Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

Bir simitlik zam

Asgarî ücret, 16 yaşından büyükler için 1 Temmuz’dan itibaren yüzde 4’lük artışla net 419.15 YTL’ye yükselecek. Asgarî Ücret Tespit Komisyonu kararı doğrultusunda, yıl sonuna kadar geçerli olacak asgari ücrette 1 Temmuzdan itibaren düzenlenmeye gidilecek.

DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi’nin tesbitlerine göre asgarî ücrette günlük yaklaşık 54 YKr’ye karşılık gelen asgarî ücrete yapılacak zamla günde 1 tane simit alınabildiği ifade edildi.

Düzenlemeyle birlikte halen 16 yaşından büyükler için brüt 562.50, net 403.03 YTL olan asgarî ücret, brüt 585, net 419.15 YTL’ye yükselecek. Net asgari ücrette yapılan artış 16.12 YTL olacak. Halen 16 yaşından küçükler için brüt 476.70, net 341.56 YTL olan asgarî ücret, 1 Temmuzdan itibaren brüt 491.40, net 352.09 YTL’ye yükselecek.

Kapıcılar için brüt 562.50, net 474.75 YTL olarak uygulanan asgarî ücret ise brüt 585, net 493.74 YTL’ye ulaşacak. Temmuz ayında yapılacak düzenleme, asgari ücret üzerinden yapılan kesintileri ve işverene maliyeti de artıracak. Asgarî ücretten 16 yaşından büyük işçiler için yapılan kesinti 165.85, 16 yaşından küçük işçiler için yapılan kesinti 139.31, kapıcılar için yapılan kesinti 91.26 YTL’yi bulacak.

Asgari ücretin işverene toplam maliyeti 16 yaşından büyük işçiler için 710.78, 16 yaşından küçük işçiler için 631.22, kapıcılar için 710.78 YTL olacak. Yeni asgarî ücretle birlikte sosyal sigortalar primine esas kazancın alt ve üst sınırı da değişecek.

Halen asgarî ücretin brütü olan 562.50 YTL düzeyinde bulunan prime esas kazancın alt sınırı 585 YTL’ye, 3 bin 656.25 YTL olan primine esas kazancın üst sınırı ise aylık 3 bin 802.50 YTL’ye yükselecek. Yeni asgarî ücret ile prime esas kazancın alt ve üst sınırları, 31 Aralık 2007’ye kadar uygulanacak.

ZAM GEÇİM ŞARTLARINI KARŞILAMAKTAN UZAK

Bu arada, DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş Sendikası Araştırma Dairesi, asgari ücrette günlük yaklaşık 54 YKr’ye karşılık gelen Temmuz ayı zammının ‘’geçim koşullarına katkısını’’ araştırdı. Türkiye İstatistik Kurumunun Mayıs ayı madde fiyatları üzerinden yapıldığı belirtilen araştırmada, asgarî ücrete yapılacak zamla günde 1 tane simit alınabildiği ifade edildi.

Asgarî ücretle çalışan bir işçinin günlük 54 YKr’lik zamla 170 gram pirinç, 10 gram bebek maması, 40 gram dana eti, 60 gram beyaz peynir, 40 gram bal, 60 gram çaydan birini tercih etmesi gerektiği belirtilen araştırmada, bu zamla ulaşımda bir yerden bir yere gitmenin mümkün olmadığına işaret edildi. Araştırmada, belediye otobüsü için gereken tek biletin fiyatının zammın karşılığının 2 katı olduğu, 1 tas çorba içmek isteyen asgari ücretlinin de yaklaşık 4 günlük zammı lokantaya bırakması gerektiği kaydedildi.

Araştırmada ayrıca, Ocak ayında yapılan yüzde 6’lık asgarî ücret artışının özellikle kira ve ekmek karşısında alım gücünü koruyamadığı belirtildi. Zammın, kiralardaki artış karşısında Nisan ayında tamamen eridiğine, ekmek fiyatlarındaki artışın da Mayıs ayında hemen hemen asgarî ücret zammını yakaladığına işaret edilen araştırmada, kiralardaki artışın yılın ilk 5 ayında yüzde 7,89, ekmekteki fiyat artışının da yüzde 5,63 olduğu kaydedildi.

YOKSULLUKTA ISRAR EDİLDİ

Birleşik Metal-İş Yönetim Kurulunun konuya ilişkin değerlendirmesinde, yüzde 4’lük zammın en temel ihtiyaçları bile karşılamaktan uzak olduğu savunuldu. ‘’Asgarî ücretin açlık sınırının altında belirlendiği’’ görüşüne yer verilen değerlendirmede, şöyle denildi:’’Emekçilerin temel harcama kalemleri karşısında ciddi kayıplar yaşanıyor. Asgarî ücret artışı 4 milyon asgari ücretliyi, aileleri birlikte 10 milyondan fazla kişiyi ilgilendirmektedir. Asgarî ücretin baskı altında tutulması yoksullukta ısrar demektir. Temmuz zammı yeniden gözden geçirilmeli ve emekçilerin beklentileri göz önüne alınarak revize edilmelidir.’’

