Click Here!
      "Gerçekten" haber verir 12 Haziran 2007

Eski tarihli sayılar

Görüş, teklif ve
eleştirilerinizi
[email protected]
adresine bekliyoruz.
 

Ekonomi

 

61 bin bakkal kepenk kapattı

Süpermarket, hipermarket, grosmarket derken mahalle bakkalları bir bir kapanmaya başladı. Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, son dört yılda yaklaşık 61 bin bakkalın mesleğini bıraktığını açıklarken, 1995 yılında 600 bin olan bakkal sayısı da 250 bine düştü.

Meclis’te bir yıldan fazla süredir bekleyen Hipermarket Yasası yeni yasama dönemine kalırken, bakkal esnafın sorunlarına çözüm bulunamadı. CHP Milletvekili Feridun Fikret Baloğlu’nun, bakkal esnafının sorunlarını ilişkin soru önergesine cevap veren Sanayi ve Ticaret Bakanı Ali Coşkun, 2004-2006 yılları arasında Türkiye genelinde 60 bin 938 bakkal esnafının mesleğini bıraktığını bildirdi.

Antalya Esnaf ve Sanatkâr Sicil Müdürlüğü’nün verilerine göre de, aynı dönemde Antalya’da kapanan bakkal sayısının 2 bin 420 olduğunu belirten Coşkun, 1990’lı yılların başlarında ivme kazanan marketleşme süreci ile birlikte, her türlü ihtiyaç malzemesinin satıldığı alış-veriş merkezlerinin sayılarındaki artışın çeşitli sorunları beraberinde getirdiğini söyledi.

Bu sorunların giderilmesi için, büyük mağazaların kurulmaları, ticarî faaliyette bulunmaları ve denetlenmelerine ilişkin düzenlemeleri içeren Mağazalar Kanunu Tasarısı’nın 24 Şubat 2006’da TBMM’ye gönderildiğini hatırlatan Coşkun, tasarının, tüketici haklarına, modern şehirleşmeye ve rekabet şartlarına olumlu katkı sağlaması için valiliklerden belediyelere, iş adamlarından sendika ve sivil toplum örgütlerine kadar geniş bir kesimden görüş alındığını anlattı. Mecliste bir yıldan fazla süredir bekleyen Hipermarket Yasası yeni yasama dönemine kalırken, bakkal esnafın sorunlarına çözüm bulunamadı.

/ ANKARA

12.06.2007


 

TÜBİSAD’dan ‘bilişim seferberliği’ çağrısı

Türkiye Bilişim Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜBİSAD), Türkiye’yi yönetmeye aday siyasî parti ve milletvekillerine, gazete ilânıyla bilişimle ilgili taleplerin yer aldığı açık çağrıda bulundu.

TÜBİSAD’ın, ‘’Şimdi Bilişim Zamanıdır’’ başlığıyla gazetelere verdiği tam sayfa ilânda, bilişim teknolojisinin baş döndürücü bir hızla geliştiği, dünyayı değiştirdiği belirtilerek, ‘’Türkiye, bilgi toplumuna dönüşümün gerektirdiği alt yapı ve eğitim yatırımlarını yapmakta geç kalıyor. 21’inci yüzyılın lider, müreffeh ülkesi Türkiye’yi kurmak için, sizi bilişim seferberliğine çağırıyoruz. Bilişimin önünü açın, Türkiye’nin önünü açın’’ denildi.

“TÜRKİYE’DE DOYMAMIŞ BİR PAZAR VAR”

HP Türkiye Genel Müdürü Şahin Tulga, ‘’Bilgisayarlaşma son derece hızlı ama potansiyelin çok gerisindeyiz. Türkiye’de doymamış büyük bir pazar var’’ dedi. Türkiyede, kurum ve kuruluşların yanı sıra kişisel bilgisayar kullanıcılarının sayısının artması gerektiğini ifade eden Tulga, şunları söyledi: ‘’Bugün baktığımızda Türkiye’deki bireylerin yaklaşık yüzde 15’i bilgisayara sahip, hemen hemen aynı sayıda kişi de internete erişebiliyor. Bu, inanın bana 6-7 sene evvel yüzde 3-4 mertebelerindeydi. Gelecek sene daha da artacak. Bilgisayarlaşma son derece hızlı ama potansiyelin çok gerisindeyiz. Türkiye’de doymamış büyük bir pazar var. ‘’

En azından her evde bir bilgisayar olmasını istediklerini ifade ederek, bunun iş hayatını, günlük yaşamı kolaylaştıracağını ve verimliliği artıracağını dile getiren Tulga, seçimlerin talebi etkilediğini de kaydetti.

