Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 03 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Ekonomi için istikrar şart

Maliye Bakanı Kemal Unakıtan, ekonomide, istikrarın sağlanması için güçlü iktidarın olması ve tek partinin iktidara gelmesi gerektiğini belirterek, ‘’Allah Türkiye’yi koalisyonlardan korusun’ dedi. Unakıtan, Müstakil Sanayici ve İş Adamları Derneği (MÜSİAD) Genel İdare Kurulu gala gecesinde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin ihracatının, bu hükümetin göreve gelmesinden sonra 3-4 katına çıkarıldığını belirtti.

Malezya’nın 165 milyar dolar, Singapur’un da 270 milyar dolar ihracat gerçekleştirdiğini anlatan Bakan Unakıtan, ‘’Türkiye’de inşallah bu ülkelerin ihracat rakamlarını aşacak. Bir ülke refah seviyesini yükseltmek istiyorsa üretmek zorundadır. İster hizmet üret, ister teknoloji üret...’’ diye konuştu.

Türk iş adamlarının, yabancı sermaye ve yatırımcıları getirmek için dünyayı dolaştıklarını anlatan Unakıtan, göreve geldiklerinde toplanan vergilerin dış borç faizlerine yetmediğini ancak şimdi farklı duruma gelindiğini belirterek, ‘’Vergileri indirdik. Bu hükümet, Türkiye Cumhuriyeti tarihinde vergi indiren hükümettir. Daha önce her gelen hükümet vergileri bindirirdi. Geçmişte her gelen hükümet (vergileri indireceğim) der, sonra da bindirirdi’’ dedi. Türkiye’nin geleceğinin fevkalâde parlak olduğunu söyleyen Unakıtan, ülkenin birinci gündeminin ekonomi olması gerektiğini savunarak, ‘’Siyaset gidiyor işte... Türkiye’nin birinci gündem maddesi ekonomidir. Bizi başka bir şeyle uğraştırmasınlar. Siyasette şimdi herkes konuşuyor. Allah Türkiye’yi koalisyonlardan korusun’’ diye konuştu.

Abdullah ERAÇIKBAŞ / ANTALYA

03.06.2007


 

Faiz artışları ekonomi için risk

Oyakbank Genel Müdürü Hakan Eminsoy, ekonominin gidişatının global etkilerle çok daha paralellik gösterdiğini, bu sebeple global anlamda faiz oranlarındaki artış eğiliminin Türkiye ekonomisi için olumsuz etki yapabileceğini kaydetti.

Piyasaların şimdiye kadar erken seçim kararına olumsuz reaksiyon göstermediğine dikkat çeken Eminsoy, döviz kurlarının bu kadar düşük seyrettiği ortamda harcamaların kolay kolay frenlenebileceğini düşünmediğini söyledi.

Ekonominin gidişatının global etkilerle çok daha paralellik gösterdiğini aktaran Eminsoy, şöyle devam etti: ‘’Global anlamda benim gördüğüm en önemli husus, faiz oranlarındaki artış eğilimi. Bu nedenle global anlamda faiz oranlarındaki artış eğilimi, bizim ekonomimiz için olumsuz etki yapabilir. Bu faiz artırımları, güçlü ekonomilere para kayışlarını, çekişlerini tetikleyebilir. Para çıkışı da bizim gibi gelişmekte olan ülkelerden olabilir. Türkiye de, çok uzun zamandan beri yurt dışından gelen yatırımcının Türkiye’ye yapmakta olduğu para piyasalarındaki nakit akımlarıyla bir anlamda performans gösteriyor. Yüksek cari açık, kısmen de bu şekillerde de finanse ediliyor. Para çıkışı, finansman kaynağının zayıflaması anlamına gelir. Bu nedenle benim gördüğüm risk, faiz oranlarındaki artıştır. Geçen sene bir dalgalanma yaşadık. Dalgalanma çok kısa sürse bile yüklü miktarda bir çıkışın olduğunu gördük. Dolayısıyla her zaman ihtimal dahilinde olduğunu var saymak lazım.’’

