Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Dünya

 

Suriye-İsrail cephesinde hareketlenme

Suriye, niyetleri konusunda endişeli olmakla birlikte, İsrail ile yeniden barış görüşmelerine başlamak istediğini açıkladı. Adının açıklanmasını istemeyen Suriyeli yetkili, “Tavrımız aynı. Barış müzakerelerine yeniden başlamaya hazırız, barış için harekete geçmek istiyoruz. İsrail’in açıklamalarını yakından takip ediyoruz” dedi.

İsrail Başbakanı Ehud Olmert, bir açıklamasında ülkesinin Suriye ile savaş istemediğini söylemişti.

Suriyeli yetkili, İsrail Ulaştırma Bakanı Şaul Mofaz’ın önceki gün ABD Dışişleri Bakanı Condoleezza Rice ile birlikte yaptığı açıklamada, iki ülkenin Suriye ile ayrı görüşmelere pek de sıcak bakmadıklarına ilişkin sözlerine atıfta bulunarak, İsrail’in barışa istekli olduğu konusunda endişeleri bulunduğunu da belirterek, “Bazı şeylerin değişeceği konusunda çok umudumuz yok” dedi.

Suriye ile İsrail arasındaki görüşmeler, Golan Tepeleri meselesi yüzünden 2000’de tıkanmıştı.

Bu arada, İngiliz basınında yer alan haberlerden biri de, İsrail Başbakanı Ehud Olmert’in Suriye’yle barış için görüşmelerde bulunmaya hazır olduklarını söylemesi. Independent haberinde şu ifadelere yer verdi:

“Suriye Cumhurbaşkanı Beşar Esad’la görüşmelerin yapılmasından yana olanlar, İsrail’in 40 yıl önce Altı Gün Savaşı’nda işgal ettikleri Golan Tepeleri’ni Suriye’ye vermeye razı olmaları halinde, Şam’ın Hizbullah ve Hamas’a verdiği desteğin önüne geçebileceklerini umuyorlar. Olmert, önceki gün kabineye yaptığı açıklamada Suriye’yle savaş istemediklerini söyledi ve doğrudan görüşmelerde bulunmaya hazır olduklarını ifade etti. İsrail daha önce, Suriye’nin Hamas ve Hizbullah’a desteğini kestiği yönünde somut bir delil olmadan Şam yönetimiyle görüşmeyeceğini söylüyordu.”

/ ŞAM

08.06.2007


 

Barzani-Talabani buluştu

Irak’ın kuzeyindeki yerel yönetimin Başkanı Mesut Barzani Salaheddin şehrindeki karargâhında Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile bir araya geldi.

Irak’taki Kürt partilerinin liderleri, Türk askerinin sınırı geçtiğine dair haberlerin oluşturduğu gerginliğin ardından Salaheddin’de basına kapalı bir görüşme yapıyor. Irak Kürdistan Demokrat Partisi (IKDP) lideri ve bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani’nin, Cumhurbaşkanı ve Irak Kürdistan Yurtseverler Birliği (IKYB) lideri Celal Talabani ile görüşmesinin muhtevasıyla ilgili herhangi bir açıklama yapılmadı.

Önceki gün bölgede heyecanlı saatlerin yaşanmasına sebep olan sınır ötesi harekât haberleri bütün taraflarca yalanlanmıştı. Operasyon söylentileriyle ilgili görüşleri sorulan yerel yetkililer, basın aracılığıyla Türkiye’ye yönelik açıklama yapmak istemediklerini ifade ediyor.

Kerkük’teki IKDP ve IKYB yöneticilerini Salahaddin’de dün kabul eden Mesut Barzani, çok hassas bir dönemden geçtiklerini vurgulayarak, “Bu hassas süreçten zararlı çıkmamak için sorumlu hareket etmeliyiz. Aksi taktirde elde ettiğimiz ulusal kazanımlarımızı koruyamayabiliriz” dedi.

/ ERBİL

08.06.2007


 

Bush, Irak’ı bitirdi, Darfur’a el koydu!

ABD Başkanı George Bush, Darfur’da gerektiği takdirde tek taraflı tedbirler alacaklarını söyledi.

Almanya’nın Heiligendamm şehrinde düzenlenen G-8 zirvesine katılan Bush, İngiltere Başbakanı Tony Blair ile yaptığı görüşmeden sonra, uluslar arası bir müdahalede bulunulmadığı takdirde Darfur’daki insanları korumak için tek taraflı önlemler alabileceklerini belirtti.

