bizim hatırımız için mi yapıyor? Türkiye’nin ne kadar güçlü olduğunun farkında değilsiniz. Türkiye, dış şoklara ve kırılganlıklara karşı daha dayanıklı. Eskiden şu kadar kitapçık atsanız sorun oluyordu. Şimdi ansiklopedi atsanız bir şey olmuyor... Vergi politikalarında son kararı hükümet verir.’’

/ ANKARA

26.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Ekonomi esnek değil

  İstihdam vergisi sorunu aşılamadı

  IMF: Yapısal reformlar derinleşmeli

  Damla sulamaya faizsiz kredi

  Bonozedeye ödeme yasalaştı

  Ceyhan’da köylüler kazanacak

  Bayraktar yeniden TZOB başkanı

  Çarşı esnafının yaraları sarılsın

  Mortgage değerleme şirketlerine sıkı denetim

  Kaleseramik’ten esneyebilen seramik

  Baykan, Esen Mühendislik ile Ereğli’de


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004