/ İSTANBUL

03.06.2007


 

Kredi kartı aidatında tüketici haklı

Nevşehir 2’nci Asliye Hukuk Mahkemesi, kredi aidatları ile ilgili dâvâ açan bankaları haksız buldu.

Türk Eğitim-Sen Nevşehir Şubesi tarafından yapılan yazılı açıklamada, “Bankalara ve Tüketici Hakem heyetine verilen dilekçeler 29 Mart tarihi itibarı ile cevaplanmış ve bankaların tüketiciden kesmiş olduğu kredi kartı aidatlarının, tüketicilerin banka hesaplarına tekrar iade edilmesi kararı çıkmıştı” denildi. Açıklamada şöyle denildi: “1 Haziran 2007 tarihinde Nevşehir 2’inci Asliye Hukuk Mahkemesi’nde yapılan duruşmada Mahkeme Heyeti Türk Eğitim–Sen Nevşehir Şubesi’nin hazırlamış olduğu itiraz dosyasını incelendikten sonra, Tüketici Hakem Heyeti’nin vermiş olduğu karara karşı, bankaların açmış olduğu dâvâları reddederek kamu çalışanları ve tüketici lehine karar vererek dâvâyı sonuçlandırdı.”

/ NEVŞEHİR

03.06.2007


 

2. el araç galerileri şehir dışına taşınacak

İçişleri Bakanı Osman Güneş, ikinci el araç satan galerilerin 2 yıl içinde yerleşim yerleri dışında tesbit edilecek alanlara taşınacağını açıkladı.

İçişleri Bakanı Osman Güneş, il valililiklerine “İkinci El Oto Galerileri” genelgesi yayınladı. Son yıllarda motorlu araç sayısının arttığı ve bu sebeble ikinci el oto alım satımının yaygınlaştığı belirtilen genelgede, özellikle apartman zemin katlarında açılan ikinci el oto galerilerinde satışa sunulan LPG’li araçların taşıdığı risk sebebiyle bu tür işyerlerinin yerleşim yerleri dışında tesbit edilecek alanlara taşınacağı kaydedildi.

Genelgede, “Büyükşehir belediyeleri, il belediyeleri ve nüfusu yüzbinden fazla olan belediyeler, bu genelgenin yayınlandığı tarihten itibaren iki yıl içerisinde, ikinci el otoların satışa sunulduğu işyerlerinin yerleşim alanları dışında tesbit edilecek mekânlara taşınmalarını sağlayacaklardır. İlgili belediyelerin bu sahada gerçekleştirdiği çalışmalar ve yerleşim alanları dışına çıkarılan ikinci el oto alım satımı yapan işyerleriyle ilgili toplu bilgiler, her 6 ayda bir valilik tarafından Bakanlığa rapor edilecektir” denildi.

/ ANKARA

03.06.2007


 

Fakir de et yiyebilecek

Ürünlerine KDV indirimini yansıttıklarını belirten et üreticileri, sektörün ve pazarın canlanacağını bildirdiler. İstanbul Expo Center’da (Dünya Ticaret Merkezi) gerçekleştirilen MCF’2007 Kırmızı & Beyaz Et ve Et Ürünleri Fuarı’na katılan et üreticileri, gıda maddelerine uygulanan yüzde 10 KDV indirimini ürünlerine yansıttıklarını söylediler.

Fuara katılan Dört Mevsim Et ve Et Mamülleri Sanayi ve Tic. A.Ş satın alma sorumlusu Engin Göçer, “KDV indirimini fiyatlarımıza yansıttık. İndirim et pazarına büyük bir canlılık getirecek. Yüzde 18 KDV çok yüksekti. Kaliteli ürünü zenginler alırken yoksul kesim alamıyordu. Bunun için sağlıksız, denetimsiz ve ne olduğu bilinmeyen pazarda satılan 1-1,5 YTL’ye satılan sucuk, salam gibi ürünlere yöneliyordu. Biz ürünlerimizi yoksul kesime de satmak istiyoruz. KDV indirimi ile fiyatlarımız düştü. Artık fakir de alabilecek. Pazar canlanacak. Kayıt dışı azalacak” diye konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