/ ANKARA

08.06.2007


 

GAP umut olmaktan çıkmasın

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Genel Başkanı Gökhan Günaydın, Güneydoğu Anadolu Projesinin (GAP) bölge halkı için umut olmaktan çıkmaması için tarımsal yatırımların hızlandırılması gerektiğini söyledi.

Günaydın, yaptığı açıklamada, bölgenin ekonomik, sosyal ve kültürel kalkınmasına büyük katkı yapması beklenen ve aynı zamanda Türkiye için bir prestij projesi olan GAP’ın, enerji yatırımlarının yüksek oranda tamamlanması sonrasında gerekli önemin verilmemesi nedeniyle bölge halkı için umut olmaktan çıkmaya başladığı belirtti.

Projenin yalnızca enerji üretimi amaçlı bir proje olmadığını, proje kapsamında gerçekleştirilecek baraj ve sulama tesisleriyle bölgedeki 1,7 milyon hektar alanın sulanmasının öngörüldüğünü ifade eden Günaydın, ‘’GAP’ın bölge halkı için umut olmaktan çıkmaması için tarımsal yatırımlar hızlandırılmalı’’ dedi.

GAP kapsamında gerçekleştirilen yatırımlarla sulu tarıma geçilen 235 bin hektar alanda ‘’vahşi sulama’’ yapıldığına dikkati çeken Günaydın,

“ Sulanınca daha fazla ürün vermesini beklediğimiz topraklarımızı bir bakıma kaybediyoruz’’ dedi.

/ GAZİANTEP

08.06.2007


 

Emekli sofradaki ekmeğe bakacak

Türkiye İşçi Emeklileri Derneği’nin (TİED), milletvekili seçimleri öncesinde bütün üyelerine göndereceği mektupta, “Emeklinin sofrasındaki ekmeği bir lokma daha büyütmeye yanaşmayanlar, bizden oy alamayacaklardır’’ ifadesine yer verildi. Alınan bilgiye göre, dernek, seçimler dolayısıyla üyelerine göndermek üzere basılı mektup hazırladı.

Mektupta, 22 Temmuzda milletvekili genel seçimlerinin yapılacağı hatırlatıldı.

Emeklilerin oylarını alarak iktidara gelen siyasî partilerin, bugüne kadar emeklilerin sorunlarına kulak tıkadıkları savunulan mektupta, emekli aylıkları arasındaki adaletsizliğinin giderilmediği ve ‘’TÜFE’den kaynaklandığı iddia edilen alacakların’’ ödenmediği anlatıldı.

Memur emeklilerine verilen zamların ve geçen yıla ilişkin enflasyon farklarının işçi emekli, dul ve yetimlerine ödenmesi için ilgili yerlere başvurulduğuna yer verilen mektupta, ‘’bu konuda da samimî bir yaklaşım gösterilmediği’’ iddia edildi. Mektupta, emekli, dul ve yetimlerin sağlık hizmetlerinden faydalanmalarına ve emekli örgütlerinin Ekonomik ve Sosyal Konsey’de temsil edilmelerine ilişkin taleplerinin de ciddiye alınmadığı kaydedildi.

/ ANKARA

08.06.2007


 

116 bin 414 ton yaş çay alındı

ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, 2007 yılı yaş çay alım kampanyası birinci sürgün döneminde bugüne kadar 116 bin 414 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Yüce, 15 Mayıs’ta başlayan 2007 yılı yaş çay alım kampanyasında birinci sürgün alımlarının sürdüğünü, kampanyanın ürün geldiği sürece devam edeceğini belirtti. Alımların 46 fabrikada gerçekleştirildiğini ifade eden Yüce, ‘’Yaş çay alım kampanyası birinci sürgün döneminde bugüne kadar 116 bin 414 ton yaş çay aldık. Alınan çaylardan 23 bin ton kuru çay üretimi gerçekleştirildi’’ dedi. Yüce, 2007 yaş çay alım kampanyasında toplam 600 bin ton yaş çay almayı hedeflediklerini kaydetti.

/ RİZE

08.06.2007


 

Nokia Siemens Networks liderliği hedefliyor

17 milyar avroluk fiktif gelirle telekomünikasyonda dünya lideri olan Nokia Siemens Networks, telekomünikasyon altyapılarında Türkiye’nin liderliğini hedefliyor.