Bu konuda uluslar arası kuruluşların çabalarından hayal kırıklığı duyduğunu ifade eden Bush, “Eğer BM hareket etmezse o zaman kendimiz tedbirler almak zorundayız. Darfur’da olanlar artık yeter” dedi. Bush, Darfur’daki insanlara uzun zamandan bu yana sadece hayatlarının kurtarılacağının söylendiğini, ancak bugüne kadar hiçbir şey yapılmadığını ifade etti.

Sudan: ABD karışıklık çıkarıyor

Bu arada, Sudan Dışişleri Bakanı Lam Akol, ABD’nin Sudan’a yönelik yaptırım kararını eleştirdi.

Sudan’ın başşehri Hartum şehrinde gerçekleştirilen video konferansa katılan Sudan Dışişleri Bakanı Lam Akol, uluslararası basın mensuplarının sorularını cevapladı. İhlas Haber Ajansı’nın düzenlediği video konferansında konuşan Lam Akol, özellikle ABD hükümetinin 29 Mayıs günü açıkladığı, Sudan’a karşı yaptırım kararlarını eleştirdi. Sudan Dışişleri Bakanı, ABD’nin aldığı kararın, uluslararası arenada Darfur için barışçıl bir çözüm bulunması çabalarını engellediğini belirterek, “Sadece karışıklıkoluşturuyor” dedi.

Amerika’nın aldığı ambargo niteliği taşıyan bu karar ile Sudan’da birçok firmanın Amerika ile olan ticarî ilişkileri durduruldu.

/ BERLİN

08.06.2007


 

Gordon’a savaş protestosu

Başbakan olmasına 18 gün kalan Brown, İngiltere genelinde düzenlenen tanışma toplantılarından ilkine katıldı. 27 Haziran’da Blair’in Kraliçeye istifasını vermesinden sonra İngiltere Başbakanı olacak olan Gordon Brown, akşam saatlerinde katıldığı sendikacılar ile tanışma toplantısı öncesinde protesto edildi.

Henüz başbakanlık koltuğuna oturmayan Ekonomi Bakanı Brown, kendisi ile birlikte 6 yeni İşçi Partili yardımcı lideri tanıtma ve İşçi Partisi’ne daha fazla oy kazandırma amacı ile düzenlenen toplantı öncesinde savaş karşıtı grupların protestoları nedeni ile Trades Union Congress isimli binaya helikopterle geldi. Yaklaşık 2 saat devam eden protestolarda 60’a yakın gösterici, Irak ve Filistin’deki savaşlara son verilmesi çağrısında bulundu. Protesto, İngiltere’deki birçok savaş karşıtı örgütün birleşmesiile meydana gelen “Savaşa Hayır Koalisyonu” üyeleri tarafından gerçekleştirildi.

/ LONDRA

08.06.2007


 

Nazarbayev Kazakça’yı teşvik etti

Kazakistan Devlet Başkanı Nursultan Nazarbayev, öncelikle Kazakların kendi aralarında Kazakça konuşmalarını ve çocuklarına Kazakça öğretmelerini istedi.

İlk kez internet üzerinden vatandaşların sorularını cevaplayan Nazarbayev, ‘’Latin alfabesine ne zaman geçileceği ve Kazak dilinin geliştirilmesi konusunda görüşlerinin ne olduğu?’’ sorusuna karşılık, devlet dili olarak kabul edilen Kazakçanın ülkedeki bütün toplulukları birleştiren dil olması, bunun için Kazakçayı herkesin kullanması ve desteklemesi gerektiğini söyledi.

Kazakistan halkının yüzde 45’ini Kazaklar dışındaki etnik toplulukların oluşturduğuna dikkati çeken Nazarbayev, Bulgar kökenli vatandaşların yüzde 30’u, Korelilerin yüzde 30’u, Yahudilerin yüzde 17’si ve Polonyalıların yüzde 10’unun Kazakçayı iyi bildiğini, ancak Kazakların yüzde 45’inin Kazakçayı doğru dürüst konuşup yazamadığını belirtti. ‘’Bu da gösteriyor ki, bütün sorun kendimizde. Dolayısıyla bir kez daha söylüyorum: Kazak, Kazak ile Kazakça konuşsun. Çocuklarımıza Kazakça öğretelim’’ diyen Nazarbayev, ülkedeki okulların yüzde 60’ında Kazakça eğitim öğretim yapıldığını, bu okullarda okuyan 20 binden fazla diğer etnik gruplara mensup çocukların Kazakça öğrendiğini bildirdi. Latin alfabesine geçilmesi konusunda ise Nazarbayev, bilim adamlarının bu yöndeki çalışmalarının sürdüğünü kaydetti. Nazarbayev, bu alandaki çalışmalarda daha önce Latin alfabesine geçmiş Türklerin ve geçiş süreci devam eden Özbekler ve Türkmenlerin tecrübelerinden yararlanıldığını kaydetti.