03.06.2007


 

Dış ticaret hacmi rekor kırdı

Türkiye’nin yıllık dış ticaret hacmi Nisan ayı sonu itibariyle 235.4 milyar doları aşarak son 6 yılın en yüksek seviyesine çıkarken, dış ticaret açığı ise bu yılın ilk üç ayına kıyasla en düşük seviyesine gerileyerek 52.2 milyar dolara düştü.

Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) dış ticaret verilerinden yapılan hesaplamaya göre, Nisan ayı sonu itibariyle son bir yıllık dönemde Türkiye’nin yıllık ihracatı 91 milyar 604 milyon dolar, ithalatı 143 milyar 844 milyon dolar olarak gerçekleşti. Nisan sonu itibariyle 12 ayda Türkiye toplam 52 milyar 240 milyon dolarlık dış ticaret açığı verdi. Türkiye’nin Nisan ayı sonu itibariyle yıllık dış ticaret hacmi 235 milyar 449 milyon dolar seviyesine çıkarak son 6 yılın en yüksek seviyesini yakaladı. İhracatının ithalatı karşılama oranı ise Nisan ayı sonu itibariyle yıllık bazda yüzde 63.7 oldu.

/ ANKARA

03.06.2007


 

SGK’nın taşınmazları satılacak

Sosyal Güvenlik Kurumunun (SGK) hizmet gereği ihtiyaç duymadığı yaklaşık 400 taşınmaz, rayiç bedeli üzerinden satılacak.

Uzun süredir kuruma ait gayrimenkuller üzerinde değerlendirme yapan SGK yetkilileri, geçen günlerde kurumun ihtiyaç duymadığı taşınmazların listesini oluşturdu. İçinde iş hanları, arsalar, daireler ve büroların yer aldığı yaklaşık 400 taşınmazın bulunduğu liste, rayiç bedeli üzerinden satılmaları için Maliye Bakanlığına bildirildi.

Listede, Ankara Kızılay’da 206 büro, 66 iş yeri ve 1 otoparkı bulunan SSK İşhanı, Basın-Yayın ve Enformasyon Genel Müdürlüğü binası, Anafartalar Mahallesi’ndeki 48 dükkânlı Hal binası, Varlık Mahallesi’ndeki SSK arsası; İstanbul Erenköy Hastanesi bahçesinde bulunan tarihî köşk, Tarabya Oteli plaj yeri, İstiklal Caddesi’ndeki Serkldoryan İşhanı, İzmir Foça’daki tatil köyleri ile Kuşadası’ndaki arsalar da yer alıyor.

/ ANKARA

03.06.2007


 

Motosiklet keyfi ÖTV engeline takıldı

Son yıllarda satış rakamlarında rekorlar kıran motosiklet sektörü, Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) engeline takıldı. Firmalar, geçen yıl yüzde 8’den yüzde 37’ye kadar yükselen ÖTV’yi bu yıl fiyatlara yansıtınca satışlarda düşüş yaşandı.

Yüzde 8 olan ÖTV’nin geçen yılın Nisan ayında motor hacmi 250cc ve altındaki araçlar için yüzde 22’ye, 250cc üzerindeki araçlar için de yüzde 37’ye çıkarıldığını hatırlatan Motosiklet Endüstrisi Derneği (MOTED) Başkanı Ferruh Tanay, firmaların geçen yılın 5 aylık döneminde yaklaşık 180 bine yakın motosiklet satarken, bu yılın 5 aylık döneminde ise 100 bine yakın satış yapılabildiğini söyledi.

