Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 04 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Haberler

Susuz yaz endişesi

Yağışların mevsim normallerinin çok altında seyretmesi ve özellikle İstanbul’da yazın su sıkıntısı olacağı endişesi insanları tasarrufa ve günlük alışkanlıklarında değişime zorlarken, bazı sektörler ve firmalar da yeni ürün tasarlamaya ya da var olan ürünlerini geliştirmeye başladı.

İstanbul’da şebeke suyunun yüzde 80’inin konutlarda tüketildiği dikkate alındığında, su tüketim alışkanlıkları ve boşa akan suyu daha özenle kullanma önem kazanamaya başladı. Muhtemel kuraklık tehlikesine karşı tasarruf tedbirleri gündeme gelirken, firmalar da suyu daha az harcayan yeni ürün tasarımlarına yöneldi.

ECA ve Serel markalarıyla tanınan Elginkan Topluluğuna bağlı Elmor Tesisat Malzemesi Genel Müdürü Hakan Günderen, su rezervlerinin hızla tükendiğine dikkat çekerek, ‘’Firmamızın bu konudaki çalışmaları 1999 yılında başlamış olup, ülkemizde su tasarruflu armatür MIX200 serisi olarak üretilmiştir. Bu serinin lavabo ve evye bataryalarında, benzer piyasa ürünlerine göre yüzde 50 su tasarrufu sağlanmaktadır’’ dedi.

OTELLER, TASARRUF YÖNELDİ

Turistik Otelciler, İşletmeciler ve Yatırımcılar Birliği (TUROB) Başkanı Timur Bayındır, otellerin birçoğunda 1-2 günlük ihtiyacı karşılayacak su depoları bulunduğunu, bazı otellerde ise bu depoların büyüklüklerinin 3-4 güne kadar çıktığını, ancak bunların küçük kesilmeleri karşılayabileceğini söyledi. Uzun süren kesilmelerde alternatif olarak tankerlerle bu ihtiyacının karşılanabileceğine dikkat çeken Bayındır, ‘’Hiçbir zaman insanlara (su kalmadı, susuz idare edin) deme şansımız yok’’ diye konuştu. Otellerin zaten uzun zamandan beri su tasarrufu yaptıklarına dikkat çeken Bayındır, tonu 3,5 YTL’den aldıkları suyun maliyetinin oteller için çok yüksek olduğunu ve önemli bir gideri oluşturduğunu, bundan dolayı otelcilerin suyu çok ekonomik kullandığını ifade etti.

Bayındır, tasarruf için lavabo musluklarına daha az su gelmesini sağlayan filtre taktıklarını, umumî yerlerdeki tuvaletlerde yine suyun boşa akmasını engellemek için elektronik musluklar kullanıldığını, duş başlarına suyu ekonomik kullanıcı küçük aygıtlar bağladıklarını anlattı.

HAMAMLAR, KAPANABİLİR

İstanbul Hamamcılar Odası Başkanı Ali Yılmaz ise hamamlara gelen müşteri sayısının 5 ile 10 arasında değiştiğini ve ayda 25-30 ton arasında su harcandığını belirterek, olası su sıkıntısına karşın tedbir aldıklarını, hemen hemen bütün hamamların kuyusu bulunduğunu kaydetti.

Kuyu suyunun yeterli olmaması halinde işlerini yürütebilen hamamların tankerlerle su satın alarak soruna çözüm bulabileceğine işaret eden Yılmaz, ‘’Ancak konunun bir de şu yanı var; su kesilirse gelen müşterilerde artma olabilir. Çünkü insanlar evde çok sık yıkanamayınca hamamları tercih edebilirler’’ dedi.

SU DEPOSU SATIŞLARI DÖRDE KATINA ÇIKTI

Susuzluk tehlikesi karşısında satışları hareketlenen su depolarına olan talep son zamanlarda artarken, Kartal Plast Polyester Ürünleri ve İnş. San. Ltd. Şirketi Sahibi Mehmet Çankaya, barajlarda su seviyeleri düşmeden önce ayda 25-30 adet civarında olan satışların şu anda haftada 25-30’a yükseldiğini ve aylık bazda satışların susuzluk endişesi sebebiyle dörde katlandığını bildirdi. İnsanlarda son zamanlarda ciddî anlamda tedirginlik yaşandığını ve bunun tedbir amaçlı su deposu almaya ittiğini belirten Çankaya, en çok talep gören su depolarının 5 bin ile 20 bin litre arasında değişen büyüklükte olduğunu, stoklama amaçlı bu su depolarının bodrum katına konularak hidrofor aracılığıyla suyun pompalandığını söyledi.

