Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 08 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Kültür-Sanat

 

Dünya kültürel mirası alârm veriyor

Dünyada 2008 yılında en fazla tehlike altında olan ve korunmasına yeterince özen gösterilmeyen 100 tarihi yer açıklandı. ‘’2008 Yılında Dünyanın En Fazla Tehlike Altında Bulunan 100 Tarihi Yeri Listesi’’nde, Türkiye’den aralarında Hasankeyf ve İstanbul tarihî surlarının da bulunduğu 5 tarihî yer alırken, KKTC’den de Gazimağusa listeye girdi.

Merkezi New York’ta bulunan Dünya Anıtlar Fonu’nun (World Monuments Fund-WMF) Başkanı Bonnie Burnham tarafından açıklanan listede, hem gelişmiş hem de gelişmekte olan yaklaşık 60 ülkeden 100 tarihî yer bulunuyor.

Burnham, listenin açıklanmasıyla ilgili olarak düzenlediği basın toplantısında, WMF’nin 1965 yılında kurulan bağımsız bir kuruluş olduğunu ve amaçlarının dünya kültürel mirasının korunmasına yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Burnham, 1996 yılından bu yana pek çok sebepten dolayı bakımına yeterince özen gösterilmeyen ve bu yüzden tehlike altında olan 100 tarihî yeri belirleyip dünya kamuoyuna açıkladıklarını ve daha sonra da bu yerlerin bakımı için projelerin oluşturulmasına önayak olduklarını anlattı. Burnham, 10 yılı aşkın süredir açıkladıkları listelerdeki yerlerin yüzde 75’inin bugün ‘’kurtarılmış durumda olduğunu ve buraların artık tehlike altında olmadıklarını’’ kaydetti.

Bu yılki listelerinde ‘’iklim değişikliği, çatışma, ekonomik ve kalkınma baskısı’’ yüzünden tehlike altında olan tarihî yerlerin yanı sıra Afrika, Ortadoğu ve Amerika kıtasında kültürel mirasa sahip yerlere özel önem gösterdiklerini ve listelerine eklediklerini belirten Burnham, açıkladıkları yerlerin dünya kamuoyunun dikkatini çektiği için turist akınına da uğradığını dile getirdi.

“TÜRKİYE, KÜLTÜREL MİRAS

AÇISINDAN OLAĞANÜSTÜ ZENGİN’’

Türk gazetecilerin listeyle ilgili sorularını cevaplandıran Dünya Anıtlar Fonu (WMF) yöneticilerinden arkeolog Michelle Berenfeld, Türkiye’de 1997 yılından beri çalıştığını ve çalışmalarıyla ilgili bir kitap yazmakta olduğunu söyledi.

‘’Türkiye’nin olağanüstü derecede tarihi zenginliği var’’ diyen Berenfeld, Türk hükümetinin, zenginliklerinin farkında olduğunu ve Türkiye’nin de kültürünün değerini bildiğini kaydetti.

Türkiye’deki kazı çalışmalarının ve Kültür Bakanlığı yetkilileriyle çalışmalarının olumlu olduğunu vurgulayan Berenfeld, ‘’Türkiye’de o kadar çok tarihi alan var ki, Türk devleti bu alanların korunması için çalışıyor, bizim de onlara yardımcı olmamız gerekir. Koruma ve bakım konusunda yalnızca tarihî yerlerin bulunduğu ülkeye değil hepimize sorumluluk düşüyor, çünkü hepimiz bu yerlerden yararlanıyoruz’’ diye konuştu.

Berenfeld, Hasankeyf’in binlerce yıldır orada bulunduğunu belirterek, bu konuda kısa vadeli değil, uzun dönemli düşünülmesi gerektiğini vurguladı.

TÜRKİYE LİSTEDE

Türkiye’den Çukur Han (Ankara), Hasankeyf, İstanbul’un tarihî surları, Kapadokya’nın Göreme bölgesindeki Meryem Ana Kilisesi ve Kapadokya’da Güzelyurt’un Sivrihisar beldesindeki Kızıl Kilise listede yer aldı.