Nokia’nın şebekeler iş grubu ile Siemens’in telekomünikasyon altyapısı ile ilgili birimlerinin birleşmesiyle oluşan Nokia Siemens Networks’un, vizyon ve stratejisini açıkladığı basın toplantısında konuşan Nokia Siemens Network Kuzeydoğu Bölgesi Direktörü Volker Ziegler, “Mobil ve sabit şebeke altyapısı çözümlerinde eksiksiz ve dengeli ürün portföyümüzle giderek artan hizmet taleplerini karşılıyoruz. Ayrıca güçlü ve her türlü desteği sağlayacak iki şirketin ortaklığına da sahibiz. Siemens, örneğin iletim ve altyapı hizmetleri alanında büyük altyapı projelerine imza atarken, Nokia’nın, uçtan uca rakipsiz çözümleri, farklılığımızı ortaya koyan temel faktörlerden biri” dedi.

Türkiye Bölgesi Direktörü Kumar Sasank, Operatör müşterilerimizin bir 3G, WİMAX, IPTV ve bütünleşik servisler alanında yeni hizmetleri devreye sokarken yaşadıkları zorlukları aşabilmelerine, diğer yandan şebekelerinin işletme maliyetlerini sıkı bir şekilde kontrol edebilmelerine yardımcı olmak üzere en iyi yerel bilgi birikimine sahibiz” diye konuştu.

Ümit KIZILTEPE / İSTANBUL

08.06.2007


 

Irak söylentisi petrolü yükseltti

Uluslararası piyasalarda petrol fiyatları, neredeyse son 9 ayın en yüksek seviyesine çıktı. Londra Brent tipi ham petrolün satış fiyatı, önceki günkü 57 sent artıştan sonra dün de 25 sent değer kazanarak varili 71,27 dolara çıktı.

ABD tipi ham petrol ise 31 sent artarak varili 66,27 dolar oldu. Petrol fiyatlarının yükselmesinde, Türkiye’nin Irak’ın kuzeyine girdiği yolundaki söylentiler etkili oldu.

/ SİNGAPUR

08.06.2007


 

British Telecom 3 kat büyüyecek

British Telecom (BT) Avrupa, Ortadoğu ve Afrika (EMEA) Başkanı Olivier Campenon, Türkiye’deki işlerini 3 yıl içerisinde üçe katlamayı hedeflediklerini bildirdi.

Campenon, düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de 3 yıldır çalışma yürüttüklerini ve müşterileri arasında 100’ü Fortune 500 şirketi olmak üzere 250 önemli kuruluşun yer aldığını ve şirketin özellikle finans, ilaç ve lojistik sektörlerindeki müşterileri hedeflediğini belirtti. BT’nin Türkiye’deki büyüme hızının ve alımının hız kazandığını ifade eden Campenon, satın almaların, BT’nin müşteri tabanını genişletmesinin yanı sıra global bir üs kurmaya çalışan uluslar arası şirketler ve önde gelen yerel şirketlere ağ bağlantılı bilişim hizmetleri (networked IT services) sunma kapasitesini de arttırdığını söyledi. Campenon, Türkiye’deki işlerini önümüzdeki 3 yıl içerisinde üçe katlamayı hedeflediklerini belirterek, “Türkiye, hem kilit bir pazar hem de Afrika ve Asya için stratejik ülke konumunda.

YENİ ASYA / İSTANBUL

08.06.2007


 

Merkezi Finans ve İhale Birimine yasal dayanak

Merkezi Finans ve İhale Biriminin, Hazine Müsteşarlığı ile idari ilişkisini, istihdam ve bütçe esaslarını düzenleyen kanun Resmî Gazetede yayımlandı.

Kanunla, AB fonlarının kullanımından sorumlu olan ve AB ile imzalanan mutabakat zaptına göre hizmet veren birim, yasal dayanağa kavuştu. Bu çerçevede, ‘’AB tarafından finanse edilen programlar çerçevesinde gerçekleşen hizmet, mal, iş ve hibelere ilişkin ihalelerin genel bütçeleme, ihaleye çıkma, sözleşme imzalama, ödeme, muhasebe ve mali raporlaması bakımından sorumlu olan’’ söz konusu Birimin, istihdam esasları ile giderlerine ilişkin esaslar belirlendi.

Buna göre, Birimin görevleri, hizmet sözleşmesi kapsamında istihdam edilen uzman personel ve destek personeli ile geçici olarak görevlendirilecek kamu görevlileri eliyle yürütülecek. Destek personelinin sayısı, birimin toplam personel sayısının yüzde 20’sini geçemeyecek.

/ ANKARA

08.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004