DEPO İZOLASYON İŞLERİ ARTTI

Mavi Damla Temizlik İzolasyon ve Madencilik’ten Kemal Tuğrul ise atıl durumda bulunan ve bir süredir kullanılmayan ya da kullanıldığı halde su kaçağı olan su depolarına izolasyon hizmeti verdiklerini belirtti. Son zamanlarda geçen yıla oranla bu hizmetleri talep edenlerde yüzde 150 oranında artış yaşandığını aktaran Tuğrul, ‘’Ama bu yıl su sıkıntısı nedeniyle müşteri sayımızda ciddî artış var’’ diye konuştu.

Eminönü’nde bahçe malzemeleri satan Nur Yeşilyurt da, daha önce günde bir adet sattıkları plastik su bidonlarından şu anda günde ortalama 10 adet satıldığını söyledi. Daha temkinli davranmaya başlayanların evinde bidon bulundurma ihtiyacı duyduğunu belirten Yeşilyurt, müşterilerin evde en azından yüzlerini yıkayacak kadar su bulundurmak istediklerini anlattı.

Ayrıca çiçek sulamak için insanların hortum yerine sulakları tercih etmeye başladıkları belirtti. Hortum satan Cumhur Yorulmaz ise, geçtiğimiz yıl bu zamanlara göre hortum satışlarında azalma görüldüğünü belirterek, ‘’Geçen sene bu ay 70-80 top mal satmışım, bu sene 20-25 top ancak satılmıştır’’ diye konuştu.

BARAJLAR YARININ ALTINA İNDİ

Alınan bilgiye göre, 28 Mayıs 2007 tarihi itibarıyla barajlardaki doluluk oranı yüzde 44,71’e indi. Barajlarda 386 milyon 199 bin metre küp su bulunurken, İstanbul’da günlük ortalama 2 milyon metre küp su kullanılıyor. Yapılan kamuoyu araştırmalarına göre, İstanbullular’ın yüzde 6’sı duş alırken sürekli akan musluk altında yıkanıyor, yüzde 24,4’ü diş fırçalarken musluğu sürekli olarak açık bırakıyor. Saniyede 1 damla damlatan musluk yılda 6 ton su kaybına sebebiyet verirken, bir arabanın hortumla yıkanması halinde 250-500 litre arasında su harcanıyor.

İSKİ, İstanbullulara suyu daha tasarruflu kullanmaları için hazırladığı el ilanları, web sitesi ve basın açıklamaları ile tavsiyelerde bulunuyor. Herhangi bir su sıkıntısı yaşanmaması için diş fırçalarken, el yıkarken, traş olurken suyu boşa akıtmamalarını, tasarruflu su kullanımını sağlayacak ürünlerin tercih edilmesini, halıların hortumla yıkanarak temizlenmemesini öneren İSKİ, ayrıca araçların dolu kova ile temizlenmesini, bulaşık ve çamaşır makinelerini tam doldurmadan çalıştırmamayı, duş alırken ihtiyaç kadar su tüketilmesini tavsiye ediyor.

/ İSTANBUL

04.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler

Başlıklar

  Okulda namaz genelgeyle serbestti

  Sınırlara hakim olmak

  CHP halkın karşısında statükonun yanında

  Bağış: Türkiye’ye hata yapan cevabını alır

  ANAVATAN’dan istifalar sürüyor

  Listeler, YSK’ya bugün bildirilecek

  Unakıtan: Özal gözümüzü açtı

  Amasyalı, adaylık başvurusunu çekti

  TBMM tatile girdi

  Türk savunma füze sistemlerine dünya firmaları talip

  Susuz yaz endişesi

  Son sınıflara 1 hafta OKS izni

  Türkiye ile Rusya kaçakçılığa karşı işbirliği yapacak

  İki ayda 140 terörist etkisiz hale getirildi

  Rauf Denktaş, taburcu edildi

  17 yeni üniversiteye rektör

  Klima şişmanlatıyor

  Matematik hiç bu kadar komik olmamıştı

  Yangında köpük sudan daha etkili

  Yeşilay’dan uluslar arası bağımlılık kongresi


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004