ÇUKUR HAN

Dünya Anıtlar Fonu’nun listeyle ilgili raporunda, Ankara’da Anadolu Medeniyetleri Müzesi yakınında ve Rahmi Koç Müzesi’nin hemen yanıbaşında bulunan kervansarayın bakımsız ve terk edilmiş durumda olduğu ve acil bakıma ihtiyaç olduğu belirtildi.

İSTANBUL’UN TARİHÎ SURLARI

Daha önce UNESCO yetkilileri tarafından da belirtildiği biçimde İstanbul’un tarihî surlarının acil bakıma ihtiyacı olduğu belirtilen raporda, tarihî surların korunması için uzun dönemli ve kapsamlı bir planın hazırlanması gerektiği ifade edildi.

MERYEM ANA KİLİSESİ VE KIZIL KİLİSE

Raporda, Göreme-Kapadokya bölgesinde bulunan Meryem Ana Kilisesi’nde yapısal hasarlar bulunduğu, Güzelyurt bölgesinde bulunan Kızıl Kilise’nin ise kubbesinde yapısal hasar olduğu ve genel olarak 2 kilisenin de bakıma ihtiyaçları olduğu kaydedildi.

GAZİMAĞUSA

KKTC’den Gazimağusa da listede yer aldı. Raporda, şehrin tarihî zenginliğinden söz edilerek şu an Ada’daki siyasal durum ve izolasyon yüzünden Gazimağusa’daki tarihî yerlerin yeterince bakım göremediği belirtildi.

WMF Başkanı Bonnie Burnham, sunuş konuşmasında, Gazimağusa’dan söz ederken buranın tarihî zenginliklerinin ihmal edildiğini ve amaçlarının bu bölgeye dikkat çekerek yardımcı olmak olduğunu söyledi.

Listeye internetten ‘’www.wmf.org’’ web adresinden ulaşılabilir. HASANKEYF Raporda Hasankeyf’in, Ilisu Barajı projesi yüzünden sular altında kalma tehlikesi altında olduğu hatırlatılarak, şehirdeki tarihî kalıntıların başka bir yere taşınması önerisinin bulunduğu, ancak bunun da kimi sorunlara yol açabileceği kaydedildi.

08.06.2007


 

Fatih’in Topkapı defteri

İstanbul Büyükşehir Belediyesinin, ‘’1453-İstanbul Kültür ve Sanat Dergisi’’, Fatih Sultan Mehmet’in Topkapı Sarayı’ndaki defterinin içeriğine yer verdi. İstanbul Büyükşehir Belediyesince ilk sayısı yayınlanan dergi, İstanbul’un fethinden önce, henüz ‘’Fatih’’ unvanını almayan genç sultanın o yıllarda kullandığı 180 sayfadan oluşan deftere geniş yer ayırdı.

Dergideki araştırmaya göre, söz konusu defterde şu ayrıntılar ön plana çıkıyor:

‘’Bitirilen ya da yarım bırakılan çok sayıda tuğra müsveddesi, at başları, baykuş, kartal ve leylek çizimleri, çiçek motifleri, Türk ve Yunan alfabesi, ebced hesaplarında kullanılan karakterler ve Farsça beyitler.’’

Dergide ayrıca, defterin bugüne kadar kapsamlı bir şekilde incelenmediği ve ilk defa ayrıntılarına yer verildiği öne sürüldü.

Araştırma dosyasını hazırlayan Yaşar İliksiz, ‘’Derginin daha önce sadece bir kaç sayfası yayımlanmış. Defteri ilk kez kapsamlı bir şekilde gündeme getiriyoruz’’ dedi.

08.06.2007


 

Cahit Zarifoğlu Marmara FM’de

Yeni Türk Edebiyatı’nın güçlü ve alçakgönüllü şairlerinden Cahit Zarifoğlu, vefatının 20. yıldönümünde dostları ve çağımız yazarları tarafından hayatı, kitapları ve şiirleri ekseninde Marmara FM’de anılıyor.

Eserlerinden örneklerin seslendirildiği Cahit Zarifoğlu belgeselinde Rasim Özdenören, Mevlana İdris Zengin, İsmail Kılıçarslan, Asım Gültekin, Yıldız Ramazanoğlu, Hüseyin Akın ve eşi Berat Zarifoğlu’nun demeçlerine de yer veriliyor.