/ ALMATI

08.06.2007


 

Suudlu prensi rüşvete doyurmuşlar

İngiliz the Guardian gazetesinin bugünkü haberine göre, savunma sistemi üreten İngiliz firması British Aerospace and Electronic System (BAE), Suudi Arabistan ile İngiltere arasında silâh anlaşması çerçevesinde Washington’daki bir banka üzerinden Suudi prensi Bandar’a bir milyar sterlin civarında rüşvet ödediğini ileri sürdü.

Aynı zamanda Suudi Arabistan’ın 20 yıl boyunca Washington’da elçiliğini yapan Prens Bandar’a aktarılan para 10 yıl boycunca sürdüğü ve her 3 ayda 30 milyon sterlin civarında rüşvet aktarıldığına dikkak çekiliyor. Haberde iki taraf arasındaki anlaşmanın 1985 yılında imzalandığı ve rüşvet verme işlemlerinin 2002 yılına kadar Blair hükümeti döneminde de sürdüğünü yazıyor.

/ LONDRA

08.06.2007


 

Fetih-HAMAS çatışması yenilendi

Filistin’de, 3 haftalık bir ateşkesin ardından el Fetih ile Hamas militanları arasında yeniden patlak veren çatışmalarda 1 Filistinli hayatını kaybetti.

Hastane kaynaklarından edinilen bilgiye göre, Gazze Şeridi’nin güneyindeki Refah’ta çıkan çatışmalarda 9 Filistinli de yaralandı. Hamas ve el Fetih arasında bir hafta süren yaklaşık 50 kişinin ölümüyle sonuçlanan çatışmaların ardından 19 Mayıs’ta bir ateşkes anlaşması yapılmıştı.

/ GAZZE

08.06.2007


 

39 kişi CIA’nın gizli hapishanelerinde

6 İnsan Hakları Örgütü grubu, CIA’in gizli hapishanelerine ilişkin ortak bir açıklama yaptı. Açıklamada 39 kişinin halen CIA’in bu hapishanelerinde tutulduğu öne sürüldü.

Uluslararası Af Örgütü, Tecil, Hapishane Mahkûmları, İnsan Hakları İzleme Örgütü, Anayasal Haklar Merkezi, İnsan Hakları ve Küresel Yargı Merkezi tarafından yapılan ortak açıklamaya göre CIA’in gizli hapishanelerinde halen 39 kişi bulunuyor. Bir rapor halinde sunulan 21 sayfalık “Kayıt dışı: Terörle Mücadelede kaybolanlarda ABD’nin sorumluluğu” başlıklı açıklamada, 39 kişinin isimleri bulunuyor. Mısır, Kenya, Libya, Fas, Pakistan ve İspanya’da kayboldukları belirlenen 39 kişinin CIA’nın gizlihapishanelerinde bulundukları iddia edilirken, ABD hükümetinin CIA’nın tutuklama programı ile bu durumu gizli tutmaya çalıştığı öne sürülüyor.

/ LONDRA

08.06.2007


 

Terörizme karşı festival

Rusya’da düzenlenen “Dünya Çocukları Terörizme Karşı’’ adlı festivalde Türkiye’yi 9 Türk öğrenci temsil etti.

Bu arada, bu yıl ikincisi düzenlenecek olan “İstanbul Demokrasi ve Küresel Güvenlik Konferansı” da 14-16 Haziran tarihleri arasında gerçekleştirilecek.

08.06.2007


 

Filler hassas ayaklarıyla işitiyor

Fillerin, uzaklardaki fil sürülerinin ayak seslerini “hassas ayaklarıyla” dinlediği anlaşıldı.

New Scientist dergisinde yayınlanan makaleye göre, düşük frekanslı sesler çıkararak kilometrelerce mesafeden bile haberleşebildikleri zaten bilinen fillerin, birbirlerinin ayak seslerini de çok uzaklardan hissedip anlayabildiği anlaşıldı. Araştırmanın başka bir ilginç noktası da, Namibya fillerinin pek tanımadıkları Kenyalı sürülerin yaydığı uyarı sinyallerine fazla itibar etmemesi oldu.

/ PARİS

08.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004