Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Putin: ABD sinirlerimizi bozuyor

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ABD hükümetinin Doğu Avrupa’da füze kalkanı planlarının kendilerini tepki göstermeye zorladığını söyledi.

Putin, Alman Der Spiegel dergisinin 4 Haziranda yayımlanacak sayısında yer alan açıklamasında, ABD’nin Doğu Avrupa’ya füze kalkanı yerleştirme planlarını eleştirerek, ‘’Burada mevcut olmayan bir şeye karşı koruma duvarı oluşturulmaya çalışılıyor. Amerikan hükümetinin planları Moskova’yı tepki göstermeye zorluyor’’ dedi.

ABD’nin bu tutumu nedeniyle nükleer silâh alanında bir krizin çıkma ihtimalinin büyüdüğünü savunan Putin, ‘’Dünyanın stratejik dengesi bozuluyor’’ diye konuştu.

Kendisini ‘’gerçek bir demokrat’’ olarak niteleyen Putin, ülkesinde muhaliflere karşı tavrıyla ilgili bir soruya, ABD ve Avrupa’yı eleştirerek, ‘’Amerika’da işkence yapılıyor. Örneğin Guantanamo’da. Avrupa’da polis yürüyüşçülere karşı gaz kullanıyor’’ cevabını verdi.

Putin, gelecek senenin Mart ayında yerine seçilecek kişinin ‘’dürüst, namuslu, seçmenlerin çoğunun güvenebileceği profesyonel ve tecrübeli bir politikacı’’ olması dileğinde bulundu.

Devlet Başkanlığı görevinden sonra emekliye ayrılmaya düşünmediğini ifade eden Putin, ‘’emekli olmak için çok genç olduğunu’’ sözlerine ekledi.

/ BERLİN

03.06.2007


 

Meşal’den ateşkes teklifi

KUDÜS - Hamas’ın Şam’da yaşayan siyasî büro şefi Halid Meşal’in, İsrail’in Hamas militanlarına yönelik suikastlarını durdurması halinde, örgütün roket saldırılarına son verebileceği” önerisinde bulunduğu bildirildi.

İsrail radyosunun Filistinli kaynaklara dayanarak verdiği habere göre, Meşal, Gazze Şeridi’nden İsrail’e yönelik roket saldırılarının durdurulabileceği mesajını, Katar Başbakanı Şeyh Abdullah bin Halife El Tani ile telefon görüşmesinde dile getirdi. Katar Başbakanının daha sonra İsrail Başbakanı Ehud Olmert’i aradığı ve Meşal ile yaptığı görüşmeyle ilgili bilgi verdiği kaydedildi.

İsrail radyosu, İsrailli yetkililerin öneriye dikkatle ve şüpheyle yaklaşılması gerektiğini söylediklerini duyururken, Hamas’ın İsrail ile bir yıllık bir ateşkese razı olabileceği de bildirildi.

Hamas’ın Şam’daki siyasî liderlerinden Musa Ebu Marzuk da Mısır’ın El Ahram gazetesine yaptığı açıklamada, Filistinlilerin Gazze Şeridi ve Batı Şeria’da İsrail ile karşılıklı ve kapsamlı huzura ihtiyacı olduğunu söyledi.

Marzuk, kaçırılan İsrailli asker Gilad Şalit ve Filistinli tutukluların takası ile ilgili görüşmelerin tıkanmasının, İsrail’in, serbest bırakılması istenilen isimleri reddetmesinden kaynaklandığını da belirtti.

Marzuk, İsrail’in tavrını değiştirmedikçe bu konuda bir ilerleme sağlanamayacağını söyledi.

Öte yandan, İsrail radyosuna bir değerlendirme yapan Başbakan Yardımcısı Şimon Peres, Hamas’ın “İsrail ile sinir savaşını kaybettiğini” ifade etti.

“İsrail’in sinirlerinin güçlü olduğunu” söyleyen Peres, “Hamas’ın durumunun kötü olduğunu” belirtti.