08.06.2007


 

Müze müdürlerinde değişiklik

Kültür ve Turizm Bakanlığınca müze müdürlüğü için açılan sınavı kazanan 16 kişi boş müze müdürlüğü kadrolarına atandı, 14 müze müdürünün de görev yerleri değiştirildi. Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürü Orhan Düzgün, bakanlığa bağlı müzelerden 42’sinde müdür kadrolarının boş olduğunu, bunun için müdürlük sınavı açıldığını hatırlattı.

Sınavı 16 kişinin kazandığını belirten Düzgün, bunların boş müdürlük kadrolarına atandığını bildirdi.

Düzgün ayrıca, başarılı müze müdürlerini daha büyük ve daha önemli müzelere kaydırmak, uzun süre aynı müzede çalışan bazı müze müdürlerine de ‘’yeni bir heyecan kazandırmak için’’ 14 müze müdürünün de yerlerinin değiştirildiğini ifade etti.

Müze müdürleri ile ilgili bir yönetmelik olmadığı için atamalarda belirli bir sistemin bulunmadığını da ifade eden Düzgün, alanda faaliyet gösteren dernek gibi sivil toplum kuruluşlarının da konsensüsü sağlanarak bir yönetmelik çıkarılması gerektiğini kaydetti.

Edinilen bilgiye göre, Ankara’da iki müzenin müdürü değişti. Konya Mevlana Müzesi Müdürü Erdoğan Erol, Etnografya Müzesi Müdürü oldu. Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet müzeleri müdürlüğüne ise daha önce Ordu Müzesi Müdürü olan Yücel Kumandaş getirildi.

Ancak, Etnografya Müzesi’nin eski Müdürü Sema Koç ile Kurtuluş Savaşı ve Cumhuriyet müzelerinin eski müdürü Ertuğrul Danık’ın görevlerine tekrar dönmek için dâvâ açtığı öğrenildi.

08.06.2007


 

Okullar Mevlânâ Yılı’na hazır

Millî Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, bütün dünya ülkelerinde ve Türkiye’de de çeşitli faaliyetlerle kutlanan ‘’2007 Dünya Mevlânâ Yılı’’nın okullarda da coşkulu bir biçimde kutlanacağını bildirdi. Çelik, ‘’Mevlânâ Yılı Kutlamaları’’ konulu bir genelge yayınladı.

Çelik genelgede, UNESCO’nun 2006 yılında düzenlenen genel kurulunda Mevlânâ’nın doğumunun 800. yılı olan 2007 yılının, barış, sevgi ve hoşgörü adına ‘’Dünya Mevlânâ Yılı’’ olarak kabul edildiğini hatırlattı.

Bütün dünya ülkelerinde ve Türkiye’de de çeşitli faaliyetlerle kutlanan ‘’2007 Dünya Mevlânâ Yılı’’nın okullarda da coşkulu bir biçimde kutlanacağını bildiren Çelik, ders yılının sonuna yaklaşılmış olunmasına rağmen okulların tamamında ve yönetici ve öğretmenlerce Mevlânâ’nın kişiliği, hayat felsefesi, barış ve hoşgörü adına insanlığa sunduğu mesajların öğrencilere anlatılacağını belirtti. Çelik, şunları kaydetti:

‘’Özellikle ilköğretimde Türkçe, Hayat Bilgisi, Sosyal Bilgiler, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, ortaöğretimde Dil ve Anlatım, Edebiyat, Felsefe, Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi, Tarih, Sosyoloji, Demokrasi ve İnsan ilişkileri derslerinde Mevlânâ’nın insanlığa sunduğu hizmetlerden örnekler sunulacaktır.

Mevlânâ temasını işleyen resim, şiir ve kompozisyon yarışmaları düzenlenecektir. Faaliyetler, 2007-2008 eğitim öğretim yılının birinci dönemini de kapsayacak şekilde planlanacaktır.

Okullarımızca düzenlenecek gezi programlarında imkânlar ölçüsünde Mevlânâ Müzesi’nin de yer almasına özen gösterilecektir.’’

08.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004