/ İSTANBUL/ BURSA

12.06.2007


 

Buğdaya ayçiçeği dopingi

Çukurova’daki ekim alanı hızla artan ayçiçeğinin, ‘’yüksek verimle üreticisini sevindirirken, sonraki yıl ekilecek buğday rekoltesini ise yüzde 15-20 oranında artırdığı’’ bildirildi.

Ayçiçeğini çiftçilere, münavebe (değişim) bitkisi olarak tavsiye ettiklerini anlatan Adana Tarım İl Müdürü Abdullah Keskin, ayçiçeğinin sonraki yıl ürün için toprağı beslediğini ve stratejik öneme sahip buğdayın verimini yüzde 15-20 oranında artırdığını ifade etti. Çukurova’da, bu yıl 90 bin ton civarında rekolte beklediklerini anlatan Keskin, geçen yıl ayçiçeğinin kilo fiyatının 45 YKr olduğunu ve üreticisini sevindirdiğini belirterek, bu yılki fiyatların ise henüz belli olmadığını söyledi.

/ ADANA

12.06.2007


 

Tüketicilerden Türk Telekom’a çağrı

Tüketiciler Birliği Genel Başkanı Bülent Deniz, Danıştay 13’üncü Dairesi’nin telefon zamlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararını hatırlatarak, Türk Telekom’a uygulanan tarifeyi hemen durdurması çağrısında bulundu.

Deniz, Danıştay 13. Dairesi’nin telefon zamlarına ilişkin verdiği yürütmeyi durdurma kararını değerlendirdi. Türk Telekom’un 1 Mart 2007’de uygulamaya giren tarifesi ile milletlerarası, şehirlerarası ve GSM arama ücretlerinde indirime gidilirken, şehir içi görüşme ve sabit ücretlere yüzde 25 zam yapıldığını hatırlatan Deniz, “Bu uygulama tüketici mecburiyetinin kötüye kullanılmasıdır” dedi.

Danıştay 13’üncü Dairesi’nin telefon zamlarına ilişkin yürütmeyi durdurma kararını hatırlatarak, Türk Telekom’a uygulanan tarifeyi hemen durdurması çağrısında bulunan Deniz, Türk Telekom’un, 1 Mart-8 Haziran 2007 tarihleri arasında uygulanan ve yürürlüğü durdurulan tarife ile tüketiciden tahsil edilen fazla paraların da iade edilmesi gerektiğini söyledi.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.06.2007


 

Enerji Bakanlığı’nın tahkim kâbusu

Toplam tazminat tutarı 16.5 milyar dolar olan tahkim dâvâları Enerji Bakanlığı’nın kâbusu oldu.

Enerji Bakanlığı 2006 Faaliyet Raporu’na göre, geçmiş dönem uygulamalarının bir sonucu olarak, üretim ve dağıtım tesislerinin işletme haklarının devri ile Yap-İşlet-Devret projeleri için bakanlık aleyhine 18 dâvâ açıldı. Açılan 18 tahkim dâvâsında 1.8 milyar dolar tazminat talep edilirken, kesinleşen tazminat tutarı da 200 milyon dolar oldu. Çukurova ve Kepez Elektrik’in hissedarı olduğunu öne süren Libananco ve Cementownia Nowa Huta şirketlerinin açtığı dâvâda dahil olmak üzere devam eden tahkim dâvâlarında talep edilen toplam tazminat tutarının ise 16.5 milyar dolar olduğu bildirildi.