Radyoya göre, Hamas, son 3 gündür İsrail’e roket saldırısında bulunmamıştı. Hamas’ın askerî Kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları ise roket saldırılarına ara vermelerinin, İsrail’le sükuneti yeniden tesis etmenin işareti değil, örgütün stratejisinin bir parçası olduğunu bildirdi.

El Kassam Tugayları, bu açıklamalarının ardından, dün gece İsrail’e 5 roket saldırısı düzenlediğini, roketlerden 3’ünün Han Yunus’un doğusundaki İsrail’in Kisufim geçiş noktasına, diğer ikisinin de Sderot ve Kfar Aza’ya atıldığını kaydetti.

Roket saldırıları Sderot’ta bir evde maddî hasara yol açarken, ölen ya da yaralanan olmadı.

/ KUDÜS

03.06.2007


 

ABD yine çocuk öldürdü

ABD ordusuna bağlı bir askerler, yol kenarına bomba döşediği iddia edilen bir grup isyancının üzerine ateş açtı. Olayda isyancılar kaçmayı başarırken, Iraklı 3 çocuk hayatını kaybetti.

ABD ordusuna bağlı olarak Felluce’nin kuzey kesiminde görev yapan bir askerî birlik, yol kenarına bomba döşediği öne sürülen isyancıların üzerine ateş açtı. Felluce’nin güney kesiminde bulunan bir otobanın kenarına bomba yerleştirmeyi hedefledikleri kaydedilen isyancıların üzerine açılan tank ateşinin ardından, isyancılar bölgeden kaçmayı başardı.

Ancak o sırada bölgede bulunan küçük yaşta 3 çocuk hayatını kaybetti. Yaşları 9 ile 11 arasında olan çocuklardan 2’sinin olay yerinde, diğerinin ise kaldırıldığı hastanede öldüğü bildirildi.

/ BAĞDAT

03.06.2007


 

Lübnan ordusu helikopterle saldırdı

Lübnan’da güvenlik güçleri, Fethülislâm militanlarının mevzilerine yaklaşık iki hafta sonra yeniden hava saldırısı düzenledi.

Lübnan askerî helikopterlerinin, Filistin mülteci kampındaki mevzilere iki füze fırlattığı ve şüpheli bölgelere makineli tüfek ateşi açtığı bildirildi.

Güvenlik güçleriyle militanlar arasında dün çıkan çatışmada ölen askerlerin sayısının 3’e yükseldiği, çatışmada 5 askerin yaralandığı kaydedildi. Çatışmalarda bugüne dek 93 kişi öldü.

Öte yandan Fethülislam’ın komutanı Ebu Hüreyre, AP ajansına telefonla yaptığı açıklamada, ‘’morallerinin iyi olduğunu’’ belirterek, ‘’Gelecekleri varsa, görecekleri de var’’ diye konuştu.

Hüreyre, bazı mevzilerden çekildiklerini sözlerine ekledi. Fethülislâm ile Lübnan askerleri arasında 20 Mayısta başlayan çatışmalarda, bugüne kadar 93 kişinin öldüğü belirtiliyor.

Ölenlerin 40’ının Lübnan askeri, 12’sinin Lübnanlı ve Filistinli siviller olduğu bildiriliyor.

/ TRABLUS

03.06.2007


 

Amerikan muhribi Somalilileri vurdu

Somali’nin kuzeyindeki Puntland bölgesinde Somalililerin bulunduğu üssün, Amerikan muhribinden açılan ateşle vurulduğu bildirildi.

Somali’nin bölge valisi Muse Gelle, Somalililerin saklandığı üsse operasyonun önceki gece geç saatlerde düzenlendiğini belirtti. Vali, operasyonla Bargal liman kasabasına sür’at botlarıyla gelerek üsse yerleşen Somalililere darbe indirildiğini iddia etti.

Puntland enformasyon bakanı Muhammed Abdülrahman Banga ile bölge aşiret reisi Ade Muse de Etiyopya’nın desteğiyle Somali’yi 17 yıllık terörden kurtarmak isteyen Amerikan ordusunun Hint Okyanusu’nda ülkeyi gözetleyen destroyerinin Somalililere top ateşi açtığını bildirdi.