/ ADANA

03.06.2007


 

Dört ayda 43.8 milyar YTL vergi toplandı

Maliye Bakanlığı, yılın ilk dört ayında 43.8 milyar YTL vergi topladı. Hazine’nin Mayıs ayına ilişkin “Kamu Borç Yönetimi Raporu”na göre, Maliye Bakanlığı, yılın ilk dört ayında 43.8 milyar YTL vergi topladı

Bu oranın 29.7 milyar YTL’si dolaylı vergilerden, 14 milyar YTL’si de dolaysız vergilerden oluştu.

Merkezi yönetim gelirleri de aynı dönemde 60.4 milyar YTL olurken, merkezi yönetim harcamaları ise 65.8 milyar YTL’ye ulaştı. Merkezi yönetim harcamaları içinde en yüksek oranı ise 19 milyar 47 milyon YTL’si faiz harcamaları ve 20 milyar 609 milyon YTL’si cari transferler oluşturdu.

/ ANKARA

03.06.2007


 

Avrupa’nın Uzakdoğusu olabiliriz

Türkiye Tekstil Sanayi İşverenleri Sendikası (TÜTSİS) Başkanı Halit Narin, Türkiye’de tekstil sektörünün yavaş yavaş devrini tamamlamakta olduğunu söyledi.

Narin, Denizli Sanayi Odasınca (DSO) düzenlenen Uluslararası Tekstil Konfeksiyon Zirvesi’nde yaptığı konuşmada, Türkiye’nin bir sanayi politikası var mı yok mu tartışılabileceğini, ancak konu tekstil sektörü olduğunda açıklıkla ‘’yok’’ denilebileceğini ifade etti.

Türkiye’de 4 milyon kişinin istihdam edildiği bir sektörle ilgili politika belirlenememesini bir eksiklik olarak nitelendiren Narin, şöyle konuştu:

‘’Türkiye, bitmez tükenmez bir AB hastalığına yakalanmış. AB’nin bitip tükenmeyen istekleri karşısında ticaret serbestisi ‘acaba yanlış mı değerlendiriliyor’ diye düşünmemiz lazım. Avrupa’nın bir tekstil konfeksiyon sektörü yok. Ama bizim ana sektörümüz. Avrupa’nın istediği şartlarda ithalat ihracat dengesini yaptığımız zaman, Türkiye’de minimum 150 milyar dolar yapmış olan tekstil sektörü, şu anda yavaş yavaş devrini tamamlamak üzere. Peki yerine ne koyacaksınız? Hiçbir şey yok.’’

ZORLU’DAN YENİLİK ÇAĞRISI

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu ise tekstilin öldüğünün söylenmesini, tuu kaka edilmesini anlayamadığını, geçen yıl Zorlu Grubu olarak 300 milyon dolarlık tekstil ihracatı yaptıklarını söyledi.

Hep ‘’Çin, Çin’’ denildiğini, Çin’den korkmadığını belirten Zorlu, ‘’Ama Türkiye, Avrupa’nın Uzakdoğusu olabilir. Bunun için yapmamız gereken iyi servis, kalite ve yenilik. Bunları gerçekleştirdiğimizde Avrupa’ya her zaman ihracat yaparız’’ dedi.

Vestel’i satın aldığında ‘’Cüceler yapıyor da biz niye yapamıyoruz’’ dediğini hatırlatan Zorlu, şunları kaydetti:

‘’Türkiye, Avrupa’nın televizyon üretim üssü oldu. Geçen yıl Türkiye’de 20 milyon televizyon üretildi. Dedik ki dijital teknolojiye geçelim. Dijital teknolojiyi yapan, elektronikte muvaffak olan ülkelerde özel sektör ile devlet işbirliği yaptı. Gelin biz de yapalım, tık yok. Öğrendik ki TÜBİTAK’a vermişler.’’

DSO BAŞKANI KEÇECİ

DSO Başkanı Müjdat Keçeci de Türkiye’de 10 çalışandan birini, Denizli’de 3 çalışandan birinin tekstil konfeksiyon sektöründe istihdam edildiğini, bu toplantıda moda tasarım, nano teknoloji ve inovasyonun konuşulacağını belirtti.

/ DENİZLİ

03.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004