/ ANKARA

12.06.2007


 

Hazine’nin başı “tapu”larla belâda

Hazine aleyhine geçen yıl 91 bin 643 dâvâ açılırken, bunun 43 binini tapu iptali dâvâları oluşturdu.

Kadastro tespitine itiraz için açılan dâvâ sayısı da 26 bin 664 oldu. Hazine’nin taraf olduğu toplam 478 bin 568 dâvânın 185 bin 985’inin konusu gayrimenkul oldu. Toplam dâvâ içinde gayrimenkul dâvâlarının oranı yüzde 39’a ulaştı. Geçen yıl sonuçlanan dâvâların yüzde 85’i Hazine lehine sonuçlanırken, aleyhine kesinleşenlerin oranı da yüzde 15 oldu.

/ ANKARA

12.06.2007


 

POAŞ, lisans için yeni şirket kuracak

Petrol Ofisi A.Ş. (POAŞ), bu hafta içerisinde ayrı bir rafineri şirketi kurularak, lisans başvurusunun yeniden yapılacağını bildirdi.

POAŞ’tan, Borsaya gönderilen yazıda, şunlar kaydedildi: ‘’Şirketimizin Ceyhan bölgesinde kurmayı planladığı petrol rafinerisi için Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’na yapmış olduğu ‘rafinerici lisansı’ başvurusuna ilişkin olarak Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu ayrı bir rafineri şirketi kurularak yeni bir başvuru yapılması yönünde bir karar vermiştir. Bu yönde bu hafta içerisinde ayrı bir rafineri şirketi kurularak ‘rafinerici lisansı’ başvurusu yeniden yapılacaktır.’’

/ İSTANBUL

12.06.2007


 

TMSF 2.5 milyar dolar gelir hedefliyor

Altın paradan köşke, araziden iş hanına kadar geniş bir yelpazede yaptığı açık artırmalarla gündemden düşmeyen TMSF 2007 sonuna kadar 2.5 milyar dolarlık gelir hedefliyor.

Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF), 2006 faaliyet raporunu yayınladı. Raporda, Fon’un mevduat sigortacılığı rezerv tutarı 2006 yılı sonunda 2 milyar 139 milyon dolara ulaşırken, 2007 sonu itibariyle bu rakamın 2 milyar 564 milyon dolara ulaşması bekleniyor.

/ ANKARA

12.06.2007


 

Başoğlu, yeniden Başkan

Türkiye Sağlık İşçileri Sendikası (Sağlık-İş) Genel Başkanlığına Mustafa Başoğlu yeniden seçildi.

Sendikadan yapılan açıklamaya göre, Sağlık-İş Olağanüstü Kongresi çalışmalarını tamamladı. Kongrede yapılan seçimlerde, genel başkanlığa Mustafa Başoğlu yeniden seçildi.

/ ANKARA

12.06.2007


 

Adese’den İstanbul’a 2 mağaza

Konya, Ankara, Mersin ve Aksaray’da 30 mağazası bulunan Adese Alışveriş Merkezleri (AVM), 2007-2008 döneminde 100 milyon dolarlık yatırımla İstanbul’a 2 mağaza açacak.

Adese AVM Genel Müdürü Ramazan Keser, bugüne kadar merkez Konya ile birlikte Ankara, Mersin ve Aksaray’da toplam 30 mağaza açtıklarını bildirdi. Keser, 2007-2008 dönemi için İstanbul’a 100 milyon dolarlık yatırımla 2 mağaza açacaklarını ifade ederek, ‘’İstanbul’da iki noktada yerimiz netleşti. Kadıköy Sahrayı Cedid (Mart 2008’de açılması planlanıyor) ve Güneşli’de (Eylül 2007’de açılması planlanıyor) mağaza açacağız’’ dedi. Konya’da büyük bir mağaza daha açmayı planladıklarını vurgularken, bu yıl için yatırım hedeflerinin 150 milyon doları bulacağını bildiren Keser, önümüzdeki birkaç yıl içinde İstanbul, Kayseri, Gaziantep, Adana ve Eskişehir’de toplam 20 mağaza açmayı planladıklarını da dile getirdi.

