Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 26 Mayıs 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Askeri harekât sonuç vermez

Ulus’taki menfur saldırının ardından gündemin ilk sırasına oturan Kuzey Irak’a operasyon tartışmaları sürüyor. Irak’a yapılacak bir sınır ötesi harekâtın yol açacağı olumsuzlukları sıralayan uzmanlar, Türkiye’nin bundan büyük zarar göreceğini vurguluyorlar. Böyle bir girişimin macera olacağını savunan dış politika yorumcuları muhtemel harekâtın bizi AB nezdinde de zor durumda bırakacağını belirtiyorlar. Sınır ötesi harekât konusunda bugüne kadar isteksiz davranan hükümetin bundan sonra direnemeyeceğini belirten Prof. Dr. Doğu Ergil, “Askerî harekât hiçbir sonuç vermeyecektir” dedi.

Ankara Ulus’taki menfur saldırının ardından gündemin ilk sırasına oturan Kuzey Irak’a operasyon tartışmaları sürüyor.

Irak’a yapılacak bir sınır ötesi harekâtın yol açacağı olumsuzlukları sıralayan uzmanlar, Türkiye’nin bundan büyük zarar göreceğini vurguluyorlar. Bir operasyonun macera olacağını savunan dış politika yorumcuları bu harekâtın bizi AB nezdinde de zor durumda bırakacağını belirtiyorlar. Sınır ötesi harekât konusunda bugüne kadar isteksiz davranan hükümetin bundan sonra direnemeyeceğini belirten Prof. Dr. Doğu Ergil, “Askerî harekât hiçbir sonuç vermeyecektir” dedi.

Prof. Dr. Doğu Ergil, bianet’ e yaptığı yorumda “AKP’nin onayıyla Irak’a girmek ve Irak’ta önemli zorluklarla karşılaşmak hükümetin seçilme şansını fevkalâde azaltacaktır” dedi.

Elde yeterince somut veri bulunmadığı için yorumlarının bilimsel değil spekülatif olduğunu vurgulayan Ergil, öncelikle Ulus saldırısının halkta belirsizlik ve güvensizlik yaymayı amaçladığını belirtti. Olayların AKP’ye etkisi konusunda ise Ergil, “Hükümet, 27 Nisan’dan sonra askerin karşısında boynu büyük olduğu için operasyona ‘hayır’ diyemez. Olası bir operasyona, istenildiği kadar verimli olmasa bile, hükümet onay verecektir” yorumunda bulundu.

“SORUNUN KAYNAĞI TÜRKİYE’DE”

Ergil, operasyon ihtimali üzerine şu değerlendirmede bulundu:

“Bombalamalar orada değil Türkiye’de oluyor. Kendini sürekli bir savaşa adayan veya intihar ederek feda eden insanların yetiştiği ortamı anlamalı ve onu ortadan kaldırmalı. Türkiye’de ‘her türlü belânın arkasında PKK vardır’ diye düşünülür... PKK’nin etkisinin Kuzey Irak’ta konuşlanmış olmasından geldiğine inanılır. Bence bu ne stratejik olarak, ne de siyasal olarak sonuç verebilecek bir saptama. Çünkü PKK daha büyük bir sorunun meyvesi, kökü Türkiye’de. Sınır ötesi bir operasyonda karşımızdaki militanlar dağılır, bir başka yerde toplanır. Belirgin bir kitle, sabit bir hedef teşkil etmez çünkü muntazam bir askerî teşkilât değildir. Bu örgütü oluşturan koşulları ortadan kaldırmak gerekiyor, bu da askerî bir konu değil.”

“MESELE İŞİN KÖKÜNE İNMEK”

Ergil, “saldırılar devam edecektir” ifadesini en yetkin ağızlardan duymanın terörizmin korku ve yılgınlık yayma amacına hizmet ettiğini ifade etti. Prof. Dr. Doğu Ergil şöyle devam etti: “Güvenlikle iştigal edenler güven duygusu yaymalılar. Zaten korkmuş insanları daha fazla korkutmak terörün dehşet salma amacına uygun. Terörizm yerine teröristle mücadele ediyoruz, ağacın dallarını budayıp duruyoruz. Mesele işin köküne inmek...”

/ ANKARA

26.05.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Sezer'den beklenen veto

  Askeri harekât sonuç vermez

  Ağar: Önce sınırlarına hakim ol

  Güneş: Tuzak bozulacak

  Din hürriyeti temel hak

  Mazlum-Der: Cezalar din özgürlüğüne müdahale

  Belçika’nın AB desteği sürüyor

  Düşünce için buluştular

  Manisa’da feci kaza

  Trafik kazaları terörden beter

  Yargıya güven aşınmaya başladı

  Demiryoluna bomba

  Yerköy-Kayseri hattı ulaşıma açıldı

  DYP kongresinin durdurulmasına ret

  Son sınıflara erken tatil

  Okullar kapanmadan tarlaya gidiyorlar

  Velilere altın öğütler

  Salihli’de şiddetli sağanak yağış

  Yağmur bekleyen çiftçiyi dolu vurdu

  Şehitler gözyaşlarıyla uğurlandı

  CHP’den Anayasa Mahkemesi’ne başvuru

  Yılmaz, DP’den bağımsız adaylığa sıcak

  Eraslan, istifa etti

  Fetih kutlamaları erken başladı

  Canı sıkılan TV izliyor

  Ankaralılara tasarruf çağrısı

  Yazarımız Özcan’a ödül

  İHH, Afrika’ya ışık saçıyor

  Çocuk sahibi olmak isteyenlere tavsiyeler

  Sıcaklar uykunuzu kaçırmasın

  Öğretmene cips, kola yasağı


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004