Yetkililer, Bargal liman kasabasına iki botla gelerek üsse yerleşen Somalililerin sayısının 12 ila 35 olduğunu belirtti.

/ MOGADİŞU

03.06.2007


 

‘Savaşsız bir dünya mümkün’

Almanya’nın kuzeyindeki Heiligendamm şehrinde 6-8 Haziran tarihleri arasında yapılacak G-8 zirvesini protesto etmek için yakındaki Baltık liman şehri Rostock’da bugün 100 bin kişinin toplanması bekleniyor.

“Başka Dünya Mümkün’’ ana sloganıyla düzenlenen gösterilerde olay çıkmaması için 13 bin polis görevlendirildi. Almanya, İngiltere, Fransa, İtalya, Rusya, Kanada, ABD ve Japonya’nın katıldığı zirve, “G-8’in dünyası savaş dünyası’’ ifadesiyle protesto ediliyor. Savaşla açlık, yoksulluk, toplumsal ayrım, tabiatın yok edilmesi, göçmenler ve mültecilerin yaşadığı acılar, gösterilerde işlenen konular.

/ ROSTOCK

03.06.2007


 

Osman Öcalan’ın kayınvalidesi yakalandı

PKK terör örgütü elebaşısı Abdullah Öcalan’ın kardeşi Osman Öcalan’ın kayınvalidesinin İran’da yakalandığı bildirildi.

İran basınında yer alan habere göre, terörist Osman Öcalan’ın kayınvalidesi Ferahnaz Salihi, yasadışı olarak Irak’tan İran’a geçmek isterken İran makamlarınca tutuklandı. Irak-İran sınırındaki Hoy şehrinde gizlendiği örgüt evinde yakalanan Salihi’nin, PKK’nın İran kolu Pejak adına gizli bir toplantı düzenlemek için bu ülkeye giriş yaptığı belirtildi. Ancak Salihi’nin ne zaman yakalandığına dair bilgi verilmedi.

/ TAHRAN

03.06.2007


 

Ukrayna’da siyasî kriz bitti

Ukrayna Parlamentosu, 2 aydır devam eden siyasî krizi sonlandıracak erken seçim kararını yasalaştırdı. Ukrayna Parlamentosu’nda yaklaşık 2 ay önce başlayan siyasî krizin sona ermesini sağlayan erken seçim kararı dün kabul edildi.

Ukrayna Devlet Başkanı Viktor Yuşçenko ve Başbakan Viktor Yanukoviç, Pazar günü yaptıkları 7 saatlik görüşmenin ardından uzlaşma kararı aldıklarını açıklamıştı. Yuşçenko, erken seçimin 30 Eylül’de yapılması konusunda anlaşma sağladıklarını kaydetmişti. İki lider arasındaki uzlaşmazlığın sebep olduğu siyasî kriz, 2 Nisan tarihinde Devlet Başkanı Yuşçenko’nun Yanukoviç’ten parlamentoyu dağıtarak, erken seçime gitmesini istemesiyle birlikte ortaya çıkmıştı.

/ KİEV

03.06.2007


 

Jumbo uçağı otel oluyor

İsveç’te 1976 model bir jumbo uçağının otele dönüştürülmesi planlanıyor. Arlanda Havalimanı’nda bekleyen uçağı satın alan Oscar Dios adlı bir İsveç vatandaşı, uçağı ‘’gösterişli bir otele’’ dönüştürmek istediğini açıkladı.

Uppsala şehrinde otelcilikle uğraşan Oscar Dios, Boeing-747 tipi uçağı satın aldığını söyledi. Dagens Nyheter gazetesinde yer alan habere göre, uçağı satın aldıktan sonra iç temizliğini yaptığını kaydeden Dios, uçakta geniş kapsamlı bir düzenleme yapacağını belirtti. Dios, bu çalışmayı ve belediye ile bürokratik işlemleri bitirdikten sonra ‘’uçak oteli’’ 2008 Mayıs ayında müşterilerinin hizmetine açacağını söyledi.

/ STOCKHOLM

03.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004