/ KONYA

12.06.2007


 

İstikbal, ilk ‘Ev Concept’ mağazasını İstanbul’da açtı

İstikbal, Türkiye’nin her bölgesinde yaydığı “Ev Concept” mağazalarını metropellere taşıyarak mobilya sektöründeki öncülüğünü yeni mağazacılık atağı ile güçlendiriyor. İstikbal, 9 Haziran Cumartesi günü, İstanbul’da ilk Ev Concept mağazasını açtı.

İstanbul’da ilk defa İdealtepe’de açılışı gerçekleştirilen Ev Concept mağazası Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkanı Hacı Boydak, Boydak Holding Yönetim Kurulu Başkan Vekili Mustafa Boydak ve üyesi Şükrü Boydak gibi bir çok üst düzey yöneticinin ve çok sayıda davetlinin katılımı ile gerçekleşti. 4 bin metrekarelik dev İstikbal Ev Consept mağazası ev dekorasyonu ve ihtiyaçlarına yönelik yüzlerce ürünü aynı çatı altında sunan bir merkez olma özelliği taşıyor. Dekorasyon dünyasını doyasıya yaşatan ve her tür ihtiyaca cevap veren İstikbal Ev Konsept mağazası, geniş yürüme ve oturma bölümleri ile de alışveriş keyfi için ferah ve farklı bir ortam da sunuyor. Açılışta Ev Consept Mağazalarının yaygılaşması ile ilgili bir değerlendirme yapan Hacı Boydak, “Amacımız hızla değişen yaşam tarzlarına paralel tüketici beklentilerini eksiksiz karşılamak. Bu nedenle 2005’ten bu yana geliştirdiğimiz yeni ev konsept mağazalarımızın sayısını Türkiye çapında hızla yaygınlaştırmayı ve 2007 yılında yatırımlarımız ile desteklemeyi planlıyoruz” dedi. İstikbal, önümüzdeki dönemde de ortalama 8 bin metrakarelik, 30 ev konsept mağazası açılışı yapmayı planlıyor.

/ İSTANBUL

12.06.2007


 

SİNPAŞ GYO halka açılıyor

Sinpaş Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı’nın halka arzında talep toplama süreci 14-15 Haziran tarihlerinde gerçekleştirilecek

Sinmaş GYO’nun halka arzı ile ilgili bilgilendirme toplantısında konuşan Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı Avni Çelik, halka arzın mevcut hisselerin satışı ile değil, yüzde 100 sermaye artırımı şeklinde gerçekleştirileceğini belirterek, “Halka arz geliriyle ne ödeyeceğimiz arazi borcumuz var ne de inşaat için finansman gelirine ihtiyacımız var. Halka arz gelirini tamamen yeni yatırımlarımız için kullanacağız” dedi. Talep toplama sürecine 14-15 Haziran tarihlerinde başlanacağını bildiren Çelik, HSBC Yatırım Menkul Değerler A.Ş. liderliğinde 19 aracı kurumdan oluşan konsorsiyum tarafından gerçekleştirilecek halka arz sonrası, şirketin halka açıklık oranının yüzde 49 olacağını kaydetti.

Türkiye’de konut talebini artıran en önemli üç unsurun hızlı nüfus artışı, göç ve sağlıksız yapıların dönüşümü olduğuna işaret eden Çelik, şu anda Türkiye’deki konut açığının 2.5 milyon civarında olduğunu sözlerine ekledi. Çelik, “Seçim sonrasını bir işadamı olarak istikrarlı görüyorum” diye konuştu.

Yeni Asya / İSTANBUL

12.06.2007

 
Sayfa Başı  Yazıcıya uyarla  Arkadaşıma gönder  Geri

 

Bütün haberler


 Son Dakika Haberleri
Kadın ve Aile Dergisi Çocuk Dergisi Gençlik Dergisi Fikir Dergisi
Ana Sayfa | Dünya | Haberler | Görüş | Lahika | Basından Seçmeler | Yazarlar
Copyright YeniAsya 2004